ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΣΕΕ
Είπε «όχι» στην απεργία η πλειοψηφία

Μετά την απόρριψη της αγωνιστικής πρότασης της ΔΑΣ, η οργάνωση του αγώνα θα αποτελέσει κύριο ζήτημα στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα στο Σπόρτιγκ

Για άλλη μια φορά χτες και ενώ πληθαίνουν οι επιθέσεις στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση - βλέπε και το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας - η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αρνείται να κάνει και το παραμικρό για την υπεράσπισή της. Αντίθετα δηλώνει υποταγή στο διάλογο της απάτης, βάζει πλάτες στην επιχείρηση κυβέρνησης και ΣΕΒ για την κατεδάφισή της. Ετσι χτες στην Εκτελεστική Επιτροπή της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία απέρριψε πρόταση της παράταξης της ΔΑΣ, για προειδοποιητική απεργία στα μέσα Γενάρη, με κύριο θέμα την κοινωνική ασφάλεια, την υγεία και την πρόνοια.

Αν όμως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμπαρατάσσεται ανοιχτά με την κυβέρνηση, οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις δηλώνουν και πάλι «παρών» στο μετερίζι του αγώνα. Τη Δευτέρα από το Σπόρτιγκ σαλπίζουν μήνυμα αντίστασης, προετοιμάζονται μαχητικά για τη μεγάλη σύγκρουση που έρχεται. Η σύσκεψη, που αρχίζει στις 6 το απόγευμα, είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για το νέο κύκλο κινητοποιήσεων και αναμένεται να πάρουν μέρος εκατοντάδες εκλεγμένοι συνδικαλιστές, μέλη διοικήσεων συνδικάτων, επιτροπών αγώνα, συντονιστικών επιτροπών και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Σχολιάζοντας τη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ ο επικεφαλής της ΔΑΣ Γιώργος Μαυρίκος καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας και σημειώνει: «Προτείναμε σήμερα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής πανεργατικής απεργίας για τα μέσα Γενάρη, με βασικό μέτωπο την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την πρόνοια. Η πρότασή μας απορρίφθηκε. Επιβεβαιώνεται - συνεχίζει ο συνδικαλιστής - για μια ακόμα φορά, ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τακτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επειδή οι στιγμές για την εργατική τάξη είναι πολύ κρίσιμες, καλούμε τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν, χωρίς καθυστέρηση, πρωτοβουλίες, να σχεδιάσουν και να οργανώσουν εδώ και τώρα τη συνολική αντίστασή τους στην πολιτική της κυβέρνησης, με αιχμή την επερχόμενη αντιασφαλιστική θύελλα.

Η πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση - καταλήγει ο Γ. Μαυρίκος - θα δοθεί τη Δευτέρα στο Σπόρτιγκ στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ. Κανένας δεν πρέπει να λείψει τη Δευτέρα από το Σπόρτινγκ».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσα από το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας, που υπέβαλε στις Βρυξέλλες προχτές, επιβεβαιώνει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι το ασφαλιστικό. Γι' αυτό δηλώνει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης «βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης για το 2002».

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει την κοινωνική ασφάλιση και τον τομέα της υγείας, η κυβέρνηση σημειώνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί «η πίεση που ασκείται από τις δαπάνες για τις συντάξεις και άλλες δαπάνες που σχετίζονται με την πληθυσμιακή γήρανση, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι καλές μακροοικονομικές επιδόσεις». Δηλαδή, η κυβέρνηση ανοιχτά χαρακτηρίζει κίνδυνο για τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας - τα κέρδη των μονοπωλίων - τις δαπάνες που γίνονται για τις συντάξεις και την υγεία.

  • Στη συγκέντρωση του Σπόρτιγκ καλεί τους εργαζόμενους και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Ζεφυρίου. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι συντονίζουν τα βήματά τους ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, μέτρα που έχουν ήδη απορριφθεί με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους. Αν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες "βάζουν πλάτες", συμμετέχουν σε διαλόγους που υπονομεύουν τα βασικά μας δικαιώματα, εμείς πρέπει να αντιδράσουμε».
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μεροληπτική και προκλητική η ΕΡΤ

Επιστολή διαμαρτυρίας της Γραμματείας του ΠΑΜΕ για την αποσιώπηση των δραστηριοτήτων του

Την έντονη διαμαρτυρία της, για την προκλητική και μεροληπτική στάση τους απέναντι στις δραστηριότητες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, την ίδια στιγμή που προβάλλουν εργολαβικά τις θέσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού εκφράζει η Γραμματεία του, με επιστολή της προς τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αφού αναφέρεται σε μια σειρά περιστατικά, μόνο το τελευταίο διάστημα, απαιτεί να μπει τέλος σε αυτή τη μεταχείριση και καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ να καλύψει τη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ τη Δευτέρα στο Σπόρτιγκ.

Ολόκληρη η επιστολή προς τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ έχει ως εξής:

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την προκλητική και μεροληπτική στάση της ΕΡΤ και των άλλων κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που, ενώ αποσιωπούν συστηματικά τη δραστηριότητα του ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, έχουν αναλάβει εργολαβικά την προβολή των θέσεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Σαν παράδειγμα, μόνο στο τελευταίο δεκαήμερο, αρνηθήκατε να πείτε οτιδήποτε στα Δελτία Ειδήσεων και για το Ολονύκτιο Συλλαλητήριο που διοργανώσαμε στις 30/11 με μεγάλη επιτυχία μπροστά στην Αμερικάνικη Πρεσβεία και για τη μαζική παράσταση συνδικαλιστριών στις 6/12 στον Υφυπουργό Εργασίας για τις αναφορές του στα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών.

Ισως αυτή σας η στάση να ξεκινά από την αντίληψη του κυβερνητικού υπαλλήλου που σας διακρίνει και τα περί "πλουραλιστικής ενημέρωσης" και "αντικειμενικής πληροφόρησης" αποτελούν έπεα πτερόεντα.

Ομως οι ευθύνες σας είναι μεγάλες. Πολύ περισσότερο αφού είμαστε και εμείς φορολογούμενοι πολίτες και σας πληρώνουμε ακριβά. Και ενώ εσείς είστε φανατικοί οπαδοί των περιβόητων νόμων της αγοράς, δεν ιδρώνει το αυτί σας, ότι, αφού σας πληρώνουμε, απαιτούμε!

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε απέναντι σ' αυτή σας τη στάση.

Τέλος, σας ενημερώνουμε και ιδιαιτέρως ότι τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη 2001, στις 6 το απόγευμα, στο Γήπεδο ΣΠΟΡΤΙΓΚ διοργανώνουμε μεγάλη συγκέντρωση για την Κοινωνική Ασφάλιση και απαιτούμε να την καλύψετε, προβάλλοντας από τα Δελτία Ειδήσεων αυτό το γεγονός».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Σημαντική άνοδος των ταξικών δυνάμεων

Πέντε έδρες, από δυο, κατέκτησε ο συνδυασμός της Ενωτικής Συσπείρωσης Υγειονομικών

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο συνδυασμός της Ενωτικής Συσπείρωσης Υγειονομικών (ΕΣΥ) στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ των εργαζομένων στο σωματείο του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα, στην Πάτρα. Το συνδυασμό της ΕΣΥ στήριξε το ΠΑΜΕ, αγωνιστές συνδικαλιστές και εργαζόμενοι. Το αποτέλεσμα ήρθε ως συνέπεια της δράσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και της συγκρότησης Επιτροπής Αγώνα όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας στην Πάτρα. Στις εκλογές αυτές οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους καταδίκασαν την κυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΚΕ και της αφαίρεσαν την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ του σωματείου, την οποία είχε για πάνω από 15 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΥ κέρδισε 327 ψήφους και 5 έδρες από 146 ψήφους και δύο έδρες που είχαν οι ταξικές δυνάμεις στις προηγούμενες εκλογές, η ΠΑΣΚΕ από 467 ψήφους και 8 έδρες έπεσε στις 390 ψήφους και 6 έδρες, η ΔΑΚΕ από 110 ψήφους και 2 έδρες έπεσε στις 63 ψήφους και 1 έδρα και η Παρέμβαση από 60 ψήφους και 1 έδρα πήγε στις 67 ψήφους και 1 έδρα.

Πρόεδρος του σωματείου εκλέχτηκε το στέλεχος του ΠΑΜΕ Νάνσυ Αγγελακοπούλου, από το ψηφοδέλτιο της ΕΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ