ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
Προσφυγικό δράμα, ψηλά στον Ολυμπο!

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην εκκλησία του Πυθίου, που από χτες είναι αποκλεισμένο λόγω του χιονιού, παραμένουν, επί 8 μερόνυχτα, οι 120 Κούρδοι πρόσφυγες, το δράμα των οποίων συγκινεί όλους τους ευαίσθητους Ελληνες. Αυτοί που δε συγκινούνται ούτε στο θέαμα μωρών προσφύγων που παγώνουν στις αγκαλιές αποκαμωμένων μανάδων - χτες 11 μωρά μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας και στο Νοσοκομείο Λάρισας για να εξεταστούν και επέστρεψαν στο Πύθιο - είναι η ηγεσία της Εκκλησίας, η Νομαρχία Λάρισας και η κυβέρνηση. Η μεν πρώτη, διά του μητροπολίτη Ελασσόνας, κ. Βασιλείου, ζητάει να φύγουν από την εκκλησία του χωριού, αδιαφορώντας πού θα πάνε, ο νομάρχης, Γ. Φλώρος, απλώς παρακολουθεί και... σχολιάζει και η κυβέρνηση, διά του αρμοδίου υφυπουργού Υγείας-Πρόνοιας, απαιτεί από τους πρόσφυγες να γυρίσουν στον καταυλισμό του Κοκκινοπηλού - στην κορυφή του Ολύμπου, μέσα στο ψύχος και στην ερημιά - αρνούμενη να ικανοποιήσει το αίτημά τους για μεταφορά σε κέντρα υποδοχής στη Θεσσαλονίκη, ή στην Αθήνα.

Οι πρόσφυγες επιμένουν στο αίτημά τους και από προχτές ξεκίνησαν απεργία πείνας, δηλώνοντας ότι αν δε μεταφερθούν εκεί που ζητούν, διέξοδός τους θα είναι ο θάνατος. Προειδοποιούμε τους κυβερνητικούς αρμοδίους και τους τοπικούς παράγοντες ότι για ενδεχόμενο χαμό οιουδήποτε από τους πρόσφυγες θα χαρακτηριστούν υπεύθυνοι και θα είναι υπόλογοι...

«Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας» (2)

Και ο Β. Μουλόπουλος συνεχίζει: «Πολλοί θα θεωρήσουν το συμπέρασμά μου αριστερίστικο. Τους διαβάζω ένα απόσπασμα από το σχόλιο της "Washington Post" για τις ελληνικές εκλογές του 1996, που τις κέρδισε -όπως έγραφε η αμερικανική εφημερίδα- ένα σοσιαλιστικό κόμμα πολύ κοντά στις αγορές. Εγραφε, λοιπόν: "Είναι οι πρώτες πραγματικά σύγχρονες εκλογές στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία (...). Τα δύο κόμματα (σ.σ. εννοεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) συμφωνούν βασικά σε όλα τα κρίσιμα θέματα».

Και ρωτάω τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς: Η ιδέα ότι «η δημοκρατία είναι σύγχρονη (με την ορολογία της μόδας θα λέγαμε εκσυγχρονισμένη), όταν τα κόμματα δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές προάγει τη δημοκρατία;».

«Φαρμάκι» για τους φτωχούς!

Τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων αναμένονται με την έναρξη του νέου έτους. «Μποναμάς» για τους φαρμακοβιομήχανους οι οποίοι έσπευσαν να εκφράσουν δημοσίως την ικανοποίησή τους για την «κατανόηση» που δείχνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Βεβαίως, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι για ν' αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων θα «ξηλωθούν» κι άλλο οι τσέπες των φτωχών. Διότι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες κι ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν την αύξηση των τιμών στα φάρμακα.

Ιδιαίτερα θα «νιώσουν» τις αυξήσεις οι ανασφάλιστοι - υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως αλλοδαποί, που δεν είναι ασφαλισμένοι, επειδή έτσι συμφέρει τους εργοδότες τους - και, βεβαίως, οι άνεργοι, πολλοί από τους οποίους δε διαθέτουν καν βιβλιάρια ασθενείας. Τα ίδια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι, με το μηνιαίο «βοήθημα» των 50.000 δραχμών, πρέπει να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους για φάρμακα...

«Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας» (1)

Ο τίτλος άρθρου του Β. Μουλόπουλου στο χτεσινό «Το Βήμα» είναι ο τίτλος του σχολίου -γι' αυτό και τα εισαγωγικά- από το οποίο αναδημοσιεύουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Η ομοιομορφία της "μοναδικής σκέψης" κυριαρχεί σε τέτοιο βαθμό στα ΜΜΕ, ώστε ο αναγνώστης (ή ο ακροατής ή ο τηλεθεατής) αλλάζει χωρίς δεύτερη σκέψη εφημερίδα ανάλογα με την προσφορά: τα χαλιά, τα πλυντήρια, τα CD, τα ποτήρια.... Χωρίς να αισθανθεί τη διαφορά. Οσο για τους δημοσιογράφους, μεταπηδούν από μια εφημερίδα σε άλλη -πολιτικά και ιδεολογικά αντίθετη (υποτίθεται)- χωρίς να έχουν μεταβάλει πολιτικές ιδέες, τρόπο γραφής, οπτική γωνία για την κοινωνία. Και αυτό όχι γιατί, ως είθισται να λέγεται, "επαγγελματίες είμαστε, όλα τα κάνουμε", αλλά γιατί σε τελευταία ανάλυση, όπως λέει ο λαός, "όλες οι εφημερίδες ίδιες είναι, τα ίδια ψέματα λένε".

Ακόμη και η αισθητική των εφημερίδων είναι πλέον σχεδόν ταυτόσημη. Αν τις δείτε από μακριά στο περίπτερο, δεν μπορείτε να τις ξεχωρίσετε.

Ετσι, μετά τη "μόνη δυνατή οικονομία" φτάσαμε μοιραία στη "μόνη δυνατή πολιτική" και στη "μόνη δυνατή δημοσιογραφία". Αυτή που αρέσει στους πλούσιους και στους δυνατούς. Και αυτό εγώ το ονομάζω ολοκληρωτισμό».

Τα... ροκάδικα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ «ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ» παραμένει στην επικαιρότητα μετά την ομιλία του Κ. Καραμανλή στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, αφού σε αυτό αναφέρθηκε. Αρα κάτι ξέρει ο Λαλιώτης που συνεχίζει την τακτική του.

Οχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά σίγουρα ευτελίζουμε και την έννοια του ροκ ως μουσικού ρεύματος, συνδέοντάς το με πρόσωπα όπως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και τις απόλυτα «ξενέρωτες» αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα δυο αυτά κόμματα.

Βεβαίως, το πραγματικό «σκληρό ροκ» το παίζουν εμμέσως οι Αμερικανοί στο Λάακεν και ο Σημίτης έχει «ξεβιδωθεί» στο χορό, όπως όλα δείχνουν, έστω και αν δεν του πολυπάει στο «στιλ».

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε και περήφανοι δηλαδή, επειδή η πιο επιτυχημένη επένδυση στη Βουλγαρία για τη χρονιά που πέρασε είναι μια θυγατρική του ΟΤΕ; Ο υπουργός Ανάπτυξης, βέβαια, θα είναι σίγουρα ευτυχής...

Ο ΟΤΕ της Ελλάδας, όμως, δε φαίνεται να είναι και τόσο «επιτυχημένη επένδυση» τελευταία, αν πιστέψουμε τουλάχιστον τους εισαγγελείς που έχουν ασκήσει διώξεις εναντίον του διευθύνοντα συμβούλου, κ. Μανασσή.

Το κακό με αυτή την ιστορία είναι πως «επενδυτές» στον ελληνικό ΟΤΕ είναι οι φορολογούμενοι Ελληνες πολίτες, και μάλιστα χωρίς να το θέλουν, διότι κανείς δεν τους ρώτησε.

Οσο για τα κέρδη των «επενδυτών», δε βλέπουμε να μειώνεται καθόλου η αστική μονάδα, μόνο οι διεθνείς κλήσεις παραμένουν ακριβές για το μέσο βαλάντιο όσο κι αν μειώνονται.

Και, τέλος πάντων, όπως και να 'χει το πράγμα, είναι μάλλον ειρωνικό να μιλάμε για τη μεγαλύτερη επένδυση στη Βουλγαρία την ώρα που μόλις χιονίσει λίγο στην Ελλάδα τα αποκλεισμένα χωριά και νησιά μένουν χωρίς τηλέφωνα και επικοινωνίες. Δε βρίσκετε;

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν οι πράκτορες βγαίνουν στη σκηνή...

Η μπόχα πρακτορολογίας, που διοχετεύτηκε στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή τις «αποκαλύψεις» του στρατηγού Ν. Γρυλλάκη, έχει συγκεκριμένες και φανερές μάλλον επιδιώξεις και εξυπηρετεί σαφέστατες σκοπιμότητες. Το σίγουρο είναι ότι όταν οι πράκτορες βγαίνουν στη σκηνή, τότε η πολιτική εξαφανίζεται από το προσκήνιο. Κυριαρχούν «αποκαλύψεις», «μαρτυρίες», συνωμοσίες και ίντριγκες, που μόνον τα συμφέροντα «σκοτεινών δυνάμεων» εξυπηρετούν και, σε τελική ανάλυση, στρέφονται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Υπάρχουν δύο όψεις στην όλη ιστορία. Αυτές καθαυτές οι «αποκαλύψεις» Γρυλλάκη, ότι, δηλαδή, η CIA έχει ευθεία ανάμειξη στο ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων στη χώρα μας, με βάση πάντα την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων. Αυτό, βέβαια, δε χρειαζόταν να μας το πει ο στρατηγός (άλλο θέμα γιατί τα λέει τώρα). Ολοι ζούμε στη χώρα, που φημίζεται ως «μπανανία». Ολοι βλέπουμε καθημερινά τον εκάστοτε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα να συμπεριφέρεται ως υπερ-πρωθυπουργός και ανθύπατος, λύνοντας και δένοντας «εφ' όλης της ύλης» και σε όλα τα υπουργεία. Και, βέβαια, όλα αυτά δε συνέβαιναν μόνο επί της «επαράτου Δεξιάς» και στις μέρες του εκσυγχρονισμένου ΠΑΣΟΚ εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας. Ισα ίσα, που σήμερα η CIA είναι αυτή που «συγγράφει» τον «τρομονόμο», καθοδηγεί γενικότερα την «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» και τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο Γρυλλάκης του Μητσοτάκη και ο αντίστοιχος Γρυλλάκης του Σημίτη δεν είναι παρά πειθήνια εκτελεστικά όργανα των μεγάλων αφεντικών από την Ουάσιγκτον.

Η δεύτερη όψη έχει να κάνει με την εμπλοκή της υπόθεσης στο δικομματικό θέατρο. Κυβέρνηση και ΝΔ προσπαθούν να αξιοποιήσουν την υπόθεση, για να πλήξουν ο ένας τον άλλον και να κερδίσουν πόντους στη μεταξύ τους αδυσώπητη διαμάχη για την εξουσία. Περισσεύει, όμως, η υποκρισία, καθώς προσποιούνται ότι «δε γνωρίζουν τίποτα για το φόνο», πράγμα που μεγαλώνει την απέχθεια του κόσμου απέναντί τους. Αυτό, όμως, λίγο τους ενδιαφέρει, από τη στιγμή που πιστεύουν ότι ο κόσμος θα υποχρεωθεί στο τέλος να διαλέξει ανάμεσα στους δυο τους, γιατί δεν έχει, τάχα, εναλλακτική λύση. Ταυτόχρονα, όμως, βολεύει εξαιρετικά τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων να στήνουν «ομηρικές» μάχες στο βούρκο της πρακτορολογίας, παρά να μένουν στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα του λαού. Γιατί τότε δεν μπορούν να πείσουν ότι είναι «αντίπαλοι», ούτε καν με σικέ μονομαχίες, γιατί είναι κάτι παραπάνω από εξόφθαλμη η πλήρης ταύτισή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να βγάλει κάπου όλος αυτός ο θόρυβος. Δεν πρόκειται, βέβαια, ούτε η αλήθεια να λάμψει, ούτε να «χυθεί άπλετο φως». Πρόκειται για άλλη μια ιστορία για «εσωτερική κατανάλωση», η οποία, όμως, αφήνει αδιάφορους τους περισσότερους, αφού έχουν δει άπειρες φορές το ίδιο θέατρο. Αυτό που ενδιαφέρει, αυτή την ώρα, είναι να μπορέσει ο ίδιος ο λαός να πάρει τη «σκούπα» για να «ξεβρωμίσει ο τόπος»...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ