ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Πολιτιστικές εξορμήσεις»

Πλούσιες και πολύμορφες οι εκδηλώσεις των οργανώσεων της ΚΝΕ μπροστά στο 8ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, θα μιλήσει την Τρίτη στην ΑΣΟΕΕ, ενώ την Τετάρτη η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας θα παρακολουθήσει μια αξιόλογη θεατρική παράσταση.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Σάββατο

- Η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Πειραιά διοργανώνει εκδήλωση για τα 83 χρόνια του ΚΚΕ, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου. Θα προβληθεί η ταινία του Π. Βούλγαρη «Τα πέτρινα χρόνια», ενώ θα παρευρεθούν οι αγωνιστές Μπάμπης Γκολέμας και Ελένη Βούλγαρη, για τη ζωή των οποίων γυρίστηκε η ταινία.

- Το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, το πρόγραμμα των οποίων περιλαμβάνει προβολές ταινιών, πολιτικές συζητήσεις, αφιερώματα και εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας. Μεταξύ των άλλων, σήμερα στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Αγις Τριγάζης, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με την ομιλία του Χρ. Τσιντζιλώνη, μέλους του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Δεκεμβριανά - Η δράση του Δημοκρατικού Στρατού».

- Το ΝΣ Τρικάλων της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., πραγματοποιεί εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα «Σοσιαλισμός, αναγκαιότητα, επικαιρότητα σήμερα». Θα μιλήσει η Λίτσα Ούντρια, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Κυριακή

- Το ΣΠ Πειραιά διοργανώνει εκδρομή στα Καλάβρυτα, με περιήγηση στα ιστορικά σημεία τους (αναχώρηση στις 7 π.μ. από το Δημοτικό Θέατρο, συμμετοχή 2.500 δρχ.).

- Το ΝΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Οργάνωσης στη Λαμία, με θέμα: «Η δράση της ΚΝΕ στο νεολαιίστικο κίνημα και η ιστορική της προσφορά». Θα μιλήσει ο Τάσος Χρονάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

- Το ΝΣ Ζακύνθου της ΚΝΕ, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της Οργάνωσης, καλεί τους νέους και τις νέες να συζητήσουν για τα δικαιώματα και τους αγώνες της νέας γενιάς και το σοσιαλισμό.

Δευτέρα 17/12

- Το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας, πραγματοποιεί εκδήλωση για την επικαιρότητα του Σοσιαλισμού σήμερα. Θα μιλήσει ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τρίτη 18/12

- Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, θα παρουσιάσει τις Θέσεις του ΚΣ για το 8ο Συνέδριο της Οργάνωσης σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η Σπουδάζουσα Αθήνας της ΚΝΕ, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), στις 12 μεσημέρι.

- Στο Τμήμα Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση για την «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», στις 12 το μεσημέρι, με ομιλητή τον Παναγιώτη Γεωργιάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τετάρτη 19/12

- Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ πάει θέατρο! Στις 9.30 το βράδυ, θα παρακολουθήσει το έργο του Ν. Γκογκόλ «Το ημερολόγιο ενός τρελού», που παίζει στο θέατρο Καλουτά ο Θύμιος Καρακατσάνης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές δηλώσεις Ντενκτάς

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις, ενδεικτικές των προθέσεών του ενόψει των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό τον άλλο μήνα, προέβη ο Ραούφ Ντενκτάς. Μιλώντας σε διάλεξη στην Κωνσταντινούπολη ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα μεταξύ δυο κρατών και δυο εθνών. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη για να δείξει στην Ευρώπη ότι δεν είναι αδιάλλακτος και τον προσκάλεσε σε δείπνο για να καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Υποστήριξε ωστόσο ότι το μπαλάκι δε βρίσκεται ούτε στην πλευρά του ούτε στην πλευρά του Προέδρου Κληρίδη, αλλά σε αυτήν η οποία, όπως είπε, επί 38 χρόνια αναγνωρίζει την ελληνική κυπριακή πλευρά ως νόμιμη κυβέρνηση. Νωρίτερα σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σεζέρ και τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ για αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό.

Νέος διοικητής

Νέος διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ διορίστηκε ο Κορεάτης υποστράτηγος Τζιν Χα Χουάνγκ, σε διαδοχή του υποστράτηγου Βίκτορι Ράνα, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του μεθαύριο.

Ο υποστράτηγος Χουάνγκ, 55 ετών, σπούδασε στη Στρατιωτική Ακαδημία της Κορέας και στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπηρέτησε σε διάφορες στρατιωτικές θέσεις στην Κορέα με το βαθμό του συνταγματάρχη, ενώ αυτή την περίοδο υπηρετεί στην πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ουάσιγκτον ως στρατιωτικός ακόλουθος.

ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΝΔΙΚΟΥ
Συνεχίστηκε με κατάθεση μαρτύρων

Με την κατάθεση δύο μαρτύρων του κατηγορητηρίου συνεχίστηκε χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη του αντιστασιακού και συγγραφέα Γιώργου Μανδίκου, ο οποίος κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση, μετά από μήνυση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλου. Η υπόθεση αφορά το περιεχόμενο του βιβλίου «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος» του Γ. Μανδίκου, που εμφανίζει τον πρώην υπουργό να είχε υπηρετήσει κατά τη γερμανική κατοχή στα Τάγματα Ασφαλείας.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο Αλέξ. Ρόσιος (καπετάν Υψηλάντης)είπε ότι γνωρίζει την αντιστασιακή δράση του Ευάγγ. Γιαννόπουλου από συνομιλίες του με άλλους αγωνιστές, ενώ για τον κατηγορούμενο υποστήριξε ότι «έγραψε το βιβλίο για να αμαυρώσει και να αμφισβητήσει την προσφορά αυτή». Ο δεύτερος μάρτυρας Πέτρος Μελάς είπε ότι ο κ. Γιαννόπουλος «δεν υπήρξε ταγματασφαλίτης ούτε κατετάγη στα Τάγματα Ασφαλείας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο Σπ. Κωτσάκης (Νέστορας), που ήταν το μόνο αρμόδιο πρόσωπο γιατί ήταν υπεύθυνος για τη στελέχωση του Α` Σώματος του ΕΛΑΣ, δεν μπορούσε σε καμιά περίπτωση να του δώσει ψεύτικη βεβαίωση» αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής Ευάγγ. Γιαννόπουλου, Ν. Τζίφρας και Ι. Μαντζουράνης απηύθυναν προς τους μάρτυρες ερωτήσεις κυρίως ερευνητικού χαρακτήρα, για τον τρόπο με τον οποίο περιήλθαν στην κατοχή του συγγραφέα τρία κρίσιμα έγγραφα (που παρουσιάζει στο βιβλίο του για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του) και όχι γι' αυτή καθεαυτή τη συμμετοχή του μηνυτή στην Εθνική Αντίσταση. Αλλωστε, οι συγκεκριμένοι μάρτυρες δεν είχαν ιδίαν γνώμη ούτε προσωπική επαφή μαζί του εκείνη την περίοδο.

Σε κάποια διακοπή της δίκης σημειώθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον μηνυτή και τον κατηγορούμενο. Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν οι φράσεις: «Είσαι ψεύτικος ταγματάρχης», «Είσαι για το φρενοκομείο», «Και να σε φτύσω, χαμένο θα πάει το σάλιο μου», «Θα ακούς Μανδίκο και θα τρέμεις», «Αντε χάσου, ρε βλάκα», «Τώρα να βγει το δικαστήριο, θα πω όλα όσα είπες», «Χαφιές ήσουνα, πάλι χαφιές θα γίνεις, εσύ που πλούτισες από το ΠΑΣΟΚ, να πλένεις το στόμα σου με οινόπνευμα όταν μιλάς για τον Μανδίκο».

Παρουσίαση βιβλίου

Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Σέρβου: «ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ και ποιοι φοβούνται την αλήθεια», οργανώνεται, την ερχόμενη Τρίτη 18 Δεκέμβρη και ώρα 6.00 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (πλατεία Κοραή).

Το σημαντικό αυτό βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Γιώργος Κ. Μωραΐτης, καθηγητής - φιλόλογος, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας του ΚΜΕ, Γιώργος Χατζατόγλου, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών, Χρήστος Τσιντζιλώνης, δημοσιογράφος - ιστορικός, Δημήτρης Σέρβος δημοσιογράφος. Θα συντονίσει η Δώρα Μόσχου φιλόλογος - ιστορικός, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Ασλανίδης, Κατερίνα Σουβλή, Νίκος Τουρνάκης.

ΚΜΕ - ΚΝΕ
Εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών και η ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο των 84 χρόνων από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, διοργανώνουν εκδήλωση για τους νέους και νέες, ιδιαίτερα τους μαθητές και μαθήτριες, με θέμα: «Ο σοσιαλισμός: Απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», σήμερα Σάββατο, 15/12, στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνεστίαση της ΝΕ Βελγίου του ΚΚΕ

Αφιερωμένη στα 83 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ θα είναι η συνεστίαση της ΝΕ Βελγίου του Κόμματος σήμερα Σάββατο, 15/12, στις 8 μ.μ., στη «Salle Aurore», Chaussee de Mons 722-1070, στις Βρυξέλλες, με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, καλεί στο γιορτασμό των 83 χρόνων του Κόμματος, στην εκδήλωσή της, που θα έχει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και που θα αποτελέσει μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού και της χώρας, αλλά και για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ