ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το τέλος; ... αργεί πολύ ακόμη

Αμερικάνοι πεζοναύτες σε δράση

Associated Press

Αμερικάνοι πεζοναύτες σε δράση
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Για τον μεταβατικό πρωθυπουργό Χαμίντ Καρζάι, ο πόλεμος στο έδαφος του Αφγανιστάν επί της ουσίας έχει τελειώσει. Μαζί του, φαίνονται να συναινούν και πλείστες χώρες, με πρώτη από όλους τη Βρετανία, που σπεύδουν να στελεχώσουν την Πολυεθνική Δύναμη ISAF. Αντιθέτως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνονται πεπεισμένοι ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς, μονίμως λανθάνοντας και σκοτώνοντας αθώους, προκειμένου να βρουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν που ...ως διά μαγείας και τηλεοπτικών μέσων, για άλλη μία φορά, δήλωσε «παρών». Πού, όμως;

«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κρύβεται στο Πακιστάν και προστατεύεται από υποστηρικτές ενός φανατικού ισλαμιστή ηγέτη, που βοήθησε στη δημιουργία των Ταλιμπάν», δήλωσε χθες προς το Ρόιτερ ο Μοχάμαντ Χάμπιλ, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Αμυνας στην Καμπούλ.

Ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν και πάλι με μήνυμά του, που μεταδόθηκε από το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», εμφανίζεται ολοζώντανος να δηλώνει και πάλι ότι «η Δύση μισεί το Ισλάμ» και ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά προσθέτει ότι «η τρομοκρατία που ασκούμε κατά των ΗΠΑ είναι αξιέπαινη, επειδή σκοπός μας είναι να χτυπήσουμε τους Αμερικανούς για να μην υποστηρίζουν το Ισραήλ που σκοτώνει τα παιδιά μας»...

Εύλογο και αναμενόμενο, λοιπόν, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να λήξουν, μέχρι να βρεθεί και εάν είναι δυνατόν να συλληφθεί ο Μπιν Λάντεν ή εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατός του. «Οι ΗΠΑ κρατούν αιχμαλώτους 45 άνδρες που πολέμησαν για τους Ταλιμπάν ή είναι μέλη της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, και παράλληλα από πηγές έγινε γνωστό ότι η συστηματική αναζήτηση μελών της Αλ Κάιντα στις σπηλιές στα βουνά της Τόρα Μπόρα συνεχίζεται, στο στάδιο, όμως, αυτό δεν έχουν αναπτυχθεί εκεί πεζοναύτες.

Για το λόγο αυτό, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, όπου τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους 60 τραυματίστηκαν, όταν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την ανατολική επαρχία Πάκτια του Αφγανιστάν, όπως υποστηρίζεται σε ανακοίνωση τοπικών Αφγανών αξιωματούχων στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι καταστράφηκαν περί τα 25 σπίτια.

Ωστόσο, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χαμίντ Καρζάι, σε δηλώσεις προς τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είπε ότι «η τρομοκρατία έχει σε γενικές γραμμές ηττηθεί στο Αφγανιστάν» και αναμενόταν αργά χθες να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Πάκτια του ανατολικού Αφγανιστάν, έπειτα από την επιδρομή εναντίον της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε προεστούς στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησής του.

Αντίθετη άποψη, πάντως, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιούνις Κανούνι, προς το Γαλλικό Πρακτορείο, όπου τόνισε ότι «η Αλ Κάιντα απλώς ηττήθηκε επί του πεδίου, αλλά δεν έχασε την ηγεσία της. Η Αλ Κάιντα είναι ένα δίκτυο ιδιαίτερα επικίνδυνο» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι «ένας εναλλακτικός τρόπος να καταπολεμηθεί η Αλ Κάιντα είναι να συνεχιστεί η εκστρατεία του αντι-τρομοκρατικού συνασπισμού».

Τέλος, η σύνθεση της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF), της οποίας θα ηγείται ο Βρετανός στρατηγός Τζον Μακόλ, θα ανακοινωθεί το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου, ανακοινώθηκε χθες από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

O «βομβιστής των παπουτσιών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ενας ακόμη επίδοξος «τρομοκράτης», που μάλιστα προσπάθησε να ανατινάξει αεροσκάφος της «American Airlines» με εκρηκτική ύλη, που είχε κρύψει στα παπούτσια του, πυροδοτεί ένα ακόμη νέο γύρο τρομο-λαγνείας, καθώς από την πρώτη στιγμή οι αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονταν παραπάνω από βέβαιοι ότι είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο της «Αλ Κάιντα», σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», όπου αξιωματούχοι της CIA δήλωναν ότι η ηγεσία της «Αλ Κάιντα» γνώριζε για την απόπειρα...

Χτες, ήρθε και η επισημοποίηση, όπου οι αστυνομικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών ανακοίνωσαν ότι έχουν αποδείξεις πως ο Ρίτσαρντ Ριντ, ο άνδρας που επιχείρησε να ανατινάξει το αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση Παρίσι - Μαϊάμι, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, είχε εκπαιδευτεί στη χρήση εκρηκτικών μαζί με τον μαροκινής καταγωγής Γάλλο υπήκοο, Ζακαρίας Μουσάουι, σε βάρος του οποίου έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Ο Ριντ και ο Μουσάουι, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, βρίσκονταν στα τέλη του 2000 στο ίδιο στρατόπεδο της «Αλ Κάιντα» για να εκπαιδευτούν στη χρήση εκρηκτικών και σε τεχνικές κατεδάφισης. Πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έδειξαν φωτογραφίες του Ριντ σε μαχητές της οργάνωσης που κρατούνται στο Αφγανιστάν και αυτοί τον αναγνώρισαν.

Οι ολλανδικές αρχές εξάλλου ερευνούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ριντ προμηθεύτηκε τα εκρηκτικά C4 σε ταξίδι του στο Αμστερνταμ, ενώ η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» υποστηρίζει ότι ο Ριντ είχε επίσης επισκεφτεί πρόσφατα την Αίγυπτο και το Βέλγιο.

Ο Ριντ αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου την Παρασκευή, όπου θα του απαγγελθούν επισήμως οι κατηγορίες που τον βαρύνουν. Κρατείται και επιτηρείται επί 24ώρου βάσεως στη Βοστόνη, όπου προσγειώθηκε η πτήση 63 της «American Airlines». Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ντόναλντ Κάρτι, δήλωσε εξάλλου ότι το πλήρωμα του αεροσκάφους είχε επιστήσει την προσοχή των αρχών ασφαλείας του αεροδρομίου του Παρισιού, οι υπεύθυνοι όμως, ύστερα από έλεγχο που, όπως είπαν, έκαναν στον Ριντ, του επέτρεψαν να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

Η νέα υπόθεση του «βομβιστή των παπουτσιών» όπως ονομάστηκε, έφερε και τη Βρετανία στο προσκήνιο εξαιτίας της υπηκοότητας του Ριντ. Ετσι, χτες, δύο Βρετανοί μουσουλμάνοι υπεύθυνοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να προστατεύσει τα τζαμιά από την επιρροή εξτρεμιστών ισλαμιστών οι οποίοι κατηχούν «εκατοντάδες νεαρούς μουσουλμάνους», όπως έγραφαν χτες οι βρετανικές εφημερίδες «Times» και «Guardian». Σύμφωνα με το βρετανικό BBC που μεταφέρει δηλώσεις του Αμπντουλχάκ Μπέικερ, του προέδρου του τζαμιού του Λονδίνου στο οποίο σύχναζε ο νεαρός, υπάρχουν «εκατοντάδες Ρίτσαρντ Ριντ».

Στην Κούβα;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντανάμο, που βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κούβας, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά από δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι οι αιχμάλωτοι Ταλιμπάν, ενδέχεται να μεταφερθούν εκεί. Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου. Το σενάριο είχε επαναληφθεί και πάλι όσον αφορά πρόσφυγες από το Κόσσοβο, ενώ και Αϊτινοί πολιτικοί πρόσφυγες είχαν φιλοξενηθεί στο παρελθόν.

Προς το παρόν πάντως, η εκδοχή αυτή παραμένει σενάριο, ενώ την είδηση ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να μεταφέρουν ορισμένους από τους αιχμαλώτους Ταλιμπάν ή τα μέλη της οργάνωσης «Αλ Κάιντα» στο Γκουαντανάμο, στην Κούβα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου. Σύμφωνα με το NBC στον όρμο του Γκουαντανάμο, ήδη προετοιμάζεται ένα στρατόπεδο κράτησης αιχμαλώτων που ενδέχεται να ανοίξει στα μέσα Γενάρη. Το στρατόπεδο προορίζεται για τους σημαντικότερους κρατούμενους, ενώ θα μπορούσε επίσης να στεγάσει και τα στρατοδικεία από τα οποία θέλει ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους να δικαστούν οι αιχμάλωτοι. Μέχρις στιγμής, ορισμένοι από τους Ταλιμπάν και τους άνδρες της «Αλ Κάιντα» κρατούνται στο πολεμικό πλοίο «USS Peleliou» στη θάλασσα του Ομάν καθώς και σε μία βάση πεζοναυτών στο διεθνές αεροδρόμιο του Κανταχάρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ