ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΜΕ
Αντίσταση στην «ευρω»-ληστεία

Στο πλήγμα που θα δεχτεί το μεροκάματο των εργαζομένων από τη μετάβαση στο ευρώ και στην ανάγκη να διεκδικηθεί αγωνιστικά η διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αναφέρεται ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε λίγες μέρες θα μπει σε εφαρμογή η νομισματική χρήση του "ευρώ" στις συναλλαγές και στις αγοραπωλησίες των λαϊκών στρωμάτων.

Ο νέος αυτός νομισματικός μηχανισμός εξυπηρέτησης του ντόπιου και ευρωενωσιακού κεφαλαίου θα αξιοποιηθεί επιπρόσθετα και με τις γνωστές στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω για ό,τι αγοράζει ο εργαζόμενος και προς τα κάτω για ό,τι έχει σχέση με τους μισθούς και τα μεροκάματά του, ώστε να υποβαθμιστεί παραπέρα το βιοτικό του επίπεδο.

Ετσι, είναι φανερό ότι θα οδηγηθούμε σε γενικευμένες ανατιμήσεις των προϊόντων και των αγαθών, με την ανοχή τουλάχιστον της κυβέρνησης. Η κατάσταση αυτή θα πλήξει το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων και θα λειτουργήσει σαν κερδοσκοπικός μηχανισμός για τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυτή την "ευρώ"-ληστεία και καλεί την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να οργανώσουν το μέτωπο των αγώνων τους για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους και για τη διεύρυνσή τους, ώστε να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες».

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Ξεκινούν από τις 14 Γενάρη

Από τις 14 του Γενάρη ξεκινούν φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 28 Φλεβάρη. Η επίσπευση και πάλι της περιόδου έναρξης της παρατεταμένης, πλέον τα τελευταία χρόνια, περιόδου των εκπτώσεων, αποσκοπεί στην τόνωση της αγοράς, που για μία ακόμα φορά, εμφανίστηκε υποτονική λόγω της συρρίκνωση του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων. Βέβαια, φέτος, η θεσμοθετημένη διάρκεια των εκπτώσεων, είναι μειωμένη κατά περίπου 10 ημέρες, ωστόσο αυτό απέχει από το πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, που διεκδικεί η περίοδος των εκπτώσεων να διαρκεί ένα μήνα το χειμώνα και ένα το καλοκαίρι. Είναι γεγονός ότι τα όποια οφέλη του εμπορικού κόσμου, που θα προκύψουν από τις αγορές των καταναλωτικού κοινού, (που έχει παραπέμψει - λόγω του ισχνού εισοδήματος - την αγορά βασικών αγαθών για την περίοδο των εκπτώσεων) θα τα καρπωθούν τα πολυκαταστήματα, που με τον ένα ή άλλο τρόπο, παγιδεύουν τους καταναλωτές.

Το ευρώ

Με κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Α. Φωτιάδη και Ανάπτυξης Χ. Θεοδώρου καθορίστηκαν το ύψος και ο τρόπος επιβολής των προστίμων σε περιπτώσεις που αφορούν παραβίαση στην αναγραφή των διπλών τιμών, στη μετατροπή και τις στρογγυλοποιήσεις του ευρώ. Το πρόστιμα κυμαίνονται από 50.000 έως και 20 εκατομμύρια δραχμές, ενώ η σχετική απόφαση θα λαμβάνεται από τον υφυπουργό Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ο ένας στους δύο Ελληνες θεωρεί ότι δεν είναι ακόμη ενημερωμένος για το ευρώ, ενώ περίπου ο ένας στους πέντε αναφέρει ότι θα καταναλώνει λιγότερα κατά το διάστημα της μετάβασης στο νέο νόμισμα.

Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) επισημαίνει το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα κατά τις συναλλαγές των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ, λόγω, έλλειψης κερμάτων ευρώ του ενός και των δύο λεπτών, γιατί όπως αναφέρει ο ΣΕΣΜΕ, δε δόθηκαν από τις εμπορικές τράπεζες οι ποσότητες κερμάτων ευρώ (1 και 2 λεπτών) που ζητήθηκαν. Η αναφορά αυτή, μπορεί και να σχετίζεται και με μία προσπάθεια, της μη απόδοσης των ρέστων, σε ανάλογες περιπτώσεις, ακόμα και με... επαναστρογγυλοποίησης των τιμών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
«Κλειστόν» λόγω ευρώ

Κλειστές θα είναι τη Δευτέρα οι Τράπεζες, οι εφορίες και οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΙΚΑ κλπ) και άρα δε θα γίνονται συναλλαγές με το κοινό.

Ειδικότερα τη Δευτέρα, 31 Δεκέμβρη 2001, δε θα γίνονται συναλλαγές:

  • Οι εφορίες και τα δημόσια ταμεία. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών, η Δευτέρα 31 Δεκέμβρη 2001, ορίστηκε σαν ειδική αργία για τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ). Με βάση την απόφαση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τις κάθε είδους οφειλές τους στο δημόσιο ή να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι σήμερα το μεσημέρι (Παρασκευή 28 Δεκέμβρη) που ορίστηκε ως τελευταία εργάσιμη ημέρα για την καταβολή των κάθε είδους οφειλών στο δημόσιο και την υποβολή των οικείων φορολογικών δηλώσεων. Ειδικά, οι δηλώσεις ΦΠΑ που η προθεσμία υποβολής τους λήγει τη Δευτέρα 31-12-2001 θα υποβληθούν την Τετάρτη 2 Γενάρη 2002, επειδή η Δευτέρα ορίστηκε ως ειδική αργία.
  • Οι τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα (Ταμείο Παρακαταθηκών, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) με αποφάσεις των διοικήσεών τους. Αν και οι τραπεζοϋπάλληλοι θα εργάζονται κανονικά, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό και δε θα δέχονται συναλλαγές, λόγω προσαρμογής των συστημάτων με το ευρώ.
  • Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν για το ευρύ κοινό τα ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, του ΙΚΑ και άλλων ΔΕΚΟ, καθώς δε θα συναλλάσσονται με το κοινό (εξόφληση λογαριασμών κλπ).
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Ολοι ευχαριστημένοι...

Ειδυλλιακή εικόνα για το ευρώ επιχείρησε να δημιουργήσει ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, ανάγοντάς το σε νόμισμα... ταξικής συνεργασίας. Η ομιλία έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο και εντάσσεται στα πλαίσια των κυβερνητικών εκδηλώσεων για την εισαγωγή του νέου νομίσματος. Για το ίδιο θέμα σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομίας όπου και αναμένεται να κάνει σχετικές δηλώσεις.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης χτες, ούτε λίγο ούτε πολύ, τούς εμφάνισε όλους ευχαριστημένους με το νέο νόμισμα. Οι μεν καταναλωτές γιατί θα ψωνίζουν σε χαμηλότερες τιμές(;) λόγω ανταγωνισμού, οι εργαζόμενοι γιατί θα αυξηθεί(;) το εισόδημά τους, θα μειωθεί ο πληθωρισμός και θα υπάρξει σταθερότητα αγοραστικής δύναμης, οι επιχειρήσεις γιατί θα έχουν μεγαλύτερη αγορά, καθώς και μείωση επιτοκίων, κόστους παραγωγής, μείωση συναλλαγματικού κινδύνου και εξάλειψη συναλλαγματικής αβεβαιότητας και τέλος το κράτος γιατί θα εξοικονομήσει δαπάνες τόκων και θα επιτύχει μείωση του δημόσιου χρέους. Επομένως όλοι ευχαριστημένοι... Ζήτησε επίσης εγρήγορση και κοινή προσπάθεια απ' όλους κατά την περίοδο της προσαρμογής και υποσχέθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε ετοιμότητα. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από το βαθμό ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού για το νέο νόμισμα, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρα προπαγάνδας του ευρώ που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ