ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΚΕΛ
Κύριο ζήτημα η βάση που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΑΚΕΛ εκτίμησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της συνάντησης της 4ης Δεκεμβρίου, της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και του δείπνου της 5ης Δεκεμβρίου. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ των άλλων, πως «αποδίδει εξαιρετική σημασία στη βάση πάνω στην οποία θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Είναι φανερό ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη βάση που είχε καθορίσει η ανακοίνωση της Ομάδας των Οκτώ τον Ιούνη 2000 και στη συνέχεια η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ της 12ης του Σεπτέμβρη 2000. Θα έχουμε, δηλαδή, συνέχεια εκείνης της εκτροπής η οποία με "τις χωρίς προϋποθέσεις συνομιλίες" και με το "όλα τα θέματα στο τραπέζι" επιτρέπει στον κ. Ντενκτάς να θέτει και να συζητεί θέμα συνομοσπονδίας. Η απουσία από το ανακοινωθέν της 4ης Δεκεμβρίου αναφοράς στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, έστω και με τον τρόπο που γινόταν στο 1250, είναι ένα αρνητικό στοιχείο, που υπογραμμίζει τη συνέχεια της εκτροπής.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση στο κυπριακό πρόβλημα, που ενδέχεται να αποδειχτεί αποφασιστική και η οποία συνδέεται άμεσα με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Διακαής επιθυμία του Κυπριακού λαού, Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων, είναι να υπάρξει πρόοδος, να αρθούν τα αδιέξοδα και να ανοίξει ο δρόμος επίλυσης του Κυπριακού, πριν ακόμα σημάνει η ώρα της ένταξης. Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί από την πολιτική της Αγκυρας και του κ. Ντενκτάς, που επιτέλους πρέπει να εγκαταλείψουν τη διχοτομική τους φιλοσοφία και τις απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων και να ευθυγραμμιστούν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Δυστυχώς, οι δηλώσεις που γίνονται στην Αγκυρα, η επιστολή Ντενκτάς στον ΓΓ του ΟΗΕ της 12ης Νοεμβρίου, καθώς και το έγγραφο που επιχείρησε να δώσει ο κ. Ντενκτάς στον Πρόεδρο Κληρίδη κατά τη συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου, δε μαρτυρούν για αλλαγή της τουρκικής πολιτικής. Αντίθετα, μαρτυρούν εμμονή σε λύση δύο κρατών, έστω και αν για λόγους τακτικής αποφεύγεται η χρήση του όρου συνομοσπονδία και χρησιμοποιείται μια πιο ήπια φρασεολογία.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσερχόμενος στις συνομιλίες και εκφράζοντας την καλή θέληση της Ε/κυπριακής πλευράς και την ειλικρινή της επιθυμία να επιλυθεί το Κυπριακό, θα πρέπει να υπερασπιστεί με σθένος και αποφασιστικότητα τις αρχές λύσης του προβλήματος, που καθορίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τους έποικους, θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας, θα αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Στόχος παραμένει η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ένα κράτος στην Κύπρο, με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, στα πλαίσια της οποίας θα κατοχυρωθούν η ασφάλεια και τα δικαιώματα των δυο κοινοτήτων.

Το ΑΚΕΛ απευθύνεται προς τους Τ/κύπριους συμπατριώτες μας που παλεύουν για ειρήνη και ομοσπονδιακή λύση, αλλά και προς εκείνο το μέρος της κοινής γνώμης στην Τουρκία, που φαίνεται να ενεργοποιείται και να απορρίπτει τη θεωρία "της μη λύσης", και εκφράζει την εκτίμησή του. Υπογραμμίζουμε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Κύπρου και του λαού της, Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων, αλλά και προς όφελος των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας και ευρύτερα προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονες διεργασίες στον ΟΗΕ

Εντονες διεργασίες αναπτύσσονται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει και της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Εντός της βδομάδας θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται ότι θα ενημερωθεί είτε από τον ΓΓ είτε από τον ειδικό απεσταλμένο του για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, σχετικά με τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει πρόθεση να αποφευχθούν αναφορές στο ψήφισμα οι οποίες θα επηρεάσουν το «καλό κλίμα» που διαμορφώθηκε μετά τη συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς για έναρξη απευθείας συνομιλιών στις 16 του Γενάρη.

Το κείμενο του ψηφίσματος αναμένεται ότι θα κινηθεί στη λογική και της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που υποβλήθηκε προ δεκαημέρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεννόηση και συντονισμό με το ελλαδικό, κινείται έντονα τις τελευταίες μέρες με στόχο να αποτραπεί οποιαδήποτε κακή εξέλιξη σε σχέση με το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

Στην αντίπερα όχθη κινείται έντονα και η τουρκική διπλωματία, η οποία δε φαίνεται να εγκαταλείπει τις προσπάθειές της να περιληφθεί στο ψήφισμα παράρτημα με τις θέσεις της για χωριστή συμφωνία κατοχικού ηγέτη-ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Επανέρχεται στα ίδια ο Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέρχεται στις κατηγορίες του εναντίον της ΕΕ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει ανεύθυνη, ενώ ένα μήνα πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού.

Σκοπός των Ελληνοκυπρίων, όπως είπε, είναι να ενταχθούν στην ΕΕ και μοναδική τους επιθυμία στο παρόν στάδιο είναι οι συμφωνίες, για το λόγο ότι μερικά έθνη στην ΕΕ δε θέλουν να δεχτούν μια προβληματική Κύπρο.

Αναφερόμενος στην απόφαση για επανάληψη των συνομιλιών, ο Ντενκτάς είπε ότι δε δέχτηκε οποιαδήποτε πίεση, αλλά επηρεάστηκε, όπως υποστήριξε, σε μεγάλο βαθμό από τις ανεύθυνες, κατά την έκφρασή του, διαβεβαιώσεις της ΕΕ προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι θα γίνει μέλος, είτε επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό είτε όχι.

Προβαίνοντας σε μια προκλητική επιλεκτική επίκληση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι η ΕΕ αύξησε το ελληνοτουρκικό ανισοζύγιο αποφασίζοντας να δεχτεί την Κύπρο ως μέλος της, χωρίς να λάβει υπόψη τα ψηφίσματα που αναφέρουν, κατά τον ισχυρισμό του, ότι οι δυο πλευρές είναι ίσες.

Η μπάλα, είπε, δε βρίσκεται ούτε στο δικό μου γήπεδο ούτε σε εκείνο του κ. Κληρίδη, αλλά, ισχυρίστηκε, σε εκείνους που δημιούργησαν αυτό το ανισοζύγιο. Ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ακόμα ότι είναι ευθύνη του ιδίου και του Προέδρου Κληρίδη να τελειώσουν τις συνομιλίες με θετικά αποτελέσματα, αλλά, είπε, υπάρχουν στο μεταξύ μερικές αρχές, τις οποίες κανείς από τους δυο δεν μπορεί να εγκαταλείψει.

Αυτές οι αρχές, υποστήριξε, είναι θέματα στα οποία ο έξω κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει, νοουμένου, ότι θα διατηρηθεί η ισότητα.

Λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ με τη δική τους υπόσταση, ο Ντενκτάς είπε ότι το ψευδοκράτος θα γίνει μέλος της Ενωσης μόνο όταν ενταχθεί και η Τουρκία.

ΣΟΥΔΑ
ΝΑΤΟικός ναύσταθμος και το εμπορικό λιμάνι

Διευρύνονται τα γεωγραφικά όρια της βάσης της Σούδας ανάλογα με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια αυτά μετατράπηκε σε πολεμικό ναύσταθμο ακόμα και το εμπορικό λιμάνι της Σούδας για να καλύψει τις ανάγκες της μόνιμης δύναμης ναρκαλιευτικών πλοίων του ΝΑΤΟ που δρουν στη Μεσόγειο. Η ΝΑΤΟική αρμάδα κατέπλευσε στη Σούδα την προηγούμενη Τρίτη και παρέμεινε εκεί μέχρι το Σάββατο και για τον ελλιμενισμό της απομακρύνθηκαν τα εμπορικά και τα επιβατηγά πλοία από το κυρίως λιμάνι. Την Παρασκευή δε, όταν έφθασε στο χώρο η αντιπολεμική διαδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Χανίων ενάντια στον πόλεμο, έκλεισαν ακόμα και οι πόρτες του λιμανιού για να μην προσεγγίσουν οι διαδηλωτές.

Συνεστίαση της ΝΕ Βελγίου του ΚΚΕ

Αφιερωμένη στα 83 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ θα είναι η συνεστίαση της ΝΕ Βελγίου του Κόμματος το Σάββατο, 15/12, στις 8μ.μ., στη «Salle Aurore», Chaussee de Mons 722-1070, στις Βρυξέλλες, με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή με ανακοίνωσή της καλεί στο γιορτασμό των 83 χρόνων του Κόμματος, στην εκδήλωσή της που θα έχει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και που θα αποτελέσει μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού και της χώρας, αλλά και για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ