ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ασύδοτες οι αστυνομικές έναντι των δικαστικών αρχών

Γ. Παπανδρέου: Δεν πρέπει να κυπροποιήσουμε το ζήτημα του ευρωστρατού!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑΣ).--

Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι απομονωμένη, εξαιτίας των τουρκικών απαιτήσεων για τον ευρω-στρατό, ενώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν (14/15 Δεκέμβρη) ο ευρω-τρομονόμος θα υιοθετηθεί παρά τις ιταλικές «επιφυλάξεις» και με ασύδοτη και αντιδημοκρατική την εξουσία των μυστικών υπηρεσιών και των αστυνομικών έναντι των «δικαστικών αρχών».

Η ελληνική διπλωματία από χτες βρίσκεται και πάλι σε δυσχερή θέση εντός της ΕΕ, εξαιτίας των απαιτήσεων της Αγκυρας και όπως ομολόγησε δημόσια ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου «υπάρχει πίεση (...) θα την υποστούμε (...) είμαστε σε διαπραγμάτευση. Και για άλλη μια φορά η ΕΕ θα αποφασίσει στο Λάακεν για σημαντικές ευρωπαϊκές πολιτικές, ενώ η Αθήνα θα ψάχνει απεγνωσμένα κάποια (...) «ψίχουλα» για εσωτερική κατανάλωση. Ηδη από χτες τα ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στη συνέντευξη του ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, ενώ το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, ότι η πανίσχυρη και ανεξέλεγκτη «αντι-τρομοκρατική ομάδα ερευνών» με έδρα τις Βρυξέλλες που θα υλοποιήσει τον ευρω-τρομονόμο θα στηρίζεται στη «συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των υπηρεσιών πληροφοριών της ΕΕ», και «ανάλογα με τις περιπτώσεις» (Τ. Γιαννίτσης) θα μπορεί να παρακάμπτει τις «δικαστικές αρχές». Οσον αφορά τις αντιρρήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Σ. Μπερλουσκόνι για τον κατάλογο αδικημάτων, που θα αφορούν στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης η βελγική προεδρία της ΕΕ επισκέπτεται σήμερα τη Ρώμη σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης πριν από το Λάακεν.

Τουρκία και ΕΕ

Στο χτεσινό Συμβούλιο ΥΠΕΞ έγινε η «πρώτη συζήτηση» επί του «συμβιβασμού» της Αγκυρας για τον ευρωστρατό και το δικαίωμα εξαίρεσης της Τουρκίας, «στη βάση του αγγλικού κειμένου» (Γ. Παπανδρέου). Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να ανατρέψει τη συμφωνία για την τουρκική εξαίρεση από ενδεχόμενες επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ) σ' ολόκληρη την τουρκική «ζώνη επιρροής» στην Αν. Μεσόγειο, αλλά προσπαθεί να «γενικεύσει» (Γ. Παπανδρέου), τις «εγγυήσεις μη επίθεσης», δηλαδή μη δράσης της ΔΤΕ εναντίον κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, δηλαδή της Τουρκίας, είτε στο Αιγαίο, είτε στην Κύπρο, είτε στο Κουρδιστάν. Η συζήτηση των 15 ΥΠΕΞ δεν έγινε στη βάση κάποιου «συμβιβαστικού» κειμένου της βελγικής προεδρίας της ΕΕ, αλλά στο Λάακεν θα υπάρξει σχετική απόφαση είτε για «πανηγυρική» διακήρυξη της ενεργοποίησης της ευρωπαϊκής ΔΤΕ από το 2003 είτε για οριστική συμφωνία επί των σχέσεων ΕΕ/ΝΑΤΟ, μετά από άρση των ελληνικών διαφωνιών.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν μπορεί να «αξιολογήσει» από τώρα τα αποτελέσματα της ελληνικής προσπάθειας, και όλα δείχνουν ότι οι προσδοκίες της Αθήνας δεν ξεπερνούν έναν κάποιο συμβιβασμό «αξιοπρεπούς» υποχωρήσεως. Η Τουρκία έχει ήδη αποσπάσει από ΗΠΑ και ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» την «εξαίρεση» και τις εγγυήσεις προστασίας των τουρκικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα θέλει να δείξει ότι δεν είναι τουρκική νίκη, αλλά «κοινή» απόφαση ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η Κύπρος δε συσχετίζεται άμεσα, αλλά είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Γ. Παπανδρέου ότι «δεν πρέπει να κυπροποιήσουμε το ζήτημα του ευρωστρατού». Σύμφωνα με χτεσινό «ευρωβαρόμετρο» μόνο το 25% των Κυπρίων εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ, ενώ το 48% τον ΟΗΕ και το 53% την ΕΕ, ενώ αν γινόταν δημοψήφισμα στη Νήσο το 62%, των Κυπρίων θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το 25% κατά. Συγκριτικά το 46% των Τούρκων εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ, ενώ το 8% τον ΟΗΕ και το 53% την ΕΕ.


Συνέντευξη Τύπου για τον ευρωτρομονόμο

Τη διοργανώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΟΤΟΕ

Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για τον ευρωτρομονόμο» διοργανώνει σήμερα η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Η συνέντευξη θα δοθεί στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΟΤΟΕ, στην Αθήνα.

Εξάλλου, Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών συγκροτήθηκε στη Σάμο. Με διακήρυξή της η επιτροπή καλεί κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε πατριώτη, να ορθώσει το ανάστημά του, να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή. Επίσης, τονίζει ότι στόχος της «κατάστασης πολιορκίας» που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε όλον τον πλανήτη, είναι τα λαϊκά κινήματα και οι αγώνες των λαών για ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα, κάτω από την πίεση της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης, αφαιρούνται στοιχειώδη και κατοχυρωμένα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Σε άλλο σημείο της αναφέρει ότι με τον ευρωτρομονόμο, ανοίγεται ο δρόμος για την ανοιχτή ποινικοποίηση και δίωξη αντιλήψεων και πολιτικών στάσεων που στέκονται κριτικά προς την εξουσία και τις ισχύουσες κοινωνικοικονομικές σχέσεις.

Στην επιτροπή αγώνα συμμετέχουν οι:

Χρήστος Βογιατζής, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στην ΕΟΣΣ, Αγγελική Δεμερτζή - Βαλεοντή, πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών - καθηγήτρια, Νεόφυτος Δάνος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Νίκος Δεμερτζής, πρόεδρος Πανσαμιακής Επιτροπής για την ειρήνη - οδοντίατρος, Αντώνης Δράκος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σάμου - υπάλληλος ΔΕΗ, Αντώνης Κακαγιάννης, πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων και νηπιαγωγών Σάμου - δάσκαλος, Μανώλης Κάρλας, νομαρχιακός σύμβουλος - γιατρός, Γιώργος Κολλάρας, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Κατερίνη Μανουσάκη, συμβολαιογράφος, Δημήτρης Μαυρατζώτης, αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, Ρούλα Στεφανάκη - Μαυρατζώτου, γιατρός, Θαλής Παπαβασιλείου, μέλος ΔΣ Ταμείου Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων, Γιάννης Πασαγιάννης, νομαρχιακός σύμβουλος - δικηγόρος, Δημήτρης Περρής, πρόεδρος ΔΣ Δικαστικών Υπαλλήλων Σάμου, Στέλιος Σταμούλος, δήμαρχος Εύδηλου, πρόεδρος Αναπτυξιακού Συνδέσμου ΟΤΑ Ικαρίας, Ηρακλής Συμεωνίδης, μέλος Συλλόγου Φοιτητών Πληροφορικής Καρλοβάσου, Κώστας Τζίχας, δημοσιογράφος - εκδότης της εφημερίδας «Χαραυγή», Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Σάμου -νοσοκόμος, Τίμος Χατζηλαγός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πυθαγορείου - βιοτέχνης, Ελσα Χίου, λογοτέχνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ