ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κυβερνητικές παλινωδίες για το Σκοπευτήριο Καισαριανής

Από τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και του λαού της Καισαριανής να ελευθερωθεί ο χώρος του Σκοπευτηρίου
Από τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και του λαού της Καισαριανής να ελευθερωθεί ο χώρος του Σκοπευτηρίου
Προβληματισμό δημιουργεί η στάση της κυβέρνησης, η οποία έχει καθυστερήσει να λάβει τα αναγκαία και θεσμικά μέτρα για την απομάκρυνση της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρίας(ΠΣΕ) από τον κηρυγμένο ιστορικό - μνημειακό χώρο του Σκοπευτηρίου. Αυτό επισημαίνεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων και των κυβερνητικών παλινωδιών, στο τεράστιο ζήτημα του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, τονίζεται στην Ερώτηση, ήταν η έκδοση πρόσφατης απόφασης της Μείζονος Ολομελείας του Αρείου Πάγου με την οποία κηρύσσεται αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου του Ν. 1731/87. Με την απόφαση αυτή δημιουργούνται νέα δεδομένα, τα οποία έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει.

Ερωτώνται λοιπόν οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Με δεδομένο ότι ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ιστορικός - μνημειακός με αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού (7-2-1984 και 9-10-1995) ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να τοποθετηθεί το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, την κατασκευή του οποίου έχει χρηματοδοτήσει το υπουργείο Πολιτισμού;
  • Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πληροφορίες που έγιναν γνωστές ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΠΣΕ έναντι οφειλής του προς αυτήν να της παραχωρήσει κυριότητα στο χώρο των εκτελέσεων και στον περιβάλλοντα χώρο;
  • Ποια νομοθετικά μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συνολικό πρόβλημα του Σκοπευτηρίου, το οποίο με σειρά νομοθετημάτων έχει χαρακτηριστεί υπερτοπικός πόλος αναψυχής και πρασίνου, ώστε να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου;
  • Γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία χαρακτηρισμού του χώρου, όπως έχει προτείνει με απόφασή του ο Δήμος Καισαριανής από το 1996 και ποια μέτρα πρόκειται να πάρει σχετικά;
Δυσβάσταχτοι πλέον οι όροι για το Κτηματολόγιο

Παρά την αισιόδοξη εικόνα που προσπαθεί να δώσει προς τα έξω η κυβέρνηση, αναιμικότατα ήταν τελικά τα αποτελέσματα των συναντήσεων της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, με τον αρμόδιο επίτροπο, Μ. Μπαρνιέ, για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου, που μάλλον θα εξακολουθεί για πολύ καιρό να βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις και της ίδιας της υπουργού προς τους δημοσιογράφους που τη συνόδευαν, το πρόστιμο των 20 δισ. δρχ. περίπου για κακοδιαχείριση του προγράμματος είναι σίγουρο ότι θα επιβληθεί στη χώρα μας στις 20 του Δεκέμβρη. Το μόνο που επιτεύχθηκε είναι η πρώτη δόση, γύρω στα 10 δισ. δρχ. (32 εκατ. ευρώ), να παρακρατηθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη, ενώ τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως το 2004, δηλαδή αργότερα απ' ό,τι είχε αρχικά απειληθεί και έπειτα από έλεγχο που θα κάνουν στην πορεία του έργου ειδικοί εμπειρογνώμονες. Ετσι οριστικοποιείται ότι τα τρία προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη (τα δύο πιλοτικά και το ένα κύριο) θα πρέπει να ολοκληρωθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Το δυσκολότερο όμως τμήμα των διαπραγματεύσεων ήταν αυτό που αφορούσε στους όρους και στις προϋποθέσεις για τη συνέχιση χρηματοδότησης του έργου από το Γ΄ ΚΠΣ. Και στο θέμα αυτό το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν τελικά η αποδέσμευση - υπό προϋποθέσεις - της χρηματοδότησης από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δέχτηκαν να υποβληθούν νέα προγράμματα κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου εντός του 2002, αντί του τέλους του 2003, περίοδο δηλαδή που υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρ' όλα αυτά όμως η κοινοτική χρηματοδότηση μειώθηκε δραστικά (56 δισ. δρχ., αντί 84 δισ. δρχ. που ζητούσε η κυβέρνηση), αλλά και αυτά με τους εξής όρους: Θα πρέπει η κυβέρνηση να αυξήσει δραστικά τη συγχρηματοδότηση του έργου από εθνικούς πόρους, οι οποίοι θα πρέπει να φτάσουν το 50%, αντί του 30% μέχρι τώρα. Επίσης, η υλοποίηση των νέων προγραμμάτων που θα προκηρυχτούν με νέες προδιαγραφές οι οποίες θα εγκρίνονται από Κοινοτική Διαχειριστική Αρχή, ενώ η ροή των κοινοτικών επιχορηγήσεων θα συνδέεται με εκθέσεις κοινοτικών εμπειρογνωμόνων...

  • Αβέβαιο ωστόσο παραμένει το μέλλον και για το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ εξακολουθεί να περιμένει απάντηση τόσο της Επιτροπής της ΕΕ, όσο και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία περιμένει κι άλλες διευκρινίσεις για την ανταποδοτικότητα του έργου. Η ίδια η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε προχτές ότι «δε διαθέτει μαντικές ικανότητες» για να ξέρει αν θα προχωρήσει το έργο.
Ολυμπιακή ΣΥΝαίνεση

Κάτι σαν διακομματική συμφωνία Ολυμπιακής συναίνεσης ήταν αυτό που πρότεινε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, μετά την ενημέρωση που έγινε από στελέχη της «Αθήνα 2004» και την πρόεδρο της εταιρίας Γ. Αγγελοπούλου.

«Θεωρώ υποχρέωσή μου να πω - είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος - επειδή από σήμερα μέχρι και το 2004 έχουμε περιόδους διαρκών εκλογικών αναμετρήσεων, από τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές μέχρι τις ενδεχόμενες εθνικές το 2003 και τις ευρωεκλογές του 2004, ότι η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων δε θα πρέπει να ενταχθεί στο οπλοστάσιο της δικομματικής προεκλογικής αντιπαράθεσης. Καιρός είναι να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του παρόντος και τα οράματα του μέλλοντος».

Απ' ό,τι φαίνεται, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν είχε ενημερωθεί ότι την ίδια ώρα ένας 62χρονος οικοδόμος που δούλευε στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού έχανε τη ζωή του εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Εξαιτίας ενός μελλοντικού οράματος, όπως είπε ο πρόεδρος...

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ
Ο πρόεδρος επιτέθηκε σε εκπρόσωπο των συνταξιούχων!

Την οργή των συνταξιούχων ΗΣΑΠ έχει προκαλέσει η απρόκλητη επίθεση του προέδρου της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ και κομματικού στελέχους του ΣΥΝ Βασίλη Σταθούση, σε βάρος του εκπροσώπου των συνταξιούχων στο ΔΣ του Ταμείου Υγείας.

Αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, κάνοντας παράλληλα έκκληση στον εκπρόσωπό του στο ΔΣ του Ταμείου Υγείας, να καταθέσει μήνυση στα ποινικά δικαστήρια κατά του προέδρου της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ.

Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου Υγείας, ο Βασ. Σταθούσης εισέβαλε στην αίθουσα σαν μαινόμενος ταύρος, διέκοψε τη συνεδρίαση και επιτέθηκε στον ανυποψίαστο εκπρόσωπο των συνταξιούχων, σπρώχνοντάς τον και χειροδικώντας σε βάρος του. Η επίθεση ήταν απρόκλητη, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμιά απολύτως φραστική ή οποιαδήποτε άλλη επαφή ανάμεσά τους. Οπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, όμως, ο συνδικαλιστής του ΣΥΝ είχε πληροφορηθεί τηλεφωνικώς ότι οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων στο Ταμείο δε δέχονται να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις ο εκπρόσωπος της παράταξής του, για όσο διάστημα βρίσκεται σε δελτίο ασθενείας (είναι ήδη εδώ και έξι μήνες) και πληρώνεται από το Ταμείο.

Η εν ήδη τραμπούκου συμπεριφορά του συγκεκριμένου συνδικαλιστή - τονίζεται στην καταγγελία του Συλλόγου - αποτελεί συνέχεια και άλλων ετσιθελικών παρεμβάσεών του στο ΔΣ του Ταμείου Υγείας, προκειμένου να επιβάλλει τις θέσεις του με αυθαίρετο και «δυναμικό» τρόπο.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του Βασ. Σταθούση, καθώς και την αποβολή του από τη συνδικαλιστική οικογένεια του χώρου, γιατί με τη συμπεριφορά του αποτελεί όνειδος και μελανή σελίδα του ιστορικά καταξιωμένου συνδικαλιστικού κινήματος στους ΗΣΑΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ