ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με αισιοδοξία προβάλλουμε τη διέξοδο

Η ομιλία του Γραμματέα του απερχόμενου ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σοφιανού, κατά το κλείσιμο των εργασιών του πρώτου θέματος του 8ου Συνεδρίου

Αμέσως μετά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ, ο Γραμματέας του απερχόμενου ΚΣ της Οργάνωσης, Νίκος Σοφιανός, παρουσίασε το κλείσιμο, τονίζοντας από την αρχή την ανάγκη να σκύψει πρώτα και κύρια το στελεχικό δυναμικό, αλλά και όλη η Οργάνωση πάνω στα ντοκουμέντα του Συνεδρίου, καθώς -όπως είπε- «η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε από την επομένη του Συνεδρίου μας, δε θα είναι εύκολη υπόθεση».

Παραθέτουμε αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Σοφιανού στο κλείσιμο του 8ου Συνεδρίου, το οποίο και ψηφίστηκε ομόφωνα μαζί με την εισήγηση:

-- Η εκτίμηση του ΚΣ - πιστεύουμε ότι είναι κοινή διαπίστωση όλων των συνέδρων - είναι ότι οι εργασίες του Συνεδρίου μας είναι πετυχημένες. Οι τοποθετήσεις, αλλά και όλη αυτή η δουλιά που προηγήθηκε μέχρι να φτάσουμε εδώ, αντανακλούν τα ανοδικά βήματα της Οργάνωσής μας. Εκφράζουν μια μεγαλύτερη ωριμότητα του στελεχικού δυναμικού της ΚΝΕ αλλά και των μελών μας, η οποία κατακτήθηκε μέσα από τη δράση. Τη δράση τόσο στις συνθήκες ανόδου της πάλης που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια (μεγαλειώδες μαθητικό κίνημα, αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, προσπάθεια να δυναμώσει η ταξική πάλη πρώτα απ' όλα στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα), όσο και στις συνθήκες της ύφεσης, όπου φαίνονται μίζερα τα καθήκοντα, φαίνεται δουλιά ρουτίνας η καθημερινή προσπάθεια να βγεις και να μιλήσεις στη νεολαία, να εξορμήσεις στο σχολείο, να διακινήσεις το «Ριζοσπάστη», να προπαγανδίσεις μια εκδήλωση. Μέσα από αυτή τη δουλιά και την ανάπτυξη της δράσης μας το προηγούμενο διάστημα σε μαζικό, πολιτικό, ιδεολογικό πεδίο, μετρήθηκε και η ανάπτυξη της Οργάνωση, τα βήματα στην πορεία ισχυροποίησής της.

Εκτιμάμε ως θετικό επίσης, το γεγονός ότι εκφράστηκε και εδώ, όπως και στην προσυνεδριακή διαδικασία, μια δημιουργική ανησυχία για τις μεγάλες καθυστερήσεις και τα κενά που έχει η δουλιά μας, για την ανάγκη να συγκριθούμε όχι με το χθες, το οποίο φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε - δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς ξεκινήσαμε διακόσιοι περίπου Κνίτες το καλοκαίρι του 1991 για να φτάσουμε εδώ - όμως να βγάζουμε συμπεράσματα για να συγκριθούμε με τις σημερινές απαιτήσεις και τα αυριανά καθήκοντα. Εδώ χρειάζεται να ενισχυθεί η προσοχή μας. Γιατί πολλές φορές - φάνηκε και από τοποθετήσεις - η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση που έχουμε, μας αποσπά από τις δυσκολίες που έχει σήμερα η πάλη. Τα αποτελέσματα που μετράμε δεν πρέπει να μας οδηγούν σε απολυτότητες ότι «ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις όλης της νεολαίας», «μας γνωρίζει όλη η νεολαία» ή έτσι εύκολα «θα γίνει η νεολαία ή μεγάλα της τμήματα μέλη της ΚΝΕ». Το διευρυμένο κύρος που έχει το Κόμμα μας και η Οργάνωσή μας δεν είναι από μόνο του δεδομένο αν δεν πατήσει και στην πρωτοπόρα δράση σε κάθε χώρο, για να μετριέται και με αποτελέσματα το θετικό κλίμα, το διευρυμένο κύρος που συναντάμε στην επαφή μας με τη νεολαία. Η πολιτική μας δεν είναι γενικά ξεκάθαρη στον κόσμο και στη νεολαία.

Να αφομοιωθούν τα ντοκουμέντα του Κόμματος

Χρειάζεται να γίνει μεγάλη δουλιά στις γραμμές μας για να αφομοιωθούν οι αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος κι οι αποφάσεις που θα πάρουμε εδώ, για να μπορούμε να αναπτύσσουμε μια σειρά πλευρές στη δημιουργικότητα της καθοδηγητικής μας δουλιάς, την πρωτοτυπία, την πρωτοβουλία. Ομως, το γεγονός ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε σε καμιά περίπτωση αυτές τις δυσκολίες και αυτή τη σκληρότητα της πάλης που θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας και διεθνώς, δεν πρέπει να μας κρύβει ότι η αισιοδοξία, η αυτοπεποίθηση, το θετικό κλίμα πατάει σε θεμέλια: στις προσπάθειες που κάναμε και κυριότερα στο Κόμμα που έχουμε δίπλα μας, που με την πολιτική, τις θέσεις, τη δράση του κατορθώνει σήμερα να πρωτοστατεί στους αγώνες της νεολαίας και του λαού και να προβάλλει την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, με στόχο τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Από την επομένη του Συνεδρίου αυτό το κλίμα που εκφράστηκε στο Συνέδριο, να εκφραστεί άμεσα και στη ζωή. Να εκφραστεί στη δράση που πρέπει να αναπτυχθεί σε άμεσα ζητήματα, αιχμές της πάλης μας, που έχουν να κάνουν: Με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που συνεχίζεται, με την εμπλοκή της πατρίδας μας σ' αυτό τον πόλεμο, με την ανάγκη να απαντηθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων στην εργασία, στην παιδεία, στην αφαίρεση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, να υψωθούν τοίχοι αντίστασης στη ναρκοϋποταγή, να ψάξουμε καλύτερα τη δουλιά μας για να δημιουργείται ελεύθερος χρόνος στη νέα γενιά.

Να μετρήσουμε νέες κατακτήσεις το επόμενο διάστημα

Αυτό το κλίμα, που εκφράστηκε στο Συνέδριό μας, πρέπει να φανεί για παράδειγμα όχι δυο μήνες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών, αλλά άμεσα, με σχεδιασμό, με μέτρα που πρέπει να πάρουμε, για να αναδείξουμε στη νεολαία ότι η εναντίωση με την αντιδραστική πολιτική πρέπει να εκφραστεί και με καταδίκη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Πρέπει να εκφραστεί και με ενίσχυση της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων στους αντιμονοπωλιακούς - αντιιμπεριαλιστικούς στόχους, να εκφραστεί με την ενίσχυση των σχεδιασμών και των συσπειρώσεων που θα στηρίξει το Κόμμα μας.

Πρέπει να αναβαθμιστεί η ποιότητα της καθοδηγητικής δουλιάς, δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τι σημαίνει αυτό για το ΚΣ και το Γραφείο του, για το Συμβούλιο Περιοχής και το Γραφείο του, για το Νομαρχιακό, το Τομεακό, το γραμματέα της ΟΒ και το Γραφείο. Ιδιαίτερα όσων αφορά το ΚΣ, η ενίσχυση της ποιοτικής καθοδηγητικής του δουλιάς πρέπει να εκφραστεί με έναν αποτελεσματικά καλύτερο προσανατολισμό του στη στήριξη, στη διαμόρφωση Επιτροπών, προκειμένου να γενικεύεται η πείρα, να ενισχύονται οι σωστές κατευθύνσεις που δίνουμε και να φτάνει αυτή η ενίσχυση ως την ΟΒ, ως το μέλος της ΚΝΕ. Μια δουλιά που πρέπει να εκφραστεί και στην εφημερίδα μας τον «Οδηγητή».

Η καθοδηγητική μας δουλιά εννοείται και γίνεται κατανοητό ότι πρέπει να εξασφαλίζει την ανάπτυξη της δράσης μας σε όλα τα μέτωπα πάλης. Εδώ έχουμε βήματα που μας γεμίζουν με νέες εμπειρίες και δυνατότητες. Ομως πέρα από αυτά, είμαστε πολύ πίσω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο της νεολαίας, στον πολιτισμό, στα ναρκωτικά, πλευρές δηλαδή μέσα από τις οποίες η άρχουσα τάξη επηρεάζει, βάζει εμπόδια στη διαμόρφωση της συνείδησης της νεολαίας. Η διεύρυνση της δράσης της Οργάνωσής μας στα μέτωπα πάλης θα ωριμάσει και θα ενισχύσει τον προσανατολισμό του κινήματος και τη στόχευση των αιτημάτων και των αγώνων. Ενώ, θα πολλαπλασιάσει και τις δυνατότητες συσπείρωσης νέων δυνάμεων που μπορούν να εκφραστούν.

Πώς, δηλαδή, θα δουλέψουμε στη νεολαία για να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του Μετώπου και πώς θα καλλιεργήσουμε στη νεολαία την ανάγκη μιας άλλης εξουσίας, του σοσιαλισμού. Εδώ η καθοδήγηση δεν μπορεί παρά να ανοίγει δρόμους. Να μιλάει με τη λογική, τα επιχειρήματα και το συναίσθημα. Να διαμορφώνει όρους παρέμβασης και ενίσχυσης της διαπάλης, για να κερδίζεται η συνείδηση της νεολαίας μέσα από όλα τα κανάλια που επιδρούν στη διαμόρφωσή της. Πρέπει να δούμε ότι η σχέση του γενικού, του ποια εξουσία θέλουμε και πώς θα τη διεκδικήσουμε, με αυτό που λέμε ειδικό, με τις επιπτώσεις της κυρίαρχης πολιτικής και τα αποτελέσματα της επίθεσης σε όλη τη γραμμή των δικαιωμάτων μας, δεν μπορεί να περνάει μόνο μέσα από την καταγγελία της κατάστασης στην οποία ζει η νεολαία, από την ανάγκη να αγωνιστεί η νεολαία απέναντι σε μια πολιτική που της αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις, από την αποκάλυψη του ποιος ευθύνεται γι' αυτή την πολιτική καταδικάζοντας και αναδείχνοντας το ρόλο της ΕΕ, της ελληνικής ολιγαρχίας, του ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίο να προβάλλουμε τη δική μας διέξοδο, τη θέση μας, αλλά και τους απαραίτητους όρους για να υλοποιηθεί η δική μας θέση. Σ' αυτή τη γραμμή επιμένουμε, θέλουμε να διαπεράσει τη δράση μας, τη μαζική μας δουλιά και μ' αυτή φιλοδοξούμε τα επόμενα χρόνια να μετρήσουμε νέες κατακτήσεις.

Σίγουρα δε χρειάζεται καμιά υποτίμηση στις δύσκολες συνθήκες, στην ικανότητα και στα μέσα που έχει ο αντίπαλος, καμιά υποτίμηση της ανάγκης να ενισχύεται η επαγρύπνηση στις γραμμές μας, η καθημερινή αποφασιστικότητα στη δράση.

Ομως η αισιοδοξία είναι εδώ, είναι στο Συνέδριό μας. Η αυτοπεποίθηση είναι εδώ, στο Συνέδριό μας. Η συσπείρωση του στελεχικού δυναμικού της ΚΝΕ στις αποφάσεις μας, στη γραμμή και την πολιτική του Κόμματος είναι εδώ και αυτό είναι ένα μεγάλο ατού που έχει το νέο ΚΣ και όλη η Οργάνωσή μας, για να βάλει στη ζωή τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, για να εκφραστούν τα επόμενα χρόνια τέτοια και τόσα βήματα, που μπροστά τους θα φαντάζουν πολύ μικρά τα βήματα που κάναμε μέχρι τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ