Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2001 - αριθ. φύλλου: 8152

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1905
Η εξέγερση
της
Μόσχας

Το Δεκέμβρη του 1905, η Ρωσία έζησε στη Μόσχα το τελευταίο μεγάλο ξέσπασμα της επανάστασης, που είχε φουντώσει από το Γενάρη του ιδίου έτους, αγκαλιάζοντας ολόκληρη τη χώρα. Μέσα σ' έναν ολόκληρο χρόνο, το επαναστατικό κίνημα πέρασε από πολλές φάσεις, διείσδυσε από τις πόλεις στα χωριά, γνώρισε εξάρσεις και υφέσεις και οδηγήθηκε αναγκαστικά στο ανώτατο εκείνο σημείο της πάλης του, την εξέγερση. Η σημασία της Ρωσικής Επανάστασης του 1905 αποτυπώθηκε στις εκτιμήσεις του Λένιν μετά τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση ως εξής: «Χωρίς τη "γενική δοκιμή" του 1905, θα ήταν αδύνατη η νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης του 1917»


ΣΕΛ.  12  -  13


ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ηταν σπουδαίος ποιητής

Μικρό αφιέρωμα στα είκοσι χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου ποιητή και χρονικογράφου Τάκη Σινόπουλου, στο έργο του οποίου άσκησαν επίδραση, ο πόλεμος, η κατοχή, η αντίσταση, ο εμφύλιος και τα βάσανα του λαού μας.


ΣΕΛ.  3
ΔΙΗΓΗΜΑ
Οι Π.Π... !

«Η αγανάκτηση τον πνίγει, είναι συνθήκες δουλιάς αυτές; Αν δε βλαστημήσει θα σκάσει. Κι οι άλλοι βλαστημούν μ' αυτός έχει τα πρωτεία! Κεφαλλονίτης γαρ, ο άνθρωπος»! Από το διήγημα του Βαγγέλη Μηνιώτη.


ΣΕΛ.  8  -  9
Μια σπουδαία ανακάλυψη

Η ανακάλυψη ατμόσφαιρας πλούσιας σε νάτριο γύρω από έναν γιγαντιαίο αεριώδη πλανήτη του αστέρα HD 209458, που απέχει 150 έτη φωτός από τη Γη, είναι σημαντικό γεγονός αφού μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη πιο ενδιαφερόντων χημικών ουσιών, που σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής έξω από τη Γη.


ΣΕΛ.  7
Γιορτινές ανάσες ξεκούρασης

Γιορτινές οι μέρες που έρχονται, δίνουν την ευκαιρία για μικρές ανάσες ξεκούρασης, που μπορούν να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο μας με μια βόλτα στα μουσεία, μια καλή μουσική, και την υποδοχή του νέου χρόνου με πρωτότυπα ημερολόγια, χρήσιμα εργαλεία για όλους.


ΣΕΛ.  4  -  6

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ