ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά

Χριστούγεννα, η μεγαλύτερη γιορτή των παιδιών, που χρειάζονται όχι μόνο τη θαλπωρή ενός ζεστού σπιτιού, αλλά και ενός όμορφου βιβλίου που θα «θρέψει» το μυαλό και την ψυχούλα τους, να ακονίσει τη φαντασία και την αντίληψή τους, να πλατύνει το γέλιο τους. Θα παραθέσουμε μερικά όμορφα βιβλία για παιδιά, προτάσσοντας τα βιβλία για νήπια και προχωρώντας στις μεγαλύτερες ηλικίες.

-- Από το «Μεταίχμιο» κυκλοφορούν: Αρμελ Μπόι «το μεγάλο βιβλίο του Τομ και της Λίας» (Βιβλιοπαιχνίδι με κινούμενες εικόνες, χρωματικές αλλαγές, κρυμμένες λέξεις και αντικείμενα που κάνει το παιδί (3-6 ετών) δημιουργό της ιστοριούλας με διαφορετική αρχή και τέλος κάθε φορά. (Μετάφραση Μαρία Παπαηλιάδη). Αν Γκούτμαν - Τζορζ Χαλενσλέμπεν «Το δώρο των Χριστουγέννων» (με απλές παιδικές εικόνες και φρασούλες για νήπια). Καλλιόπη Κύρδη - Τατιάνα Σπάνελη - Ντόρα Τσιαγκάνη «Πώς έμαθε η γάτα να διαβάζει; (ένα αλλιώτικο αλφαβητάρι)». (Εικονογράφηση Λήδα Βαρβαρούση). Πολύ όμορφο βιβλίο, με μια γάτα κι έναν παπαγάλο που ξεναγούν τα προνήπια στην αλφαβήτα και κάνουν παιχνίδια μαζί της. Στη σειρά «Τρυφερές ιστορίες» κυκλοφορούν για παιδιά που ξέρουν να διαβάζουν, ή που θέλουμε να τους μάθουμε μερικές έννοιες, όπως «πλούσιοι - φτωχοί», «οικογένεια - μοναξιά», «φιλία», «αλληλοβοήθεια» κλπ., τα εξής παραμύθια: Τζο Χόεστλαντ «Τα Χριστούγεννα του συγγραφέα». Μίριελ Τιερί «Ο Φιλ το σαλιγκάρι». Ζενεβιέβ Λορενσίν «Τα Χριστούγεννα της Μαρίνας» (και τα τρία βιβλία είναι σε απόδοση Ν. Κουλούρη).

-- Οι εκδόσεις «Αμμος» κυκλοφόρησαν: Ντανιέλα Κίλοτ - Φριτς (κείμενο - εικονογράφηση) «Μη το δάχτυλο στη μυ... Μη το δάχτυλο στη μύτη» (χιουμοριστικό βιβλίο για μικρούλια, με στιχάκια της Ντιντία Σουσούμη που μαθαίνει στα παιδιά να μη βάζουν το δάχτυλο στη μύτη). Τιερί Ρόμπερεχτ «Οταν ο μπαμπάς μου ήταν βασιλιάς» (διασκευή Μαρία Ανδρέου). Ενα βιβλίο για τα μικρούλια, που όπως όλα τα μικρούλια θεωρούν τον μπαμπά τους τον καλύτερο του κόσμου. Γιώργος Μπότσος «Τι δίνει γλύκα στα γλυκά». Μια διδακτική «γαστριμαργική» ιστορία για παιδιά που ξέρουν να διαβάζουν.

-- Ο Πατάκης κυκλοφόρησε: Φίλιππος, δυο όμορφα βιβλία - παιχνίδια από χοντρό χαρτόνι για την πρώτη επαφή των μικρών παιδιών (1-2 ετών) με το βιβλίο. Τίτλος τους «Το χριστουγεννιάτικο δέντρο» και δημιουργός τους ο Φίλιππος Μανδυλαράς. «Οι ετοιμασίες του Αϊ - Βασίλη». Οι Αγγελική Πασιά - Φίλιππος Μανδηλαράς δημιούργησαν δύο πολύ πανέμορφα βιβλία για νήπια, με φύλλα από χοντρό χαρτόνι... για να μη μασιούνται απ' τα μικρούλια! Το κάθε βιβλίο περιέχει σε συντομία γνωστά, αγαπημένα παραμύθια, που «έθρεψαν» πολλές γενιές. Οι τίτλοι τους είναι: «Τα πρώτα μου παραμύθια» και «Κλασικά παραμύθια». Ντέμπι Γκλιόρι «Τα προβατάκια του χιονιού» (απόδοση Φίλιππος Μανδηλαράς. (Ενα τρυφερό παραμύθι για νήπια, με ήρωες ένα μικρό βοσκόπουλο και το σκυλί του). Βούλα Μάστορη «Μια προσευχή στον Αϊ - Βασίλη» (εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη. (Παραμύθι για παιδάκια του Δημοτικού). Ελένη Δικαίου «Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί» (παραμύθι για παιδάκια του Δημοτικού).

-- Το «Εντός» κυκλοφόρησε: Βούλας Μανή «Ο ποταμός και ο Σέργιος» (εικονογράφηση Στάθης Σ. - Μαριάνθη Κουμαριανού. Συλλογή διδακτικών παραμυθιών για παιδιά του Δημοτικού.

-- Τα «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφόρησαν: Στη σειρά «Μύθοι και παραμύθια» το εξαιρετικό βιβλίο της Μάνιας Καπλάνογλου «Η ασπίδα της ειρήνης» (εικονογράφηση Νικόλας Ανδρικόπουλος. (Η πανεπιστημιακή δασκάλα, ειδικευμένη στο παραμύθι και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, αναπλάθει ένα μύθο με θέμα την ειρήνη). Χρήστου Μπουλιώτη «Ο Πινόκιο στην Αθήνα», με υπέροχη εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα. (Ο βραβευμένος συγγραφέας πλάθει μια καινούργια ιστορία με τον «ξύλινο» κούκλο που μεταμορφώθηκε σε παιδί... στην Αθήνα της νέας χιλιετίας).

Για παιδιά από 9 ετών και πάνω, που διαχειρίζονται το χαρτζιλίκι τους μόνο είναι το πολύ χρήσιμο εικονογραφημένο με τα ευρωχαρτονομίσματα και κέρματα βιβλίο «Παίξε με το Ευρώ» (προσφέρεται και για μαθηματικές ασκήσεις των παιδιών).

-- Οι εκδόσεις Ε. Ρώσση στη σειρά «Τα παραμύθια του γαλάζιου δάσους» κυκλοφόρησαν το βιβλίο της Μαριέλας Κωνσταντινίδου «Ο Νιφάδας και... η Γνώση» (για προνήπια).

-- Οι «Modern Times» στη σειρά «Ο ζωολογικός κήπος της Αλίκης» κυκλοφόρησαν το παραμύθι (για νήπια) της Αν Βρομπό «Πόλα, η πολική αρκούδα».

-- Ο Σαββάλας κυκλοφόρησε το θεατρικό παραμύθι της Τάνιας Καψάλη», σε διαλόγους της Μιράντας Ρωσταντή με τίτλο «Υπέροχος κόσμος» (εικονογράφηση Κώστας Κουφογιώργος. Για παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου που είναι και θεατρόφιλοι ή και ερασιτέχνες του θεάτρου.

-- Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον «Αθήνα 2004» κυκλοφόρησε το βιβλίο του πολυαγαπημένου των παιδιών Ευγένιου Τριβιζά «Η Δέσποινα και το περιστέρι», με θαυμάσια εικονογράφηση των Μ. Αλεξάνδρου, Σ. Γούση, Ν. Καπατσούλια. (Μια μεγάλη ιστορία, με πολλά κεφάλαια, σημειωματάριο για τις «παρατηρήσεις» των παιδιών και παράρτημα σχετικά με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων).

Μουσική
Με λαϊκά και ρεμπέτικα

Λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια του χτες και του σήμερα θα παρουσιάσει η Σούλα Βαζούρα, στις 27 του Δεκέμβρη (10.30μμ), στη «Σκιά του Φεγγαριού» (Ασκληπιού 91, τηλ. 3641.031). Εχοντας διανύσει 25 χρόνια στο τραγούδι, η Σ. Βαζούρα κυρίως ασχολήθηκε με το παραδοσιακό, το μακραίωνο δημοτικό μας τραγούδι, που το πρωτοδιδάχτηκε από τους γονείς και τους παππούδες της. Με αγάπη όμως προσεγγίζει και το ρεμπέτικο και λαϊκό μας τραγούδι, εκφράζοντας και γι' αυτό το είδος την αγωνία της, όσον αφορά στη σημερινή του πορεία. Την αγάπη και την ομορφιά του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού θα μοιραστεί με το κοινό στη «Σκιά του Φεγγαριού».

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Λογοτεχνίας

Στο Βυζαντινό Μουσείο, προχθές το βράδυ, απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2001, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, ο οποίος στην ομιλία του ανήγγειλε την καθιέρωση μεταξύ των εννέα συνολικά βραβείων της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» και το βραβείο «Κότινος» για μεγάλη προσωπικότητα της λογοτεχνίας και επανέλαβε την υπόσχεσή του για μόνιμη έκθεση βιβλίου στην HELEXPO.

Πρώτος τιμώμενος- άξιος του Μεγάλου Βραβείου Λογοτεχνίας με το σύνολο του σπουδαίου έργου του- ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος (φωτογραφία). Τα άλλα βραβεία δόθηκαν: Βραβείο Μυθιστορήματος στο Νίκο Θέμελη («Η ανατροπή»). Βραβείο Διηγήματος στον Τάσο Καλούτσα «Το τραγούδι των Σειρήνων»). Βραβείο Ποίησης στον Κώστα Παπαγεωργίου («Κλεμμένη ιστορία»). Βραβείο Δοκιμίου στη Χριστίνα Ντούνια («Κ. Γ. Καρυωτάκης: Η αντοχή μιας αδέσποτης τέχνης»). Βραβείο Μαρτυρίας στον Δημήτρη Σταμέλο («Νικηταράς»). Βραβείο Μετάφρασης Ξένης Λογοτεχνίας στον Κώστα Σφήκα («Χαμένα Ονειρα» του Μπαλζάκ). Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου στον Ντίνο Δημόπουλο («Βάγκα και τα αδέσποτα»). Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου στη Σοφία Φόρτωμα (Μάνου Ελευθερίου «Η γάτα που ήθελε να γίνει πουλί»).

Αρχαιολογίας απώλεια

Ο αρχαιολόγος και Επίτιμος Γενικός Εφορος Αρχαιοτήτων, Γρηγόρης Κωνσταντινόπουλος, πέθανε στις 13 του Δεκέμβρη, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο στον τομέα της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και μεγάλο κενό στην ελληνική αρχαιολογική κοινότητα.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1921, αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διορίστηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου το 1955. Από το πόστο αυτό και ως συνεργάτης του πρώτου Ελληνα Εφόρου Αρχαιοτήτων, Γιάννη Κοντή, αγωνίστηκε για τη διάσωση των μνημείων της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, που είχαν υποστεί ζημιές από τον πόλεμο. Ακολουθεί η μετεκπαίδευσή του στη Γερμανία και το 1970 αναγορεύτηκε δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις κηρύξεις ως διατηρητέων οικισμών στη Ρόδο και τη Λέρο, συντάσσει την προμελέτη του ρυθμιστικού σχεδίου της Λίνδου, μαζί με τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη, αλλά την οριστική μελέτη τη διέκοψε η χούντα.

Η διάσωση της μεσαιωνικής πόλης και της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου, των μνημείων της Λίνδου και της Πάτμου και ό,τι είχε απομείνει από τον αρχαίο πολιτισμό του νοτιοανατολικού Αιγαίου, οφείλονται κατά πολύ στον Γρηγόρη Κωνσταντινόπουλο.

Το «Γαϊτανάκι» της Ζωρζ Σαρρή παρουσιάζει η Νεανική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπασταμάτη, σκηνικά - κοστούμια Ολγας Μαρία, μουσική Γιώργου Ευφραιμίδη, χορογραφίες Αννυς Μαχαιροπούλου. Παίζουν: Φιλοποίμην Ανδρεάδης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Δημήτρης Πάσσος, Μυρσίνη Λαντζουράκη, Νεκταρία Χουβαρδά, Ελίζα Μαραγκού, Νίκος Καψάλης, Γιάννης Χριστοφάνης.

ΤΟΝ 3ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ αρχαίων ελληνικών για το 2002 προκηρύσσει ο «Οργανισμός για τη διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας». Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι τελειόφοιτοι των Λυκείων Αττικής, Βόλου, Χανίων, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Πύργου, Ρεθύμνου και Λευκωσίας Κύπρου. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 4 του Μάρτη 2002 στη διεύθυνση Φαραντάτων 31 - 115 27 Αθήνα. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 10/3/2002, 11 πμ, σε συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 7718.077 - 7705.328.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ