ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΕΒΡΟΥ
Νεκροί τέσσερις μετανάστες

Το τραγικό γεγονός συνέβη την Κυριακή το πρωί

Ενα ακόμα τραγικό περιστατικό, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Ιρακινούς μετανάστες, ήρθε να υπενθυμίζει τούτες τις μέρες με τον πιο δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα αυτών των ανθρώπων που αναζητούν στη χώρα μας το όνειρο μιας... καλύτερης ζωής. Το γεγονός ότι και οι τέσσερις νεκροί είναι κουρδικής καταγωγής οδηγεί στη σκέψη ότι πιθανόν η συγκεκριμένη παρέα, που επιχείρησε να εισέλθει στην Ελλάδα από την περιοχή του Εβρου, να μην είναι μετανάστες αλλά πολιτικοί πρόσφυγες που προσπάθησαν να ξεφύγουν απ' τους διώκτες τους.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη περίπου στις 7 το πρωί της Κυριακής, όταν εφτά Ιρακινοί, προερχόμενοι από την Τουρκία, διέσχισαν με πλαστική φουσκωτή βάρκα το παγωμένο ποτάμι του Εβρου στην περιοχή Γεμιστή Φερρών. Για άγνωστους λόγους οι λαθρομετανάστες μπήκαν σε ναρκοπέδιο, το οποίο - απ' όσο υποστηρίζουν οι αρμόδιοι - ήταν περιφραγμένο και σημασμένο, με αποτέλεσμα τέσσερις από αυτούς να βρουν το θάνατο και οι υπόλοιποι τρεις να τραυματιστούν σοβαρά. Η κατάσταση του ενός απ' τους διασωθέντες κρίνεται κρίσιμη και νοσηλεύεται μαζί με τους υπόλοιπους Ιρακινούς στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Οι πληροφορίες θέλουν τους εφτά Ιρακινούς να έχουν ξεκινήσει απ' την Κωνσταντινούπολη με την καθοδήγηση Τούρκων δουλεμπόρων, οι οποίοι έναντι αμοιβής τους οδήγησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Εκεί τους υπέδειξαν, για να αποφύγουν τους συνοροφύλακες, να περάσουν μέσα απ' το ναρκοπέδιο. Οι επτά, γνωρίζοντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν, σχημάτισαν μια γραμμή και προχώρησαν με βήματα αργά ο ένας πίσω απ' τον άλλο. Περίπου στη μέση της διαδρομής ο πρώτος πάτησε μια νάρκη, ακολούθησαν δύο απανωτές εκρήξεις, με αποτέλεσμα να διαμελιστούν τα κορμιά των τεσσάρων! Πάντως, αξιωματικοί του Επιτελείου Στρατού αποδίδουν το συγκεκριμένο περιστατικό στην τακτική των Τούρκων δουλεμπόρων να οδηγούν τους λαθρομετανάστες μέσα από τα ναρκοπέδια, προκειμένου να διαπιστώσουν αν παραμένουν ενεργά.

Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα

Θα επιδεινωθεί από την Πέμπτη

Μετά τις χτεσινές ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας και τα χιόνια σε όλα τα ορεινά, σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από σήμερα το απόγευμα σε ολόκληρη τη χώρα. Για όσους έφυγαν και σκοπεύουν να επιστρέψουν αύριο Τετάρτη, ο καιρός δε θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς δεν προβλέπονται βροχές, ενώ οι άνεμοι δε θα ξεπερνούν τα πέντε μποφόρ στα πελάγη. Ο καιρός, πάντως, θα επιδεινωθεί από την Πέμπτη...

Ετσι, παραμονή των Χριστουγέννων με βροχές στη Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα, αλλά και με λίγα χιόνια στα ορεινά, πέρασαν οι κάτοικοι της χώρας.

Πάντως, το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι οδηγοί κινούνται στους επαρχιακούς δρόμους της Στερεάς, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, καθώς είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του ΟΣΕ, καθώς άνοιξαν οι γραμμές Αθήνα-Στυλίδα, Αθήνα-Βόλος και Αθήνα-Καλαμπάκα. Δε συνέβη το ίδιο με τα δρομολόγια των πλοίων, καθώς χτες απαγορεύτηκε ο απόπλους απ' το λιμάνι, ενώ ανοιχτές - τουλάχιστον έως το μεσημέρι της Δευτέρας - ήταν όλες οι πορθμειακές γραμμές.

Αποκλεισμένα, ωστόσο, συνεχίζουν να παραμένουν 23 χωριά στην Ελλάδα, 12 εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή Κέχρου Ροδόπης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Στη μνήμη του πατέρα μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ και για το δυνάμωμα του Κόμματος, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ ΟΑΣΑ, το ποσό των 50.000 δρχ.

Γιώργος Σταμούλος

***

Στη μνήμη των αγωνιστών ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ, του πατέρα του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, της μητέρας του ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ και των αδελφών του ΓΙΑΝΝΗ, ΣΠΥΡΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ, ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΗΣ και ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΤΙΖΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ ΤΑ Ηλιούπολης, 100.000 δρχ.

Πρόκληση σε βάρος Ελλήνων φοιτητών στα σύνορα

Προκλητική και συνάμα εξευτελιστική μεταχείριση (εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο) υπέστησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής έξι Ελληνες φοιτητές και φοιτήτριες από τις ελληνικές αρχές στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας. Οι φοιτητές αυτοί επέστρεφαν με πούλμαν από τη Σόφια για την Αθήνα για τις γιορτές. Η συμπεριφορά αυτή προκαλεί ερωτήματα και - ταυτόχρονα - μπορεί να χαρακτηριστεί ως νέο κρούσμα τρομοκρατίας αφού αποτελεί συνέχεια ανάλογου περιστατικού στο παρελθόν και του μπαράζ των παρακολουθήσεων, από τις ελληνικές και βουλγαρικές αρχές, αγωνιστών φοιτητών και της δραστηριότητας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών στη Σόφια, ιδιαίτερα της αντιιμπεριαλιστικής, αντιπολεμικής του δράσης.

Ετσι, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι από τους έξι φοιτητές, που υπέστησαν τον «ειδικό έλεγχο», οι τέσσερις είναι συνδικαλιστές-μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Σόφιας. Τι έχουν να απαντήσουν οι αρμόδιοι;

Προθεσμία για εισφορές στον ΟΓΑ

Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 28 Δεκέμβρη 2001, θα πρέπει να καταβληθούν οι καθυστερούμενες εισφορές του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

Η προθεσμία αυτή δίνεται, επειδή θα παραμείνουν κλειστές οι θυρίδες των ταχυδρομικών γραφείων στις 31/12/2001.

Δραματικός αποχαιρετισμός

Ο τραγικός επίλογος για την οικογένεια του 53χρονου Αλέξη Αντωνόπουλου παίχτηκε προχτές το μεσημέρι στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στην Πάτρα, όπου έγινε η κηδεία του άτυχου πατέρα και του 9χρονου γιου του Γιάννη, οι οποίοι πνίγηκαν στα ορμητικά νερά του Διακονιάρη. Μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο, είχε βρεθεί και ο 9χρονος Γιάννης Αντωνόπουλος, στη θαλάσσια περιοχή, ανοιχτά του Αραξου, 35 χιλιόμετρα περίπου δυτικά της Πάτρας.

Παράταση για την «Ολυμπιακή»

Προς παράταση βαίνουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης με την κοινοπραξία IAS για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών φέρονται να αποδέχτηκαν τη σχετική εισήγηση του συμβούλου της κυβέρνησης «Credit Suisse First Boston».

Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε τυπικά το Σάββατο. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής έχουν συζητηθεί και επιλυθεί τα μισά από τα θέματα που αφορούν στην εκποίηση. Αν και η 23η του Δεκέμβρη είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν για ένα ακόμα μήνα διαπραγματεύσεων.

Η οικονομική πρόταση της IAS διαμορφώνεται ως εξής: Η συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της «νέας» ΟΑ (όπου θα κατέχει το 51%) θα είναι με το ποσό των 102 εκατ. ευρώ. Στο δημόσιο και ως πληρωμή των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στη «νέα» ΟΑ, θα καταβάλει 150 εκατ. ευρώ, μετά από 18 μήνες από την εξαγορά και σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Συγχώνευση της Πειραιώς με την Ολλανδική ING

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν «στη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας» ανακοίνωσαν χτες η Τράπεζα Πειραιώς του ομίλου Σάλλα και η Ολλανδική Τράπεζα ING. H συμφωνία αφορά τους τομείς των τραπεζοασφαλειών και της διαχείρισης χαρτοφυλακίου και συνδυάζει τις δυνατότητες διάθεσης του δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς και του δικτύου της Nationale Nederlanden (ΝΝ) στην Ελλάδα. Οι κοινοπραξίες που θα συσταθούν μεταξύ των δύο τραπεζών θα ανήκουν σε ποσοστό 50,1 % στην ING και κατά 49,9% στην Τράπεζα Πειραιώς. Οπως ανακοίνωσε η Πειραιώς, η «Στρατηγική Συμμαχία» θα επισφραγιστεί με αμοιβαία μετοχική συμμετοχή και θα ολοκληρωθεί μετά την απορρόφηση της ΕΤΒΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ