ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ανδρέας Καγιάς
Ανδρέας Καγιάς
Φωτ.

Τον περασμένο Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το θάνατο του ποιητή ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και η κόρη του προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50.000 δρχ., μέσω της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αθήνας.

***

Φωτ. 2

Αυτές τις μέρες κλείνουν 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αξέχαστος και αγαπημένος μας ΤΑΚΗΣ ΑΔΑΜΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, με το όπλο και με την πένα, δημοσιογράφος και συγγραφέας, πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, πάνω από όλα, όμως, κομμουνιστής, πιστό μέλος του ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και από τους πρώτους του ευρωβουλευτές. Οι ιδέες του ΚΚΕ τον γαλούχησαν και τον οδήγησαν σε όλους τους τομείς της πολύπλευρης δράσης του και σφράγισαν το σημαντικό έργο που μας άφησε κληρονομιά. Πολύπλευρη προσωπικότητα, ο γλυκός, φιλικός του χαρακτήρας, το χιούμορ του, αλλά και η τόλμη, η παλικαριά και η σταθερότητα στα ιδανικά του, τον έκαναν αγαπητό και σεβαστό, όχι μόνο στους φίλους και συναγωνιστές του, αλλά και στους αντιπάλους του.

Μόλις δυόμισι χρόνια μετά, τον ακολούθησε και η αγαπημένη συντρόφισσά του στη ζωή και στους αγώνες, η ΕΛΕΝΗ Γκέρου - ΑΔΑΜΟΥ, ΕΠΟΝίτισσα, αγωνίστρια της τιμημένης Εθνικής Αντίστασης, πιστό μέλος του ΚΚΕ, για τις ιδέες του οποίου αγωνίστηκε από διάφορα μετερίζια, όλη τη ζωή της.

Κυριάκος Πανταζίδης
Κυριάκος Πανταζίδης
Οι άνθρωποι αυτοί «έφυγαν» πριν από χρόνια. Και όμως είναι κοντά μας, και θα είναι μαζί μας, γιατί η ζωή, η δράση και το έργο τους είναι φωτεινά παραδείγματα για τους νεότερους, για όσους πονούν τον τόπο μας και παλεύουν για τα πανανθρώπινα ιδανικά, όπως η ισότητα, η ισονομία, η παγκόσμια ειρήνη και ο αληθινός σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 25.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ.

Τα παιδιά και τα εγγόνια τους: Ειρήνη, Σοφοκλής, Νικόλας και Δημήτρης Οικονομίδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΓΙΑ, ο Γ. Π. προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟ Λιβαδειάς.

* * *

Φωτ.

Ο ΘΩΜΑΣ Κ. ΒΕΤΣΟΣ από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστής, γεννήθηκε το 1918. Η ζωή του σταμάτησε στα 25 χρόνια του από το εκτελεστικό απόσπασμα Γερμανών κατακτητών στο ρέμα του Αϊ - Νικόλα της Τρίπολης, μαζί με άλλους πατριώτες στις 16 Δεκέμβρη 1943. Πιάστηκε έπειτα από προδοσία.

Ορφάνεψε στα 3 χρόνια του από πατέρα, που σκοτώθηκε στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Εργάστηκε ακούραστα και ευσυνείδητα για την Οργάνωση χωρίς ιδιοτέλεια και πρόσφερε τη ζωή του στον αγώνα για τους σκοπούς του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου και τα πανανθρώπινα ιδανικά του ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε μέλος.

Τι κι αν τα χρόνια πέρασαν και φθάσαμε στα 80 μας; Ο χαμός του αγαπημένου μας προσώπου φαίνεται τόσο κοντινός.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα. Ευλαβικά.

Η αδερφή του Ελένη Βέτσου - Αρβανιτάκη και ο σύζυγός της Φώτης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕΡΕΤΗ, της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗ, της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ Σ. ΜΑΝΤΗ, του ΠΑΝΟΥ ΒΟΤΣΑΪΤΗ και όλων των νεκρών συγχωριανών μου, προσφέρω 15.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση και 3.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Λεμονιά Μούγιαννη
Λεμονιά Μούγιαννη
Γ. Σερέτης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΑΡΤΣΟΥΝΗ από την Αγία Τριάδα Ευρυτανίας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πιάστηκε από τους Ιταλούς, δραπέτευσε, αλλά κυνηγήθηκε από τρομοκράτες παρακρατικούς, πιάστηκε και καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο, οι Δημήτρης και Κώστας Σκαρτσούνης προσφέρουν 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση και 2.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, από τους Κομποτάδες, από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ και συνεπούς αγωνιστή για τα ιδανικά του Κόμματος, η συντρόφισσα και σύζυγός του Κατίνα προσφέρει 30.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου της ζωής μου και των ιδεών μου ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ από τη Δράμα, προσφέρω, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Μελανία Παναγιώτου - Λαζαρίδου

* * *

Με τη συμπλήρωση 52 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, η σύζυγός του Ζωή Σταματίου στη μνήμη του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας, 100.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση. Προσφέρει ακόμη 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.2

Το 2002 συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ευστράτιος Καραστρατής
Ευστράτιος Καραστρατής
Συμπληρώνονται επίσης 2 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΟΥΛΙΝΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης, για την Οικονομική Εξόρμηση.

Μαρία Πετρίδου

* * *

Φωτ.

Στις 14 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΓΚΟΖΙΔΗ, από το χωριό Σύδεντρο Γρεβενών, παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ. Γεννήθηκε το 1901 στην Τραπεζούντα. Στην Ελλάδα ήρθε το 1924, κοντά στους γονείς του, οι οποίοι είχαν έρθει 2 χρόνια νωρίτερα. Εζησε δύσκολα χρόνια, δουλεύοντας σκληρά για να συντηρήσει την οικογένειά του.

Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε για την πατριωτική δράση του και υποχρεώθηκε να βγει στο βουνό και να καταταχτεί στις γραμμές του ΔΣΕ.

Με τη λήξη του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε σε διάφορες δουλιές.

Επαναπατρίστηκε το 1979.

Υπήρξε ένας έξυπνος και αξιοσέβαστος άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα και σπάνιες αρετές. Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ για ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατία, ανεξαρτησία.

Την άνοιξη του 1947 αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και η σύζυγός του ΔΕΣΠΩ ΠΑΓΚΟΖΙΔΟΥ, το γένος Κοράβου από το Οροπέδιο Γρεβενών, η οποία τότε ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μαζί με την 7χρονη κορούλα της. Επειτα από μεγάλες ταλαιπωρίες, έφτασαν στην Αλβανία, όπου η Δέσπω, 37 χρόνων τότε, πέθανε στη γέννα, μαζί με το νεογέννητο.

Θωμάς Βέτσος
Θωμάς Βέτσος
Στην άσβεστη μνήμη τους, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 15.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Οι εγγονές τους: Ελλη, Κυριακή, Χριστίνα, Δέσποινα

Η κόρη τους Παναγιώτα και ο γαμπρός τους Συμεών

* * *

Φωτ.

Την 1η Δεκέμβρη 2001, μας αποχαιρέτησε ορθός, όπως ορθός έζησε για 96 ολόκληρα χρόνια, ο αγαπημένος μας ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΚΑΣ. Μας αποχαιρέτησε, αφήνοντάς μας ιερή παρακαταθήκη την εντιμότητα, την αλληλεγγύη, τον πόθο για δικαιοσύνη και ειρήνη.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν πραγματικά, όταν ξεχαστούν και ο Βαγγέλης Γιάκας δε θα ξεχαστεί ποτέ.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 40.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη».

Τα ανίψια του Πόπη και Ξένη Κόχυλα

Λευτέρης και Ξένος Κόχυλα

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΓΙΩΡΓΟΥ και ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗ και των αδελφών μου ΣΠΥΡΟΥ, ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με άλλους πατριώτες από Γερμανούς κατακτητές, λίγο έξω από το Αργοστόλι Κεφαλλονιάς στις 22 Ιούλη 1944. Του ΠΑΥΛΟΥ, ο οποίος δολοφονήθηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες κοντά στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς στις 26 Απρίλη 1945. Του ΔΙΟΝΥΣΗ, ο οποίος, με απόφαση του έκτακτου Στρατοδικείου Κορίνθου, εκτελέστηκε στην Κόρινθο στις 3 Φλεβάρη 1948. Του ΒΑΓΓΕΛΗ - ΙΩΑΝΝΗ, ο οποίος πέθανε στο Παρίσι στις 14 Φλεβάρη 1994 και του συζύγου μου ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΥ, ο οποίος πέθανε στην Αθήνα στις 13 Απρίλη 1999, προσφέρω 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Χρήστος Παπουλάκος
Χρήστος Παπουλάκος
Ντίνα Μπούρμπουλα - Γαβριελάτου

* * *

Φωτ.

Στις 28 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ. Γεννήθηκε στο Αμπελικό Καρδίτσας το 1926. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το φθινόπωρο του 1949. Αργότερα πήγε στη Ρουμανία.

Το 1991 επαναπατρίστηκε.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Η γυναίκα του Βασιλική

Ο γιος του Δημήτριος και η νύφη του Αντιγόνη

* * *

Φωτ.

Τον περασμένο Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης γυναίκας μου ΛΕΜΟΝΙΑΣ Τσερμέγκα - ΜΟΥΓΙΑΝΝΗ.

Στη μνήμη της προσφέρω 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αγίου Κήρυκα Ικαρίας, για την Οικονομική Εξόρμηση.

Γιάννης Μούγιαννης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ Π. ΚΑΡΑΣΤΡΑΤΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η σύζυγός του Δέσποινα και τα παιδιά του Αθηνά και Τάκης προσφέρουν 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας η μητέρα μου ΦΩΤΕΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ.

Στη μνήμη της και για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, που η ίδια αγωνίστηκε από τις γραμμές του ως την τελευταία της στιγμή, προσφέρω 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Καραβόσταμου.

Θέμης Μωσαϊδης
Θέμης Μωσαϊδης
Ο γιος της Σίμος Ευστρατουδάκης

* * *

Στη μνήμη των συντρόφων και συντροφισσών μας, που έφυγαν για πάντα από κοντά μας τα τελευταία χρόνια, μέλη της ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και των οπαδών του ΚΚΕ: ΚΩΣΤΑ ΗΣΑΪΚΙΔΗ σιδηροδρομικού, ΣΟΦΙΑΣ και ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ βετεράνου του ΚΚΕ και δημάρχου Κιλκίς μετά την Απελευθέρωση, ΣΟΦΙΑΣ ΚΟΥΦΟΥ, ΘΑΝΑΣΗ ΚΥΡΑΤΣΟΥ (μπάρμπα Νάκου), βετεράνου του ΚΚΕ από τη Βέροια, της αδελφής του ΚΑΤΙΝΑΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΠΟΥΤΖΗ στελέχους του Σωματείου Μετάλλου Θεσσαλονίκης, ΚΩΣΤΑ ΣΠΗΛΙΩΠΟΥΛΟΥ Αϊστρατίτη του 1936-1943 και μετά την Απελευθέρωση γραμματέα του ΕΑΜ Θεσσαλονίκης, ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ (Ποπουλα), μαχητή του ΔΣΕ, των οπαδών του ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΗΓΙΝΟΥ, δημοσιογράφου της εφημερίδας «Μακεδονία», ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΤΙΝΑΣ ΠΑΝΟΥΛΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΖΗΣΗ, ΝΙΚΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΑΡΙΖΑΝΙΔΗ, αντιστασιακών και μαχητών του ΔΣΕ, η οργάνωσή μας προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση 200.000 δρχ.

ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης

* * *

Ο Σπύρος Γιαννούλης από τα Επισκοπιανά Κέρκυρας προσφέρει 200.000 δρχ. για την αγορά Γραφείων της ΝΕ Κέρκυρας, στη μνήμη του πατέρα του ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ από τη Δοξαπαρά Εβρου, μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Σεπολίων.

Φωτεινή Φράγκου
Φωτεινή Φράγκου
Σοφία Πανταζίδου

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 21 χρόνων από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΗ και του κουνιάδου μου ΙΩΑΝΝΗ, προσφέρω στη μνήμη τους 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης.

Αννα Κόντη

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατο του αγαπημένου μας ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΙΑΜΗ, προσφέρουμε στη μνήμη του 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Αχαρνών.

Η γυναίκα του Αθηνά και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του αδελφού μου ΘΕΜΗ ΜΩΣΑΪΔΗ και του θείου μου ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΩΣΑΪΔΗ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ντεπώ, 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Αντιόπη Ιωσηφίδου


Χρήστος Ιωσηφίδης
Χρήστος Ιωσηφίδης


Μπάμπης Τσιάμης
Μπάμπης Τσιάμης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ