ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές συναντήσεις

«Σήκω πατρίδα απέραντη, σήκω για ηρωική μάχη με καταραμένο πόλεμο, ενάντια στη φασιστική δύναμη...». Σύμβολο του παλλαϊκού αντιφασιστικού αγώνα του σοβιετικού λαού, μουσικό έμβλημα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, υπήρξε το τραγούδι «Ιερός πόλεμος» του Α. Β. Αλεξαντρόφ, ένα από τα εκατοντάδες τραγούδια, που στα χείλη των κόκκινων στρατιωτών κι ενός ολόκληρου λαού έγιναν σημαία αντίστασης, λάβαρο ανθρωπισμού και ελπίδας. Μια δυνατή «γεύση» αυτών των ηρωικών τραγουδιών προσφέρει το CD «Τα τραγούδια του Κόκκινου Στρατού», που πρόσφατα κυκλοφόρησε από την εταιρία «Protasis», με τη συνεργασία του Γρηγόρη Ψαριανού. Περιλαμβάνει 21 κομμάτια - ανάμεσά τους ο «Ιερός πόλεμος», «Κόκκινος Στρατός», «Στους κάμπους, στα βουνά», «Εμπρός σύντροφοι», «Τραγούδι του Κόκκινου Στρατού», «Τσαπάεφ», «Γυρίζοντας από το Βερολίνο», «Διεθνής», «Πένθιμο Εμβατήριο» κ.ά. Μαζί τα φολκλορικά «Βόλγα ρώσικο ποτάμι», «Καλίνκα», «Βαρκάρηδες του Βόλγα», «Κατιούσα» κλπ. Τραγούδια, που σημάδεψαν ιστορικά, κοινωνικά και καλλιτεχνικά τον αιώνα που πέρασε, που αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και διασκευάστηκαν σε πολλές γλώσσες. Τραγούδια που συμβολίζουν τον αγώνα κατά του κατακτητή και τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών και αποτελούν ένα διαρκές μήνυμα ελευθερίας. Τα τραγούδια ερμηνεύονται από το θρυλικό Συγκρότημα του Κόκκινου Στρατού, που πολεμώντας και τραγουδώντας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, από τη Μόσχα και το Στάλινγκραντ ως τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη με την κατάληψη του Βερολίνου. Συμπράττουν μεγάλα φωνητικά σύνολα, όπως η Ρωσική Χορωδία της ΕΣΣΔ, η Χορωδία των Ρωσικών Τραγουδιών, η Μεγάλη Χορωδία της Εθνικής Ραδιοφωνίας, η Χορωδία της Σοβιετικής Ακαδημίας, τα χορωδιακά συγκροτήματα του Βόλγα και του Ουράλη. Το CD διατίθεται και από τη «Σύγχρονη Εποχή».


  • Ενα μοναδικό ηχητικό «ταξίδι», στο έργο και τη ζωή του Γιάννη Ρίτσου, με «ξεναγό» τη φωνή του, αποτελεί το CD με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος. Του απείρου εραστής», την παραγωγή του οποίου επιμελήθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος («His Master's Voice»). Ο αξέχαστος ποιητής ακούγεται ν' απαγγέλλει ποιήματά του, προσωπικά, αγωνιστικά, ποιήματα με φιλοσοφική διάθεση, τα οποία συνδέει με κείμενα - εικόνες της ζωής του. Το λόγο του συνοδεύουν διακριτικά κάποιες μελωδίες που ο Θ. Μικρούτσικος έγραψε ειδικά για την έκδοση, καθώς και μουσική από τα έργα του «Καντάτα για τη Μακρόνησο» και «Επιστροφή της Ελένης», σε ποίηση του Γ. Ρίτσου. Ενα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, από το οποίο αναβλύζει η ομορφιά της ποίησης του Γ. Ρίτσου, το ήθος του και η αγάπη του στον άνθρωπο.
  • Πιο κοντά στο ανεκτίμητο, πρωτοποριακό έργο του συνθέτη Γιάννη Χρήστου μας φέρνει η πρόσφατη δισκογραφική έκδοση του «Σείριου». Μια συλλογή τεσσάρων CD με έντεκα από τις αρτιότερες ηχογραφήσεις έργων του συνθέτη, που εκτελέστηκαν στο διάστημα της σύντομης ζωής του, οι περισσότερες κάτω από τη δική του επίβλεψη, καθοδήγηση και διδασκαλία. Τα έργα (για μεγάλη ορχήστρα, χορωδία και μικρά σύνολα) ερμηνεύουν κορυφαίοι αρχιμουσικοί και διακεκριμένοι σολίστες.
  • Ανέκδοτα τραγούδια της Πελοποννήσου περιλαμβάνει το CD «Είχα ένα περιβολάκι», με ερμηνευτή τον Κώστα Καντζιλιέρη. Εκδοση του Λυκείου Ελληνίδων - Παράρτημα Καλαμάτας, σε επιμέλεια του μουσικολόγου Γιώργου Ε. Παπαδάκη.

  • Τριάντα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από πολλούς κύκλους δημιουργίας του, ερμηνευμένα από τον Γιάννη Πάριο, στη συναυλία που έγινε το καλοκαίρι στο θέατρο Λυκαβηττού, περιλαμβάνονται στο διπλό CD «Ο Ερωτικός Θεοδωράκης - Γιάννης Πάριος. Live στο Λυκαβηττό» (ΜΙΝΟS - EMI).
  • Δεκατέσσερα όμορφα λαϊκά περιλαμβάνονται στο δίσκο - συνεργασία του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και του Δημήτρη Μητροπάνου «Στης ψυχής το παρακάτω» (MINOS). Ενας δίσκος ξεχωριστός, με ανεπανάληπτες ερμηνείες του Δ. Μητροπάνου.
  • Δυνατές συγκινήσεις προσφέρουν οι «Χαμένες Αγάπες» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ένας δίσκος σμιλεμένος με κέφι, ευαισθησία και την απαράμιλλη ερμηνεία του. Μουσική: Χριστόφορος Κροκίδης, στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος (MINOS).
  • «Ανωτάτη Ζαμπετική» τιτλοφορείται ο δίσκος («Νίτρο») με ανέκδοτες μελωδίες του Γιώργου Ζαμπέτα, που έντυσε με στίχους του ο συνθέτης - στιχουργός Παντελής Αμπαζής. Ερμηνεύουν: Β. Λέκκας, Χριστιάνα, Π. Θαλασσινός, Λ. Αλκαίου, Ν. Δημητράτος, Μ. Δημητριάδης, Γ. Ζουγανέλης, Κ. Κοκόλης, Χρ. Στεφανάκη, Π. Αμπαζής και Μ. Ζαμπέτας.
  • Τα «χρώματα» του Γιώργου Ζαμπέτα, συναντούν τα ερμηνευτικά «χρώματα» του Μανώλη Μητσιά, στο δίσκο «Της αγάπης χρώματα» («Legend»). Για πρώτη φορά, ο Μ. Μητσιάς ερμηνεύει μια αγκαλιά ανέκδοτα τραγούδια του Γ. Ζαμπέτα, μελωδίες λαϊκές, που ο συνθέτης είχε γράψει ειδικά για τη φωνή του και οι οποίες έγιναν τραγούδια με τους στίχους του Θεόδωρου Ποάλα.

  • «20 χρόνια ζωντανές ηχογραφήσεις» («Sony») τιτλοφορείται το τελευταίο διπλό CD των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, που ήδη βρίσκεται στις προθήκες των δισκοπωλείων.
  • Το μεράκι και την ευαισθησία του Παντελή Θαλασσινού συναντάμε στον τελευταίο δίσκο του «Ο Αγιος Ερωτας» (ΜΒΙ). Δεκαπέντε τραγούδια εμπνευσμένης μουσικής γραφής, αξιόλογης στιχουργικής και ξεχωριστής ερμηνείας.
  • «Ενας αιώνας ελληνικό τραγούδι» τιτλοφορείται το νέο άλμπουμ της Μαρίας Φαραντούρη - ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων («Legend»).
  • Κυκλοφορεί σε διπλό CD, με τίτλο «Σαββόραμα», το υλικό των παραστάσεων του Διονύση Σαββόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής. («Universal»).
  • Μελωδικές ιστορίες, δοσμένες με τη γνώριμη ευαισθησία του Μίλτου Πασχαλίδη περιλαμβάνονται στο δίσκο του «Βυθισμένες άγκυρες» (MINOS - ΕΜΙ).
  • Δεκατρία τραγούδια που ισορροπούν ανάμεσα στον ηλεκτρικό και ακουστικό ήχο, περιλαμβάνονται στο δίσκο «Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές» (ΕΜΙ) του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Συμμετέχει ο Αντζελο Μπραντουάρντι.
  • Ενα πολύχρωμο μουσικό παζλ, με τραγούδια ελληνικά και ξένα, αποτελεί ο δίσκος της Καλλιόπης Βέττα «Καλειδοσκόπιο» («Virgin»). Ερμηνείες, που επιβεβαιώνουν τις αξιόλογες φωνητικές δυνατότητες της τραγουδίστριας.
  • Πλημμυρισμένο με τους ήχους του Σοπέν είναι το διπλό CD - κατάθεση της σολίστ του πιάνου Ντόρας Μπακοπούλου, με τίτλο «Η Ντόρα Μπακοπούλου παίζει Σοπέν» («Σείριος»).
  • Κυκλοφόρησε από τη «Μικρή Αρκτο» ο δίσκος «Δον Κιχώτες», σε μουσική Θοδωρή Οικονόμου, στίχους Παρασκευά Καρασούλου και ερμηνεύτρια τη Μαρία Δημητριάδη.
  • «Στον τόπο μου είμαι ξένος» τιτλοφορείται η δισκογραφική έκδοση («His Master's Voice»), μέσω της οποίας ο Θάνος Μικρούτσικος μας συστήνει το Γάλλο ποιητή του 15ου αιώνα Φρανσουά Βιγιόν. Ποιήματά του, σε μετάφραση Σπύρου Σκιαδαρέση απαγγέλλουν οι: Φ. Δεληβοριάς, Ν. Ζούδιαρης, Χρ. Θηβαίος, Αλκ. Ιωαννίδης, Χ. Κατσιμίχας, Σ. Μάλαμας, Λ. Μαχαιρίτσας, Μ. Πασχαλίδης, Ορφ. Περίδης. Η μουσική είναι του Θ. Μικρούτσικου, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύει ο τενόρος Γ. Χριστόπουλος.

Ρ.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ