ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μάγεψε τους Κουβανούς

Μία μεγάλη «ηλεκτρισμένη» συναυλία ελληνικού ροκ έδωσε πριν λίγες μέρες ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, στο Εθνικό Θέατρο της Κούβας. Το κοινό, που κατέκλυσε την αίθουσα Avallaneda του μεγάλου θεάτρου, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία της Επανάστασης, μαγεύτηκε από τον Eλληνα ερμηνευτή και τον καταχειροκρότησε. Ο Βασ. Παπακωνσταντίνου απέδειξε και εκτός συνόρων ότι είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης, που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις. Το γοητευμένο κοινό, μάλιστα, περιμένει την επόμενη συνάντηση μαζί του. Η συναυλία του χαρακτηρίστηκε από τις καλύτερες μουσικές βραδιές που διοργανώθηκαν αυτή τη χρονιά στη χώρα του Φιντέλ, ενώ ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση του Τύπου. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Jorhe Smith, Kουβανού δημοσιογράφου, ανταποκριτή εφημερίδων της Ισπανίας και όλης της Λατ. Αμερικής: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μουσική του είναι ένα σπάνιο κράμα από John Lennon, Bill Wyman και Eric Burton... Η συναυλία που έδωσε στην Αβάνα είναι ένα δείγμα αυτής της προσωπικής εργασίας. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου πείθει γιατί πρώτα αυτός έχει πειστεί. Εάν μπορούσε κανείς να περιγράψει με μια λέξη την αποψινή συναυλία θα έλεγε απλώς "Ελλάδα". Αυτός ο άνθρωπος έχει κάτι το μαγικό, συγκινεί λαούς. Μια λέξη τον χαρακτηρίζει: Aιωνιότητα».

Ενας υπερρεαλιστής στην Αθήνα

Λεπτομέρεια της έκθεσης
Λεπτομέρεια της έκθεσης
Εγκαινιάζεται, επίσημα σήμερα το βράδυ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι) η έκθεση - αφιέρωμα στον Ανδρέα Εμπειρίκο, με τίτλο «AMOUR AMOUR, Προσωπική Μυθολογία», η οποία κορυφώνει τις επετειακές εκδηλώσεις του «Ετους Εμπειρίκου» (2001), με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.

Η έκθεση (συνδιοργανωτές το ΥΠΠΟ, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και ο Δήμος Αθηναίων) φιλοδοξεί να προβάλει το έργο και την προσωπικότητα του Εμπειρίκου μέσω της δημιουργικής παρουσίασης εργοβιογραφικών στοιχείων, προσωπικών αντικειμένων, βιβλίων και πρώτων εκδόσεων. Η φράση «δημιουργική παρουσίαση» κυριολεκτεί, αφού στόχος των διοργανωτών δεν ήταν μόνο η φιλολογική προσέγγιση του πολυδιάστατου, πολύπλευρου έργου του ποιητή, αλλά η μετάδοση - κυρίως στο νεανικό κοινό - της «ατμόσφαιρας» αυτού του έργου. Κάτι που επιτεύχθηκε με το πρωτοποριακό στήσιμο της έκθεσης, από φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, μέσω κατασκευών και της χρήσης διαφόρων οπτικοακουστικών μέσων. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε την εγκατάσταση που παρουσιάζει τον «Μέγα Ανατολικό» και τη γλυπτική αναπαράσταση της ουτοπικής πόλης του δημιουργού.

Η ευτυχής συγκυρία της ανεύρεσης μεγάλου μέρους του σπουδαίου φωτογραφικού έργου του ποιητή προσέδωσε στην έκθεση περισσότερο ενδιαφέρον, αφού ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει πάνω από 200 φωτογραφίες του Εμπειρίκου (ήταν μανιώδης φωτογράφος), οι περισσότερες ανέκδοτες. Ο ποιητής άφησε ένα φωτογραφικό αρχείο με πάνω από 30.000 αρνητικά, από τα οποία τα 1.200 τύπωσε ο ίδιος. Από αυτές τις φωτογραφίες, οι 210 εκτέθηκαν μία και μοναδική φορά (1955), στην αίθουσα «Ιλισσός». Ακόμη 220 άγνωστες, μέχρι σήμερα, φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν στον τόμο των εκδόσεων «Αγρα», με τίτλο «Φωτοφράκτης, οι φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου».

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης συνεχείς προβολές έξι ταινιών για τον Εμπειρίκο: «Ποίησις Ανδρέα Εμπειρίκου» του Κώστα Σφήκα, «Εσωτερική μετανάστευση» της Βουβούλας Σκούρα, «Αφιέρωμα στον Ανδρέα Εμπειρίκο» της Μαίρης Κουτσούρη, «Η δε πόλις ελάλησεν: Ανδρέας Εμπειρίκος» του Γιάννη Σμαραγδή, «Εμπειρίκος - Εγγονόπουλος» του Κλεώνη Φλέσσα και «Η Ανδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου» του Γιώργου Δάμπαση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17/1, θα είναι ανοιχτή από τις 10πμ έως τις 10μμ. Είσοδος ελεύθερη.

Αυλαίες της περιφέρειας
«Ο ήχος του όπλου» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«Ο ήχος του όπλου» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
  • «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο Επίκεντρο της Πάτρας, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, σκηνικά - κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου, επιμέλεια μουσικής Κώστα Θωμαΐδη, χορογραφία Τατιάνα Λοβέρδου, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου. Για την πρώτη παράσταση του έργου, το 1987 από το Θέατρο Τέχνης, την τελευταία σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, η συγγραφέας είχε σημειώσει: «...Αλλάζοντας τις αναλογίες, τις στιγμές, τους τονισμούς, μετρώντας τις δόσεις, προσπάθησα να γράψω ένα έργο πιστό στη δική του πραγματικότητα, όπου τα πρόσωπα να θέλουν να είναι ελεύθερα. Εστω να θέλουν να αισθάνονται ελεύθερα». Παίζουν οι: Ευάγγελος Μπούρας, Μαξιμιλιανός Μουμούρης, Ηρώ Κωστή, Αννυ Λούλου, Ελισάβετ Ναζλίδου, Στέλιος Σοφός.
  • Στον «Απόλλωνα» το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει το «Γαλάζιο πουλί» του Μορίς Μέτερλινκ σε μετάφραση Παναγιώτη Πανταζή, σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη - Θάνου Δερμάτη, σκηνικά Παναγιώτας Κοκκορού - Θέμη Μουμουλίδη, κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Θύμιου Παπαδόπουλου, χορογραφίες Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν: Μαρία Αθανασίου, Περικλής Βασιλόπουλος, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Αργύρης Καβίδας κ.ά.
  • Την κωμωδία «Ο Φιάκας» (1870) του Δ. Κ. Μισιτζή παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου. Το έργο διαδραματίζεται στην Πόλη του 18ου αιώνα και αναδεικνύει όλον τον κοινωνικό περίγυρο, το άρωμα και την ατμόσφαιρα της εποχής. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1879 στο «Θέατρο του Λαού εν Γαλατά» και επαναλήφθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους στο «Γαλλικό Θέατρο εν Πέρα». Στη Λαμία παρουσιάζεται με σκηνικά - κοστούμια Καρμενσίτα Μπροσμπόγιου, μουσική Λάμπρου Λιάβα. Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Ειρήνη Κουμαριανού, Μάρα Κουκουλά, Αρης Τσιούνης.
  • Το «Γαϊτανάκι» της Ζωρζ Σαρρή παρουσιάζει η Νεανική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπασταμάτη, σκηνικά - κοστούμια Ολγας Μαρία, μουσική Γιώργου Ευφραιμίδη, χορογραφίες Αννυς Μαχαιροπούλου. Παίζουν: Φιλοποίμην Ανδρεάδης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Δημήτρης Πάσσος, Μυρσίνη Λαντζουράκη, Νεκταρία Χουβαρδά, Ελίζα Μαραγκού, Νίκος Καψάλης, Γιάννης Χριστοφάνης.
Στην Κύπρο με μουσική

Τρεις συναυλίες στην Κύπρο θα δώσουν οι «Magic De Spell», παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα, που συνδυάζει μουσική και ποίηση, βίντεο και θεατρικές παρεμβάσεις. Επιδίωξη του συγκροτήματος και των διοργανωτών είναι, εκτός της ψυχαγωγίας με αυτό το τρίωρο πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Οι βόμβες εάν δεν έκαιγαν καλύβια», να ταράξουν τον εφησυχασμό και καταναλωτισμό. Γι' αυτό θα υπάρξουν προβολές - μαρτυρίες από τους πρόσφατους και παλαιότερους πολέμους και κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης. Η πρώτη συναυλία του ροκ συγκροτήματος θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη (10μμ) στη μουσική σκηνή «Τραίνο» της Λευκωσίας. Ακολουθούν συναυλίες στην Πάφο, στη σκηνή «Νότος» (21/12) και στη Λάρνακα, στο «Exis club» (22/12).

Πενθεί η Σπηλαιολογία

Απεβίωσε στις 12/12 ο 65χρονος ερευνητής σπηλαιολόγος, στέλεχος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (ΕΣΕ), Γιάννης Ιωάννου. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κεραμική με υποτροφία στην Ιταλία. Εργα του παρουσιάστηκαν σε 7 ατομικές και 28 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εγραψε λογοτεχνικά κείμενα, ενώ εξέδωσε τον πρώτο σπηλαιολογικό οδηγό, τον πρώτο οδηγό για το Σπήλαιο Παιανίας και το Λεξιλόγιο Γεωγραφικών και Σπηλαιολογικών Μορφών και κείμενα για την κεραμική. Γύρισε 16 ημίωρες τηλεοπτικές εκπομπές με τίτλο «Αγνωστοι σπηλαιολογικοί θησαυροί», ενώ ήταν και συνεργάτης του περιοδικού «ΓΕΩ». Δίδαξε στα σεμινάρια της ΕΣΕ και συμμετείχε στα σπηλαιολογικά συνέδρια με ανακοινώσεις. Το ρεκόρ του σε κατάβαση με ανεμόσκαλα έγινε στο βάραθρο Σκορπιών Λεωνιδίου, σε βάθος 208 μέτρα.

Βραδιά αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ζωγράφου με τίτλο «Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ιστορήματα, επί τη εορτή των Χριστουγέννων», αύριο (8.30 μμ), στον κινηματογράφο «Αθηνά» (Αβύδου 103, Ανω Ιλίσια). Αφηγείται ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς.

  • Το Εργαστήρι Κινηματογράφου του Πνευματικού Κέντρου θα προβάλει μεθαύριο (9 μμ), στον κινηματογράφο «Αθηνά» το ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουταφτή, «Αγέλαστος Πέτρα».
  • Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου θα παρουσιάσει στις 21-22/12, 8.30 μμ, χριστουγεννιάτικο, αντιπολεμικό δρώμενο στο Πολιτιστικό Κέντρο (Ανακρέοντος 60).

«Το μεταφραστικό εγχείρημα ως δίαυλος επικοινωνίας με τις ευρωπαϊκές γλώσσες και λογοτεχνίες (15-21ος αιώνας)» είναι το θέμα της ημερίδας που οργανώνει αύριο (6μμ) στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48) το Κέντρο Νεοεληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (Αιόλου 9 και Πανδρόσου, τηλ. 3312928), με την ευκαιρία των γιορτών και για την οικονομική της ενίσχυση, θα διαθέτει από τις 19-29/12 τις λιθογραφίες της με έκπτωση 30% και μικροαντικείμενα (από φυσητό γυαλί, κεραμικά κ.ά.) με έκπτωση 50%.

Την αναμόρφωση του υφιστάμενου Κανονισμού Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, με «σκοπό τη βελτίωσή του και την αναπροσαρμογή στα δεδομένα και τις εξελίξεις της κινηματογραφικής πραγματικότητας της χώρας μας», αποφάσισε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, όπως ανακοίνωσε χτες. Συνέπεια της απόφασης αυτής είναι η τρίμηνη αναστολή του Προγράμματος «Γραφή».

«Νίκος Μπλέτας - Δούκαρης. Μνήμη ενός αγωνιστή ποιητή» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΕΕΛ την Πέμπτη (6.30μμ) στην αίθουσά της (Γενναδίου 8, 7ος οροφος). Ομιλητής θα είναι ο Βασίλης Καπετανέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ