ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΓΡΟΤΕΣ
Αντίσταση στις αντιδραστικές επιλογές

Με αιχμή το επικείμενο ξεπούλημα της ΑΤΕ τα χτεσινά συλλαλητήρια στα Γιάννενα

«Οχι στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ», το κύριο σύνθημα στη χτεσινή αγροτική κινητοποίηση στα Γιάννενα
«Οχι στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ», το κύριο σύνθημα στη χτεσινή αγροτική κινητοποίηση στα Γιάννενα
Τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και των αγροτών προκαλούν οι διακηρυγμένες αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και των θυγατρικών της. Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης δεν είναι βέβαια νέα, αλλά το γεγονός ότι επισημοποιείται εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων, υποδηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει ανοιχτό το αντιαγροτικό της μέτωπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία της χώρας. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις είναι τόσο προκλητικές, που ακόμα και διάφοροι παρατρεχάμενοι αναγκάστηκαν, να κρατήσουν, σ' αυτή τη φάση, αποστάσεις από τις προοπτικές της άμεσης μεταβίβασης της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι και οι αγρότες, όμως, που δε μασάνε τα λόγια τους διατυπώνουν ήδη τη δική τους άποψη.

Μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες στα Γιάννενα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας -μετά και τις προχτεσινές εξαγγελίες- η οποία θα συμπαρασύρει με τη σειρά της όλες τις θυγατρικές της εταιρίες στο ιδιωτικό κεφάλαιο, επιταχύνοντας έτσι τις διαδικασίες συγκέντρωσης της αγροτικής γης και της κτηνοτροφίας στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.

«Κάτω τα χέρια από τη ΔΩΔΩΝΗ, όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ», ήταν το κεντρικό σύνθημα των αγροτοκτηνοτρόφων που συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗΣ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο ξεκλήρισμα της αγροτοκτηνοτροφίας και το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, έχοντας υψώσει μαύρες σημαίες, προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου. Εκεί έκλεισαν συμβολικά το δρόμο για μισή ώρα και αντιπροσωπεία των αγροτοκτηνοτρόφων επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον Περιφερειάρχη.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση τη Νομαρχία, όπου και εκεί επέδωσαν το ψήφισμά τους στο νομάρχη. Η οργή των αγροτών, μετά και τις προχτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των θυγατρικών της εταιριών, είναι κάτι περισσότερο από έντονη, με τα περισσότερα πυρά να δέχεται ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος πολιτεύεται στο νομό Ιωαννίνων. Μάλιστα είχε το θράσος να απαντήσει, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι μέλει γενέσθαι με τη ΔΩΔΩΝΗ, μετά την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, πως θα υπάρχει συμφωνία και συναίνεση όλων των πλευρών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και πώς θα λειτουργεί, λες και ο ιδιώτης όταν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης της τράπεζας, θα ρωτήσει τους αγροτοκτηνοτρόφους πώς θα λειτουργήσει η ΔΩΔΩΝΗ.

Τις μεθοδεύσεις του Β. Αργύρη, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα παρότρυνε τους αγροτοκτηνοτρόφους της Ηπείρου να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας Ενωσης, προκειμένου να μην ιδιωτικοποιηθεί κατήγγειλε στην ομιλία του, μπροστά από τη Νομαρχία, ο Πάνος Αδαμαντίδης, μέλος της γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, υπογραμμίζοντας πως «ήταν ένα καλοστημένο σκηνικό παραπληροφόρησης ώστε να περάσει το ξεπούλημα της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως «καμία κυβέρνηση και καμία διοίκηση της ΑΤΕ δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να ξεπουλήσει στους ιδιώτες τη ΔΩΔΩΝΗ, που φτιάχτηκε με τη δουλιά και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων και με οικονομικά κίνητρα από το υστέρημα του ελληνικού λαού, τα οποία δόθηκαν στην Ηπειρο και στους κτηνοτρόφους της και όχι στην ΑΤΕ. Γι' αυτό όλες οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ ανήκουν και πρέπει να μεταβιβαστούν, χωρίς καμία αποζημίωση, στις Οργανώσεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, για να γίνει γνήσια συνεταιριστική οργάνωση». Στη συγκέντρωση, χαιρέτισαν επίσης, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα από τους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Μούγκα» στη στρούγκα

Οι... λεονταρίζοντες κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων δεν έχουν καν το πολιτικό θάρρος να αποκαλύψουν δημόσια τη συμφωνία τους με το ξεπούλημα της ΑΤΕ και των θυγατρικών της

Θέση του υπουργείου Γεωργίας για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των θυγατρικών της είναι ότι το θέμα αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας! Αυτό δήλωσε, ούτε λίγο-ούτε πολύ, χτες, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς. Πέραν τούτου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν έδειξε να έχει καμία άλλη θέση. `Η, μάλλον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας πήρε τη θέση που θα έπαιρνε και μια «πάπια»... Ο Γ. Δρυς και ο Βαγ. Αργύρης, παρότι ρωτήθηκαν επανειλημμένα από δημοσιογράφους, δεν είχαν καν το πολιτικό θάρρος να πούνε ότι συμφωνούν με τα όσα εξήγγειλε προχτές ο Ν. Χριστοδουλάκης. Η στάση τους αυτή δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι μέσω υπεκφυγών και παραπομπών στον υπουργό Οικονομίας, επιχειρούν να αποκρύψουν τη σύμφωνη γνώμη τους στα όσα ο τελευταίος εξήγγειλε. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα μερικές χαρακτηριστικές ερωτήσεις που τέθηκαν χτες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και τις απαντήσεις που δόθηκαν ή δε δόθηκαν από τον Γ. Δρυ:

- Δημοσιογράφος:Στα βασικά αιτήματα των αγροτών υπήρχε και η μη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Μετά τις χτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ποια θα είναι η δική σας αντίδραση;

- Γ. Δρυς: Εγώ το μόνο που θα σας πω είναι η θέση μας, όχι ποια θα είναι η δική μας αντίδραση. Η θέση μου ως υπουργού Γεωργίας πλέον είναι ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας. Δεν ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας.

- Δημοσιογράφος:Κύριε υπουργέ, χάρηκα πολύ με την απάντησή σας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι θέμα ΥΠΕΘΟ. Οσον αφορά τα ΚΑΕ, την ΑΤΕ Λίζινγκ, ναι, όμως ο συνάδελφός σας, ο πρώτος τη τάξει υπουργός, μίλησε για τη «Ροδόπη», την ΑΓΝΟ, τη «Ζάχαρη», ΕΛΒΙΖ, ΣΕΚΑΠ, «Δωδώνη»... Πώς θα κάνετε εσείς πολιτική αύριο χωρίς αυτές τις συνεταιριστικές βιομηχανίες;

- Γ. Δρυς: Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή και πάρα πολύ σύντομη. Πρώτον, θεωρούμε το συνεταιριστικό κίνημα βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών. Δεύτερον, ότι οι συνεταιριστικές ανώνυμες εταιρίες αποτελούν τα πλέον προωθημένα σχήματα για την επίτευξη των στόχων του συνεταιριστικού κινήματος. Τρίτον, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, σας απήντησα την άποψή μου.

- Δημοσιογράφος:Μπορείτε να πείτε στους αγρότες σε τι θα ωφεληθούν αν ιδιωτικοποιηθούν η ΑΤΕ, η ΑΓΝΟ, η «Ροδόπη», η ΕΛΒΙΖ, η Βιομηχανία Ζάχαρης κι ακόμα αν, για παράδειγμα, κάποιος Ιταλός αγοράσει τη Βιομηχανία Ζάχαρης, η εθνική ποσόστωση ζάχαρης τι θα γίνει, θα την αγοράσει πακέτο;

- Γ. Δρυς: Την ερώτηση αυτή να την κάνετε στο υπουργείο Οικονομίας.

- Δημοσιογράφος:Μα εσείς είστε υπουργείο Γεωργίας όμως;

- Γ. Δρυς:...!

- Δημοσιογράφος:Σε σχέση με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και των θυγατρικών της, συμφωνείτε με τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας; Εχετε κάποια άλλη πρόταση γι' αυτό;

- Γ. Δρυς: Σας απάντησα ήδη.

- Δημοσιογράφος:Δεν έχετε απαντήσει!

- Γ. Δρυς:...!


Κ. Δ.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΓΝΟ
Αποφασιστικό «όχι»!

Στους δρόμους της εκμετάλλευσης, της ανασφάλειας, της περικοπής δικαιωμάτων και της ανεργίας οδηγούνται 3.000 και πλέον εργαζόμενοι των θυγατρικών επιχειρήσεων της ΑΤΕ με την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την Αγροτική Τράπεζα, καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων της ΑΓΝΟ.

«Σοβαροί κλάδοι της γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης, όπως η κτηνοτροφία και γαλακτοπαραγωγή, η καλλιέργεια τεύτλων και η επεξεργασία του καπνού, παραδίδονται στα χέρια των πολυεθνικών, με στόχο το σταμάτημα κάθε προσπάθειας παρέμβασης και στήριξης αυτών των δραστηριοτήτων και του εισοδήματος των γεωργοκτηνοτρόφων.

Οι εντολές της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εκτελούνται κατά γράμμα από μια κυβέρνηση που δεν την απασχολούν οι συνέπειες της αντιλαϊκής, αντεργατικής, αντιαγροτικής πολιτικής της, άλλωστε εξετάσεις δίνει μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο.

Να είναι όμως σίγουροι οι έχοντες σήμερα την εξουσία, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι η προσπάθεια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ισοδυναμεί με έγκλημα και γι' αυτό θα πληρώσουν. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες θα συντονίσουν την πάλη τους για να αποτρέψουν αυτή την πολιτική, στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί η τύχη τους και δε θα περιμένουν σαν ώριμο φρούτο να τους φάνε τα τρωκτικά της "παγκοσμιοποίησης" και οι κάθε λογής αεριτζήδες του εκσυγχρονισμού».

ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ
Εκθετοι ξανά

Να «σκούζουν» άρχισαν χτες οι υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, μετά τις ολέθριες εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των θυγατρικών της.

Μόνο που είναι κάπως αργά όμως για κροκοδείλια δάκρυα από δηλωμένους υποστηρικτές του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποίησης. Οι προχτεσινές εξαγγελίες δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα μιας δεδομένης πολιτικής που στρέφεται υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών και ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών και την οποία οι διοικούντες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ στηρίζουν με κάθε μέσο. Τώρα δηλαδή τι έγινε και διαμαρτύρονται; Μήπως δεν τους κάλεσε προηγουμένως ο Χριστοδουλάκης να κάνουν διάλογο και μετά να ανακοινώσει ό,τι ανακοίνωσε;

Και πόσο πιστευτοί μπορούν να γίνουν ότι τάχα προασπίζονται τα συμφέροντα των αγροτών με ανακοινώσεις σαν και αυτή του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο Τζ. Καραμίχας ανακοίνωσε χτες ότι παραιτήθηκε από το ΔΣ της ΑΤΕ και πως η μεθόδευση αυτή εκθέτει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τον ίδιο τον Καραμίχα δηλαδή δεν τον εκθέτει αυτή η μεθόδευση; Με τη σειρά της η ΓΕΣΑΣΕ ανακάλυψε ότι τυχόν ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ θα δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων στους αγρότες, αλλά για την ιδιωτικοποίηση των θυγατρικών της ΑΤΕ, δε γίνεται καμία αναφορά στην ανακοίνωσή της. Τέλος η ΣΥΔΑΣΕ, ανακοίνωσε πως καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και των θυγατρικών. Αλήθεια, η ΣΥΔΑΣΕ της ΝΔ από πότε είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων; Μόνο όταν η ΝΔ, που έχει ως παντιέρα της τις ιδιωτικοποιήσεις, βρίσκεται στην αντιπολίτευση;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ