ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
«Αττίλας» στη Λυρική Σκηνή

Β. Χατζησίμος - Δ. Θεοδοσίου στον «Αττίλα»
Β. Χατζησίμος - Δ. Θεοδοσίου στον «Αττίλα»
Ενα πολιτικό λυρικό έργο, με έντονα πατριωτικά μηνύματα είναι ο «Αττίλας» του Βέρντι, που ανεβαίνει την Παρασκευή στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Η όπερα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, αφού προηγουμένως (το 1999) είχε ανέβει στο θέατρο «Βέρντι» του Σάσαρι. Πρόκειται για ένα από τα λιγότερο γνωστά λυρικά έργα του συνθέτη, που από τον ίδιο έχει χαρακτηρισθεί ως «λυρικό δράμα». Βασίζεται στο θεατρικό έργο του Βέρνερ «Αττίλας, ο βασιλιάς των Ούνων», το οποίο όμως υπέστη πολλές αλλοιώσεις, καθώς ο Βέρντι στόχευε να γράψει ένα πατριωτικό έργο. Η πρεμιέρα του «Αττίλα» έγινε στις 17 Μάρτη 1846 στο «Λα Φενίτσε» της Βενετίας, σημειώνοντας επιτυχία και προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού. Η ΕΛΣ ανεβάζει τον «Αττίλα» σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή, σκηνοθεσία Ματία Τέστι, σκηνικά Πιερ Πάολο Μπισλέρι, κοστούμια Ρουτζέρο Βιτράνι, διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη. Το ρόλο του Αττίλα ερμηνεύουν διαδοχικά οι Δημήτρης Καβράκος και Χριστόφορος Σταμπόγλης και της Οντεμπέλα οι Δήμητρα Θεοδοσίου και Τζένη Δριβάλα. Τραγουδούν επίσης: Φράνκο Βασάλο, Βαγγέλης Χατζησίμος, Λάζαρος Τσελεπίδης κ.ά. Θα δοθούν τέσσερις ακόμη παραστάσεις: στις 23, 28 και 30 του Δεκέμβρη και στις 5 του Γενάρη.


«Γεύσεις» μελωδικές

«Αθήνα - Μπουένος Αϊρες σε δυο Γραμμές παράλληλες», στη μουσική σκηνή «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, τηλ. 34.62.283), με «οδηγούς» τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τους «Apurimac». Ο γνωστός ερμηνευτής και το συγκρότημα παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που κεφιού, που εγγυάται η συνύπαρξη και το «πάντρεμα» της ελληνικής λαϊκής μουσικής με τη λάτιν. Από τον Μανώλη Χιώτη στον Τίτο Πουέντε και από τον Βασίλη Τσιτσάνη στη Μερσέντες Σόσα, με μπουζούκια, ινδιάνικα πνευστά, σαξόφωνο, κρουστά, άλτο τρομπέτα, τρομπόνι... Μια ξεχωριστή ενότητα του προγράμματος βασίζεται στις μεγάλες επιτυχίες, αλλά και τις τελευταίες δισκογραφικές δουλιές του Γεράσιμου Ανδρεάτου και των «Apurimac». Μαζί τους, στο τραγούδι η Στέλλα Χροναίου και η Βασιλική Καρακώστα. Παραστάσεις: Πέμπτη - Σάββατο (11.00 μ.μ.), Κυριακή (9.30 μ.μ.).

  • Τα «Σύννεφα με Παντελόνια» πραγματοποιούν ένα ακόμη μελωδικό διήμερο (σήμερα και αύριο, 10.30μμ), στο «Καφεθέατρο» (Κορδιγκτώνος 2, τηλ. 8235467). Το συγκρότημα, που ήδη έχει δώσει το δικό του στίγμα στη σύγχρονη μουσική σκηνή, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που απαρτίζεται από δικά του τραγούδια - «Τίποτα δεν κρύβεται κάτω απ' τον ήλιο» τιτλοφορείται το πρώτο άλμπουμ του γκρουπ - καθώς και από διασκευές κομματιών Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της «Πολιτιστικής Παρέμβασης».
  • Οι «Πυξ Λαξ» συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, 2610444), μέχρι τις 6 του Γενάρη, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα - διαδρομή με τραγούδια απ' όλους τους δίσκους τους. Πέμπτη - Κυριακή (10.30μμ).
  • Στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 6, 3255359), από αύριο μέχρι τις 13 του Γενάρη φιλοξενείται η Μελίνα Κανά. Η εκφραστική ερμηνεύτρια παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τραγούδια των Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, καθώς και άλλα από την παραδοσιακή μας μουσική. Μαζί της, δύο νέοι καλλιτέχνες, ο τραγουδιστής Δημήτρης Σταματέλος και ο τραγουδοποιός Βασίλης Γκάντζος.
  • Χριστούγεννα με την Quinn Lemley, στο «Χαφ Νοτ» (Τριβωνιανού 17, Μετς). Η γνωστή τζαζ σκηνή φιλοξενεί από την Παρασκευή (μέχρι 29/12) τη σταρ της lounge jazz και των cabaret songs, η οποία αναβιώνει τις θρυλικές φιγούρες του παλιού Χόλιγουντ. Κυρίως, τη Rita Hayworth, για την οποία έχει φτιάξει ολόκληρο μιούζικαλ. Ερμηνεύει τραγούδια pop, latin και jazz με πάθος όπως του Frank Sinatra, της Jo Stafford και άλλων γνωστών ερμηνευτών. Μαζί της οι: James Sampliner: πιάνο, Karl Spicer: μπάσο Peter Retzlaff: ντραμς, Marc McDonald: σαξόφωνο.
  • Ο Κώστας Τουρνάς εμφανίζεται στη μουσική σκηνή «Αθηνά» (Ποσειδώνος 3, Μοσχάτο), παρουσιάζοντας μαζί με τους συνεργάτες του κομμάτια από τη μακρόχρονη πορεία του στο τραγούδι και βεβαίως από τον τελευταίο δίσκο του με τίτλο «Κλέβει ο καιρός». Οι εμφανίσεις του θα διαρκέσουν όλη την εορταστική περίοδο, μέχρι τις 6 του Γενάρη.
  • Τρεις ερμηνευτές της σύγχρονης μουσικής, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Ελένη Πέτα και η Ηρώ εμφανίζονται στο «Φως», ερμηνεύοντας τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, επιλογές από την ελληνική και ξένη μουσική. Τα σκηνικά της παράστασης έχει αναλάβει ο Μανόλης Παντελιδάκης και την ενορχήστρωση ο Δημήτρης Μπέλλος. Παραστάσεις: Πέμπτη - Κυριακή.
  • Παρατείνονται μέχρι τις 26 του Δεκέμβρη οι παραστάσεις του Τζίμη Πανούση, στη «Μουσική Σκηνή Πειραιά» (Ασκληπιού και Κάστορος 48, 4120510). Η «ροκ τραγωδία», που τιτλοφορείται «Freedom or Death», παρουσιάζεται από Πέμπτη έως Κυριακή.
  • Ελληνόφωνο ροκ από τα «Ξύλινα Σπαθιά», την Παρασκευή (21/12), στο κλαμπ «Gagarin 205» (Λιοσίων 205). Το γνωστό συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει τραγούδια από το τελευταίο άλμπουμ του, με τίτλο «Ενας κύκλος στον αέρα» καθώς και από προηγούμενες δουλιές του.

Προτείνουν Μουσείο Καζαντζίδη

Τη δημιουργία «Μουσείου Στέλιου Καζαντζίδη» στη Ν. Ιωνία προτείνει ο «Ιωνικός Σύνδεσμος», με επιστολή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ιωνίας. Ο Σύνδεσμος ζητά από το Δήμο να κινήσει τις διαδικασίες για αγορά του πατρικού σπιτιού του Στ. Καζαντζίδη (οδός Αλαΐας), στο οποίο προτείνεται να λειτουργήσει το μουσείο. Επίσης, με έδρα το σπίτι, να ιδρυθεί Κέντρο Μελέτης Λαϊκού Τραγουδιού. Προτείνεται ακόμη η πλατεία που βρίσκεται το Ειρηνοδικείο να ονομαστεί Πλατεία Στέλιου Καζαντζίδη και σε επιλεγμένο - εμφανές σημείο να τοποθετηθεί η προτομή του λαϊκού βάρδου. Επίσης, να καθιερωθεί μια μέρα του χρόνου ως μέρα Στέλιου Καζαντζίδη, με αποκορύφωμα μια μεγάλη βραδιά λαϊκής μουσικής και τραγουδιού.


Ενας ταλαντούχος νέος βιολονίστας, ο Γεώργιος Ζαχαρίας θα δώσει ρεσιτάλ, σήμερα (7μμ), στην αίθουσα «Παρνασσός» (πλ. Καρύτση 8). Το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει περιλαμβάνει έργα Ysaye, Franck, Prokofiev, Paganini - Kreisler. Στο πιάνο, η Μίνα Γραμματικοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ