ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Βομβαρδισμοί στο βορρά, παζάρια στην πρωτεύουσα...
  • Οι Αφγανοί πολέμαρχοι υποστηρίζουν ότι θα «καταλάβουν» τα Λευκά Ορη μέσα σε λίγες μέρες
  • Διαψεύδουν ΗΠΑ και Βρετανία ότι ο Μπιν Λάντεν είναι στο Πακιστάν, ενώ δόθηκε η περιβόητη «κασέτα» που δείχνει το Σαουδάραβα να μιλά για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ
  • Συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στην Καμπούλ

Παντού οι Αμερικανοί πεζοναύτες

Associated Press

Παντού οι Αμερικανοί πεζοναύτες
ΤΟΡΑ ΜΠΟΡΑ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΑΓΚΥΡΑ.-

Η «προσφορά» που είχαν κάνει οι πολέμαρχοι της λεγόμενης Ανατολικής Συμμαχίας στους μαχητές της αλ-Κάιντα πέρασε ανεκμετάλλευτη χτες το πρωί και οι βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 και τα «ιπτάμενα πολυβολεία» AC-130, που έβαλλαν με τα ταχυβόλα τους εναντίον θέσεών τους, μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ. Οχι όμως χωρίς «λάθη», αφού επλήγησαν από τις αμερικανικές βόμβες και από αέρος πυρά, Αφγανοί μαχητές που εκτελούσαν αποστολές περίπου ως «πεζικό» των ΗΠΑ. Ο αδελφός του τοπικού πολέμαρχου Μοχάμαντ Ζαμάν είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος ότι οι Αμερικανοί «βομβάρδισαν από λάθος μαχητές μας και τραυματίστηκαν πολλοί απ' αυτούς». Ο ίδιος έλεγε ότι η Ανατολική Συμμαχία απέχει ελάχιστα από την κατάληψη όλων των θέσεων - στόχων που προσβάλλει: «καταλάβαμε σημαντικές κορυφές στα Λευκά Ορη και μέχρι αύριο θα τα καταλάβουμε όλα».

Ο Χαμίντ Καρζάι, που έχει οριστεί «πρωθυπουργός» της «υπηρεσιακής κυβέρνησης» η οποία συμφωνήθηκε (που λέει ο λόγος) στη Βόννη και θα αναλάβει καθήκοντα στις 22 Δεκεμβρίου, έφθανε επίσης χτες στην Καμπούλ και έδινε συνεντεύξεις προσπαθώντας να χτίσει «ηγετικό» προφίλ στα (Δυτικά) ΜΜΕ. Στον απεσταλμένο του BBC δήλωσε ότι θέλει να αποκαταστήσει «την ειρήνη στο Αφγανιστάν», να εξαλείψει «την τρομοκρατία» και να «δικάσει τον μουλά Ομάρ». Ο Καρζάι που έφθασε στην πρωτεύουσα ενώ έπεφταν οι πρώτες νιφάδες του χιονιού για φέτος (κάτι που για κάποιους παραδόπιστους Αφγανούς αποτελεί έναν... καλό οιωνό) συναντήθηκε και με τον Μπουρχανουντίν Ραμπανί, τον «απερχόμενο» πρόεδρο και ονομαστικό πολιτικό ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας. Ο τελευταίος επανέλαβε, καταπίνοντας και πάλι τις «αντιρρήσεις» του για το κυβερνητικό σχήμα, ότι θα «στηρίξει πλήρως» την κυβέρνησή του παρά το ότι ο ίδιος παραμερίστηκε και φέρεται να θέλει να ξαναγίνει καθηγητής θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, όπως και πριν 25 χρόνια... Ο Καρζάι επανέλαβε επίσης ότι κατά τη γνώμη του είναι «θεμελιώδης» η διεθνής στρατιωτική παρουσία: «δεν έχουμε στρατό ή αστυνομία... γι' αυτό χρειαζόμαστε ειρηνευτική δύναμη», είπε.

Σε ό,τι αφορά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι χτεσινές εξελίξεις έρχονταν από δύο πλευρές, με τη μία μάλλον απροσδόκητη. Αυτή ήταν η εφημερίδα Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ, που δημοσίευσε πληροφορίες κατά τις οποίες ο Σαουδάραβας βρίσκεται στο Πακιστάν. Ο Πακιστανός πραξικοπηματίας στρατηγός/αυτοαναγορευθείς Πρόεδρος, Περβέζ Μουσαράφ, διέψευσε τις πληροφορίες - ομοίως το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, που επέμεναν να λένε ότι ο Μπιν Λάντεν «βρίσκεται στο Αφγανιστάν». Η δεύτερη εξέλιξη ήταν η αποδέσμευση από το αμερικανικό Πεντάγωνο της περίφημης «βιντεοκασέτας που κατασχέθηκε στο Τζαλαλαμπάντ», και η οποία δείχνει τον ηγέτη της αλ-Κάιντα να «κομπάζει» για τα πλήγματα της 11ης Σεπτέμβρη - αλλά η γνησιότητα της οποίας είναι ένα ερώτημα στο οποίο ουδείς θα μπορούσε να απαντήσει με σιγουριά...

Στην Κανταχάρ η κατάσταση εξακολουθούσε να είναι «χαοτική», με οπλοφόρους να πυροβολούν στον αέρα πανικοβάλλοντας τους κατοίκους. Και στο υπόλοιπο, «απελευθερωμένο» Αφγανιστάν όμως, η κατάσταση ήταν κάθε άλλο παρά ελεγχόμενη: η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατήγγειλε τη δολοφονία ενός από τους οδηγούς της στη συνοριακή πόλη Σαμάν, αλλά δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για τους δράστες.

Και ενώ ο Καρζάι συναντιόταν με άλλα μέλη της «κυβέρνησής» του, η Αγκυρα ανακοίνωνε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ θα επισκεφθεί το Αφγανιστάν και το Πακιστάν στο τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, ίσως στις 16 Δεκέμβρη. Κατά το Ρόιτερς, ο Τζεμ θα επισκεφθεί πρώτα το Ισλαμαμπάντ, και κατόπιν την Καμπούλ και τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Ο Τζεμ αναμένεται να συναντηθεί πέρα από τον Καρζάι και με τον Ουζμπέκο πολέμαρχο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, που φέρεται να έχει «στενές σχέσεις» με την Τουρκία...

Εναέρια «αναγνώριση»... του σομαλικού εδάφους

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-

Μπορεί ο Πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους να μην έχει ακόμη «αποφασίσει» πού θα εξαπολύσει την επόμενη φονική «αντιτρομοκρατική» στρατιωτική επέμβαση, και τα γεράκια του Πενταγώνου να προσπαθούν να υποβαθμίσουν την έντονη και πολλαπλή «κινητικότητα» της Ουάσιγκτον στο Κέρας της Αφρικής, εντούτοις, αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα θεάθηκαν και χτες πάνω απ' τον ουρανό της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου κάνοντας... «αναγνωριστικές πτήσεις».

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες σε συντάκτη του Γαλλικού Πρακτορείου, χτες το πρωί, δύο αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου «Μπλακ Χοκ» πραγματοποίησαν «αναγνωριστικές»... πτήσεις πάνω απ' το Μογκαντίσου. Σύμφωνα μάλιστα με τους μάρτυρες, τα πληρώματα των ελικοπτέρων, που πετούσαν σε χαμηλό ύψος, τραβούσαν και... φωτογραφίες!

Οπως διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι Σομαλοί αυτόπτες μάρτυρες ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τον τύπο των αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών όντας εξοικειωμένοι απ' τη διαβόητη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση του 1993. Τα ελικόπτερα «Μπλακ Χοκ» είναι πολύ γνωστά στη σομαλική πρωτεύουσα εδώ και χρόνια αφού, ως γνωστόν, είχαν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά επίλεκτων Αμερικανών στρατιωτών στις 3 Οκτωβρίου 1993 σε περιοχή του Μογκαντίσου για να παραλάβουν τον πολέμαρχο Μοχάμεντ Φάραχ Αϊντιντ.... Η τότε επιχείρηση είχε καταλήξει σε αιματηρό φιάσκο και κατά την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησαν για περίπου 24 ώρες σκοτώθηκαν 18 Αμερικανοί στρατιώτες και περισσότεροι από 300 Σομαλοί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Υπ' ατμόν για την αποστολή δύναμης στο Αφγανιστάν...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

«Βρετανικός» πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη σύνταξη ψηφίσματος αναφορικά με την αποστολή διεθνούς πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, προκειμένου αυτή να είναι έτοιμη να αναπτυχθεί αμέσως μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης του Χαμίντ Χαρτζάι στις 22 του Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, έχει σχεδόν ολοκληρώσει κύκλο επαφών με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου - ακόμη και σήμερα - να γίνει επίσημη, προκαταρκτική, ανακοίνωση απ' το συγκεκριμένο όργανο των Ηνωμένων Εθνών. Το σχέδιο λέγεται πως θα προβλέπει τη συγκρότηση μίας δύναμης 1.000 έως και 5.000 ανδρών από τις Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδά, Τουρκία, Ινδονησία, Ιορδανία και Μπαγκλαντές. Η πρώτη φάση ανάπτυξης της δύναμης, που θα απαιτεί και την τυπική αποδοχή της νέας αφγανικής προσωρινής κυβέρνησης, προβλέπεται να έχει βρετανική διοίκηση για ένα διάστημα «μηνών και όχι βδομάδων». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε επόμενη φάση η σκυτάλη διοίκησης της πολυεθνικής δύναμης θα ανατεθεί κατά προτίμηση σε μουσουλμανική χώρα, η οποία λέγεται πως δε θα είναι άλλη απ' την Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ