ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Αγριεύει ο σκυλοκαβγάς

Νέος γύρος δικομματικής διαμάχης με αφορμή τους «μυστικούς» λογαριασμούς της ΝΔ και με αντικείμενο την εξουσία

Οι «τροφοδότες» λογαριασμοί της ΝΔ τροφοδοτούν έναν ακόμα γύρο άγριου δικομματικού σκυλοκαβγά με αντικείμενο τη μάχη για την εξουσία, ενώ επιχειρούν να εξοβελίζουν τα λαϊκά προβλήματα από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Από την άλλη είναι φανερό ότι περισσεύει η υποκρισία, αφού είναι γνωστό τοις πάση από ποιες «πηγές» αντλούν τους πόρους τους τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο Κ. Λαλιώτης που έχει δηλώσει ότι μέχρι τον Ιούνη θα κλείσει την ψαλίδα που υπάρχει στα γκάλοπ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έδωσε χτες συνέχεια στο θέμα δίνοντας στη δημοσιότητα παραστατικά για πέντε εντολές πληρωμής από τη λιβεριανή εταιρία «Mayo» προς τη ΝΔ και συγκεκριμένα στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Κολωνάκι, συνολικού ύψους 1,658 εκατ. δολαρίων. Κατά τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ οι λογαριασμοί αυτοί «αποδεικνύουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τους δεσμούς της ΝΔ και τη σχέση του Κ. Μητσοτάκη με τη λιβεριανή εταιρία και τους τροφοδότες λογαριασμούς της με την τράπεζα του Λονδίνου «Royal Bank of Scotland». Παράλληλα έκανε λόγο για πέντε ακόμα «ειδικούς λογαριασμούς» σε ισάριθμες τράπεζες στους οποίους, όπως είπε, υπήρξε συνεχής ροή χρημάτων τόσο από τη λιβεριανή εταιρία, όσο και από άλλους χρηματοδότες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά τα παραπάνω ο Κ. Λαλιώτης κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ «να σταματήσουν να σιωπούν και να φυγομαχούν» και τον Κ. Καραμανλή να απαντήσει «γιατί καλύπτει τον κ. Μητσοτάκη».

Η απάντηση ήρθε τόσο από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη όσο και από τη Ρηγίλλης. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του επιτίμου προέδρου της ΝΔ αναφέρεται ότι «οι θησαυροί του κ. Λαλιώτη αποδείχτηκαν άνθρακες». Τα στοιχεία που παρουσίασε αφορούν τις οικονομικές εξορμήσεις της ΝΔ στις τέσσερις προεκλογικές εκστρατείες του '80, τα οποία τα γνώριζε το ΠΑΣΟΚ από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής το 1994, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επαναλαμβάνει ότι η συνέχεια του θέματος από τον Κ. Λαλιώτη εντάσσεται στη γνωστή εκστρατεία λάσπης, καθώς και ότι «η υπόθεση και ο κ. Λαλιώτης θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Θ. Ρουσόπουλος αναφέρει ότι ο «Κ. Μητσοτάκης έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει πια το λόγο», ενώ επισημαίνει ότι ο Κ. Λαλιώτης επέλεξε τη χθεσινή μέρα για τις αποκαλύψεις γιατί χτες «οριστικοποιήθηκε η καταβολή προστίμου 11 δισ. δραχμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την κακοδιαχείρισή του στο Εθνικό Κτηματολόγιο».

ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΝΔΙΚΟΥ
«Σατιρικό το βιβλίο», κατέθεσε ο Μαν. Γλέζος

«Το βιβλίο είχε στόχο να σατιρίσει, να περιπαίξει κάποιον, που βάζει τον εαυτό του πάνω από τα γεγονότα. Δεν καταλογίζω στον κατηγορούμενο, ούτε δόλο, ούτε κακή πρόθεση. Πρόθεσή του ήταν, πιστεύω, να κριτικάρει, να στηλιτεύσει, αν θέλετε, την αυτοπροβολή του κ. Γιαννόπουλου και είχε αφετηρία το δικό του βιβλίο, που είναι το μισό μόνο αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση και το υπόλοιπο είναι φωτογραφίες του εαυτού του. Οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα: Δηλαδή, την Αντίσταση ποιος την έκανε; Αυτό δεν είναι Αντίσταση. Δεν μπορεί να αφιερώνει το μισό βιβλίο στον εαυτό του. Ο εγωισμός του καθενός δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμείς. Από αυτό ξεκίνησε ο κατηγορούμενος. Οταν είδε τον άλλο να υπερβάλει, δεν μπορούσε να το ανεχθεί. Τον ενόχλησε η τόση αυτοπροβολή του Γιαννόπουλου. Κατόπιν βρήκε και κάποια στοιχεία».

Με τα λόγια αυτά, ο γνωστός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς Μαν. Γλέζος εκτίμησε - καταθέτοντας χτες στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης - το περιεχόμενο τόσο του βιβλίου «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος» του αντιστασιακού Γιώργου Μανδίκου (για το οποίο ο ίδιος βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου), όσο και του βιβλίου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα και διατύπωσε την άποψή του για τις προθέσεις και των δύο. «Αν έγραφα εγώ αυτό το βιβλίο - πρόσθεσε - θα στηλίτευα ακόμα περισσότερο την αυτοπροβολή». Χαρακτήρισε δε «πολιτική» τη δίκη και τόνισε ότι η όλη υπόθεση «είναι θέμα μιας ιστορικής έρευνας και όχι του δικαστηρίου».

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου, αν όσοι υπηρέτησαν στα Τάγματα Ασφαλείας ήταν προδότες, ο μάρτυρας είπε ότι «υπήρχαν και παρασυρμένοι», αλλά «ήταν συνακόλουθο του ταγματασφαλίτη να θεωρείται προδότης», ενώ «δεν υπήρχαν περιπτώσεις κάποιοι που υπηρέτησαν στα Τάγματα Ασφαλείας να ήταν συγχρόνως και αντιστασιακοί».

Οταν ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος επιχείρησε να του θέσει ερωτήσεις ως πολιτικός ενάγων, ο Μαν. Γλέζος τον κάλεσε να του εξηγήσει γιατί του έστειλε με δικαστικό κλητήρα εξώδικη πρόσκληση την παραμονή της προηγούμενης εκδίκασης της ίδιας υπόθεσης στις 19 Νοέμβρη, που αναβλήθηκε τελικά, ενώ γνώριζε πως θα κατέθετε ως μάρτυρας υπεράσπισης και τον απειλούσε ότι θα καταφύγει στο δικαστήριο εναντίον του, για κάτι που ακόμα δεν είχε καταθέσει! «Θεωρώ ότι βρίσκομαι μπροστά σε απειλή», είπε ο μάρτυρας, προκαλώντας αίσθηση στο ακροατήριο. «Μέσα στο δικαστήριο με απείλησε, λέγοντάς μου "γι' αυτά που θα πεις, θα σου κάνω μήνυση". Είναι πρωτοφανέρωτο να στέλνεται σε μάρτυρα υπεράσπισης κατηγορουμένου την παραμονή της δίκης ένα τέτοιο απειλητικό έγγραφο!».

Γιαννόπουλος: «Το έστειλα γιατί είχα διαβάσει την κατάθεσή σου στην πταισματοδίκη. Εγώ υπερασπίστηκα την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, αγωνίστηκα για την αναγνώρισή της...».

Γλέζος: «Δηλαδή, αν δεν ήσουν εσύ, δε θα αναγνωριζόταν! Θέλεις αντάλλαγμα γιατί πολέμησες; Η Εθνική Αντίσταση δεν είναι για να εισπράξεις τόκους και επιτόκια. Είναι προσφορά χωρίς αντάλλαγμα και όποιος μιλά για την Αντίσταση πρέπει να τη σέβεται. Ολοι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ήταν στον κατάλογο του κράτους που τους συνέλαβε στα αστυνομικά τμήματα και άλλοι υποχώρησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι και άλλοι δεν υποχώρησαν και τους έστειλε στις φυλακές και τις εξορίες. Εγώ πιάστηκα δυο φορές στο Περιστέρι, όπου υπήρχε πιο μεγάλη τρομοκρατία από αλλού. Το ίδιο διάστημα εσύ ήσουν διευθυντής σε κέντρο. Για ποιο λόγο οι άλλοι πιάνονταν κι εσύ ήσουν σ' αυτή τη θέση; Πρέπει να το αποδείξεις, Βαγγέλη».

Γιαννόπουλος: «Τα καταδιωκτικά έγγραφα με ανέφεραν πάντα ως Ευάγγελο Βαγιάνη. Συμμετείχα στον ΕΛΑΣ».

Γλέζος: «Καλά, αυτό. Το ότι δε σε πιάσανε μετά είναι πρόβλημα. Ολους τους αγωνιστές, κομμουνιστές και μη, τους πιάσανε. Είσαι ο μοναδικός που δεν πιάστηκε».

«ΜΕΓΚΑ»λη απάτη

Μια «δημοσιογραφική απάτη» επιχείρησε χτες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων, το «Μέγκα». Ενώ πρόβαλε βιβλίο της Α. Παναγιωταρέα που αναφέρεται στον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, έδειχνε πλάνα με τον σ. Χ. Φλωράκη και την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα από την πρόσφατη παρουσίαση, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου: «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ». Προφανής ο στόχος: να εξαπατήσει τους τηλεθεατές - αναγνώστες, δίνοντας την εντύπωση ότι το βιβλίο εκδόθηκε με την έγκριση του Χ. Φλωράκη και του ΚΚΕ, ενώ, φυσικά, το ξέρουν και οι ίδιοι, ότι δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Λίγο πιο πριν, το ίδιο κανάλι είχε μεταδώσει την είδηση για την τρίωρη στάση των δημοσιογράφων, ένα από τα αιτήματα των οποίων ήταν και το σύνθημα «Η πληροφόρηση είναι δικαίωμα». Κάθε άλλο σχόλιο, μάλλον, περιττεύει.

Ενσταση κατά Κρεμαστινού

Την αυτοδίκαιη έκπτωση του Δημ. Κρεμαστινού από το αξίωμα του βουλευτή (ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου) ζητά ο ανεξάρτητος βουλευτής Εύβοιας Βασ. Κεδίκογλου με ένσταση που κατέθεσε στο Εκλογοδικείο. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, ο Δ. Κρεμαστινός έχει συνταγματικό κώλυμα, καθώς είναι από το 1993 έμμισθος δημόσιος υπάλληλος του Ωνάσειου Καρδιολογικού Κέντρου (κατέχει θέση γενικού διευθυντή καρδιολογικής κλινικής).

«Οταν εκλέχτηκε ο κ. Κρεμαστινός ως βουλευτής στις εκλογές της 9-4-2000 - αναφέρει στην ένστασή του ο Β. Κεδίκογλου - δε δήλωσε αν επιλέγει το βουλευτικό αξίωμα ή την υπαλληλική του σχέση με το Ωνάσειο. Από τη θέση δε του διευθυντή είχε τη δυνατότητα όχι μόνο να επηρεάζει αλλά και να επιβάλλεται ψυχολογικώς στους εκλογείς όλης της Επικράτειας, αφού στο Ωνάσειο νοσηλεύονται ή το επισκέπτονται ασθενείς από όλη την Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ