ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εισήγηση του ΚΣ στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ

Συντρόφισσες, σύντροφοι, αντιπρόσωποι

Ξεκινάμε τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου της Οργάνωσής μας, έχοντας διανύσει από το 7ο Συνέδριο μέχρι σήμερα μια μεγάλη πορεία δράσης μέσα στη νεολαία, μαζί με τη νεολαία. Η Οργάνωσή μας πατάει γερά στα πόδια της, μεγάλωσε το ανάστημά της μέσα από μικρές και μεγάλες αναμετρήσεις, στέκεται με σιγουριά δίπλα στο Κόμμα της. Δίνει μαζί του το δύσκολο, αλλά και όμορφο αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης για τη σοσιαλιστική αναγέννηση της πατρίδας μας.

Η ΚΝΕ σήμερα είναι δύναμη στο κίνημα της νεολαίας, μπορεί να γίνει ικανή στην εκπλήρωση του στόχου που έθεσε το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Να περπατήσει μαζί με το Κόμμα το δρόμο της συγκρότησης του μετώπου, της διεκδίκησης της λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού.

Α. Το τελευταίο εξάμηνο αυτής της χρονιάς ήταν η προσυνεδριακή περίοδος για την Οργάνωσή μας.

Επιδίωξη του ΚΣ όταν ολοκλήρωνε τη διαμόρφωση των Θέσεων ήταν: να πραγματοποιηθεί μια μεγάλης έκτασης και έντασης δουλιάς στις γραμμές μας και στη νεολαία γύρω από το κεντρικό θέμα των Θέσεων για το 8ο Συνέδριο που είναι: το πώς η ΚΝΕ με τη δράση της θα δώσει ώθηση στις διεργασίες που γίνονται στη νεολαία, ώστε η νεολαία με το κίνημά της να αποτελέσει βασική συνιστώσα στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου.


Ο απολογισμός της προσυνεδριακής περιόδου είναι πλούσιος σε αποτελέσματα και συμπεράσματα.

  • Η οργανωμένη προσυνεδριακή συζήτηση στις γραμμές μας έγινε με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών της ΚΝΕ. Με την προετοιμασία και πραγματοποίηση των εκατοντάδων συνεδριακών συνελεύσεων των ΟΒ. Με τη διεξαγωγή των Τομεακών - Νομαρχιακών Συνδιασκέψεων και των Συνδιασκέψεων Περιοχών και Μεγάλων Πόλεων. Με τη συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο από τις στήλες του «Οδηγητή». Απ' όλη την εσωοργανωτική διαδικασία έρχεται η καθολική στήριξη των Θέσεων του ΚΣ, μέσα σε κλίμα ενισχυμένης αυτοπεποίθησης για τη δράση του Κόμματος και την πολιτική του, για την ανοδική πορεία της οργάνωσης που δημιουργεί αισιοδοξία και ανεβασμένη αποφασιστικότητα στα χιλιάδες μέλη και στελέχη της ΚΝΕ. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι μαζί με την καθολική αναγνώριση της δυναμικής που έχει η Οργάνωσή μας, στην προσυνεδριακή συζήτηση ήταν κυρίαρχο ένα πνεύμα δημιουργικής ανησυχίας πάνω στον προβληματισμό που βάζουν οι θέσεις για προβλήματα - κενά - καθυστερήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σθεναρά.

Μια δημιουργική ανησυχία που μας κάνει πιο ώριμους και προσγειωμένους να αναμετρηθούμε με αυτά τα προβλήματα.

  • Πραγματοποιήθηκε αυτό το διάστημα μια μεγάλης έκτασης συζήτηση με τη νεολαία αξιοποιώντας τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, τις αντιδράσεις στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Μια πολύμορφη πολιτική δραστηριότητα που είχε σαν στόχο να αναδειχτεί μέσα από τα σημερινά προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της νέας γενιάς, η διέξοδος του μετώπου, η δράση για τη διεκδίκηση της εξουσίας που μπορεί να απαντήσει θετικά στα νεανικά δικαιώματα, στις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας. Αυτή η ζωντανή επικοινωνία με «τις απόψεις, τα θέλω και τα γιατί» του νεανικού προβληματισμού, μας έδωσε νέα ερεθίσματα και ιδέες για την πιο μαχητική και πειστική προβολή της πολιτικής και της ιδεολογίας μας. Διεύρυνε την επιρροή μας, ενίσχυσε χιλιάδες προσωπικούς πολιτικούς δεσμούς που αναπτύσσουν οι οργανώσεις μας με τους νέους, έφερε στις γραμμές μας χιλιάδες νέους συντρόφους.
  • Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και η εκστρατεία του ιμπεριαλισμού εναντίον χωρών και λαών, έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα και για την οργάνωση μας την επίμονη δουλειά για ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας εναντίον του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Για τη μαζική συμμετοχή των νέων στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν, για την απόκρουση των αντιδημοκρατικών κατασταλτικών σχεδιασμών που στοχεύουν στη θωράκιση του συστήματος. Η νεολαία έδωσε τόνο και παλμό στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Σε εκπαιδευτικούς και εργασιακούς χώρους δημιουργήθηκαν συσπειρώσεις, αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες, έγιναν μικρότερες ή μεγαλύτερες διαδηλώσεις - συναυλίες - συγκεντρώσεις. Ο ρόλος της ΚΝΕ ήταν σημαντικός σ' αυτήν την προσπάθεια επιδιώκοντας να αναδείχνει τη σχέση και τις επιπτώσεις του πολέμου με την πιο γρήγορη επιβολή των αντιδραστικών αλλαγών που υλοποιεί η κυβέρνηση πλήττοντας τα εργασιακά - μορφωτικά - δημοκρατικά δικαιώματα λαού και νεολαίας.


Β. Φτάνουμε στο Συνέδριό μας πιο δυνατοί για την υλοποίηση του στόχου μας:

H ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.

Συγκεντρώνουμε την προσοχή μας, εδραιώνοντας την ενιαία αντίληψη και δράση του δυναμικού μας στην ανάγκη, με τις αποφάσεις του Συνεδρίου:

  • Να πρωτοστατήσουμε σε ένα ακόμα πιο πλατύ πολιτικό άνοιγμα, εντείνοντας τη συζήτηση με πλατύτερα τμήματα της νέας γενιάς, διευρύνοντας και εδραιώνοντας πολιτικούς δεσμούς. Στο κέντρο αυτής της συζήτησης η ανάδειξη της ρίζας των προβλημάτων που βρίσκεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην ακόρεστη δίψα για το μέγιστο καπιταλιστικό κέρδος. Η ανάδειξη του χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η πειστική προβολή του άλλου δρόμου που μπορεί να περπατήσει η νεολαία μαζί με το λαό, της ανυπακοής στους μονοδρόμους της άρχουσας τάξης του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του αγώνα με προοπτική και στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας.

  • Πρωτοπόρα να δουλέψουμε για το δυνάμωμα των αγώνων της νεολαίας, την ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού αυτών των αγώνων, το συντονισμό τους, τη συνάντησή τους με την εργατική τάξη και το κίνημά της. Μαζί διεκδικώντας εργάτες, αγρότες, νεολαία, δυσκολεύοντας- αποσπώντας- ανατρέποντας την κυρίαρχη πολιτική. Για ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα με την ξεχωριστή, μαχητική θέση της νέας γενιάς στις γραμμές του. Για την πιο πλατιά συσπείρωση νέων σε κάθε χώρο και τμήμα της νεολαίας γύρω από στόχους, που όχι μόνο αμύνονται αλλά διεκδικούν αιτήματα που συγκρούονται με την πολιτική του κατεστημένου. Αλλάζοντας συνειδήσεις και συσχετισμούς στους νεολαιίστικους φορείς, παίρνοντας το κίνημα των νέων τη θέση του στη συγκρότηση του μετώπου.
  • Για να ενταθεί η δράση και η παρουσία της ΚΝΕ στο παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της νεολαίας. Να ενισχυθούν ελπιδοφόρα σημάδια ανάκαμψης. Ο αγώνας στο εθνικό επίπεδο διαπλέκεται με την πάλη σε περιφερειακό και παγκόσμιο πεδίο, γι' αυτό αποκτά ευρύτερη σημασία ο αγώνας στην κάθε χώρα. Σήμερα, οι αλλαγές στη μία ή την άλλη χώρα επιδρούν πιο άμεσα στο συσχετισμό δύναμης και την πάλη σε άλλες χώρες. Μεγαλώνει η δυνατότητα να συσπειρωθούν πλατιά τμήματα της νεολαίας στην αντιιμπεριαλιστική δράση όχι μόνο στη χώρα αλλά και διεθνώς, ανεβάζοντας τις απαιτήσεις και το ενδιαφέρον για ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συντονισμό. Σ' αυτές τις συνθήκες ο ρόλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας γίνεται ακόμα πιο σημαντικός, χρεώνοντας όλες τις οργανώσεις - μέλη της στο δυνάμωμα της παγκόσμιας αντιιμπεριαλιστικής πάλης.


Ετσι βλέπουμε και τις δικές μας ευθύνες απέναντι στην Ομοσπονδία που τα μέλη της μας εμπιστεύτηκαν την προεδρία της.

Είμαστε υποχρεωμένοι, σύντροφοι από τις διεθνείς αντιπροσωπείες, που τιμάτε το Συνέδριο μας με την παρουσία σας, σε συνθήκες έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, να δυναμώσουμε τη διεθνιστική μας δράση - πάλη και αλληλεγγύη.

Στο κίνημα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τον πόλεμο, ευρύτερες μάζες υιοθετούν συνθήματα και στόχους που πρόβαλλαν για χρόνια οι κομμουνιστές. Στη Γένοβα και τις Βρυξέλλες, στο Γκέτεμποργκ και στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις φάνηκαν τα σημάδια αφύπνισης και ριζοσπαστισμού. Στο χέρι και το δικό μας είναι να δυναμώσουν αυτά τα σημάδια και μαζί με αυτό να ξεπεραστούν διάχυτες μικροαστικές αντιλήψεις και προσανατολισμοί αφομοιώσιμοι από το σύστημα και τους μηχανισμούς του. Στο χέρι και το δικό μας είναι να δυναμώσει η νεανική αμφισβήτηση, να βαθύνει ο ριζοσπαστισμός της δυναμώνοντας την κοινή δράση, τη σταθερή συνάντηση, τις κοινές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα των Κομμουνιστικών Νεολαιών στη μεγάλη απαίτηση της εποχής μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο για το σοσιαλισμό.

  • Το Συνέδριό μας επισημαίνει ιδιαίτερα την ανάγκη, οι οργανώσεις, οι φίλοι και οι επιρροές της ΚΝΕ, να δουλέψουν δραστήρια και μαχητικά για να υπάρξει μαζική νεανική καταδίκη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτή η κατεξοχήν πολιτική αναμέτρηση μπορεί και πρέπει να δοθεί μαζί με ευρύτερες δυνάμεις της νεολαίας αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό που συσπειρώνουμε στο κίνημα, ενισχύοντας αποφασιστικά τις δημοτικές και νομαρχιακές μας κινήσεις. Στόχος μας, να ηττηθούν σε σημαντικό βαθμό η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που στηρίζεται από τα κόμματα και τους υποψήφιους του πολιτικού - οικονομικού κατεστημένου.


Μπορεί και θα εξαρτηθεί και από τη δική μας δουλιά να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης, της ανυπακοής, διευρύνοντας τη λαϊκή συσπείρωση που παλεύει για μια άλλη εξουσία. Βγαίνοντας απ' αυτή τη μάχη με σημαντικά ενισχυμένες τις δημοτικές - νομαρχιακές συσπειρώσεις που θα στηρίξει το ΚΚΕ.

Γ. Ενταση της διαπάλης για το κέρδισμα της νέας γενιάς

Οι νέοι αποτελούν τα πρώτα θύματα της πολιτικής της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που εξυπηρετεί τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Το εφιαλτικό τοπίο στην εργασία, οι πολλαπλοί ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, ο πόλεμος που μας γυροφέρνει, η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και του πολιτισμού, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος για τα συμφέροντα των πολυεθνικών, η πύκνωση των ρατσιστικών φαινομένων, η αστυνομοκρατία και ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων συνθέτουν μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από αυτή που πλασάρουν η οθόνη του Big Brother, οι διαφημιστές της ΕΕ, τα lifestyle περιοδικά. Δημιουργείται μια ατμόσφαιρα ενός αδυσώπητου, ανελέητου ανταγωνισμού στον οποίον όλοι ανταγωνίζονται όλους, για να κερδίζει μονάχα η ολιγαρχία. Οι επιπτώσεις των αναδιαρθρώσεων στη σύνθεση και τη ζωή της νεολαίας πολλαπλασιάζουν τις ανησυχίες, το «ψάξιμο», διευρύνουν την αντικειμενική βάση για κοινή δράση με την εργατική τάξη και το λαό.


Οι διεργασίες αυτές στις νεανικές συνειδήσεις απασχόλησαν αρκετά την προσυνεδριακή διαδικασία. Ηρθαν στη συζήτηση, απόψεις, στάσεις που συναντάμε στη νεολαία. Είμαστε σήμερα σε ένα καλύτερο σημείο γνώσης της κατάστασης και ωριμότητας, ώστε η επικοινωνία, η παρέμβαση της ΚΝΕ σε αυτή τη νεανική αναζήτηση να γίνει πιο ουσιαστική, πιο απτή σε όλα τα επίπεδα, από το ΚΣ ως την ΟΒ. Αφουγκραζόμενοι από πιο κοντά αυτό που κινείται στον περίγυρο. Επιδρώντας πιο βαθιά στις συνειδήσεις και το ριζοσπαστισμό που αναπτύσσεται.

  • Σήμερα συσσωρεύεται ένα εκρηκτικό μείγμα στις νεανικές συνειδήσεις, το οποίο αναζητά διέξοδο. Ο προβληματισμός της νεολαίας διευρύνεται, αγκαλιάζει γενικότερα ζητήματα, άσχετα με το πόσο συνειδητό χαρακτήρα παίρνουν αυτές οι αναζητήσεις. Το παράδειγμα των κινητοποιήσεων των μαθητών ενάντια στον πόλεμο δείχνει ότι η αγανάκτηση που συσσωρεύεται γύρω από γενικότερα ζητήματα «ψάχνει» να εκφραστεί με διάφορους τρόπους και αφορμές. Παράλληλα η αντιφατικότητα δυναμώνει.
  • Συναντάμε ανάμεικτες διαθέσεις αμφισβήτησης, αλλά και συμβιβασμού με τη σημερινή κατάσταση, αγωνιστικά σκιρτήματα, αλλά και προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Η απαξίωση και ουσιαστική ταύτιση των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στα μάτια της νεολαίας είναι σχεδόν καθολική, η διαφορετικότητα του ΚΚΕ αναγνωρίζεται από πλατιά τμήματα της νεολαίας, παράλληλα όμως δυναμώνει και έχει αποτελέσματα η πίεση για τον εγκλωβισμό στα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, στη βάση της «λογικής του εφικτού». Οι μεγαλειώδεις μαθητικοί αγώνες, η μαχητική συμμετοχή της νεολαίας στους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ΝΑΤΟ, η αύξηση της συμμετοχής στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές, η απήχηση στη νεολαία των κινητοποιήσεων της Γένοβας κλπ. δείχνουν ότι δυναμώνει η αναζήτηση τρόπων και δρόμων έκφρασης με όρους κινήματος της διάθεσης συμμετοχής στη συλλογική δράση. Την ίδια στιγμή εξακολουθεί όμως να κυριαρχεί σε σημαντικό βαθμό, κάτω από το βάρος των αρνητικών συσχετισμών και την κυβερνητική επίθεση, η λογική της απαξίωσης των νεανικών φορέων (σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια). Οι παράλληλες προσπάθειες υποκατάστασης - χειραγώγησης του κινήματος της νεολαίας βάζουν στο στόχαστρο την οργάνωσή του και τον προσανατολισμό του. Η πολύμορφη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης δε στοχεύει στο σήμερα μόνο. Επιχειρεί να αφοπλίσει και την αμφισβήτηση που δεν έχει ακόμα εκφραστεί. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την αντιφατικότητα καταγράφονται ελπιδοφόρα σημάδια ως αποτέλεσμα και της δικής μας παρέμβασης που βρήκαν τα προηγούμενα χρόνια έκφραση στο κίνημα της νέας γενιάς. Διαμορφώνεται ένα πρόσφορο έδαφος που μπορεί να γονιμοποιήσει η δράση και παρέμβαση της ΚΝΕ. Η γνώμη των νέων για την ΚΝΕ αποτυπώνει την άνοδο του κύρους της, αλλά και του Κόμματος. Πλατιές μάζες της νεολαίας όχι μόνο γνωρίζουν την ΚΝΕ, αλλά αναγνωρίζουν στην Οργάνωση και στο πρόσωπο των μελών μας αυτούς που θα μπουν μπροστά, θα διεκδικήσουν, θα ξεσηκώσουν. Η ΚΝΕ και ο Κνίτης ταυτίζεται με την έννοια του αγώνα στο νου ευρύτερων μαζών. Μεγαλύτεροι, γονείς, μας θεωρούν ασπίδα για τα παιδιά τους απέναντι στα ναρκωτικά, μας εμπιστεύονται, ακόμα και αν δε συμφωνούν πολιτικά μαζί μας. Ως συνέπεια, η νεολαία έχει μεγάλες απαιτήσεις από την Οργάνωση και τους νέους κομμουνιστές. Κρινόμαστε ολοένα και πιο αυστηρά και απαιτητικά από τη νεολαία. Παράλληλα δυναμώνει και επιδρά σημαντικά η αντικομμουνιστική - αντισοσιαλιστική προπαγάνδα από την άρχουσα τάξη και τους φορείς της. Πυκνώνουν τα αφιερώματα, τα δημοσιεύματα, οι εκπομπές που συνθέτουν την αντισοσιαλιστική εκστρατεία. Προβάλλονται αντιλήψεις που παρουσιάζουν σε αντίθεση τη δημοκρατία, την ελευθερία έκφρασης και την οργανωμένη πάλη, γίνεται προσπάθεια να οικοδομηθούν αντι-ΚΝΕ στερεότυπα, να μπει φραγμός στην επικοινωνία μας με τμήματα νέων που ριζοσπαστικοποιούνται. Συκοφαντείται η ιστορική προσφορά της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών. Κεντρικά σημεία αυτής της επίθεσης είναι η απόκρυψη των κατακτήσεων, η διαστρέβλωση της σοσιαλιστικής δημοκρατίας, η σπίλωση του νέου ανθρώπου που δημιούργησε η πρώτη στην ιστορία προσπάθεια οικοδόμησης της νέας κοινωνίας. Στον πυρήνα της επίθεσης βρίσκεται η επίθεση στο ΚΚ και στις παραδόσεις του εργατικού κινήματος. Αυτή η εκστρατεία δεν έχει απλά ως στόχο να δικαιολογήσει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και κρίση. Στοχεύει στο να θολώσει την προοπτική, να εμποδίσει τη σύνδεση της νεανικής αμφισβήτησης με το εργατικό κίνημα, να εμφανίσει ως ουτοπία τη σοσιαλιστική προοπτική που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας και ο κόσμος. Γι' αυτό η γνώση και υπεράσπιση της συμβολής του Σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, αποτελεί σήμερα βασικό καθήκον στο ιδεολογικοπολιτικό μας μέτωπο, στη μάχη για να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό, για την αληθινή ιστορία του ανθρώπου στον 21ο αιώνα. Η υπεράσπιση του σοσιαλισμού δεν αφορά μόνο την ιστορική προσφορά του στο πρόσφατο παρελθόν. Αφορά κυρίως την ανάδειξη της προοπτικής που έχει ανάγκη η χώρα μας και ο κόσμος σήμερα. Προβάλλουμε την αναγκαιότητα και επικαιρότητα της σοσιαλιστικής προοπτικής με βάση τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των νέων σα τη μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Τα θετικά βήματα που μετράμε στη συνείδηση της νεολαίας σχετίζονται άμεσα με τη δράση που είχε αναπτύξει η Οργάνωση τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτή την κινητικότητα, τη ρευστότητα που δυναμώνει, επιχειρεί να παρέμβει η άρχουσα τάξη και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, επιχειρώντας να ενσωματώσουν τη διάθεση συμμετοχής, συλλογικής δράσης. Οικοδομούνται γραφειοκρατικές δομές και θεσμοί με ευρωενωσιακή και κρατική επιχορήγηση, τμήματα του κεφαλαίου προσπαθούν να πάρουν υπό την αιγίδα τους νεανικές πρωτοβουλίες. Η «νέα ιδέα» του «εθελοντισμού» στην ουσία θέλει να θέσει στην υπηρεσία του συστήματος τη διάθεση συμμετοχής και συλλογικής δράσης, προσπαθεί να μετατρέψει σε συνδιαχείριση την επιθυμία των νέων να αλλάξουν τα πράγματα. Η Ολυμπιάδα των πολυεθνικών του 2004 αποτελεί την αφορμή σε αυτή την εκστρατεία. Δε θέλουν απλά και μόνο απλήρωτη εργασία για την κερδοφορία των κάθε λογής χορηγών. Θέλουν να μετατρέψουν τους νέους από συμμέτοχους στον αγώνα σε συνένοχους στη διαχείριση του συστήματος και της αντιδραστικής πολιτικής. Σε αυτό το έδαφος οι υπόλοιπες πολιτικές νεολαίες προσπαθούν να αναβαθμίσουν την παρουσία και την παρέμβασή τους. Η προσπάθεια αυτή ωθείται και από την επιδίωξη της άρχουσας τάξης να προσδέσει τους φορείς του κινήματος της νεολαίας στενά στον κρατικό μηχανισμό. Η δράση των πολιτικών νεολαιών, των αριστερίστικων και άλλων ομάδων, των θεσμών και των προγραμμάτων βάζουν στο στόχαστρό τους, η καθεμιά με τον δικό της διαφορετικό τρόπο και ρόλο, την οργάνωση του νεολαιίστικου κινήματος και τον διεκδικητικό του προσανατολισμό. Πέρα από αυτά, δεν έλειψαν ούτε θα λείψουν απόπειρες πολύμορφων μηχανισμών για να μορφοποιήσουν ένα ψευτορηξιακό ρεύμα διαμαρτυρίας, που θα στρέφεται σε βάρος του κινήματος της νεολαίας. Διάφορα κέντρα καταβάλλουν προσπάθειες να αξιοποιήσουν συμμορίες και δίκτυα συνδεδεμένα με ναρκωτικά, αλλά και να ενσωματώσουν κάποιες ομάδες που συγκροτούνται γύρω από μουσικά ρεύματα. Επιδιώκουν τελικά να αναστρέψουν τη συλλογική διάθεση των νέων και την αγανάκτηση: από δύναμη για το κίνημα της νεολαίας σε δύναμη ενάντια στο κίνημα της νεολαίας. Η αξία της οργάνωσης γενικά, η Οργάνωση της ΚΝΕ ειδικά, αποτελούν βασικούς στόχους των επιδιώξεων αυτών. Στο έδαφος αυτής της εντεινόμενης κινητικότητας - ρευστότητας και διαπάλης η Οργάνωσή μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιδρά μαζικά, να κερδίζει, να προσανατολίζει τις συνειδήσεις, να καλλιεργεί τις αξίες της εργατικής τάξης. Σήμερα, το καθήκον αυτό γίνεται πιο σύνθετο. Η συμβολή της ΚΝΕ στην ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση κρίνεται καθημερινά από τους δεσμούς που δημιουργεί με ευρύτερα τμήματα νέων, από την ικανότητά μας να επικοινωνούμε και να συγχωνευόμαστε με τις πιο πλατιές μάζες της νεολαίας στη μάχη για την αλλαγή των συνειδήσεων. Δ) Για τη δράση και τους στόχους μας στο κίνημα της νεολαίας Βασισμένοι στις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος, το ΚΣ στις Θέσεις του για το 8ο Συνέδριο καθορίζει την τακτική και τους στόχους της ΚΝΕ στο νεολαιίστικο κίνημα. Εκτιμάει τα βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, δουλεύοντας τους στόχους της νεανικής αντεπίθεσης, που είχαμε επεξεργαστεί στο προηγούμενο συνέδριό μας. Η συμβολή της νεολαίας στη δημιουργία του μετώπου θα πραγματοποιείται μέσα από την αντεπίθεση του νεολαιίστικου κινήματος στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, με την ιδεολογική, πολιτική, μαζική παρέμβαση της ΚΝΕ στη νέα γενιά, μαζί με το ΚΚΕ, για το κέρδισμα χιλιάδων νέων με την πολιτική και την ιδεολογία μας. Στόχος μας τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσουν σε έκταση και ένταση οι αγώνες της νεολαίας σ' όλα τα μέτωπα πάλης, να μεγαλώσει ο βαθμός της οργάνωσής της στους φορείς του κινήματος, να διαμορφωθούν ευρύτερες συσπειρώσεις στα μέτωπα πάλης γύρω από στόχους που συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική.
  • Τα βασικά καθήκοντα για την υλοποίηση αυτού του στόχου παρουσιάζονται αναλυτικά στις θέσεις και είναι: - Η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στα μέτωπα πάλης, σε στόχους που συγκρούονται με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. - Η σταθερή δράση σε όλα τα μέτωπα πάλης όλων των τμημάτων του κινήματος της νεολαίας. - Η ξεχωριστή σημασία της δουλιάς στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης για την άνοδο οργάνωσης της εργατικής νεολαίας και την κυριαρχία του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα. - Η ενίσχυση της ιδεολογικής αντεπίθεσης για να διαμορφώνονται και να κατακτιούνται πιο μαζικά και ουσιαστικά αξίες και αγωνιστικά πρότυπα, σε όλες τις πτυχές έκφρασης της ζωής της νεολαίας. Το Κεντρικό Συμβούλιο στην εισήγησή του ενισχύει τον προβληματισμό των θέσεων, αναδείχνοντας ορισμένες κρίσιμες πλευρές. Προϋπόθεση για την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας είναι να εξασφαλίζεται ο σταθερός - μόνιμος προσανατολισμός των Ο.Β., των οργάνων, όλης της ΚΝΕ στην προσπάθεια μείωσης της αναντιστοιχίας που υπάρχει ανάμεσα στην επίθεση που δέχεται η νεολαία και στην απάντηση που δίνει μέσα από το κίνημά της στην κυβερνητική πολιτική και στις επιλογές της. Παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με μαζικούς - μεγάλους αγώνες σε πολλά μέτωπα πάλης από σημαντικά τμήματα της νέας γενιάς, η ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος υπολείπεται των σημερινών απαιτήσεων και αναγκών. Ο προσανατολισμός στο κίνημα με την ανάπτυξη αγώνων και συλλογικής δράσης υπάρχει στις Οργανώσεις της ΚΝΕ, δεν μπορεί να θεωρείται όμως δεδομένος, ούτε είναι ομοιόμορφος. Συνεχώς πρέπει να εξασφαλίζεται, σε κάθε επίπεδο από κάθε καθοδηγητικό κρίκο και όλες τις Ο.Β. Να στηρίζεται με πολιτικά - ιδεολογικά - οργανωτικά μέτρα, να ελέγχεται, να ακουμπάει στις διαθέσεις και στις δυνατότητες σε κάθε χώρο και τμήμα της νεολαίας. Να εκφράζεται με σταθερά βήματα στους παρακάτω άξονες: α) Ανοδος των διεκδικήσεων, προωθώντας αγωνιστικά τους στόχους πάλης σε κάθε χώρο και τμήμα της νεολαίας. Στις θέσεις ιεραρχούμε οκτώ κρίσιμα μέτωπα πάλης, προωθώντας στόχους και αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες και στα δικαιώματα της νεολαίας. Είναι: - Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στον πόλεμο και στη ΝΑΤΟική τάξη πραγμάτων. - Το δικαίωμα για σταθερή δημιουργική δουλιά για όλους τους νέους με πλήρη και διευρυμένα εργασιακά δικαιώματα. - Το δικαίωμα για μόρφωση δημόσια, πραγματικά δωρεάν για όλους τους νέους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. - Η υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα στους χώρους δουλιάς και στο στρατό. - Η κάθετη εναντίωση σε όλα τα ναρκωτικά. - Ο ελεύθερος χρόνος για δημιουργία, ψυχαγωγία, ξεκούραση, για πρόσβαση στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. - Η ζωή σε ανθρώπινο περιβάλλον, η δράση ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική για την προστασία του. - Η πάλη μαζί με τους νέους μετανάστες ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία για ίδια δικαιώματα στη μόρφωση και στη δουλιά. Αυτά τα κρίσιμα μέτωπα πάλης αποτελούν ενότητες διεκδικήσεων που ακουμπούν στις νεανικές αναζητήσεις, αναδείχνοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της κυρίαρχης πολιτικής και την ανάγκη της ενιαίας απάντησης που πρέπει να δώσει το κίνημα. Το επόμενο διάστημα η αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να εστιαστεί σε μια σειρά από κρίσιμα προβλήματα, που αποτελούν αιχμές στην πάλη μας. - Η εναντίωση στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας, η καταδίκη του μισθοφορικού στρατού και η αλλαγή του αμυντικού δόγματος. - Τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ο αγώνας για δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους, για δημόσια δωρεάν Υγεία με την κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης, για πλήρη εργασία 7ωρη με 5ήμερο και 35ωρο. Η εναντίωση στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις απολύσεις, στην αύξηση των ανέργων και στο καθεστώς των απασχολήσιμων. - Οι επιπτώσεις από τις αντιδραστικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η προώθησή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με την προβολή και διεκδίκηση των θέσεών μας για ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και για ενιαία ανώτατη. - Η θέσπιση αντιδημοκρατικών νόμων και κατασταλτικών μέτρων («τρομονόμος» - απαγόρευση διαδηλώσεων - μαθητοδικεία). Τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων. - Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης. - Η πάλη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. - Η αποκάλυψη της εκστρατείας εθελοντισμού με την εναντίωση στην Ολυμπιάδα των πολυεθνικών και των χορηγών. - Η ανάδειξη αιτημάτων στο μεγάλο πρόβλημα της απουσίας ελεύθερου δημιουργικού χρόνου για τη νεολαία. β) Συστηματική προσπάθεια ώστε οι φορείς, το κίνημα να αποκτά δράση σε όλα τα μέτωπα πάλης, κατακτώντας μια πολυμορφία στην πάλη του, εκφράζοντας τις δημιουργικές και συλλογικές διαθέσεις της νεολαίας. Κρίσιμο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η λογική που ταυτίζει το κίνημα με τη μία ή την άλλη κινητοποίηση, ρίχνοντας στην αδράνεια τις συλλογικές διαθέσεις της νεολαίας το υπόλοιπο διάστημα. Οι μέρες της πορείας, της απεργίας, της διαδήλωσης είναι μετρημένες, τον υπόλοιπο χρόνο είναι υποτονική η οργανωμένη συλλογική δράση, που θα εκφράσει τη δημιουργικότητα, τις αναζητήσεις, την έφεση των νέων στο συλλογικό. Η δική μας ευθύνη για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι μεγάλη. Αυτό το πρόβλημα αφορά και τη δική δουλιά σε όλους τους νεανικούς χώρους και σχετίζεται με το περιεχόμενο της δράσης μας στις μαθητικές κοινότητες, στα σωματεία, στους συλλόγους ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΑΕΝ - ΙΕΚ κλπ. Δυσκολίες επίσης υπάρχουν, παρά τα βήματα που έγιναν, στην ανάπτυξη διεκδικητικής και δημιουργικής δράσης σε όλα τα μέτωπα πάλης αντιμετωπίζοντας λογικές «οι μαθητές για τα εκπαιδευτικά», «οι εργάτες για τα εργασιακά». Την ίδια στιγμή που ψάχνουμε για κάποιο πρόβλημα στο σχολείο ή στον εργασιακό χώρο, τα ναρκωτικά σαρώνουν στα προαύλια ή οι «κάμερες» μπαίνουν στα σπίτια μας. Η εμπειρία έδειξε ότι η ευαισθησία και τα αντανακλαστικά υπάρχουν στους νέους. Εδειξε ότι η διεύρυνση της δράσης του κινήματος συμβάλλει όχι μόνο στην ανάπτυξη της πάλης και στην εδραίωση του προσανατολισμού των αγώνων, αλλά και στη συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων νεολαίας στο κίνημα. γ) Ο προσανατολισμός στο κίνημα πρέπει να εκφραστεί και να μετρηθεί με τη σημαντική άνοδο της Οργάνωσης της νεολαίας στους φορείς του κινήματος. Αυτό το πρόβλημα αφορά τη δουλιά μας σε όλα τα τμήματα της νεολαίας γιατί δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από το βαθμό συμμετοχής των νέων στους διεκδικητικούς φορείς. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη συμμετοχή της εργαζόμενης νεολαίας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι γενικευμένες ελαστικές εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα επιδρούν σε αυτή την κατάσταση μαζί με τις ευθύνες των συμβιβασμένων ηγεσιών στη ΓΣΕΕ και σε σωματεία - ομοσπονδίες. Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί και η ανασφάλιστη εργασία, που είναι καθεστώς σε μια σειρά από χώρους δουλιάς. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι παρά αυτές τις δυσκολίες υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες, που γίνονται ορατές όταν οι Οργανώσεις μας δουλεύουν με σχέδιο, επιμονή και στήριξη από τις κομματικές δυνάμεις. Με μια τέτοια δουλιά σε ορισμένους κλάδους έχει δημιουργηθεί μια αξιόλογη συσπείρωση νέων εργατών, που συμβάλλει στην καλύτερη ενασχόληση των σωματείων με τις ανάγκες της νεολαίας. Πιστεύουμε ότι η δράση του ΠΑΜΕ και των ταξικών διοικήσεων στα συνδικάτα μπορεί να δώσει ώθηση όχι μόνο στην εγγραφή αλλά και στην ενεργητική συμμετοχή των νέων εργατών, ενισχύοντας αποφασιστικά τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, αντιμετωπίζοντας και την εργοδοτική τρομοκρατία που βάζει εμπόδια στην πάλη. Οι πρωτοβουλίες δεν μπορούν να περιμένουν: Εγγραφή των ανασφάλιστων στα σωματεία, ίδρυση νέων σωματείων σε χώρους απουσίας συνδικαλισμού, μαζικοποίηση των συνδικάτων, δημιουργία επιτροπών νέων, λέσχες νέων στα Εργατικά Κέντρα, σύλλογοι σπουδαστών στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ σε κάθε πόλη. Σε αυτή την προσπάθεια η ΚΝΕ θα δράσει αποφασιστικά, αξιοποιώντας το δυναμικό και την επιρροή της ανάμεσα στους νέους εργαζόμενους.
  • δ) Να ασχοληθούμε ουσιαστικά, αξιοποιώντας τις δυνάμεις μας, σε μια σειρά από χώρους και συλλογικές οντότητες της νεολαίας, που μέχρι σήμερα ελάχιστα ακουμπάμε. Τέτοιοι χώροι που συχνά δραστηριοποιούνται συσπειρώνοντας νέους είναι: Μορφωτικοί, πολιτιστικοί, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και ομάδες. Είναι επίσης τα αθλητικά σωματεία, στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, μουσικά γκρουπ ή εθνικοτοπικοί σύλλογοι. Η δράση της ΚΝΕ σε αυτούς τους χώρους έχει άμεση σχέση με το περιεχόμενο και τις ιδιαιτερότητες, δεν είναι όμως λιγότερο πολιτική από τη δράση που αναπτύσσουμε στους άλλους χώρους, απαιτεί όμως επεξεργασίες και εμβάθυνση των θέσεών μας, πρωτοβουλίες που θα ακουμπούν στα ενδιαφέροντα των νέων που δρουν συλλογικά σε αυτούς τους χώρους. ε) Η παρουσία ενός εκατομμυρίου μεταναστών στη χώρα μας κάνει άμεση την ανάγκη το νεολαιίστικο κίνημα να αγκαλιάσει με τη δράση του τους νέους μαθητές - εργάτες - φοιτητές μετανάστες. Σε κάθε χώρο της νεολαίας είναι βασικό μας μέλημα η συμμετοχή των νέων μεταναστών στο κίνημα. Η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη, η απομόνωση ρατσιστικών φαινομένων, ο σεβασμός στην εθνική - πολιτιστική - θρησκευτική ταυτότητα. Η πρωτοπόρα δουλιά συνδικάτων με ταξικές διοικήσεις σε αυτή την προσπάθεια δείχνει το δρόμο σε δεκάδες νεανικούς φορείς για τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Η προσυνεδριακή συζήτηση έδειξε ότι ωριμάζει και απασχολεί τις Οργανώσεις μας το πόσο καλύτερα θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες για ευρύτερη συσπείρωση νέων στα μέτωπα πάλης. Απασχόλησε την κουβέντα μας η ανάπτυξη της δουλιάς στους φορείς συσπείρωσης που υπάρχουν, στις νεανικές δυνάμεις που στον έναν ή στον άλλον βαθμό δρουν μαζί μας, στην Πανσπουδαστική σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΑΕΝ, στη ΝΔΕ, στις συνοικίες και στις πόλεις, σε πρωτοβουλίες - συντονιστικά - συσπειρώσεις, στα Λύκεια και στα ΤΕΕ και στην ξεχωριστή σημασία της δράσης με το ΠΑΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, μέσα από επιτροπές νέων και άλλες μορφές. Οι θέσεις αναφέρονται αναλυτικά και συγκεκριμένα για το πώς θα δουλέψουμε αυτό το καθήκον, που είναι αναπόσπαστα δεμένο με την ανάπτυξη του κινήματος πάνω σε στόχους και αιτήματα αντιιμπεριαλιστικά - αντιμονοπωλιακά. Καθήκον που ταυτίζεται με την πάλη για αλλαγή συσχετισμών στους νεολαιίστικους φορείς και την καλλιέργεια της προοπτικής του Μετώπου σε πλατύτερα τμήματα νέων. Το προηγούμενο διάστημα φάνηκαν νέες δυνατότητες σε αυτή την προσπάθεια. Διευρύνθηκε η επιρροή της Πανσπουδαστικής, προχώρησε η συγκρότησή της σε τμήματα και έτη, έγινε πιο έντονη παρουσία της ΝΔΕ με τη συμμετοχή καινούριου κόσμου, μαζικότερες οι συσπειρώσεις μας σε Ενιαία και ΤΕΕ, που εκφράστηκαν και στις μαθητικές εκλογές, συγκρότηση Γραμματείας νέων του ΠΑΜΕ με πιο οργανωμένη δουλιά, που συσπειρώνει νέους συνδικαλισμένους στα σωματεία. Παράλληλα, φάνηκαν δυνατότητες στις συναντήσεις νέων δημιουργών και μουσικών σχημάτων, που μπορούν να εκφραστούν με μια συνέχεια και ανίχνευση μορφών κοινής στάσης στο χώρο του πολιτισμού και της δημιουργίας. Αξιολογώντας τις εμπειρίες, τα βήματα και τα συμπεράσματα που βγάζουμε στη δουλιά μας για ευρύτερη συσπείρωση νέων, μπορούμε να αναδείξουμε ορισμένες σημαντικές πλευρές για την υλοποίηση των στόχων μας. - Η Οργάνωσή μας χρειάζεται να μαθαίνει να δουλεύει σταθερά με ευρύτερες νεολαιίστικες δυνάμεις τους στόχους και τις πρωτοβουλίες της στο κίνημα των νέων. Πολλά από τα συνθήματα και τα πλαίσια αιτημάτων μας είναι οικεία στη συνείδηση των νέων, αυτό δίνει τη δυνατότητα πλατύτερες μάζες να μπουν σε κίνηση μαζί μας στη διεκδίκησή τους. Είναι νέοι που δε δέχονται συνολικά την πολιτική μας, που διαφωνούν στο ένα ή στο άλλο ζήτημα, νέοι που σε εκλογικές αναμετρήσεις ψηφίζουν διαφορετικά από εμάς για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Κόσμος που έχει όμως ανησυχία, εκφράζει έναν ριζοσπαστισμό, μια θέληση για δράση στο ένα ή στο άλλο μέτωπο πάλης. Αυτό το σημαντικό κομμάτι νέων θέλουμε να παλέψει μαζί μας. Κρίνεται από τη δική μας δουλιά αν θα το καταφέρουμε στην έκταση και στις διαστάσεις που μπορεί να πάρει πλέον η ευρύτερη συσπείρωση χιλιάδων νέων μαζί με την ΚΝΕ για την άνοδο των αγώνων της νεολαίας και του προσανατολισμού του κινήματός της. Εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της δράσης των φορέων συσπείρωσης, το σεβασμό των απόψεων των νέων που συσπειρώνουμε, χωρίς να τους υποκαθιστούμε. Δουλεύοντας με την πολιτική μας όχι ευκαιριακά και λόγω της όποιας επικαιρότητας αλλά διαμορφώνοντας στέρεους προσωπικούς πολιτικούς δεσμούς με αυτόν τον κόσμο. - Στην προσοχή μας πρέπει να βρίσκεται σταθερά η πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών στο κίνημα και στους φορείς του, μαζί με τη δράση για τη συγκρότηση διεκδικητικών φορέων σε χώρους που οι νέοι είναι ανοργάνωτοι. Η αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα έχει άμεση σχέση με την προοπτική του Μετώπου και τον ρόλο της νεολαίας σε αυτό. Μιλώντας για τη συμβολή του κινήματος της νεολαίας στο Μέτωπο δεν μπορεί παρά να ξεχωρίζουμε και τη σημασία της αλλαγής του συσχετισμού στο φοιτητικό-στο μαθητικό-στο σπουδαστικό κίνημα. Την οργάνωση της νεολαίας στους χώρους κατάρτισης και εργαζόμενων μαθητών - σπουδαστών, τη συμβολή και συμμετοχή των νέων αγροτών στην ΠΑΣΥ μέσω επιτροπών αγώνα και συλλόγων της αγροτιάς. Η αλλαγή συσχετισμών σε φορείς του κινήματος και η δράση μας μπορεί να μετατρέπει τους ίδιους τους φορείς της νεολαίας σε φορείς συσπείρωσης σε δυνάμει κύτταρα του Μετώπου. Αυτή η εκτίμηση δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται με πρωτοπόρα δράση σε 15μελή - συλλόγους - σωματεία - συνδικάτα, συντονιστικά φορέων ή επιτροπές πάλης που οι δυνάμεις μας παίζουν ξεχωριστό ρόλο. Σήμερα, πολύ περισσότερο από ποτέ, γίνεται φανερό ότι οι αγώνες από μόνοι τους δε φτάνουν για να δοθούν λύσεις. Χρειάζεται παράλληλα ένταση της πολιτικής-ιδεολογικής δουλιάς της ΚΝΕ για να βγαίνουν συμπεράσματα, να διαμορφώνονται αγωνιστικές-ανυπότακτες αντιλήψεις και στάση ζωής. - Στο κέντρο της πολιτικής-ιδεολογικής δουλιάς μας βάζουμε την προβολή της διεξόδου, για το Μέτωπο, τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό. - H συζήτηση με τη νεολαία «πάει» από μόνη της όλο και πιο πολύ στο ζήτημα της ρεαλιστικότητας μιας άλλης διεξόδου. Σκοντάφτουμε στο ερώτημα αυτό, που εκφράζει την πίεση ενός αρνητικού συσχετισμού καθημερινά. Το συναντάμε σαν αναστολή στη συμμετοχή σε αγώνες, σαν πίεση για «εφικτά» αιτήματα στο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής, σαν αυταπάτη για ατομική λύση, σαν ανάπτυξη συντεχνιακών αντιλήψεων, σαν δυσκολία μαζικού απεγκλωβισμού από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παρά την αναγνώριση της διαφορετικότητας του ΚΚΕ. Ο δικός μας ρεαλισμός δεν έχει τίποτα κοινό με τον δήθεν ρεαλισμό της αποδοχής της κατάστασης, της κυρίαρχης πολιτικής, που καταλήγει τελικά στη μοιρολατρία και στην υποταγή. Ο δικός μας ρεαλισμός πηγάζει από τη γνώση των αντικειμενικών νόμων κίνησης της κοινωνίας, από την ιδεολογία μας, τον μαρξισμό-λενινισμό, από την απέραντη εμπιστοσύνη που έχουμε στη νεολαία, στην εργατική τάξη, στο λαό. Η διέξοδος της σύγκρουσης και ρήξης με τον ιμπεριαλισμό και την αντιδραστική πολιτική, την εξουσία των μονοπωλίων, είναι η μόνη ρεαλιστική: Α) Από τη σκοπιά της αναχαίτισης της επίθεσης: Γιατί εμπόδια και φραγμοί στην επίθεση στα δικαιώματά μας μπορούν να μπουν μόνο σε σύγκρουση με το γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ. Γιατί αυτό που χειροτερεύει τη ζωή μας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που σαν στόχο της έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Της πολιτικής που θυσιάζει τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.
  • Β) Από τη σκοπιά των άμεσων κατακτήσεων: Γιατί παραχωρήσεις και άμεσες κατακτήσεις μπορεί η νεολαία να αποσπά στο φόντο της πάλης για συνολικότερες πολιτικές αλλαγές. Οταν ο αγώνας συμβάλλει, ώστε ο συσχετισμός να μετατοπίζεται προς όφελος των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού. Γιατί νίκες και αποτελέσματα έχουμε μετρήσει όχι με το παζάρεμα των δικαιωμάτων μας, αλλά όταν το κίνημα με την οργάνωσή του, τη μαζικότητά του, τον προσανατολισμό του, το συντονισμό του με την εργατική τάξη και το λαό μπόρεσε να αμφισβητήσει την ουσία της κυρίαρχης πολιτικής. Γ) Από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας και της προοπτικής. Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική γιατί είναι αναγκαία. Γιατί ανταποκρίνεται στους όρους της κοινωνικής εξέλιξης. Γιατί ακουμπά στις δυνατότητες που διαμορφώνουν η εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνικής, της ανθρώπινης σκέψης. Το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας δείχνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν κρίσιμα και οξυμένα προβλήματα του λαού και της νεολαίας. Το εμπόδιο που τελικά συναντάμε είναι η μονοπωλιακή ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η εξουσία που την προστατεύει. Γι' αυτό και η προοπτική του Μετώπου, η ιδέα της Λαϊκής Οικονομίας και της Λαϊκής Εξουσίας, μπορεί να συσπειρώσει, να ενώσει, να δώσει προοπτική στους νεολαιίστικους αγώνες. -- Η άρχουσα τάξη καλλιεργεί αυταπάτες για τη νομιμοποίηση και αποδοχή του καπιταλισμού. Τα ιδεολογήματα που πρόβαλλε στις αρχές της δεκαετίας του '90 για μια δήθεν «ελεύθερη ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία της προόδου», για έναν κόσμο που θα γινόταν πιο ασφαλής και ειρηνικός καταρρέουν σήμερα στο φόντο των εξελίξεων, της κρίσης, των ανταγωνισμών και του πολέμου. «Επιχειρήματα» και ιδέες σκουριασμένες αναπαλαιώνονται και προβάλλονται ως «σύγχρονες». Ο «ανταγωνισμός» παρουσιάζεται σαν ο μοναδικός δρόμος ατομικής και κοινωνικής προόδου. Η έννοια των δικαιωμάτων αντικαθίσταται όλο και πιο συχνά από την έννοια των «ευκαιριών» που μπορούμε μέσω του ανταγωνισμού και της ατομικής προσπάθειας να εκμεταλλευτούμε, κι όποιος τα καταφέρει «Ελευθερία επιλογής» ονομάζεται η νομιμοποίηση των ναρκωτικών και η ιδιωτικοποίηση της παιδείας, της υγείας και πρόνοιας. Το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά αντικαταστιέται από την «ευκαιρία» των απασχολήσιμων και μισοκαταρτισμένων στον ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ τους για μια θέση μερικής ή προσωρινής απασχόλησης. Τελικά για την κατάσταση, την κρίση, τα προβλήματα φταίνε οι πάντες και τα πάντα εκτός από την πολιτική που εφαρμόζεται, και τον καπιταλισμό που σαπίζει. Η κοινωνία που ζούμε, έχει και ταυτότητα και όνομα. Δεν είναι μια «ουδέτερη», αιώνια «οικονομία της αγοράς», όπου το θέμα είναι να ρυθμίσουμε τις δόσεις: αν θα 'χει περισσότερο «κοινωνία» και λιγότερο «αγορά». Αυτή η κοινωνία είναι ο καπιταλισμός που βασίζεται στην εκμετάλλευση, που γνωρίζει ένα νόμο - αυτό του μέγιστου κέρδους, μια «ελευθερία» - αυτήν του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται. Υπάρχουν αντικειμενικοί νόμοι, τον διέπουν. Αυτοί περιορίζουν σήμερα τα βήματα προς τα μπρος, υποδουλώνουν τον εργαζόμενο και το νέο, περιορίζουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα, αυτοί οι νόμοι της κοινωνικής εξέλιξης επιτάσσουν την ανατροπή του. Δεν είναι «ελευθερία» το να συνηθίσουμε, να προσαρμοστούμε στη ζούγκλα του ανταγωνισμού κι όποιος αντέξει. Η δική μας ελεύθερη επιλογή είναι η συλλογική πάλη για το σπάσιμο των δεσμών που επιβάλλει ο καπιταλισμός, με όπλα μας τη γνώση, την οργάνωση στο πλευρό της εργατικής τάξης και του Κόμματός μας. Πραγματικά ελεύθερη επιλογή είναι η στράτευση για να πραγματοποιήσει η ανθρωπότητα το μεγάλο άλμα προς το βασίλειο της ελευθερίας, καταργώντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. E. KNE γερή και μαζική, ικανή στον αγώνα για το Μέτωπο και το Σοσιαλισμό. Μεγάλο μέρος της προσυνεδριακής συζήτησης αφιερώθηκε στα θέματα που αφορούν την Ογάνωσή μας. Οι σύντροφοι στις συνελεύσεις των ΟΒ και οι αντιπρόσωποι στις συνδιασκέψεις στάθηκαν αναλυτικά και ουσιαστικά στην ανάδειξη των ζητημάτων που βάζουμε για συζήτηση και λύση. Ενισχύθηκε ο προβληματισμός των θέσεων και είμαστε σίγουροι ότι και από τη συζήτηση στο Συνέδριό μας θα καταλήξουμε σε αποφάσεις δραστικής αντιμετώπισης προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στη σημερινή φάση ανάπτυξης της Οργάνωσης μας. Η ανοδική πορεία της ΚΝΕ την κάνει σήμερα πιο ικανή, όχι μόνο να εντοπίζει τα κρίσιμα προβλήματα στη λειτουργία της αλλά και να αντιμετωπίσει στη βάση των σημερινών αυξημένων απαιτήσεων. Η προσοχή μας για τα επόμενα χρόνια εστιάζεται: -- στην αισθητή ποιοτική βελτίωση της καθοδηγητικής δουλειάς, των οργάνων και των στελεχών, μαθαίνοντας τα στελέχη να δουλεύουν δημιουργικά με τις αποφάσεις, αναδείχνοντας τη σχέση των στόχων και της δράσης μας με τη στρατηγική του Κόμματος. -- στην ολόπλευρη και δημιουργική λειτουργία των Οργανώσεων Βάσης που είναι όρος και προϋπόθεση για την αποτελεσματική δράση των μελών μας στη νεολαία, παράγοντας που δρα καταλυτικά στην αφομοίωση των χιλιάδων μελών της Οργάνωσης. -- στη διεύρυνση της πολιτικής - ιδεολογικής δουλιάς και παρουσίας της ΚΝΕ, πιο πλατιά, πιο μαχητικά, πιο πειστικά στη νεολαία. Παρουσία που θα κάνει ελκτική την πολιτική του ΚΚΕ στη νέα γενιά, που θα κερδίζει διαρκώς στη λογική της διεξόδου του μετώπου και του σοσιαλισμού. -- στη συνέχιση της ορμητικής πορείας ανάπτυξης της ΚΝΕ, με συγκρότηση νέων ΟΒ σε κάθε χώρο και τμήμα της νεολαίας, με χιλιάδες νέους συντρόφους στις γραμμές μας. Προϋπόθεση για να μετρήσουμε νέες επιτυχίες στη δουλιά μας πάνω σ' αυτούς τους στόχους είναι να ξεφύγουμε από την περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και δυσκολεύουν τη δουλιά μας, αλλά να δράσουμε αποφασιστικά με καθημερινή φροντίδα, αλλάζοντας αρνητικές καταστάσεις και φαινόμενα καθηκοντολογίας, πρακτικισμού, τυποποίησης, ρουτίνας. Οι σωστές εκτιμήσεις που κάνουμε με τον εντοπισμό των προβλημάτων, να συνοδεύονται συνεχώς με μέτρα και πρωτοβουλίες που ανοίγουν δρόμο στο ξεπέρασμά τους. Καταλυτικός είναι ο ρόλος των στελεχών και όλων των καθοδηγητικών οργάνων στον τομέα και στο μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα μας. Η Οργάνωσή μας διαθέτει σήμερα ένα ικανό και δοκιμασμένο για την ηλικία του στελεχικό δυναμικό, συσπειρωμένο με την πολιτική του Κόμματος, με αυξημένο βαθμό ενιαίας αντίληψης και δράσης πάνω στις αποφάσεις μας. Νέοι σύντροφοι αναδείχνονται στα καθοδηγητικά όργανα συνεχώς, με αυξημένη διάθεση προσφοράς, αυτό μεγαλώνει την ανάγκη της δουλιάς με τα στελέχη. Δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι ο σύντροφος που εκλέγεται σε ένα όργανο αυτομάτως έχει μάθει να καθοδηγεί, θέλει βοήθεια - στήριξη, να του δώσουμε εφόδια για να μπορέσει να ανταποκριθεί, ενισχύοντας παράλληλα με τη δουλιά στην οργάνωση την επαφή και τη δουλιά του με τη νεολαία. Μια σειρά πλευρές στην καθοδηγητική δουλιά αφορούν όλους μας, συλλογικά τα όργανα, ατομικά τον καθένα και την καθεμιά από εμάς. Η αυξημένη αίσθηση της ευθύνης του οργάνου και του στελέχους που συμμετέχει σ' αυτό. Ευθύνη για το πώς οι στόχοι μας προωθούνται στον κάθε χώρο και τομέα δουλιάς, για τη γνώση του χώρου - των προβλημάτων, των διεργασιών που γίνονται στη νεολαία. Για τη δράση των άλλων δυνάμεων, για τη δουλιά στο κίνημα μέσω των ΟΒ, για το πώς δηλαδή θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις μας. Η τάση αποστασιοποίησης από τα προβλήματα στο κίνημα, στην οργάνωση, στην πολιτική δράση, με μετατόπισή τους προς τα κάτω ή προς τα πάνω, περιμένοντας από άλλους λύσεις, χωρίς να βάζουμε πλάτη για να αντιμετωπιστούν - αναπτύσσοντας πνεύμα πρωτοβουλίας που είναι ζωτικό για την Οργάνωσή μας. Η ένταση ενός δημιουργικού - ουσιαστικού ελέγχου στην προώθηση των αποφάσεων που παίρνουμε, αντιμετωπίζοντας έγκαιρα καθυστερήσεις, παίρνοντας μέτρα, βγάζοντας συμπεράσματα από την πείρα που αποχτάμε. Η ενίσχυση της συζήτησης θεμάτων στις συνεδριάσεις δεμένα με το τι συμβαίνει σε κάθε χώρο, εμβαθύνοντας στις εξελίξεις, αντιμετωπίζοντας την τρεχοντολογία στις συνεδριάσεις μας. Ειδικότερα η ποιότητα στην καθοδηγητική δουλιά κάθε κρίκου πρέπει να μετρηθεί και στα εξής ζητήματα: Το νέο κεντρικό Συμβούλιο και το Γραφείο του πρέπει αποφασιστικά να λύσει το πρόβλημα της αδύνατης στήριξης των κατευθύνσεων που εντοπίσαμε στη δουλιά του απερχόμενου ΚΣ. Αυτό σημαίνει σύσταση και ουσιαστική λειτουργία επιτροπών του ΚΣ για την επεξεργασία των θέσεων και πρωτοβουλιών μας σε όλα τα μέτωπα πάλης, για όλα τα τμήματα της νεολαίας. Επεξεργασίες και μελέτες που θα δυναμώσουν την πολιτικοϊδεολογική διαπάλη και την επίδρασή μας στις νεανικές συνειδήσεις. Στήριξη ολόπλευρη του «Οδηγητή» για να παίζει το ρόλο του σαν μαχητικό έντυπο του ΚΣ της ΚΝΕ, προπαγανδιστή στη νεολαία, καθοδηγητή στην Οργάνωση.
  • - Τα Συμβούλια Περιοχών και Πόλεων να αποκτούν ανεβασμένη αίσθηση της πρώτης ευθύνης, για την υλοποίηση των γενικών κατευθύνσεων στο χώρο τους, για την άνοδο της μαζικής - πολιτικής δράσης, για τη μαζικοποίηση - ισχυροποίηση της Οργάνωσης. Να ενισχύεται η επιτελικότητα και η πρωτοβουλία πέραν των γενικών κατευθύνσεων, συγκροτώντας βασικές επιτροπές στήριξης της καθοδηγητικής τους δουλιάς. - Στα Νομαρχιακά και Τομεακά Συμβούλια και Γραφεία να αποκτηθεί η σταθερή λειτουργία, να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η λογική της μεταβίβασης απλά των καθηκόντων στις ΟΒ, να κατακτηθεί ένας τρόπος δουλιάς που έχει στο κέντρο της τις ΟΒ, το χώρο ευθύνης τους, τη λειτουργία των ΟΒ, τη στήριξη του γραμματέα της ΟΒ. - Στον κρίκο της ΟΒ, η καθοδήγηση στους γραμματείς και στα γραφεία των ΟΒ χρειάζεται να δίνει ώθηση σ' αυτούς τους συντρόφους, ώστε με τη δουλιά τους η ΟΒ της ΚΝΕ να είναι στραμμένη στους φορείς του κινήματος, στο σχέδιο για μαζική και πολιτική δράση, στην αξιοποίηση όλων των συντρόφων, στη σταθερή επαφή με όλα μας τα μέλη. Είναι ενθαρρυντική η συχνή αναφορά στην προσυνεδριακή συζήτηση στο ρόλο του «Ριζοσπάστη» και στη σημασία της διάδοσής του στις γραμμές μας και στη νεολαία. Μαζί με τον «Οδηγητή» και ο «Ριζοσπάστης», φιλοδοξούμε ότι το επόμενο διάστημα θα αποτελούν τα βασικά εφόδια για όλα τα στελέχη της ΚΝΕ στην καθημερινή τους δουλιά. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα δώσει στέρεες βάσεις στην υποδομή των στελεχών μας, στην έγκαιρη ενημέρωση, στην ικανότητα της μαχητικής προπαγάνδισης της πολιτικής και των θέσεών μας. Η διαπίστωση ότι η λειτουργία των ΟΒ είναι πολύ αδύνατη, γίνεται κατανοητή από το σύνολο σχεδόν του στελεχικού μας δυναμικού. Στις συνελεύσεις που έγιναν για το Συνέδριο, καταγράψαμε αυτή την ανησυχία και από τα μέλη της Οργάνωσής μας. Πολλές ιδέες και σκέψεις συγκεντρώθηκαν, που η υλοποίησή τους μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση. Τι πρέπει να κατανοηθεί καλά από το σύνολο των μελών και στελεχών της ΚΝΕ: Οτι η λύση στο πρόβλημα βρίσκεται σε εμάς τους ίδιους. Δεν μπορεί να μετατίθεται σε άλλους, δεν υπάρχουν συνταγές, δε γίνεται να επανέρχεται ένα πρόβλημα χωρίς να δίνονται λύσεις. Η ΟΒ της ΚΝΕ αποτελεί μια πολιτική συλλογικότητα που διαμορφώνεται από συντρόφους που έχουν τη δική τους προσωπικότητα, διαφορετικές δυσκολίες - αντοχές - ανάγκες. Η επαφή, η σχέση με κάθε σύντροφο ξεχωριστά, δίνει τη δυνατότητα στη συλλογικότητα της ΟΒ, να λειτουργεί ζωντανά, να εμπλουτίζει το περιεχόμενο και τις μορφές της δράσης της τόσο προς τη νεολαία, όσο και στη δική της ζωή, καλύπτοντας ανάγκες για ελεύθερο δημιουργικό χρόνο των μελών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στα ενδιαφέροντα των μελών μας και η απουσία ενασχόλησης με αυτά (πληρεξούσια Συνδιασκέψεων). Τα ενδιαφέροντα των μελών μας πρέπει να πάρουν τη θέση τους στη λειτουργία των Οργανώσεων Βάσης. Από το ΚΣ και προς τα κάτω, πρέπει να επιχειρηθούν αλλαγές και κατευθύνσεις που θα δίνουν πνοή στη λειτουργία της ΟΒ, που θα κάνουν ζωντανή τη συζήτηση στη συνέλευση της ΟΒ, περιορίζοντας φαινόμενα τυπικής και αδύνατης πολιτικής συζήτησης που εξελίσσεται σε καθηκοντολογία. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι και στην προσυνεδριακή περίοδο, όπως είχε γίνει και στη δουλιά που έγινε για το Συνέδριο του Κόμματος στις γραμμές μας, εκφράστηκε μια γενικευμένη αποδοχή και εμπιστοσύνη των μελών της ΚΝΕ στην πολιτική του Κόμματος και στη δράση του. Αυτό το κλίμα κάνει ακόμα πιο πρόσφορο το έδαφος στις γραμμές μας, για να ενταθεί η δουλιά αφομοίωσης των αποφάσεων του Κόμματος. Για να εδραιωθεί στη συνείδηση κάθε Κνίτη η προοπτική του στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος, η υλοποίηση ενός σημαντικού προσωπικού στόχου να γίνουν μέλη του ΚΚΕ. Να πάρουν και οι σημερινοί Κνίτες τη θέση τους στις στρατιές των χιλιάδων μελών του ΚΚΕ, που εδώ και 83 χρόνια έγραψαν την ξεχωριστή - ηρωική, γεμάτη θυσίες και προσφορά ως τις μέρες μας, ιστορία του ΚΚΕ. Οι ευθύνες μας είναι μεγάλες για να δυναμώσει μια σοβαρή υποδομή γύρω από την κοσμοθεωρία μας στις γραμμές μας. Με την αποφασιστική στήριξη των Κομματικών Οργανώσεων, η οργανωμένη επαφή του δυναμικού της ΚΝΕ με τον Μαρξισμό - Λενινισμό πρέπει να πάρει μαζικά χαρακτηριστικά. Με εκδοτική δραστηριότητα, με τα έργα των κλασικών μας, με μορφές και τρόπους που δοκιμάσαμε και άλλους που θα βρούμε για την πιο ουσιαστική επαφή των μαθητών - φοιτητών - εργαζομένων με την ιδεολογία μας. Ιδιαίτερα ελκτική στις γραμμές μας και σε νέους είναι η διαπαιδαγωγητική δουλιά με την ιστορία του Κόμματος. Μαθαίνοντας όλα αυτά που κρύβει η άρχουσα τάξη για την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, διδασκόμενοι και ατσαλώνοντας τη στράτευσή μας στον αγώνα για τη σοσιαλιστική επανάσταση, ενισχύοντας την επαγρύπνηση στις γραμμές μας. Ενας από τους πιο ασφαλείς δείκτες που χαρακτηρίζουν την ανοδική πορεία της Οργάνωσής μας είναι ότι φτάσαμε στο 8ο Συνέδριο, έχοντας υπερτριπλάσιες δυνάμεις στις γραμμές μας από το προηγούμενο συνέδριο. Η μαζικοποίηση της Οργάνωσης δείχνει τη δυναμική που έχει η πολιτική του Κόμματος, την ικανότητά της να κερδίζει πόντους, να φέρνει αποτελέσματα στη νεολαία. Είναι σημαντικό ότι στις περισσότερες Συνδιασκέψεις ήταν έντονη η ανησυχία για το πώς θα καταφέρνουμε να διευρύνουμε συνεχώς τις γραμμές μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις οργανώσεων συνεχίζεται μια υποτίμηση και ένας αδύνατος προσανατολισμός, με αποτέλεσμα χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Δε χωράει κανένας εφησυχασμός, καμία αυτάρκεια, καμία λογική περιχαράκωσης. Δεν υπάρχουν όρια και οροφές στην πορεία για ΚΝΕ ακόμα πιο μαζική - πιο γερή - ικανή στον αγώνα για το Μέτωπο και το Σοσιαλισμό. Εμείς απευθύνουμε μαζικό κάλεσμα στη νεολαία να πάρει τη θέση της στην οργανωμένη πάλη. Να στρατευτεί στον αγώνα που έχει στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, την κομμουνιστική προοπτική της κοινωνίας. Εχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στο Κόμμα που έχουμε δίπλα μας, ξέρουμε ότι η ένταξη στην ΚΝΕ είναι ένα σημαντικό βήμα για ένα νέο, από εκεί και πέρα στο χέρι μας είναι να γίνει ένας νέος επαναστάτης, ένας νέος κομμουνιστής, μέσα από τη δράση μαζί μας. Ο στόχος μας δεν μπορεί παρά να είναι το πιάσιμο των δυνατοτήτων που υπάρχουν και καθημερινά μεγαλώνουν από τη δουλιά μας. Να εκφραστεί με πολλαπλάσιες δυνάμεις στο επόμενο Συνέδριο, με εκατοντάδες νέες ΟΒ. Στο μεσοδιάστημα ως το 9ο Συνέδριο να έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση ΟΒ σε όλα τα λύκεια και τα ΤΕΕ, δίνοντας μ' αυτόν τον τρόπο και σημαντική ώθηση στην παρέμβαση της ΚΝΕ στην ύπαιθρο. Ως το 9ο Συνέδριο να γενικευτεί η συγκρότηση ΟΒ και Τομεακών Οργανώσεων σε όλα τα τμήματα των σχολών ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΑΕΝ, στους βασικούς εργασιακούς κλάδους και χώρους δουλιάς που εργάζεται η νεολαία, σε όλους τους χώρους κατάρτισης. Οι στόχοι αυτοί να μετριούνται και να ελέγχονται σταθερά με τις απαραίτητες προσαρμογές και σαν βασικό χειροπιαστό αποτέλεσμα κάθε προσπάθειας που κάνουμε. Εκφράστηκε προσυνεδριακά ένα ενδιαφέρον για την κατάσταση και τις προοπτικές του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της νεολαίας. Αυτό δεν είναι τυχαίο και όχι μόνο επειδή ο διεθνισμός είναι φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό της ΚΝΕ. Εκφράζει το γεγονός ότι γίνεται ευρύτερα αντιληπτό και από τις δυνάμεις μας ότι η διεθνιστική αλληλεγγύη, ο συντονισμός και η σύγκλιση της πάλης είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία, αλλά και το ότι τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει έως τώρα δεν αρκούν. Η κατάσταση και οι εξελίξεις σε Παλαιστίνη, Βαλκάνια, Κύπρο, σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρασία, επιβάλλουν να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες, ακόμα πιο αποφασιστικά να οργανωθεί η κοινή δράση, η έμπρακτη αλληλεγγύη με τους λαούς και τη νεολαία, ώστε να δίνεται απάντηση στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να αποκαλύπτονται τα σχέδια που υπάρχουν, να δυναμώνουν οι αγώνες. Είναι επιτακτικός ο συντονισμός της πάλης, ενάντια στις επεμβάσεις, τους μισθοφορικούς στρατούς, το ΝΑΤΟ, τον Ευρωστρατό, τους τρομονόμους και τους μηχανισμούς καταστολής. Η ένταση της συζήτησης, των ανταλλαγών, των κοινών και συγκλινουσών πρωτοβουλιών, μεταξύ των ΚΝ ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μπορεί να τροφοδοτήσει αποφασιστικά αυτή την ευρύτερη συσπείρωση και δράση που επιδιώκουμε. Η προσπάθεια της ΚΝΕ και η διεθνής δραστηριότητά της χρειάζεται να συνδέεται με τους αγώνες και τις πρωτοβουλίες του κινήματος της νεολαίας στη χώρα μας. Να συνδυάζεται με την καθημερινή δουλιά με τους ξένους φοιτητές και μετανάστες τη χώρα μας, καλλιεργώντας την αξία του διεθνισμού σε ευρύτερα τμήματα της νεολαίας. Να γίνεται η διεθνιστική αλληλεγγύη και ο συντονισμός της πάλης υπόθεση των μαζικών φορέων της νέας γενιάς, των μαθητικών κοινοτήτων, των φοιτητικών συλλόγων, των επιτροπών νέων κτλ. Με αυτό τον τρόπο η ΚΝΕ θα συμβάλει ώστε και η ΠΟΔΝ να στηριχτεί και να συνδεθεί πιο αποφασιστικά με τα κινήματα και τους αγώνες της νεολαίας. Να ωριμάζει η κοινή απάντηση που χρειάζεται το νεολαιίστικο κίνημα να αντιτάξει στην κοινή στρατηγική του ιμπεριαλισμού. Συντρόφισσες και σύντροφοι, Γνωρίζουμε ότι η αναμέτρηση με το σύστημα της εκμετάλλευσης είναι δύσκολη και θα γίνει ακόμα πιο σκληρή. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για το σοσιαλισμό και την κομμουνιστική προοπτική είναι ανηφορικός - δύσκολος. Μάθαμε όμως ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς το μέλλον. Πως αυτή είναι η ανάγκη και η απαίτηση της εποχής μας. Είμαστε αισιόδοξοι όχι μόνο γιατί λέμε την αλήθεια, γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, μα και γιατί μπορούμε να βρούμε τη δύναμη για να το κατακτήσουμε. Εχουμε εμπιστοσύνη στο Κόμμα μας, στην εργατική τάξη, στη νεολαία της πατρίδας μας. Οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα από τις μάχες που δώσαμε, από την 33χρονη μοναδική διαδρομή της ΚΝΕ μέσα στη νεολαία, μαζί με τη νεολαία, μας κάνουν σίγουρους ότι μπορούμε να βάλουμε δυναμικά στη ζωή τις αποφάσεις που το 8ο Συνέδριο θα πάρει. Εμπρός, λοιπόν, σύντροφοι σύνεδροι, με αυξημένες απαιτήσεις στο δρόμο για μια Μαζική, Δυνατή, Πρωτοπόρα ΚΝΕ. Με το ΚΚΕ συνεχίζουμε την έφοδο στο μέλλον.


Το ΚΣ της ΚΝΕ.





Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ