ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκλήρωσε τη συζήτηση το Εθνικό Συμβούλιο

Το Εθνικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε γύρω στη 1 μ.μ. χτες το μεσημέρι τη διήμερη συζήτησή του σε σχέση με την προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς, που αρχίζουν στις 16 του Γενάρη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η συνεδρία κάλυψε όλα τα θέματα, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δηλώσει οτιδήποτε για το περιεχόμενο. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει συγκεκριμένες απαντήσεις και επιχειρήματα σε κρίσιμα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν και αυτό ισχύει και για όσα δήλωσε ο λόρδος Χάνεϊ προχτές. Ερωτηθείς, αν υπήρξε σύμπνοια, ο εκπρόσωπος είπε πως υπήρχε μια έντονη διάθεση για συναινετικές προσεγγίσεις, όμως δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλά εκ μέρους των κομμάτων.

Σε ερώτηση αν αποφασίστηκε η σύσταση υποεπιτροπής, είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για διαδικαστικά θέματα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει από παλιά μια επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου και όποτε ο Πρόεδρος χρειαστεί διευκρίνιση ή μελέτη οποιουδήποτε ζητήματος, μπορεί να απευθύνεται σ' αυτή, η οποία υποβάλλει εισηγήσεις.

Οπως είπε, στη χτεσινή συνεδρίαση δεν αποφασίστηκε η σύσταση άλλης υποεπιτροπής. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πάει στις συνομιλίες στη βάση των προτάσεων του 1989, τις οποίες είχε υποβάλει.

Ετζεβίτ: Εχει οικοδομηθεί η ειρήνη!

«Αρκεί να μας αφήσουν μόνους με τους Ελληνοκύπριους, για να λύσουμε το Κυπριακό». Αυτό υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο χτεσινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ».

Ο Ετζεβίτ ερωτηθείς για το πώς βλέπει ο ίδιος την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών, λέει ότι «υπάρχουν δύο κράτη. Εχει οικοδομηθεί η ειρήνη. Τι άλλο θέλουν; Μπορούμε πάνω σε αυτό να οικοδομήσουμε μία συμφωνία. Στην πραγματικότητα αρκεί να μας αφήσουν μόνους με τους Ελληνοκύπριους». Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τα «παράπονα» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τη στάση την οποία κρατούν τα τουρκικά ΜΜΕ στο θέμα της Κύπρου, ο Ετζεβίτ λέει: «Ναι, συμφωνώ. Μερίδα των ΜΜΕ στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ κρατά στάση μορφής. Δώστε για να τελειώνουμε... Ωστόσο, δε σκέφτεται με αυτό τον τρόπο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού».

Τρομοκρατούν την «Αβρούπα» οι δυνάμεις του Ντενκτάς

Το φόβο και τον τρόμο σπέρνουν στα Κατεχόμενα οι υποτακτικοί του Ντενκτάς, εναντίον όλων όσοι τολμούν να απορρίπτουν την πολιτική του ιδίου και της Αγκυρας.

Το μένος του κατοχικού καθεστώτος και των τρομοκρατών του λεγόμενου Εθνικού Λαϊκού Κινήματος, στο οποίο μεταμορφώθηκε η εξτρεμιστική οργάνωση «Τι-Εμ-Τι» στρέφεται κυρίως εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αβρούπα» για την επιμονή της να θεωρεί την Τουρκία κατοχική δύναμη.

Η εφημερίδα μετά τις αλλεπάλληλες κατασχέσεις των περιουσιακών της στοιχείων, αναγκάστηκε να αναστείλει την έκδοσή της και να κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Αφρικα» με σαφές υπονοούμενο.

Εναντίον του διευθυντή της εφημερίδας Σιενέρ Λεβέντ και του αρθρογράφου Αλί Οσμάν διατυπώνονται μάλιστα απειλές για την ασφάλεια και τη ζωή τους. Με δήλωση πάντως οι δυο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι προκαλούν τις κατοχικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους, εφόσον τους κατηγορούν ότι χρηματοδοτούνται δήθεν από τις ελληνικές και κυπριακές μυστικές υπηρεσίες και ότι είναι πράκτορες των Βρετανών.

Ιδιαίτερα προκαλούν τον πρώην αρχηγό των κατοχικών δυνάμεων ασφαλείας Καλίπ Μεντί, του οποίου το όνομα είχε εμπλακεί στη δολοφονία του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.

Το δημοσιογραφικό όργανο «Βολκάν» του λεγόμενου Εθνικού Λαϊκού Κινήματος στιγματίζει ως προδότες και πράκτορες ξένων όλους όσοι τολμούν να εκφράζουν διαφορετική άποψη.

Χτεσινό δημοσίευμα της «Βολκάν» παραθέτει μάλιστα ονόματα Τουρκοκυπρίων οι οποίοι κατέχουν ή ζητούν να αποκτήσουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Λόρδος Χάνεϊ, στον οποίο τέθηκε το θέμα της τρομοκρατίας στα Κατεχόμενα, υποστήριξε την εφαρμογή σε ολόκληρη την Κύπρο όλων των αρχών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα από την τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.45 στην εκπομπή ... ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ μια συζήτηση της δημοσιογράφου Πόπης Καπετανοπούλου με τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, υπεύθυνο του τομέα πρόληψης ατυχημάτων του ΕΚΑΒ και αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τα ατυχήματα, που συμβαίνουν στο σπίτι, ειδικά την περίοδο των γιορτών, που τα παιδιά μένουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι.
  • Στις 19.30 στην εκπομπή AUTO SPRINT LIVE μια συζήτηση του Στράτου Φωτεινέλη με τους Μανώλη Χαλιβελάκη και Νίκο Πασσαλή, προέδρους των επιτροπών ΡΑΛΙ και ταχύτητας αναβάσεων για τη χρονιά που πέρασε, για τα σχέδια του 2002, ανταλλάσσουν ευχές και μοιράζουν δώρα στους τηλεθεατές, που θα πάρουν τηλεφωνικά μέρος στη γιορτινή εκπομπή του AUTO SPRINT LIVE.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ μια συζήτηση του Θέμου Στοφορόπουλου με το Γιώργο Καραμπελιά, συγγραφέα, εκδότη του περιοδικού ΑΡΔΗΝ, με θέμα: «Υπάρχει άραγε σύγκρουση πολιτισμών;».
Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης προς τα θύματα Πολιτικής Δίωξης «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», μπροστά στις γιορτές που έρχονται, έδωσε στη δημοσιότητα έκκληση, στην οποία, ανάμεσα στ' άλλα, τονίζει πως «μετά την αναγνώριση από την πολιτεία της Εθνικής μας Αντίστασης, απομένει ένας αριθμός αγωνιστών που δεν έχει αποκατασταθεί υλικά, με συνέπεια να μην έχουν κανέναν πόρο ζωής, σε προχωρημένη όλοι πια ηλικία και με σοβαρά κλονισμένη υγεία ν' αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

Και συμπληρώνει πως «με τη δική σας αμέριστη συμπαράσταση, συγκινητικά δείγματα της οποίας έχουμε επί σειρά ετών, είμαστε βέβαιοι ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες - ενάντια μάλιστα σ' αυτές - θα κάνετε πάλι το καθήκον σας, όπως τόσα χρόνια απέναντι στο Σωματείο μας, βοηθώντας το να εκπληρώσει όχι μόνο μια ανθρωπιστική αποστολή, αλλά και ένα βαθύτατα δημοκρατικό χρέος απέναντι σε αγωνιστές που δίνοντας τα πάντα για την πατρίδα και τη Δημοκρατία, υποφέρουν αβοήθητοι».

Σημειώνουμε ότι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου (Ακαδημίας 78 - τηλ. 3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα (Υποκ/μα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 129/498908-21.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ