ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Παραμάγαζο των εφοπλιστών

Επιτακτική ανάγκη ο εκδημοκρατισμός

Τα προβλήματα των ναυτεργατών δεν μπορούν να λυθούν στη βάση του «κοινωνικού εταιρισμού»
Τα προβλήματα των ναυτεργατών δεν μπορούν να λυθούν στη βάση του «κοινωνικού εταιρισμού»
Το άγριο «σφυροκόπημα» που δέχτηκε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ για την υπονομευτική τακτική της σε βάρος των συμφερόντων των ναυτεργατών και το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσαν, σε βάρος της σκληρής αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες των ταξικών δυνάμεων, είναι τα μοναδικά στοιχεία που έδωσαν ουσία στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ενα συμβούλιο που χαρακτηρίζεται από τη νοθεία ως προς τη σύνθεσή του και από αποφάσεις στα μέτρα των εφοπλιστών, γεγονός που αναδεικνύει ακόμα πιο επιτακτικά την ανάγκη εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η νοθεία αφορά στην ίδια τη συγκρότηση του σώματος του συμβουλίου, το οποίο με βάση το καταστατικό υπόκειται στον εξωφρενικό περιορισμό του 1/10 για τους αντιπροσώπους που μπορεί να στείλει κάθε πρωτοβάθμια οργάνωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πραγματικά σωματεία με χιλιάδες μέλη αντιμετωπίζονται το ίδιο με σωματεία σφραγίδες και δεν τους επιτρέπεται να στείλουν τον αριθμό των αντιπροσώπων που πραγματικά τους αναλογεί. Ετσι από τους 111 αντιπροσώπους που έχουν εκλεγεί, στο συμβούλιο επιτράπηκε να μείνουν μόνο οι 84! Επιπλέον από αυτούς άλλοι έχουν εκλεγεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και άλλοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα.

Τη συγκρότηση αυτού του... «σώματος» διαδέχτηκε η παρουσίαση του απολογισμού και προγραμματισμού δράσης που συνέταξε η πλειοψηφία της διοίκησης - δηλαδή οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης - και παρουσίασε ο γραμματέας της Γ. Χαλάς. Πρόκειται για δυο κείμενα από τα οποία απουσιάζει κάθε είδους αγωνιστική δράση, μακριά από τις διαθέσεις των ναυτεργατών, ποτισμένα στη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού».

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρόεδρος της ναυτεργατικής ένωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γ. Μανουσογιαννάκης επισήμανε ότι τα όσα διαδραματίζονται στο συμβούλιο αποτελούν «εκφυλιστικά φαινόμενα από τα οποία οι μόνοι που εξυπηρετούνται είναι οι εφοπλιστές. Γι' αυτό άλλωστε οι εφοπλιστές και τα πιόνια τους αντιδρούν όποτε μιλάμε για εκδημοκρατισμό». Αναφέρθηκε στον τεράστιο πλούτο που έχουν συσσωρεύσει οι εφοπλιστές όταν την ίδια ώρα οι ναυτεργάτες οδηγούνται στην ανεργία και την εξαθλίωση και τόνισε ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση αυτού του συμβουλίου να πάρει αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας χαρακτήρισε ως πρόκληση απέναντι στους ναυτεργάτες την εισήγηση του Γ. Χαλά, επισήμανε ότι η τακτική συνδικαλιστών της διοίκησης θυμίζει τους κοτζαμπάσηδες και τόνισε: «Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί η πλειοψηφία να λέει να συνεργαστούμε με τους εφοπλιστές που έχουν στείλει στον υγρό τάφο χιλιάδες συναδέλφους μας. Με αυτή την Εκτελεστική Επιτροπή, με αυτήν την ΠΝΟ και αυτή τη δομή δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση να προστατευτούν τα ναυτεργατικά συμφέροντα». Και τόνισε ότι οι ναυτεργάτες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για τον εκδημοκρατισμό και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την απόκρουση αυτής της πολιτικής.

ΜΕΤΑΛΛΟ
Οι εργάτες πληρώνουν τις αναδιαρθρώσεις

Ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, κλείσιμο και κυρίως συρρίκνωση επιχειρήσεων, απολύσεις, εξαγορές - συγχωνεύσεις, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, εργολάβοι αντί μόνιμου προσωπικού και ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Τα παραπάνω είναι τα προβλήματα που συνθέτουν την κατάσταση στον κλάδο των μεταλλεργατών την τελευταία τριετία, αποτέλεσμα της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της ανεξέλεγκτης εργοδοτικής ασυδοσίας.

Σ' αυτή την περίοδο των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων για τους μεταλλεργάτες, διεξάγεται από τις 14 μέχρι τις 16 Δεκέμβρη το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Μετάλλου, μέσα από το οποίο θα δώσουν τη μάχη οι ταξικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ).

Την τελευταία τριετία δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στην ανεργία από το κλείσιμο τουλάχιστον δύο σημαντικών εργοστασίων -ΒΙΑΜΑΞ και ΑΛΚΑΤΕΛ (καλώδια Βόλου)- και από την εξαγορά της AEG (μετασχηματιστές) από την ALSTOM. Να αναφέρουμε ότι την περασμένη τριετία είχαμε εξαγορές της ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ από ΕΛΑΣ ΚΑΝ, της LADYS GYR από τη SIEMENS METERING και της ΕΛΒΟ από τον όμιλο Μυτιληναίου.

Η συρρίκνωση των επιχειρήσεων από την άλλη εντοπίζεται στις μεγάλες παραδοσιακές βιομηχανίες και κυρίως στις πρώην κρατικές, από τους νέους ιδιοκτήτες στους οποίους τις ξεπούλησε η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι των ναυπηγείων Ελευσίνας και Αυλίδας, ενώ η Χαλυβουργική σήμερα έφτασε να απασχολεί μόλις 350 εργαζόμενους. Την ίδια πορεία ακολουθούν τα εργοστάσια της Αμυντικής βιομηχανίας όπως η ΕΒΟ, η ΠΥΡΚΑΛ και η ΕΑΒ που ακολουθούν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι ενδεικτικό, ότι καθημερινά αυξάνει ο αριθμός εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και κυρίως στις επιχειρήσεις Σωληνουργία Κορίνθου, ΕΛΑΣ ΚΑΝ Θεσσαλίας και Κορίνθου και Φριγκογκλάς στην Πάτρα. Ταυτόχρονα καθεστώς έχουν γίνει οι εργολάβοι στα ναυπηγεία και η πολυειδικότητα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ η «Χαλυβουργική» έχει πρωτοστατήσει στη συνολική απορύθμιση του χρόνου απασχόλησης.

Από την άλλη οι μεταλλεργάτες συνέχισαν να πληρώνουν με τη ζωή τους την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και την εντατικοποίηση της εργασίας. Μόνο από τις αρχές του χρόνου 10 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε επιχειρήσεις όπως της «Χαλυβουργικής», των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της ΣΟΒΕΛ Βόλου και της ΕΛΒΑΠ (όμιλος Στασινόπουλου).

Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) δεν έκανε τίποτε άλλο από το να λειτουργήσει ως γραφειοκρατικός μηχανισμός στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Ξεκομμένη από τα προβλήματα των μεταλλεργατών στήριξε τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Ετσι ήταν φυσικό να αρνηθούν κάθε πρόταση της ΔΑΣ για αγωνιστική διεκδίκηση στα προβλήματα ιδιωτικοποιήσεων, εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικό, παιδεία, υγεία - πρόνοια, ΟΑΕΔ, ενέργεια, μεταφορές.

Καθυστέρηση στην επικουρική σύνταξη των μεταλλεργατών

Από τον συνταξιούχο μεταλλεργάτη και πρώην συνδικαλιστή Μανώλη Ραλλάκη πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Αιτία γι' αυτό το σημείωμα είναι η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει και καταδυναστεύει τους απόμαχους της δουλιάς Μεταλλεργάτες, όσον αφορά στην απονομή της Επικουρικής Σύνταξης (ΕΣ) από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Ως γνωστό, το Ταμείο Μετάλλου αδικαιολόγητα συγχωνεύτηκε με το ΙΚΑ το 1999. Με βεβαιωμένα στοιχεία παρουσιάζεται το απαράδεκτο φαινόμενο (γιατί περί αυτού πρόκειται) να υπάρχει καθυστέρηση πολλών ετών στην απονομή της ΕΣ.

Τώρα που το ΙΚΑ, με τον τεράστιο μηχανισμό του και τις τεράστιες δυνατότητες του ανέλαβε τις υποχρεώσεις του πρώην ΕΤΕΜ, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη προσωπικού; Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη μηχανογράφησης, ώστε να δικαιολογείται καθυστέρηση τριών, τεσσάρων ή και περισσότερων χρόνων στην έκδοση των αποφάσεων για τις ΕΣ;

Κατά καιρούς ακούμε διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες να μας τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» που όμως την άλλη μέρα δε θυμούνται τίποτα. Μάλιστα, όσον αφορά το ζήτημά μας, έχουν δοθεί αρκετές υποσχέσεις μέχρι σήμερα...

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος μας, είτε από την κυβερνητική πολιτική, είτε από τη γραφειοκρατία και την εσκεμμένη δυστοκία των υπηρεσιών του ΙΚΑ, πρέπει το ΙΚΑ που απορρόφησε, επειδή το ήθελε η κυβέρνηση, το Επικουρικό μας Ταμείο, να αναλάβει την υποχρέωση ώστε να εκδίδει και τις ΕΣ των συνταξιούχων Μεταλλεργατών, στα ίδια τουλάχιστον χρονικά όρια που εκδίδει τις συντάξεις που προέρχονται από αυτό σαν κύριος ασφαλιστικός φορέας.

- Γιατί, αφού το ΙΚΑ παραλαμβάνει ταυτόχρονα τα δικαιολογητικά κύριας και επικουρικής σύνταξης, δεν προωθεί εξίσου ταυτόχρονα τις διαδικασίες και για τις δύο περιπτώσεις, αλλά περιμένει να τελειώσει με την κύρια σύνταξη, για να καταπιαστεί μετά με την επικουρική, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο;

- Γιατί να υπάρχει το αίσχος να περιμένουμε τρία, τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια για να «δεήσει» επιτέλους το ΙΚΑ να μας δώσει την ΕΣ;

- Γιατί δεν παίρνει αυστηρά μέτρα, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η ολοφάνερη κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων του κλάδου; Ποιους εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση;

Δε γίνεται από τη μία να έχεις απαιτήσεις (συγχώνευση και απορρόφηση των αποθεματικών του ΕΤΕΜ, λες και ήταν δικά τους) και από την άλλη να μην έχεις υποχρεώσεις, όπως π.χ. αυτήν της εξάλειψης των μακροχρόνιων καθυστερήσεων στην απονομή των ΕΣ.

Στα καλώς εννοούμενα, οι απαιτήσεις γεννούν και υποχρεώσεις και αυτό μέχρι σήμερα δεν το έχουμε διαπιστώσει από την κυβέρνηση και το ΙΚΑ».

Γενική συνέλευση λογιστών

Σε γενική συνέλευση προχωρά η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών, την Κυριακή, 16 Δεκέμβρη 2001, στις 9 το πρωί, στην αίθουσα της Εργατικής Εστίας και υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να λείψει κανείς, καθώς «η συμμετοχή στις δραστηριότητες που οργανώνουν η Ενωσή μας και η Ομοσπονδία μας, είναι η ελάχιστη προσφορά που απαιτούν οι καιροί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ