ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
1944: Ο «χασάπης» Τσόρτσιλ επισκέπτεται την Αθήνα

25 Δεκέμβρη 1944. Ο Τσόρτσιλ κατεβαίνει από βρετανικό τεθωρακισμένο όχημα που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο στην Αθήνα
25 Δεκέμβρη 1944. Ο Τσόρτσιλ κατεβαίνει από βρετανικό τεθωρακισμένο όχημα που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο στην Αθήνα
Χριστούγεννα του 1944 στην Αθήνα. Η επίθεση του βρετανικού ιμπεριαλισμού σε συνεργασία με την ντόπια αντίδραση εναντίον του λαού της πρωτεύουσας συνεχίζεται, με στόχο την εξόντωση των δυνάμεων της Εθνικής Αντίστασης. Η σοβαρή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, οι σημαντικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και η καταδίκη της επέμβασης της Βρετανίας από τη δημοκρατική κοινή γνώμη των χωρών του εξωτερικού και της ίδιας της Αγγλίας προκαλούσαν πολλές ανησυχίες στην αγγλική κυβέρνηση. Γι' αυτό οι προσπάθειές της να κλείσει το «ελληνικό ζήτημα» εντάθηκαν στο έπακρο.

Στις 25 Δεκέμβρη του 1944 ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ηντεν, φτάνει στην Αθήνα. Την επομένη, στο υπουργείο Εξωτερικών με την προεδρεία του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού πραγματοποιείται μεγάλη σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, των αστικών κομμάτων και της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Τσόρτσιλ ζήτησε να αποδεχτεί ο ΕΛΑΣ χωρίς καμιά αντίρρηση τους όρους του στρατηγού Σκόμπι. Αυτή η τοποθέτηση ενίσχυσε την αδιαλλαξία των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων. Ολοι ζητούσαν την άνευ όρων παράδοση των όπλων και τη διάλυση του ΕΛΑΣ. Μόνο ο Γ. Καφαντάρης χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου ανάξιο πολιτικό και υπεύθυνο για το αιματοκύλισμα του τόπου.

Ο Γιώργης Σιάντος αναφέρθηκε στις θυσίες και τις υποχωρήσεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ για να εξασφαλισθεί ομαλή δημοκρατική εξέλιξη και παρατήρησε ότι τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί απ' όσα συμφωνήθηκαν.

Η σύσκεψη επαναλήφθηκε την επομένη και μετά την απόφαση για τη συγκρότηση αντιβασιλείας, ο Γ. Σιάντος επανέλαβε την άποψη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης, στην οποία θα παραδώσει τα όπλα ο στρατός του ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια πρότεινε ένα σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος με τη δέσμευση για τη σύντομη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εκλογών.

Το ίδιο βράδυ, ο Τσόρτσιλ, λίγο πριν αναχωρήσει, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα χρησιμοποιήσουμε οσασδήποτε δυνάμεις χρειασθώσι προς τούτο διά να επιτύχωμεν τον αντικειμενικόν μας σκοπόν». Πριν από τις δηλώσεις, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε συναντηθεί με τον Δαμασκηνό, τον οποίο «διόρισε» αντιβασιλιά και αυτός με τη σειρά του δεσμεύτηκε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση «χωρίς τη συμμετοχή των κομμουνιστών».

ΠΡΟΣΩΠΑ

1642 Γεννιέται ο Ισαάκ Νεύτων. Αγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, μια απ' τις μεγαλύτερες μορφές της Επιστήμης. Το 1665 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στο οποίο δίδαξε αργότερα. Αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και με τις μελέτες και τα πειράματά του έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης. Ο Νεύτων απέδειξε ότι το λευκό φως είναι σύνθεση όλων των χρωμάτων του ουράνιου τόξου (φάσμα). Αυτή η ανακάλυψη υπήρξε σημαντική, γιατί από τη μελέτη του φάσματος του φωτός, που εκπέμπουν τα διάφορα αντικείμενα (και τα άστρα), οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν τη σύνθεσή τους. Ο Νεύτων κατασκεύασε το πρώτο ανακλαστικό τηλεσκόπιο. Διαπίστωσε ότι η πτώση των σωμάτων και η σταθερή τροχιά των πλανητών γύρω από τον Ηλιο οφείλονται στη βαρύτητα (βαρυτικές ή ελκτικές δυνάμεις). Θεμελίωσε θεωρητικά τη μηχανική και την αστρονομία, ενώ δημιούργησε τις μεθοδολογικές βάσεις για την ανάπτυξη πολλών τομέων της σύγχρονης επιστήμης. Το 1687 δημοσίευσε το έργο του για την ουράνια μηχανική. Διατύπωσε τις θεωρίες για την παγκόσμια έλξη και για τον απειροστικό λογισμό και ανάλυσε το φως. Πέθανε στις 20 Μάρτη του 1727.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

800 Ο πάπας στέφει τον Καρλομάγνο αυτοκράτορα στη Ρώμη.

1912 Ιταλικές χερσαίες δυνάμεις επεμβαίνουν στην Αλβανία για την προστασία των ιταλικών συμφερόντων και για να καταστείλουν εξέγερση του αλβανικού λαού.

1917 Εγκαθιδρύεται η σοβιετική εξουσία στην Ουκρανία.

1925 Δυνάμεις των ΗΠΑ εισβάλλουν στη Νικαράγουα, μετά από πρόσκληση του δικτατορικού καθεστώτος Ντιάζ, για την αντιμετώπιση της ένοπλης λαϊκής εξέγερσης.

1927 Το Κοινοβούλιο του Μεξικού αποφασίζει να ανοίξει την πόρτα για την πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων στη χώρα. Ανατρέπεται, έτσι, απόφαση του 1917 για την απαγόρευση επενδύσεων με σκοπό την προστασία της εγχώριας οικονομίας.

1939 Οι φινλανδικές δυνάμεις επιχειρούν επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας είχε συμμαχήσει με τη ναζιστική Γερμανία.

1947 Η μάχη της Κόνιτσας.

1976 Πάνω από 100 μουσουλμάνοι επιστρέφοντας από το προσκύνημα στη Μέκκα χάνουν τη ζωή τους, όταν βυθίζεται το πλοιάριο που τους μετέφερε.

ΚΑΙΡΟΣ

Στη βορειοδυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές, καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο και χιόνια κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι ισχυροί έως πολύ ισχυροί και στο ανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις, που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ