ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Ανανεωμένη λίστα 39 «απαγορευμένων τρομοκρατών»

Παντού παρόντες οι πεζοναύτες...

Associated Press

Παντού παρόντες οι πεζοναύτες...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέα μαύρη λίστα 39 «απαγορευμένων τρομοκρατικών οργανώσεων», φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και εταιριών κυκλοφόρησε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου οι αμερικανικές αρχές - εκτός των άλλων... - να απελαύνουν τα μέλη τους (εφόσον βρίσκονται εντός των συνόρων των ΗΠΑ) ή να τους αρνούνται τη χορήγηση βίζας.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οργανώσεις και εταιρίες από το Αφγανιστάν, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Λίβανο, τη Λιβύη, τη Βόρεια Ιρλανδία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, τη Ρουάντα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, την Ουγκάντα και την Υεμένη, με την υπόμνηση πως η «εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας θα είναι μακρά, ενώ στη διάρκειά της θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία της κρατικής μηχανής, με στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατίας ως απειλή του τρόπου ζωής μας».

Η χτεσινή λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνει τις ακόλουθες οργανώσεις: Αλ-Ιτιχαντ αλ-Ισλάμι (ΑΙΑΙ), Αλ-Ουάφα αλ-Ιγκάθα αλ-Ισλαμία, Ασμπάτ αλ-Ανσάρ, Νταρκαζάνλι Κόμπανι,(GSPC) Ομάδα Σάλαφιστ Για Κάλεσμα και Μάχη, Ισλαμικός Στρατός Αντεν, Λιβυκή Ισλαμική Ομάδα Μάχης, Μακχτάμπ αλ-Κχιντμάτ, Αλ-Χαμάτι Γλυκά και Είδη Φούρνου, Κέντρο Μελιού Αλ-Νουρ, Αλ-Ρασίντ Τραστ, Αλ Σάιφα Χάνεϊ Πρες Ινταστρι & Κομέρς, Τζαΐς-ε-Μοχάμεντ, Τζαμίατ αλ-Τααγούν αλ-Ισλαμίγια,(ABB) Μπριγάδα Αλεξ Μπονκαγάο, Στρατός για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (ALIR) και Πρώην Ενοπλες Δυνάμεις Ιντεραχάουμουι (EX-FAR),(GRAPO) Ομάδα Αντιφασιστικής Αντίστασης Πρώτη Οκτώβρη, Λασκάρ-ε-Ταγίμπα (LΤ)-ΑΚΑ: Στρατός των Δικαίων, Ιρλανδικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός Συνοχής (CIRA) και ΑΚΑ: Στρατιωτικό Συμβούλιο Συνοχής, (OV) Εθελοντές Οραντζ, (RHD) Υπερασπιστές Κόκκινο Χέρι, (NPA) Νέος Λαϊκός Στρατός, (PAGAD) Λαός Κατά του Γκανγκστερισμού και των Ναρκωτικών, (RUF) Επαναστατικό Ενωμένο Μέτωπο, Αλ-Μάουναχ, Τζαγσούλαχ, Μαύρο Αστέρι, Αναρχική Φράξια για την Ανατροπή, (BR-PCC) Ερυθρές Ταξιαρχίες - Μαχητικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Επαναστατικοί Προλεταριακοί Πυρήνες, Τουρκική Χιζμπαλάχ, Στρατιώτες της Ιερουσαλήμ, Οργανισμός Ισλαμικής Ανανέωσης και Ρεφορμισμού, Πένταγκον Γκανγκ, (JRA) Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός, (JUM) Τζαμίατ ουλ-Μουτζαχεντίν,(HUJI) Χαρακάτ ουλ Τζιχάντ ι Ισλάμι,(ADF) Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις,(LRA) Στρατός Αντίστασης του Κυρίου.

Η Διεθνής Επιτροπή Νομικών βάλλει κατά των στρατοδικείων του Μπους

ΓΕΝΕΥΗ.-

Τη «βαθιά της ανησυχία» για την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, να επαναφέρει το θεσμό των στρατοδικείων για τους αλλοδαπούς υπόπτους τρομοκρατίας, εξέφρασε χτες σε πεντασέλιδη επιστολή που απέστειλε στον Αμερικανό Πρόεδρο η Διεθνής Επιτροπή Νομικών, με έδρα τη Γενεύη.

Με την επιστολή της, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών καταφέρεται κατά του εκτελεστικού διατάγματος που εξέδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 13 Νοέμβρη, λέγοντας πως αυτό «ίσως τελικώς οδηγήσει στην υποβάθμιση των βασικών αρχών, τα οποία υποτίθεται πως θα υπηρετήσει». Καλεί επίσης τον Πρόεδρο Μπους να ακολουθήσει «τα υψηλά στάνταρ» που έθεσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για τις δίκες Γερμανών ναζιστών στη Νυρεμβέργη και κάνει έκκληση για την αναθεώρηση ή και τροποποίηση του εκτελεστικού προεδρικού διατάγματος, «με τρόπο ώστε να είναι σύννομος με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου και του συντάγματος των ΗΠΑ».

«Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να δικάσετε τους κατηγορούμενους τρομοκράτες στα αστικά δικαστήρια της χώρας σας, τα οποία είναι ικανά να εξετάσουν υποθέσεις τρομοκρατίας», αναφέρει σε άλλο σημείο η επιστολή, με το επιπλέον επιχείρημα πως «εάν παραστεί νομότυπη ανάγκη, αστικά δικαστήρια μπορούν να κρατήσουν μυστικά ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία της δίκης».

«Η διεξαγωγή ολοκληρωτικά μυστικών δικών στις ΗΠΑ θα σήμανε γι' αυτή τη χώρα το χάσιμο μίας ευκαιρίας προκειμένου να δείξει στον κόσμο πως η κοινωνία της βασίζεται στον κανόνα του νόμου, την καταστροφή του οποίου επιδίωξαν οι τρομοκράτες που έκαναν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη» αναφέρεται μάλλον δηκτικά σε άλλη παράγραφο της επιστολής, που καταλήγει ανακοινώνοντας πως η επιτροπή θα περιοριστεί σ' αυτές τις επισημάνσεις «αφήνοντας τους Αμερικανούς νομικούς εμπειρογνώμονες να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σε σχέση με τη συνταγματικότητα του προκείμενου προεδρικού διατάγματος, η ενεργοποίηση του οποίου προκαλεί μία σειρά προβλημάτων που ίσως συνιστούν κενά στις διεθνείς υποχρεώσεις των ΗΠΑ έναντι του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα έναντι των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949 σε σχέση με τη διεξαγωγή πολέμου».

Εντελώς «συμπτωματικά», το ίδιο 24ωρο, η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μέρι Ρόμπινσον είπε πως βρίσκει «πολύ ανησυχητικό» το γεγονός πως «λείπουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες» από την επαναλειτουργία των στρατοδικείων στις ΗΠΑ, προσθέτοντας κατά τη διάρκεια δηλώσεών της προς τον Τύπο: «Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ ήταν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οι παραβάτες θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης... Αλλά είναι πολύ δύσκολο να τους δικάσεις δίχως μία ισχυρή δημοκρατική παράδοση γύρω από τη σημασία οικοδόμησης ενός συστήματος που βασίζεται στον κανόνα του νόμου, όταν εκπίπτουν τα σχετικά στάνταρ από χώρες όπως οι ΗΠΑ».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεν περνά εύκολα το αντιτρομοκρατικό πολυνομοσχέδιο...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Για «γενικευμένο σαμποτάζ» του αντιτρομοκρατικού πολυνομοσχεδίου κατηγόρησε χτες ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μπλάνκετ, τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που καταψήφισαν προχτές στη Βουλή των Λόρδων τα περισσότερα και σημαντικότερα (για την κυβέρνηση Μπλερ) μέρη του νομοσχεδίου περί «Τρομοκρατίας, Εγκλήματος και Ασφάλειας».

«Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έδειξαν τα δόντια τους... Η ενέργειά τους δεν ήταν εξονυχιστική και προσεκτική τροποποίηση του νομοσχεδίου, ήταν γενικευμένο σαμποτάζ», είπε χτες στο BBC ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ, προσθέτοντας πως θα ζητήσει απ' τη Βουλή των Κοινοτήτων να αναστρέψει τις αποφάσεις που ελήφθησαν προχτές βράδυ απ' τη Βουλή των Λόρδων, γιατί αυτές «ουσιαστικά θα έπνιγαν το νομοσχέδιο». Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως το «αντιτρομοκρατικό» πολυνομοσχέδιο (που μεταξύ άλλων δρομολογεί την επ' αόριστον κράτηση αλλοδαπών υπόπτων για την τρομοκρατία δίχως την απαγγελία κατηγοριών και δίχως τη διεξαγωγή δίκης αλλά και την πρόσβαση αστυνομικών και κρατικών αρχών σε προσωπικά δεδομένα και τηλεπικοινωνίες πολιτών) είναι... «απαραίτητο να γίνει νόμος γιατί η Βρετανία παραμένει στόχος τρομοκρατών» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη»!

Η αντίδραση Μπλάνκετ εκδηλώνεται ένα 24ωρο αφότου βουλευτές των αντιπολιτευόμενων «Συντηρητικών» και «Φιλελευθέρων Δημοκρατών» ένωσαν τις δυνάμεις τους στη Βουλή των Λόρδων καταφέροντας να ακυρώσουν ή και να τροποποιήσουν ένα μεγάλο αριθμό άρθρων του πολυνομοσχεδίου που φέρει την ονομασία «Νόμος κατά της Τρομοκρατίας και του Εγκλήματος και υπέρ της Ασφάλειας». Ετσι, ψήφισαν με 227 ψήφους υπέρ και 145 κατά, τον περιορισμό της δυνατότητας των αστυνομικών αρχών να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά οικονομικά και φορολογικά δεδομένα. Ψήφισαν επίσης, με 191 ψήφους υπέρ και 117 κατά, την επιβολή διάταξης που αναφέρει πως οποιοσδήποτε κρατηθεί δίχως τη διεξαγωγή δίκης θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επανεξέταση της υπόθεσής του από ανώτερο δικαστή, ενώ τέλος καταψήφισαν την εξαίρεση της Βρετανίας απ' την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μετά απ' την ήττα των «Εργατικών» του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Βουλή των Λόρδων, το αντιτρομοκρατικό πολυνομοσχέδιο επιστρέφει - όπως άλλωστε προβλέπει η διαδικασία - στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπερ θα καθυστερήσει πολύ - σε σχέση με τις προσδοκίες της κυβέρνησης Μπλερ - τη μετατροπή του νομοσχεδίου σε νόμο του βρετανικού κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ