ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΜΕ
Δεν πάει άλλο, «δράση τώρα»!

Στάσεις εργασίας την ερχόμενη βδομάδα με κατεύθυνση κλιμάκωσης, η απάντηση στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στις απολύσεις

Μόνο μέσα σε αυτό το χρόνο 250 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο έχασαν την εργασία τους. Τουλάχιστον 180 προέρχονται από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Επιπλέον ήδη έχουν απολυθεί 90 εργαζόμενοι από τον «Flash.gr», ενώ απολύσεις γίνονται και σε άλλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Στην ΕΡΤ υπάρχουν δημοσιογράφοι πολλών «ταχυτήτων», που πολλοί απ' αυτούς εξαναγκάζονται να εργάζονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, ακόμα και για 20 χρόνια. Ο ανταγωνισμός των μεγάλων εκδοτικών επιχειρήσεων και το κυνήγι του κέρδους είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως του Μπόμπολα και του Τεγόπουλου, σε συρρίκνωση θέσεων εργασίας. Η υπονόμευση και καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η καταπάτηση της πενθήμερης εργασίας σε αρκετούς χώρους, η εντατικοποίηση και η απαξίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, η εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης είναι μόνο ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το ζοφερό τοπίο που επικρατεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως καταγράφηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο κλάδος των δημοσιογράφων σε συνεργασία με τις άλλες ενώσεις εργαζομένων στον Τύπο προχωρά σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Γιατί όπως με διάφορους τρόπους δηλώθηκε και στις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στις εφημερίδες και στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, η «κατάσταση δεν πάει άλλο..!». Ετσι από την ερχόμενη εβδομάδα, με το σύνθημα «Δράση Τώρα», δημοσιογράφοι και προσωπικό στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις, εργαζόμενοι σε όλη τη «βιομηχανία» της ενημέρωσης αρχίζουν κινητοποιήσεις, που στη συνέχεια θα κλιμακωθούν.

Την Τρίτη 18 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ πραγματοποιούν στάση εργασίας (2.00-4.00 μ.μ.) και συγκέντρωση. Την Πέμπτη 20 του μήνα θα γίνει 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση όλων των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ, όπου θα εξαγγελθεί η στάση των σωματείων του χώρου και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για το χρονικό διάστημα μετά τις εορτές.

Η κατάσταση αυτή, υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Α. Μανωλάκος, δεν είναι συγκυριακή, δεν έχει ημερομηνία λήξεως και τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. «Είναι η "ώρα μηδέν" για τους εργαζόμενους και για την ενημέρωση» και απαιτείται «ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας, ενότητας και αλληλεγγύης». Ούτε μπορούμε - παρατήρησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ - να αφήσουμε να λύσει τα θέματα της ενημέρωσης η αγορά μέσω της «αυτορρύθμισης», όπως είπε ο υπουργός Τύπου.

Για εξελίξεις που πλήττουν την εργασία και την ενημέρωση έκανε λόγο ο Γ. Παναγόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, στις οποίες - για να μην ξεχνιόμαστε - συνέβαλε τα μέγιστα και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη στήριξη της «ευελιξίας στην αγορά εργασίας» στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΥ, της ΕΠΗΕΑ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου και άλλοι συνδικαλιστές του χώρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ