ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Το ματωμένο ταγκό της εξέγερσης

Οι πεινασμένοι ορμούν στα καταστήματα στον «πολιτισμένο κόσμο» της πολιτικής του ΔΝΤ

Associated Press

Οι πεινασμένοι ορμούν στα καταστήματα στον «πολιτισμένο κόσμο» της πολιτικής του ΔΝΤ
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει τον ξεσηκωμό των Αργεντίνων εναντίον της καταστροφικής και αντιλαϊκής πολιτικής που υιοθετεί για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της δεν έμοιαζε ικανή να σταματήσει τους χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι κατέκλυζαν τους δρόμους των περισσότερων μεγάλων πόλεων της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Εντελώς απρόβλεπτη ήταν χτες η κατάσταση στην Αργεντινή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέγερση των (όλο και περισσότερων: Η τελευταία εκτίμηση αναφέρει ότι 14 εκατομμύρια Αργεντινών από τα συνολικά 37 πλέον ζουν με λιγότερα από 4 δολάρια ημερησίως) φτωχών κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Φερνάνδο δε λα Ρούα, που τελούσε υπό παραίτηση. Σε δεκάδες πόλεις της χώρας αναφέρονταν διαδηλώσεις, εμπρησμοί κυβερνητικών κτιρίων (ανάμεσά τους και του υπουργείου Οικονομικών), αλλά και λεηλασίες καταστημάτων από πεινασμένους πολίτες. Ενώ η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης («πολιορκίας») για ένα μήνα, που συνοδεύεται από την αναστολή όλων των πολιτικών ελευθεριών - του δικαιώματος του συνέρχεσθαι περιλαμβανομένου - από τον Πρόεδρο φαινόταν να μη φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Η εικόνα από 5 μεγάλες πόλεις της χώρας (Μπουένος Αϊρες, Μεντόζα, Ροζάριο, Σαντιάγο δελ Εστέρο, Σαν Χουάν) θύμιζαν εμπόλεμες ζώνες, με εκατοντάδες αστυνομικούς να πνίγουν στα δακρυγόνα και να πυροβολούν χωρίς δισταγμό τους διαδηλωτές κι όσους επιχειρούσαν να λεηλατήσουν καταστήματα, κυρίως σούπερ-μάρκετ. Οι νεκροί από τις σφοδρές συγκρούσεις, που μαίνονταν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης κι ολόκληρη τη μέρα χτες, είχαν φτάσει, σύμφωνα με τον τελευταίο «περίπου» επίσημο απολογισμό, τους 16, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονταν σε 150. Οι αρχές είχαν προβεί σε τουλάχιστον 350 συλλήψεις - αριθμός που αναμενόταν να αυξηθεί σε χιλιάδες μέσα σε μέρες.

Η αγριότητα της αστυνομίας δε σταμάτησε τους διαδηλωτές

Associated Press

Η αγριότητα της αστυνομίας δε σταμάτησε τους διαδηλωτές
Το λαϊκό ξέσπασμα στην Αργεντινή κατά της κυβέρνησης δε λα Ρούα, η οποία για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που έφθασε, στην τελευταία της τετραετή «φάση», στο απροχώρητο (δημόσιο χρέος 231 δισ. δολάρια, αναστολή των δανείων από το ΔΝΤ, ανακοίνωση ενός πρωτοφανούς προγράμματος «λιτότητας» με τη μείωση 13% των μισθών και των συντάξεων και «πάγωμα» των τραπεζικών κινήσεων κεφαλαίων, τεράστιες μειώσεις των κρατικών δαπανών), οδηγούσε και σε δραματικές πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στην Κάσα Ροσάδα, το προεδρικό μέγαρο, υπέβαλε την παραίτησή της στον δε λα Ρούα - ο οποίος δεν την έκανε δεκτή, αποδεχόμενος μόνον την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Ντομίνγκο Καβάγιο. Οι διαδηλωτές στους δρόμους γύρω από το μέγαρο ζητούσαν την παραίτηση του ίδιου του Προέδρου δε λα Ρούα: «Φύγε! Παραιτήσου!», ήταν ένα σύνθημα που ακουγόταν. «Ενας λαός ενωμένος δε νικιέται!», φώναζαν άλλοι. Η Αλίσια Φερνάντεθ, 51 ετών, άνεργη, χτυπώντας ρυθμικά ένα μεταλλικό σκεύος καθώς διαδήλωνε έλεγε: «Δε θα φύγω από εδώ... Με κλότσησαν 10 φορές αλλά θα συνεχίσω να έρχομαι και να ξανάρχομαι».

Η χειρότερη χρεοκοπία στην ιστορία;

Associated Press

Η εξέγερση που, όπως τονίζουν αναλυτές, μοιάζει να έχει αρκετά κοινά με αυτήν του 1989, που εξανάγκασε τον τοτινό Πρόεδρο, Ραούλ Αλφονσίν, να εγκαταλείψει την εξουσία, ίσως προκαλέσει την επανάληψη της ιστορίας. Είναι πάντως εξαιρετικά αμφίβολο αν ο δε λα Ρούα, ο οποίος κατηγορεί «εχθρούς του κράτους» για τις διαδηλώσεις και την «αναρχία», θα παραδώσει την εξουσία. Καθώς ήδη προσπαθεί να περάσει έναν προϋπολογισμό άγριας λιτότητας για το 2002, που προβλέπει επιπλέον μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 4 δισ. δολάρια, προκειμένου να ικανοποιηθεί ένας από τους όρους που έχει θέσει το ΔΝΤ για να «ξεπαγώσει» τη δόση 1,3 δισ. δολαρίων των έκτακτων δανείων που έχει υποσχεθεί.

Πετώντας μια θρυαλλίδα προκειμένου να κατασιγάσει την οργή των Αργεντινών πολιτών, ο δε λα Ρούα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 7 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να διανεμηθούν τρόφιμα σε αυτούς που δεν μπορούν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Αστεία πράγματα βέβαια... Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μήνες να πληρωθούν, σχεδόν το 20% του πληθυσμού είναι άνεργοι... Η αντίδραση των εξεγερμένων Αργεντινών φάνηκε με τη διακήρυξη των μεγάλων συνδικάτων ότι συνεχίζουν τη γενική απεργία παρά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αργεντινής Τελάμ.

Το BBC επαναλάμβανε χτες ότι οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως η ηγεσία της Αργεντινής έχει δύο επιλογές για να αντιμετωπίσει (σε νομισματικό τουλάχιστον επίπεδο) την κρίση: Να υποτιμήσει το πέσο, ή να υιοθετήσει το δολάριο ως επίσημο νόμισμά της... Το ΔΝΤ στο μεταξύ χαρακτήριζε «ανεπαρκείς» (!) τις κινήσεις της κυβέρνησης δε λα Ρούα για μείωση μισθών-συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, πράγμα που οδήγησε ακόμη και καθεστωτικούς αναφορείς της πραγματικότητας, όπως τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου, για παράδειγμα, να χαρακτηρίσουν την πολιτική του Ταμείου ως «ανήθικη, ανεδαφική από πολιτικής πλευράς και παράλογη από πολιτικής πλευράς»! Με το αυτονόητο επιχείρημα ότι επειδή η ανάπτυξη μειώνεται, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επιβάλλονται φόροι και να επιβαρύνονται οι φτωχότεροι, και ότι η προτεραιότητα των εξωτερικών δανειοδοτών έναντι των εργαζομένων στις πληρωμές αποτελεί κατάφωρη αδικία...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολιγόμετρη και επιλεκτική «χαλάρωση» του στρατιωτικού κλοιού
  • Συγκρούσεις της παλαιστινιακής Αστυνομίας, με μέλη της «Χαμάς» στη Γάζα με 5 τραυματίες
  • Γενικόλογο και χωρίς συγκεκριμένη πολιτική τακτική το ανακοινωθέν της έκτακτης συνόδου των Αράβων ΥΠΕΞ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ.--

Σε «ανακατάταξη δυνάμεων» προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, υποχωρώντας ορισμένα μέτρα έξω από αυτόνομες περιοχές της Ραμάλα και της Ναμπλούς, αν και πραγματοποίησε δύο ολιγόωρες εισβολές στη Χεβρώνα και στη Ναμπλούς. Ταυτόχρονα, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε άνδρες της παλαιστινιακής αστυνομίας και σε μέλη της «Χαμάς», στη Γάζα, λίγο μετά από τη νύξη ανώτατου στελέχους της οργάνωσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να τερματιστούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν εκτάκτως στο Κάιρο, δεν κατάφερναν να συγκεράσουν τις διαφορετικές τους απόψεις.

Στα 300 μέτρα από τα γραφεία του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα βρίσκονται από χτες οι ισραηλινές δυνάμεις, που υποχώρησαν κατά 100. Τα ισραηλινά τεθωρακισμένα αποχώρησαν από τις περιφερειακές περιοχές Αλ Τίρα και Μπεϊτούνια της Ραμάλα, όπως και από δύο φυλάκια και 4 κατειλημμένα σπίτια στη Ναμπλούς, παραμένοντας πάντα σε απόσταση αναπνοής. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν και δύο σύντομες εισβολές στη Χεβρώνα και στο χωριό Καραουάτ Μπανί Ζεϊντ, της Ναμπλούς, όπου έγιναν 7 και 6 συλλήψεις αντίστοιχα.

Επισήμως, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μια «τακτική ανακατάταξη δυνάμεων», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Πάντως, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τερζ Λάρσεν, εμφανιζόταν σχετικά αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «υπάρχει μια ακτίνα ελπίδας», χαρακτηρίζοντας θετική και την πρώτη ολοκληρωμένη ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση ασφαλείας, το βράδυ της Τετάρτης. Ο επικεφαλής ασφαλείας της Δυτικής Οχθης, πάντως, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, μιλούσε για «αποτυχία», αφού η ισραηλινή πλευρά δεν πρόσφερε «καμία πολιτική λύση».

Τέλος, με επίσημη ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ως «επαγγελματικό λάθος» την τοποθέτηση βόμβας ανάμεσα σε αμμόσακους, που στοίχισε τη ζωή σε 5 Παλαιστίνιους μαθητές, στις 22 Νοέμβρη, στη Γάζα, δεσμευόμενος ότι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Παράλληλα, ο Σιμόν Πέρες χαρακτήριζε, μιλώντας στο γερμανικό «Ντερ Σπίγκελ», τον Αραφάτ «μοναδικό εταίρο» και σχόλιο που δε βοηθά τη δήλωση Σαρόν ότι είναι «άσχετος».

Διφορούμενη στάση της «Χαμάς»

Πέντε τραυματίες, 3 αστυνομικοί και 2 υποστηρικτές της «Χαμάς», είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων που σημειώθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές όταν έγινε προσπάθεια να συλληφθεί ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίζι, στέλεχος της «Χαμάς», στο σπίτι του στη Γάζα. Τελικά, η παλαιστινιακή αστυνομία αποχώρησε «προσωρινά» και επέμεινε ότι θα συλληφθεί ο αλ Ραντίζι «γιατί αντιστάθηκε στις αρχές και επέμεινε να προκαλεί τον παλαιστινιακό λαό σε ρήξη της εθνικής ενότητας». Πηγές της Π. Αρχής, επίσης, επέρριπταν στη «Χαμάς» την ευθύνη για τα πυρά που δέχτηκε αυτοκινητοπομπή του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Αμίν αλ Χίντι, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Πριν τα επεισόδια, ο Σέικ Χασάν Γιουσέφ, στέλεχος της οργάνωσης στη Ραμάλα, τόνιζε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού, θα επανεξεταστεί το θέμα των επιθέσεων αυτοκτονίας». Από τη Γάζα, όμως, ο Μαχμούντ αλ Ζαχάρ έσπευδε να υπογραμμίσει ότι «υπάρχει μεγάλη απόσταση από τη συζήτηση στην απόφαση».

Τίποτε συγκεκριμένο

Με ένα γενικόλογο ανακοινωθέν «πολύπλευρης υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό» έληξε η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου, που στόχευε στην αποκρυστάλλωση «κοινής αραβικής τακτικής». Στο τελικό κείμενο εμπεριέχονται μόνο προειδοποιήσεις - «προτάσεις», για διακοπή οικονομικών, εμπορικών και πολιτικών σχέσεων με το Ισραήλ, σε περίπτωση που επιμείνει στην επιθετικότητα και στην κατοχή, ενώ καλούνται οι ΗΠΑ να μην ασκήσουν βέτο για να «καλύψουν τις ισραηλινές πράξεις, δίνοντάς του πράσινο φως».

Επίσης, μετά από αίτημα της Αιγύπτου και της Ν. Αφρικής, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνέρχεται, εκτάκτως, εντός των ημερών, για να εξετάσει «τις ισραηλινές πράξεις» και να λάβει μέτρα για την προστασία «Ισραηλινών και Παλαιστινίων αθώων με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών». Ουσιαστικά, είναι η ίδια πρόταση, στην οποία, πριν από 5 ημέρες, άσκησε βέτο η Ουάσιγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στρέφονται ενάντια σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα

Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την απόφαση της ΕΕ να αρνηθεί βίζα σε μέλη του FARC - EP

Ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών υπέβαλε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τη χορήγηση βίζας σε μέλη των «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP), που επιθυμούν να επισκεφθούν μέλη της ΕΕ.

«Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την απόφαση της Κομισιόν; Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει για την ακύρωση της απόφασης αυτής και για την ενίσχυση της "διαδικασίας ειρήνευσης στη βάση πολιτικής λύσης" στην Κολομβία;», αναφέρει επακριβώς η Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η ΚΟ του ΚΚΕ στηλιτεύει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως «σοβαρή παραβίαση στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, με δεδομένο ότι στρέφεται ενάντια σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα στην Κολομβία, που για τους μακρόχρονους αγώνες του για πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Κολομβία, για δημοκρατική αγροτική μεταρρύθμιση, για δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για τον τερματισμό της τρομοκρατίας των "ταγμάτων θανάτου", έχει μεγάλη απήχηση, όχι μόνο στη χώρα αυτή, αλλά και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και πολλών χωρών - μελών της ΕΕ».

Και η Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών καταλήγει, παρατηρώντας πως «στελέχη και μέλη της FARC - EP έγιναν δεκτοί από επίσημους εκπροσώπους σειράς ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και συμμετέχουν μαζί με τους επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Κολομβίας στη "διαδικασία ειρήνευσης". Η διαδικασία αυτή έχει την επίσημη στήριξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων των Βενεζουέλας, Γαλλίας, Ελβετίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μεξικού, Νορβηγίας, Καναδά, Κούβας και της Σουηδίας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προωθείται δίωξη κατά του TKP

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο αρχιεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας Σαμπίχ Κανάντογλου απαίτησε χτες να αφαιρεθεί η λέξη «κομμουνιστικό» από το όνομα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ: είναι το κόμμα SIP, που αποφάσισε τη μετονομασία του στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριό του), ζητώντας από το Συνταγματικό Δικαστήριο να επιδώσει προειδοποίηση 6 μηνών στην ηγεσία του και αν δεν προβεί σε αλλαγή του ονόματός του να το απαγορεύσει, έγραφε χτες η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Η εξέλιξη συμπίπτει με μια γενικευμένη επίθεση κατά του TKP, που εκδηλώθηκε και με μια επίθεση την 7η Δεκέμβρη εναντίον μελών του στο Πανεπιστήμιο της Αγκυρας και οργανώθηκε, όπως εκτιμά το κόμμα, από «φασίστες που ενεργούσαν σε συνεννόηση με την τοπική αστυνομία», τραυματίζοντας επτά μέλη του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ