ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το ξεπούλημα των ακτών του ΕΟΤ

Με Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος, καλείται η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το πρωτόκολλο παράδοσης των ακτών Αλίμου και Βουλιαγμένης

Το ξεπούλημα των οργανωμένων ακτών του ΕΟΤ και συγκεκριμένα την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με την οποία παραπέμπεται στον εισαγγελέα το κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού, γιατί διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις του νόμου φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Ορ. Κολοζώφ και Λ. Κανέλλη. Οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν ότι η πολιτική ευθύνη που βαραίνει την κυβέρνηση είναι μεγάλη και ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, εάν έχουν υπογραφεί οι οριστικές συμβάσεις παραχώρησης των ακτών μεταξύ της ΕΤΑ και των ανάδοχων κοινοπραξιών και αν ναι πότε.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων έχει ως εξής:

«Μεγάλη πολιτική ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς στις αμείωτες αντιδράσεις κατοίκων, μαζικών φορέων και της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Σαρωνικού ενάντια στο ξεπούλημα των οργανωμένων ακτών του ΕΟΤ προστίθεται η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Το ΕΣΡ στη συνεδρίασή του της 29ης Νοεμβρίου 2001 αποφάσισε να παραπέμψει στον εισαγγελέα το κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού, καθώς διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις του νόμου και απευθύνεται με ερώτημα στον υπουργό Ανάπτυξης, για να ελέγξει τη νομιμότητα του διαγωνισμού για την παραχώρηση των ακτών του ΕΟΤ σε ιδιώτες.

Η απόφαση του ΕΣΡ βάλλει ανοιχτά κατά της νομιμότητας του διαγωνισμού για το ξεπούλημα των ακτών, αφού διαπιστώνει ότι είναι παράνομο να καλεί ανοιχτά η εταιρία "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" (ΕΤΑ) τα ΜΜΕ να αναλάβουν δημόσιες υπηρεσίες και έργα στις ακτές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Αληθεύει η είδηση ότι η ΕΤΑ υπέγραψε την Τρίτη 4-12-2001 πέντε μέρες μετά τη συγκεκριμένη απόφαση του ΕΣΡ πρωτόκολλο παράδοσης των ακτών Αλίμου και Βουλιαγμένης στην εταιρία Αττικές Ακτές χωρίς να της έχει παρασχεθεί η σχετική βεβαίωση, η οποία κατά το νόμο απαιτείται να τη χορηγηθεί από το ΕΣΡ;
  • Εχουν υπογραφεί οι οριστικές συμβάσεις παραχώρησης των ακτών μεταξύ της ΕΤΑ και των ανάδοχων κοινοπραξιών και εάν ναι πότε υπογράφτηκαν;
  • Με δεδομένο το γεγονός ότι εκκρεμούν στον εισαγγελέα καταγγελίες για τη νομιμότητα του διαγωνισμού θα ζητηθεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους;

Καλείται, επίσης, ο κ. υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τις οριστικές συμβάσεις παραχώρησης των ακτών, οι οποίες υπογράφτηκαν μεταξύ της ΕΤΑ και των αναδόχων κοινοπραξιών.

Αγγιξε τα 11.000.000 ο πληθυσμός της Ελλάδας

Σύμφωνα με την απογραφή της 18ης Μάρτη 2001, ο πραγματικός πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε, σε σχέση με το 1991 - κατά 6,7% ή 687.025 κατοίκους

Ο πραγματικός πληθυσμός της Ελλάδας, άγγιξε τα 11 εκατομμύρια κατοίκους και είναι μεγαλύτερος σχεδόν κατά 700.000 συγκριτικά με το 1991. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού έτους 2001, που δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Συγκεκριμένα, ο πραγματικός πληθυσμός της Ελλάδας, σύμφωνα με την απογραφή της 18ης Μαρτίου 2001, έφτασε τα 10.939.605 άτομα (5.424.089 άρρενες και 5.515.516 θύλεις), έναντι 10.252.580 άτομα που είχαν απογραφεί το 1991 (5.051.553 άρρενες και 5.201.027 θύλεις). Δηλαδή, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι στην 10ετία 1991 - 2001 ο πραγματικός πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 6,7% ήτοι 687.025 άτομα.

Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα, αναλυτικά στοιχεία, είναι σχεδόν βέβαιο, πως το μεγαλύτερο μέρος - αν όχι το σύνολο - της αύξησης του πληθυσμού, προήλθε από τους αλλοδαπούς (πρόσφυγες και μετανάστες) που αναζήτησαν καλύτερες μέρες στην Ελλάδα. Σ' αυτό συνηγορεί και η επισήμανση της ΕΣΥΕ, ότι δηλαδή την Κυριακή 18 Μάρτη 2001, «απογράφηκαν όλα τα άτομα που εκείνη την ημέρα βρέθηκαν παρόντα μέσα στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας, ανεξαρτήτως ηλικίας και εθνικότητας - υπηκοότητας, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας είτε βρέθηκαν προσωρινά στη χώρα ως επισκέπτες, ταξιδιώτες, μέλη διπλωματικών ή άλλων αποστολών κλπ.». Εννοείται λοιπόν, ότι μεταξύ των απογραφέντων είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες άλλων χωρών, που βρίσκονταν στις 18 Μάρτη 2001 μόνιμα ή προσωρινά στην Ελλάδα.

Τα αναλυτικά στοιχεία, μας πληροφορούν πως από τους 55 (με το Αγιο Ορος) νομούς της χώρας

  • 4 νομοί εμφανίζουν πτώση του πληθυσμού (Αρκαδίας, Βοιωτίας, Αιτωλοακαρνανίας και Αρτας) σε ποσοστό που κυμαίνεται από 1,7% (Αρτα) ως και 3,8% (Αρκαδία).
  • 24 νομοί παρουσιάζουν ποσοστό αύξησης του πληθυσμού, από 0,4% (Χίος) μέχρι και 5,5% (Κέρκυρα) που είναι μικρότερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο.
  • 27 νομοί (μεταξύ αυτών και το Αγιο Ορος), εμφανίζουν ποσοστό αύξησης του πληθυσμού πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Τη μεγαλύτερη αύξηση του πραγματικού πληθυσμού, εμφανίζει το Αγιο Ορος (48,2%) και ακολουθούν, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής (37%), ο νομός Ευρυτανίας (31,8%) κλπ..
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Αμετάβλητος ο δείκτης το Νοέμβρη

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα

Αν και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, παρουσίασε αισθητή κάμψη για το μήνα Νοέμβρη, εντούτοις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το μήνα Νοέμβρη παρέμεινε αμετάβλητος. Αντίθετα, συνεχίζεται με ηπιότερο ρυθμό, η επιδείνωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, παρέμεινε στο μέσο επίπεδο των τεσσάρων τελευταίων μηνών (101,7 μονάδες, έναντι 101,6 τον Οκτώβρη και 101,8 το Σεπτέμβρη και τον Αύγουστο).

Στην ΕΕ, ο αντίστοιχος δείκτης μειώθηκε πάλι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, από 99,3 που ήταν τον Οκτώβρη σε 98,8 το Νοέμβρη, η μείωση όμως ήταν πολύ πιο συγκρατημένη από εκείνη που είχε καταγραφεί τον Οκτώβρη.

Στην Ελλάδα αισθητή μείωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, περιοριζόμενος στις 100,3 μονάδες, από 106,0 τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η πτώση οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, στις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το ύψος των παραγγελιών τους και δεύτερον, στις εκτιμήσεις τους για τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, οι οποίες παραπέμπουν σε διόγκωση. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές παρουσίασε το Νοέμβρη σαφή άνοδο, η οποία οφείλεται κυρίως στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους προσεχείς μήνες. Στασιμότητα παρατηρείται στο λιανικό εμπόριο, όπου ο δείκτης δε μεταβλήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ