ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Πλήρης αντίθεση στα ιδιωτικά ιατρεία

Καλεί τους εργαζόμενους να μη συναινέσουν σε αυτά τα σχέδια και από κοινού να αγωνιστούν για δωρεάν Υγεία, αναπτυγμένη σε όλα τα επίπεδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Χανίων, με ομόφωνη απόφασή του δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στην προώθηση νέων μέτρων για την Υγεία, όπως είναι τα ιδιωτικά ιατρεία. Το σωματείο των εργαζομένων τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων, τον οποίο υπονομεύουν τα νέα μέτρα.

Η υπονόμευση γίνεται, καθώς η κάλυψη των αναγκών της Υγείας του λαού από υποχρέωση της πολιτείας κυλά στις πλάτες και τις τσέπες των εργαζομένων, επισημαίνει το σωματείο και υπογραμμίζει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν προωθείται η ανάπτυξη της πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Με την προώθηση αυτών των μέτρων η κυβέρνηση «προσπαθεί να μας κάνει "συνεργάτες" της, δίνοντάς μας ένα μέρος του ποσού που θα καταβάλουν οι ασθενείς», υπογραμμίζει το ΔΣ του Συλλόγου και εκφράζει την αντίθεσή του σ' αυτή τη λογική για τους παρακάτω λόγους:

  • Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό.
  • Οι αμοιβές που θα παίρνουν οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιηθούν σαν πρόσχημα για το πάγωμα των μισθών τους.
  • Είναι ακόμα ένα μέτρο διαχωρισμού και κατηγοριοποίησης των εργαζομένων στα Νοσοκομεία.

Το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Χανίων καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να μη συναινέσουν σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις, ν' αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία, για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και τα άλλα που ακολουθούν. «Χρειάζεται αγώνας για μια Υγεία δωρεάν για όλο το λαό, δημόσια, ανεπτυγμένη και στην πρωτοβάθμια αλλά και στις υπόλοιπες βαθμίδες της», καταλήγει η απόφαση του σωματείου.

«Αυξήσεις» μέχρι και 50%!

Αν και δεν εφαρμόστηκε μέχρι τώρα η Υπουργική Απόφαση εντούτοις δόθηκε η εντύπωση ότι υπήρξαν «μειώσεις» στις επισκέψεις.

Ετσι, λοιπόν, παρατηρείται μια μείωση μέχρι και 46,6%, καθώς δεν υπάρχει πια ο διαχωρισμός μεταξύ των χειρουργικών και των άλλων ειδικοτήτων. Ομως, όπως φαίνεται και στο συγκριτικό πίνακα που δημοσιεύουμε, υπάρχουν και «αυξήσεις» που φτάνουν μέχρι και 50%.

Μάλιστα, οι αυξήσεις αυτές αφορούν τα νοσοκομεία εκτός της Αττικής και Θεσσαλονίκης γεγονός που επιβεβαιώνει το γενικευμένο χαρακτήρα της εισπρακτικής λογικής της κυβέρνησης.

Σε κάθε, όμως, περίπτωση η απόφαση αυτή επισημοποιεί με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την επιχείρηση της κυβέρνησης για την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, στη δε εφαρμογή της -με τις αυξομειώσεις μεταξύ των αρχικών και τελικών επιλογών- θυμίζει τη λογική του Χότζα...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
Μια ακόμα δόση διαλόγου
  • Σιωπηλή συμπόρευση της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ
  • Τη Δευτέρα θα συζητηθεί η Επίκαιρη Ερώτηση του Π. Κοσιώνη

Εκ των ενόντων και χωρίς καμιά απάντηση, όπως αναμενόταν, έγινε χτες η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), όπως είχε συμφωνηθεί στις 28.11.2001. Μάλιστα η χτεσινή συνάντηση ήταν ακόμα πιο πίσω από την προηγούμενη, καθώς ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας δεν μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε κάποιες υποσχέσεις, όπως το επίδομα των 60.000 δραχμών ή τις λεγόμενες υπερωρίες που δίνονται στο ΙΚΑ όπως και σε άλλες υπηρεσίες.

Ο Δ. Ρέππας παρέπεμψε στο διάλογο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο -κατά τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο- θα δημοσιοποιηθεί το Γενάρη του 2002 και θα εισαχθεί στη Βουλή το Μάρτη του 2002.

Μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της ηγεσίας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ακολούθησε ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και αναμένονται ανακοινώσεις την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Γενάρη του 2002, χωρίς να προσδιοριστεί η ημερομηνία. Στην Ολομέλεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε πρόταση για αγωνιστική συνέχεια.

Συζήτηση στη Βουλή

Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ.

«Η κυβέρνηση, αναφέρει ο Π. Κοσιώνης, έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που οδηγείται το ΙΚΑ. Αντί να παίρνει μέτρα για τη δημιουργία ενός δημόσιου - κρατικού συστήματος υγείας που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλο το λαό, προωθεί την εμπορευματοποίηση της υγείας και το ΙΚΑ οδηγείται στην προσαρμογή των παροχών του στο κατώτερο επίπεδο. Αντί να καλυφθούν τα κενά στο αναγκαίο ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει τον κατακερματισμό των συμβάσεων εργασίας, κρατώντας σε ομηρία 5.500 συμβασιούχους με μειωμένα ασφαλιστικά - μισθολογικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, γεγονός που οδηγεί και στη συνολική υποβάθμιση των παροχών του στους ασφαλισμένους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Εργασίας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων;

Αποχή ειδικευομένων στο 1ο νοσοκομείο

Αποχή από το πρόγραμμα των εφημεριών του 1ου νοσοκομείου του ΙΚΑ αποφάσισε το Σωματείο Ειδικευομένων Ιατρών του νοσοκομείου γιατί δεν εξασφαλίστηκαν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συμμετοχή των ειδικευομένων γιατρών στις εφημερίες.

Οπως προκύπτει το ύψος της έγκρισης δεν επαρκεί για να καλυφθεί και ο τελευταίος μήνας του έτους και έτσι οι γιατροί προχωρούν στην αποχή από σήμερα.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Απολύσεις και «οικειοθελείς» παραιτήσεις

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών καταγγέλλει την απόλυση εργαζόμενης στο «Βουγιουκλάκειο» και 14 «οικειοθελείς» παραιτήσεις στη «Θεραπευτική κλινική»

Την ολομέτωπη επίθεση των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας έχουν να αντιμετωπίσουν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων στις Ιδιωτικές κλινικές, τα Γηροκομεία, τα Εργαστήρια και τους Συναφείς Χώρους η εργοδοσία στην κλινική «Βουγιουκλάκειο» απόλυσε την Χρύσα Μανταλένη με προϋπηρεσία 26 χρόνων.

Το «αμάρτημα» της εργαζόμενης ήταν ότι δραστηριοποιήθηκε στην πετυχημένη στάση εργασίας που έγινε στις 23.11.2001 με αιτήματα όπως η ταχτική πληρωμή της μισθοδοσία, τα αναδρομικά κλπ. Το σωματείο δηλώνει ότι θα παλέψει για την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης και ότι ο αυταρχισμός της διοίκησης δε θα περάσει.

Επίσης, το Σωματείο καταγγέλλει ότι 14 εργαζόμενοι στην Θεραπευτική Κλινική του Θ. Λιακουνάκου - ιδιοκτήτη και της αεροπορικής εταιρίας «ΑΧΟΝ» - υποχρεώθηκαν σε «οικειοθελή» αποχώρηση.

Οπως αναφέρει το σωματείο, στην καταγγελία του για τις «οικειοθελείς» παραιτήσεις, στους αποχωρήσαντες δόθηκαν 600.000 δραχμές παραπάνω απ' την κανονική αποζημίωση. Ετσι, υπογραμμίζει το σωματείο, ενεργοποιήθηκε το τελικό σχέδιο για το τελικό κλείσιμο της κλινικής, καθώς αυτή τη στιγμή περιθάλπει μόλις δέκα ασθενείς σε σύνολο εκατό κρεβατιών. «Αυτή είναι η πολιτική του επιχειρηματία Διακουνάκου που μετά την ΑΧΟΝ θα οδηγήσει και άλλες επιχειρήσεις της ομώνυμης εταιρίας στο κλείσιμο», καταγγέλλει το σωματείο και καταλήγει: «Τεράστιες όμως είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης που παρουσιάζει τον επιχειρηματία ως φερέγγυο συνομιλητή για την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής". Το σωματείο βρίσκεται σε επαγρύπνηση ώστε μαζί με τους εργαζόμενους να αντισταθούμε στη νέα πρόκληση του επιχειρηματία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ