ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
Οι διακοπές της ΔΕΗ

Γρηγοριάδης Κώστας

Αφορμή για σχόλια έδωσε η τελευταία και, μάλιστα, εκτεταμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη νύχτα των Χριστουγέννων. Αρκετοί σημειώνουν πως αυξάνεται η συχνότητα των διάφορων ατυχημάτων της ΔΕΗ και δεν έχουν άδικο γι' αυτό. Δε νομίζουμε, όμως, πως έχουν δίκιο στο συμπέρασμά τους, ότι για την αύξηση αυτή φταίει το μονοπωλιακό καθεστώς, το οποίο απολαμβάνει η ΔΕΗ, ως η μοναδική ακόμη επιχείρηση παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, δηλαδή, το γεγονός πως δεν έχει ακόμη ξεπουληθεί. Και το λέμε αυτό, όχι γιατί έχουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεσή μας, σχετικά με τις αιτίες των τελευταίων διακοπών. Ούτε, γιατί θεωρούμε πως το καπιταλιστικό κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις του, διοικούσαν και διοικούν τη ΔΕΗ προς όφελος του λαού. Απλώς, όμως, μονοπώλιο ήταν η ΔΕΗ και πριν από χρόνια, όταν οι αντίστοιχες διακοπές ήταν πολύ λιγότερες. Αρα, μάλλον, δεν ευθύνεται ο παράγοντας αυτός για την αυξανόμενη τελευταία συχνότητα των ατυχημάτων και των διακοπών. Οσοι ψάχνουν τις αιτίες, πάντως, ας τις αναζητήσουν στο όλο και μεγαλύτερο κυνηγητό των κερδών, ώστε να γίνει περισσότερο «ελκυστική» η επιχείρηση στους υποψήφιους και επίδοξους «στρατηγικούς επενδυτές».

Διαμάχη για το θεαθήναι

Τρεις νέες αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις οποίες απορρίφτηκαν ισάριθμες αιτήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά πράξεων του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (Πε ΣΥ) Αττικής παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, ως δικαίωση των θέσεών του, «στη δικαστική διαμάχη με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς» - όπως αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Οι αιτήσεις του Πανεπιστημίου αφορούσαν τις πράξεις απομάκρυνσης από το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» τριών πανεπιστημιακών γιατρών, όπου απασχολούνταν παράλληλα με ιδιωτικές κλινικές.

Βέβαια, τα περί διαμάχης είναι για το θεαθήναι, αφού τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας συμφώνησαν με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, μέχρι να μεταφερθούν οι πανεπιστημιακές κλινικές στα νοσοκομεία Χαϊδαρίου (Αθήνα) και «Παπαγεωργίου» (Θεσσαλονίκη). Επιπλέον, οι τελευταίοι πήραν και μποναμά 5% πλέον εκείνων που απέδιδαν στο πανεπιστήμιο.

Μετά από τέτοιες δικαιώσεις δεν μπορεί παρά να ισχύει το «μακάρι να είμαι πάντα ο... ηττημένος»!

Διάχυση ευθυνών ή...

Η διάχυση των ευθυνών, έτσι ώστε κανένας, τελικά, να μην ευθύνεται, για ό,τι στραβό και ζημιογόνο γίνεται, είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Οι πάντες γνωρίζουν, για παράδειγμα, πόσο εύκολα καταφεύγουν οι κυβερνώντες στη δικαιολόγηση πολλών φυσικών καταστροφών με το ...επιχείρημα των «ακραίων φυσικών φαινομένων». Και, σε ό,τι αφορά τα χιόνια, που έπεσαν τελευταία στη χώρα μας, το επιχείρημα στέκει. Πράγματι, μπορεί να θεωρηθεί ένα «ακραίο φυσικό φαινόμενο». Σε ό,τι αφορά, όμως, τη διευθέτηση του χειμάρρου Διακονιάρη, που πνίγει σαράντα χρόνια τώρα τις νότιες συνοικίες της Πάτρας, μόνον, ως φαινόμενο εγκληματικής αδιαφορίας μπορεί να θεωρηθεί.

Επομένως, όταν κάποιοι θέλουν, σώνει και καλά, να μας πείσουν, πως «όταν συμβαίνουν θεομηνίες αναπόφευκτο είναι να υπάρχουν θύματα», συμπληρώνοντας πως «δε φταίει για όλα το κράτος», αλλά «μπορεί να φταίει και η φύση, ο Παντοδύναμος, η ίδια η κοινωνία, που στην Ελλάδα αδιαφορεί για τα πάντα, μπαζώνοντας τα ποτάμια και χτίζοντας στα ρέματα», κλπ., κλπ., ας είναι περισσότερο προσεκτικοί.

... αναζήτηση των πραγματικών αιτίων

Και κάτι ακόμη. Αν δεχτούμε, ως σωστή τη διαπίστωση, ότι «η κοινωνία αδιαφορεί για τα πάντα» και ο καθένας κοιτάζει το εγωιστικό ατομικό του συμφέρον, αδιαφορώντας για το δημόσιο, δεν πρέπει, αμέσως μετά, να αναζητήσουμε τις αιτίες του φαινομένου αυτού; Δεν πρέπει να αναζητήσουμε τους παράγοντες, που καλλιεργούν και έχουν αναγορεύσει σε πρώτιστες ...αξίες της κοινωνίας μας, τον ατομικισμό, το βόλεμα, το πάση θυσία κέρδος, τον ανταγωνισμό, κλπ., κλπ; Ολους αυτούς, δηλαδή, που έχουν καταντήσει έτσι την κοινωνία; Προφανώς, η «αδιαφορία της κοινωνίας» είναι μια συνέπεια της ύπαρξης και λειτουργίας των παραγόντων αυτών, ενώ οι κύριες ευθύνες για την κατάσταση βαραίνουν τους δεύτερους. Αν θέλουμε, επομένως, να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα όποια αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα, πρέπει να αποκαλυφθούν και να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι παράγοντες, που τα γεννούν, τα αναπαράγουν και τα ενισχύουν. Και αυτοί, δεν είναι άλλοι, από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα θεμέλιά του.

Ευρω-ταλαιπωρίες

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε 28 δήμους και μια μικρή αναβολή, με παρέμβαση Χριστοδουλάκη, αυξήσεις 10% στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, προβλήματα στις πληρωμές λόγω ευρώ. Φαίνεται ότι κάποιοι φροντίζουν να υπονομεύσουν την ευχή «Καλή Χρονιά», πριν καλά - καλά εκπνεύσει το 2001.

Εχουν, μάλιστα, ήδη καταφέρει να ταλαιπωρήσουν επαρκώς όσους είχαν συναλλαγές αυτές τις μέρες, με τις Εφορίες και τις τράπεζες. Μην ξεχνάτε ότι τα τελευταία εκκαθαριστικά της Εφορίας έφτασαν τις τελευταίες μέρες του Νοέμβρη, οπότε δεν ευθύνεται ο κόσμος για τα όσα επακολούθησαν.

Φυσικά, όποιος βασίζεται σ' αυτούς για να του ...πάει καλά η νέα χρονιά, μάλλον έχει χάσει από χέρι, και σίγουρα λίγοι είναι οι τόσο αδαείς σ' αυτήν τη χώρα.

ΜΕΣΑ στο πνεύμα των ημερών, η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να παρατείνει μέχρι το τέλος του Γενάρη την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Αν είναι να κάνεις ένα ξεπούλημα, κάντο σε ΕΥΡΩ!

Αφήστε, που όλοι μιλάνε για δυσκολίες στην εύρεση αγοραστή. Αγνωστο, πόσα είναι ψέματα και πόσα αλήθεια, από όσα ακούγονται. Πάντως, το αποτέλεσμα είναι ένα: Ο εθνικός αερομεταφορέας εκποιείται συνεχώς και σε χαμηλότερη τιμή.

ΜΟΝΟ ΤΟ 10%, όσων ακούγονται για τα προβλήματα που θα επιφέρει η έλευση του ευρώ, να είναι αλήθεια, καταλαβαίνετε ότι θα γίνει χαμός και οι τραγελαφικές καταστάσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη.

Δε θα έχουν ψιλά - λέει - τα σούπερ μάρκετ, άγνωστο το πόσα τραπεζικά «μηχανήματα» θα λειτουργούν, στρογγυλοποιήσεις προς τα επάνω και ...άλλα πολλά μάς περιμένουν. Θα ταλαιπωρηθείτε, λοιπόν, που θα ταλαιπωρηθείτε, τουλάχιστον ...διασκεδάστε το.

ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ΟΤΙ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, εμφανίστηκε για μια φορά ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το ίδιο σίγουροι είναι και οι κυβερνώντες. Σα να λέμε πως η καλύτερη ευχή για το 2002 είναι να τους χαλάσουμε τη σιγουριά.

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Προστάτες... »

«

Υπευθυνότητα να Προστατεύεις». Αθελά τους, οι συντάκτες Εκθεσης Επιτροπής του ΟΗΕ ομολόγησαν, από τον τίτλο και μόνον, τους σκοπούς τους, να κατοχυρώσουν και θεσμικά πλέον το δικαίωμα του ιμπεριαλισμού να παριστάνει τον «προστάτη» σε όλον τον κόσμο; `Η ηθελημένα επέλεξαν έναν τίτλο, που να προετοιμάζει τους λαούς για το τι τους περιμένει; `Η θεωρούν πλέον τόσο πολύ ξεπερασμένη την έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας, που δεν τους «ξεφεύγουν» οι όροι, αλλά αντανακλούν μ' αυτούς, ψυχρά και με ειλικρίνεια, την πραγματικότητά τους;

Μπορεί και όλοι αυτοί οι λόγοι μαζί να έπαιξαν το ρόλο τους για τη συγκεκριμένη τιτλοδότηση. Πάντως, η ουσία της έκθεσης είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική για την ιμπεριαλιστική πραγματικότητα, που θέλουν να επιβάλουν σαν μοναδική, απόλυτη και δεδομένη αλήθεια. Αντιστρέφοντας, όχι μόνο τις έννοιες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και τις αξίες που μέχρι χτες θεωρούνταν σχεδόν απαραβίαστες, τουλάχιστον στους τύπους, θέλουν να αναδείξουν σε «πανανθρώπινη αξία» την κατάργηση της εθνικής ανεξαρτησίας και τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε κυρίαρχες χώρες.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», δωδεκαμελής επιτροπή, που συστάθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρουσίασε την περασμένη βδομάδα τα πορίσματά της, που, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ως «δικαιολογημένη την πραγματοποίηση στρατιωτικών επεμβάσεων σε κάθε χώρα - πλην των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις τους αποτύχουν στην αποτροπή γενοκτονίας εθνοκάθαρσης, μαζικών φόνων, βεβιασμένης απώθησης κατοίκων και εκτεταμένης τρομοκράτησης πολιτών»...

Δηλαδή, με άλλα, πιο απλά, λόγια, ο ιμπεριαλισμός, έχοντας επίγνωση των εγκλημάτων που κάνει καθημερινά σε βάρος των λαών, κόβοντας και ράβοντας το «δίκαιο» και το άλλοθι στα μέτρα του, τώρα επιδιώκει, αυτά του τα εγκλήματα προκαταβολικά να τα θεσμοποιήσει και να τα αναδείξει σε οικουμενικές υποχρεώσεις... Από την άλλη, με αυτή τους τη λογική, «έγκλημα» πλέον θα είναι το αντίθετο, δηλαδή η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας από ένα κράτος. Οσον αφορά το πώς διαμορφώνονται τα άλλοθι των επεμβάσεων, έχουμε πείρα μεγάλη πλέον. Ποιος ξεχνά, για παράδειγμα, πως τα υποτιθέμενα θύματα εθνοκάθαρσης στο Κόσσοβο ήταν σερβικής καταγωγής και τα τραύματα που τους σκότωσαν βρίσκονταν σε άλλα σημεία από τις τρύπες που είχαν ανοίξει άλλες σφαίρες πάνω στις αλβανικές ενδυμασίες;..

Το ποιος κάνει εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα, είναι γνωστό σε όλους. Αλλωστε, ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός φροντίζει να γίνονται γνωστά τα κατορθώματά του - βομβαρδισμοί αμάχων, δολοφονίες παιδιών και άλλα, που πλέον παίζουν σαν «δεδομένα» στις καθημερινές ειδήσεις - για να τρομοκρατεί και να υποτάσσει τους λαούς. Ομως, το δίκαιο ή το άδικο δεν είναι δυνατό να το δώσουν οι ίδιοι οι δολοφόνοι και τα όργανα - θεσμοί τους, που ζυγίζουν ανάλογα με τους ιμπεριαλιστικούς συσχετισμούς που έχουν επιβληθεί ή επιδιώκουν να επιβάλουν. Το δίκαιο θα το επιβάλουν οι λαοί, όχι με τις καταγγελίες μόνον, ούτε με την παθητική αγανάκτηση, αλλά με το συντονισμένο αγώνα, που στόχο έχει, όχι μόνο να αποκαλύπτει ή και να ανατρέπει σχέδια, αλλά να ανατρέψει συθέμελα ολόκληρο το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ