ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Εκτιμήσεις της ΔΗΚΕΒΕ για τις εκλογές

«Η αποδοχή των ψηφοδελτίων που στήριξε η ΔΗΚΕΒΕ από τους συναδέλφους δημιουργεί νέες δυνατότητες για μεγαλύτερη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, που θα παλέψουν να γίνουν τα Επιμελητήρια στήριγμα των μικρών επιχειρήσεων, να συγκροτήσουν ένα αγωνιστικό ριζοσπαστικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα που θα αμφισβητεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ και σε αντιμονοπωλιακή βάση θα υπερασπίζεται τη θέση εργασίας και το εισόδημα των μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων, θα αναπτύσσει κοινή αγωνιστική δράση με τους εργαζόμενους και τους αγρότες και θα παλεύει για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, λαϊκής οικονομίας που θα προωθεί τη σχεδιασμένη ανάπτυξη και τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων». Τα παραπάνω τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ σε ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στα Επιμελητήρια.

Η παράταξη επισημαίνει για άλλη μια φορά μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στις εκλογές των Επιμελητηρίων παρά τη μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε στη συμμετοχή. Κι αυτό έχει άμεση σχέση με την ευθυγράμμιση των Επιμελητηρίων με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τις μηδαμινές έως ελάχιστες υπηρεσίες, που προσφέρουν στις μικρές επιχειρήσεις, την ιδιοτέλεια που αναπτύσσεται στο εσωτερικό τους. Ολα αυτά, απομακρύνουν τους ΕΒΕ από τις εκλογές, καθώς γνωρίζουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα ουσιαστικό από αυτή τη λειτουργία. Βλέπουν την υποχρεωτική εισφορά που καταβάλλουν να αναλώνεται σε εντυπωσιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τα προβλήματά τους.

Τα ψηφοδέλτια συμπαράταξης ευρύτερων δυνάμεων που στήριξε η ΔΗΚΕΒΕ, υπογραμμίζει, έδωσαν τη μάχη της ενημέρωσης για την αφύπνιση των ΕΒΕ και είχαν μια αύξηση σε ψήφους και έδρες. Σε συνθήκες δύσκολες και επιδείνωσης των προβλημάτων και από θέση αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής αντιπαρατάχτηκαν στη λογική του εφικτού στις ψευδαισθήσεις και στις συντεχνιακές αντιλήψεις.

Οι μικρές αλλαγές οι οποίες καταγράφτηκαν από τις εκλογές δε διαφοροποιούν επί της ουσίας τους συσχετισμούς στα ΔΣ.

Ειδικότερα, για την Αθήνα αναφέρει ότι από τα αποτελέσματα των εκλογών προκύπτει η μείωση των ψηφοδελτίων που στηρίζει η ΠΑΣΚΕΒΕ που δείχνει ότι οι ΕΒΕ δεν εμπιστεύονται την πολιτική της κυβέρνησης την οποία εκπροσωπεί. Από την άλλη, οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται στα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΜΜΕ καταγράφουν μια αδυναμία να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια αυτή γιατί στην ουσία εκπροσωπεί την ίδια πολιτική. Παρατηρείται, όμως, μια αύξηση των συντεχνιακών ψηφοδελτίων που είναι αποτέλεσμα της πίεσης των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ και της αγωνιστικής κάμψης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα ψηφοδέλτια που στήριξε η ΔΗΚΕΒΕ στο Επαγγελματικό και Εμπορικό Επιμελητήριο είχαν ένα μικρό ποσοστό αύξησης που δείχνει ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης στο χώρο των μικρεμπόρων και των επαγγελματιών. «Στο δε βιοτεχνικό», σημειώνει η ΔΗΚΕΒΕ, «στη μείωση του ψηφοδελτίου "Βιοτεχνική Ενότητα" πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι η αβεβαιότητα και η αγωνία των βιοτεχνών για τη θέση εργασίας και το εισόδημά τους δεν εκφράστηκε θετικά υπέρ του ψηφοδελτίου». Ετσι όπως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα προδιαγράφουν για την επόμενη θητεία βασικά τον ίδιο ρόλο στα Επιμελητήρια και τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν οι ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι από αυτή την κατάσταση, εκτιμά η παράταξη και συμπληρώνει ότι η εμπειρία δείχνει ότι η αλλαγή της κατεύθυνσης στα Επιμελητήρια προϋποθέτει συσπείρωση των ΕΒΕ στα σωματεία και ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης από το συνδικαλιστικό κίνημα. «Η ΔΗΚΕΒΕ χωρίς να μειώσει την παρέμβασή της στο συνδικαλιστικό κίνημα που είναι το κύριο θα αγωνιστεί για την αλλαγή προσανατολισμού στα Επιμελητήρια και θα υποστηρίξει την αναλογική εκπροσώπηση σε όλα τα όργανα (διοικητικές επιτροπές) και τμήματα και στην Κεντρική Ενωση», καταλήγει.

ΕΦΟΡΙΑ
Ρύθμιση... της ρύθμισης για ληξιπρόθεσμα χρέη

Μια δεύτερη ευκαιρία τμηματικής εξόφλησης των οφειλών προς την Εφορία δίνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αποκλειστικά και μόνον στους φορολογούμενους που είχαν υπαχθεί στην αρχική ρύθμιση του 1998 και - για διάφορους λόγους - έχασαν στη συνέχεια το δικαίωμά καθώς δεν μπόρεσαν να καταβάλλουν 3 συνεχόμενες δόσεις. Σ' αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να διευθετήσουν τώρα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις, ενώ η προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής είναι μειωμένη στο 1% μηνιαίως.

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν κινητοποιήσει το μηχανισμό της Εφορίας στην κατεύθυνση συγκέντρωσης ληξιπρόθεσμων χρεών (υπολογίζονται σε περίπου 1,7 τρισ. δρχ.) προκειμένου να υποστηρίξουν τα έσοδα των προϋπολογισμών. Σε ανάλογη κατεύθυνση θα συνεχίσουν και για το 2002. Η επαναφορά της συγκεκριμένης ρύθμισης, για δεύτερη φορά στους ίδιους φορολογούμενους και για τα ίδια χρέη, έγινε μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος είσπραξης. Ωστόσο, με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, είναι εξαιρετικά αμφίβολη η τύχη που θα έχει και αυτή η δεύτερη «προσφορά» της κυβέρνησης. Να σημειωθεί πάντως ότι στο νόμο 2954/01, που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ορίζεται ότι «δεν επιτρέπεται χορήγηση στον ίδιο υπόχρεο και για την ίδια οφειλή περισσότερων των δυο διευκολύνσεων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ασάφεια με την αντικατάσταση της σούπερ

«Θολό» είναι το τοπίο, αν και παραμένουν μόνο λίγες μέρες, με το θέμα της αντικατάστασης της βενζίνης σούπερ με ένα νέο είδος, που θα αποτελείται από αμόλυβδη και άλλα προσθετικά. Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, τα 7.500 πρατήρια τα οποία από 1/1/2002 καλούνται να διαθέτουν το νέο τύπο βενζίνης, δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα για τις προδιαγραφές του νέου καυσίμου. Οι βενζινοπώλες σημειώνουν ότι παρότι η χώρα μας είχε δύο επιπλέον χρόνια μεταβατική περίοδο για να προσαρμοστεί στις οδηγίες της ΕΕ, η πολιτεία, δε φρόντισε να λύσει σειρά προβλημάτων, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν 9 ημέρες πριν τη λήξη της παράτασης οι βενζινοπώλες και οι καταναλωτές. Τα προβλήματα αυτά κατά κύριο λόγο είναι τα εξής:

  • Η νέα βενζίνη δεν έχει ενιαίο όνομα με το οποίο θα την αναγνωρίζουν και θα την ελέγχουν οι καταναλωτές. Επίσης, δεν έχει διεθνή ονομασία με την οποία θα την αναγνωρίζουν οι ξένοι καταναλωτές. Δεν είναι δυνατό να έχουμε τόσες ονομασίες, όσες και οι εταιρίες που τη διαθέτουν και με άγνωστη την ονομασία που θα βάλουν τα ελεύθερα πρατήρια.
  • Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας δεν έχουν βγει προδιαγραφές των πρόσθετων της νέας βενζίνης, ούτε έχει γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το νέο καύσιμο.
  • Οι βενζινοπώλες δε γνωρίζουν τις υποχρεώσεις που έχουν κατά τη διαδικασία αντικατάστασης του καυσίμου και κατά την αποθήκευση και διάθεσή του.
  • Δε γνωρίζουμε πώς θα ελέγχεται η γνησιότητα του νέου καυσίμου, δεδομένου ότι ανιχνεύεται ως αμόλυβδη βενζίνη.
ΤΖΙΡΟΣ
Ανοδος με τραπεζική βοήθεια

Συνεχίστηκε και το Σεπτέμβρη η ανοδική πορεία της λαϊκής κατανάλωσης (τζίρος καταστημάτων), η οποία όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην εντυπωσιακή άνοδο των καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες. Από την άποψη αυτή, η άνοδος του τζίρου, δε συνοδεύεται κατ' ανάγκη και με την οικονομική ευρωστία των λαϊκών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), το Σεπτέμβρη, ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2000, σημειώθηκε θετική μεταβολή του δείκτη κατά 7,4%. Αντίστοιχα, την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2001, ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2000 σημειώθηκε άνοδος του δείκτη κατά 8,6%. Στα στοιχεία αυτά είναι βέβαια ενσωματωμένος και ο πληθωρισμός, ο οποίος όμως κινούνταν με πολύ πιο μικρούς ρυθμούς. Γενικώς προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο συνολικός τζίρος το 2001, κινείται αυξητικά ως προς το 2000. Οπως όμως αναφέρθηκε, η κίνηση στα καταστήματα οφείλεται εν πολλοίς στην ταχεία επέκταση του λεγόμενου και πλαστικού χρήματος (πιστωτικές κάρτες), κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ