ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αφετηρία αντίστασης και διεκδίκησης με προοπτική

Με μια ομοβροντία συλλαλητηρίων σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οι άνεργοι και οι μετανάστες βγαίνουν στο προσκήνιο. Την Πέμπτη 31 του Γενάρη και στις 30 του μήνα, βγαίνουν στους δρόμους και στις πλατείες. Καταδικάζουν την πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας, της φτώχειας. Υπερασπίζονται τη δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, διεκδικούν νέα ασφαλιστικά δικαιώματα που να ικανοποιούν τις πραγματικές τους ανάγκες.

Η τελευταία μέρα του Γενάρη μπορεί και πρέπει να γεννήσει μια νέα πορεία στην πάλη των εργαζομένων. Να γίνει αφετηρία για ένα αποφασιστικό βήμα στην οργάνωσή της, στην πάλη της για μια καλύτερη ζωή. Η αναμέτρηση δεν είναι εύκολη. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τις οδηγίες της ΕΕ, επιδιώκουν να βαθύνουν και να σταθεροποιήσουν τη λιτότητα, την αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, να ιδιωτικοποιήσουν παραπέρα την Υγεία, την Παιδεία, να στραγγαλίσουν ολοκληρωτικά τις υπηρεσίες Πρόνοιας, να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά στην ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο ΣΕΒ χειροκροτεί και πιέζει για περισσότερα κέρδη, για μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στηρίζει και επαυξάνει στην ίδια κατεύθυνση. Συγκλίνει σταθερά στην πολιτική της άρχουσας τάξης, σηκώνοντας την τρύπια σημαία της «ευρωπαϊκής σύγκλισης».

Αντεργατική επέλαση

Μέσα σ' αυτό το κλίμα κάποιοι ξαναζεσταίνουν τη σούπα της «ακυβερνησίας». Η «πατρίδα» σε κίνδυνο. Η «τάξη» σε κίνδυνο, γι' αυτό καθίστε στ' αυγά σας! Είναι όλα φούμαρα. Με «ακυβερνησία» ή χωρίς αυτή, τίποτα δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να εξαγγείλει για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους «αυξήσεις» πείνας. Σε τίποτα δεν την εμποδίζει, να προχωρά ακάθεκτη στην απόλυτη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, να ετοιμάζει μαζί με τους «45» και όλους τους άλλους, την ανατροπή του Ασφαλιστικού.

Το - ούτε - μισό ευρώ «αύξηση» δεν είναι μόνο απάτη και κοροϊδία. Είναι ο οβολός για να μας περάσουν όλους στον Αχέροντα και από εκεί στον Αδη της εξαθλίωσης. Η ανεργία, κρύα αγχόνη για τους νέους. Η Κομισιόν ανεβάζει το ποσοστό στο 29,6% για την Ελλάδα. Ενας στους τρεις νέους δηλαδή είναι σταθερά άνεργος. Το 2000 η ανεργία στη χώρα μας στο 11,1%, τρεις ολόκληρες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ιδού η σύγκλιση. Να τα επίχειρα της ΟΝΕ.

Κι όμως, ορισμένοι συνεχίζουν να βαυκαλίζονται με την ευρωπαϊκή προοπτική, με τον «κοινωνικό διάλογο»... Μας καλούν να μείνουμε κολλημένοι στο βάλτο της εκμετάλλευσης, για να μπορεί το κεφάλαιο να προχωρά απρόσκοπτα στις λεωφόρους της κερδοφορίας. Ως πότε θα τους ανεχόμαστε; Ως πότε θα υπομένουμε σ' αυτή την ατέλειωτη βαρυχειμωνιά;

Η αγανάκτηση δε φτάνει

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Και όπως εύστοχα σημειώνει το ΠΑΜΕ στην προκήρυξή του για τα συλλαλητήρια, η αγανάκτηση δε φτάνει! «Πρέπει να βγουν σοβαρά συμπεράσματα. Να μπουν νέες δυνάμεις στη δράση, να καταδικαστεί μαζικά η αντιλαϊκή πολιτική» Γιατί η μαζική λαϊκή συμμετοχή είναι το κρίσιμο μέγεθος. Η δυσαρέσκεια πρέπει να πάρει «σάρκα και οστά». Να γίνει θέληση για δράση. Να εκδηλωθεί ξεκάθαρα και στα συλλαλητήρια, αλλά και κάθε μέρα, στους χώρους δουλιάς, στις επιτροπές αγώνα, που πρέπει να μπούνε μπροστά, να δώσουν τη μάχη στη γειτονιά, στο εργοστάσιο, στο σχολείο.

Σταθερά και όσο γίνεται πιο πλατιά να οικοδομείται η εργατική-λαϊκή συσπείρωση, που θα συγκρούεται αποφασιστικά με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Γιατί όσο η πολιτική αυτή «θα περπατάει», στο διάβα της, θα παίρνει κεφάλια. Θα στερεί τη μόρφωση από τα παιδιά μας, τα φάρμακα από τον γέροντα, την εργασία από τους νέους. Οι λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουν ν' αντιμετωπίζονται σαν εμπόρευμα, θα μπαίνουν κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη των κερδών της πλουτοκρατίας. Οσο οι αγώνες μένουν πίσω, η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου θα παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Που θα πνίγει στο πέρασμά της τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, θα διογκώνει τη φτώχεια και την ανέχεια, θα κάνει τη ζωή μας αβάσταχτη.

Σε αυτή τη «μάχη για τη ζωή», σ' αυτό τον αγώνα, έχουν θέση όλοι. Ανεργοι και εργαζόμενοι, νέοι και απόμαχοι της δουλιάς, άντρες και γυναίκες, Ελληνες και μετανάστες. Εχουν υποχρέωση να δηλώσουν «παρών» όλοι οι συνδικαλιστές που σέβονται την αποστολή τους και τιμούν την εμπιστοσύνη με την οποία τους «χρέωσαν» οι εργαζόμενοι.

Τέσσερις μέρες πριν τα συλλαλητήρια, όλες οι δυνάμεις πρέπει να μπούνε στη μάχη. Κάθε ολιγωρία, κάθε καθυστέρηση μετράει σε βάρος της κοινής υπόθεσης. Τώρα είναι η ώρα της προσωπικής συμβολής, της ατομικής στράτευσης. Ολοι δίνουμε εξετάσεις. Την Πέμπτη λοιπόν όλοι στα συλλαλητήρια, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην πλατεία Ελευθερίας, στην πλατεία Λαού, παντού...


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Δραστήρια γηρατειά» - δουλιά ως το θάνατο

Πώς πήγαν έτσι στράφι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αύξηση του μεροκάματου κατά 0,49 ευρώ; Γιατί δεν άρχισε να πανηγυρίζει ο κόσμος κι ακόμα χειρότερα γιατί δεν προσπάθησε η κυβέρνηση να πείσει ότι πρόκειται για μια ακόμα «γενναία προσφορά του ΠΑΣΟΚ στο λαό»;

Γιατί τα ψέματα έχουν τελειώσει από καιρό. Γιατί τα χειρότερα είναι μπροστά. Κι αυτό που διαισθάνονται οι άνθρωποι της δουλιάς, το γνωρίζει από πρώτο χέρι η κυβέρνηση και θέλει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σιωπή γύρω από το σύνολο της πολιτικής της.

Τα 0,49 ευρώ έχουν ήδη εξανεμιστεί πριν ακόμα καταβληθούν. Κι έτσι μια συζήτηση για τους μισθούς παραπέμπει αναγκαστικά στο σύνολο του επιπέδου ζωής. Μια τέτοια συζήτηση δεν περιορίζεται μόνο στην καλπάζουσα ακρίβεια «για να γίνουμε Ευρωπαίοι και στις τιμές». Φέρνει, για παράδειγμα, στην επιφάνεια και τα αμύθητα ποσά που αρπάζονται από τις τσέπες των εργατών, όταν τολμούν να θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο λειτουργεί για να παράγει εκπαιδευμένους μισθωτούς σκλάβους αλλά και τέτοιους σκλάβους που να έχουν πληρώσει ακριβά και προκαταβολικά στ' αφεντικά τους αυτήν την εκπαίδευση.

Μια συζήτηση για το εισόδημα παραπέμπει, επίσης, ευθέως στα ακόμα περισσότερα που κοστίζει η υγεία. Στους τρελούς φόρους που πληρώνουν άμεσα και έμμεσα οι εργαζόμενοι, για να παρέχεται όλο και περισσότερο κρατικό - δημόσιο χρήμα στο κεφάλαιο και να αυξάνονται ταυτόχρονα τρομακτικά οι μηχανισμοί αστυνόμευσης και καταστολής, τόσο αναγκαίοι στην άρχουσα τάξη για να προλάβει δυσάρεστες γι' αυτήν εξελίξεις.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο αυτή και όχι μόνο σ' αυτή τη χώρα, μαζί της όλος ο μηχανισμός της αστικής προπαγάνδας, έχουν κάθε λόγο να γίνεται ντόρος για τα πιο απίθανα πράγματα, να καθηλώνεται ο εργάτης στη φτηνή - «τζάμπα» - τελικά ακριβοπληρωμένη τηλεόραση, αρκεί να μη συζητά, αρκεί να μη ρωτά τον διπλανό του «και τώρα τι κάνουμε;», αρκεί να μη διαβάζει, να μη μελετά, να μην αναζητά τρόπους διεξόδου και ακόμα χειρότερα να μη συναντιέται με το συνάδελφό του, παρά μόνο πάνω από μια μηχανή σφαγείο.

Ποιος, λοιπόν, απ' αυτούς θα ανοίξει μια συζήτηση για τους μισθούς, όπως και μια συζήτηση για την Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλιση, την ανεργία όταν αυτές οι συζητήσεις οδηγούν πλέον όχι μόνο σε διαπιστώσεις, αλλά όλο και περισσότερο σε αναζήτηση διεξόδου; Και μια τέτοια αναζήτηση όταν οδηγεί σε δρόμους που συμφέρουν την εργατική τάξη, πάση θυσία πρέπει να αποφευχθεί. Κι όταν η συζήτηση γίνεται αναπόφευκτη, σειρά έχουν οι «σύγχρονες» ορολογίες για τη συνέχιση της εξαπάτησης.

Η τελευταία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση (24 Γενάρη 2002) προπαγανδίζει την ανάγκη να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι το στόχο του κεφαλαίου για «δραστήρια γήρανση»! Δηλαδή, να παραμένουν οι εργαζόμενοι ακόμα περισσότερα χρόνια στην παραγωγή, σαν ένα από τα μέτρα που ζητά η άρχουσα τάξη, για να προωθηθεί αυτό που ονομάζει «απελευθέρωση του δυναμικού των αγορών εργασίας» και παπαγάλισε ακριβώς με τη σχετική ανακοίνωση ο Ρομάνο Πρόντι πρόεδρος της Κομισιόν.

Περιθώρια για αναζητήσεις διεξόδου υπέρ των εργατών δεν αφήνει ούτε ο Β. Ντόιζεμπεργκ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Ζήτησε ευθέως συνέχιση των πολιτικών λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις.

«Δραστήρια γήρανση», λοιπόν, η οποία όπως λέει επί λέξει η Επιτροπή στο κείμενό της «θα έχει μείζονα θετικό αντίκτυπο στην οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων συντάξεων και Υγείας». Ομως τα ευρωπαϊκά κοινωνικο - ασφαλιστικά συστήματα καταρρέουν, γιατί το κεφάλαιο όχι μόνο δεν πληρώνει για τη βλάβη που προκαλεί η δράση του στον εργαζόμενο πληθυσμό, αλλά και αξιώνει να κερδίσει περισσότερα, εξαναγκάζοντας τα θύματά του να πληρώσουν κι άλλο. Να πληρώσουν, παραμένοντας στη δουλιά ώσπου να πεθάνουν, να πληρώσουν ρίχνοντας τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο. Να πληρώσουν και με τη μετατροπή του όποιου δημόσιου συστήματος Υγείας παραμένει ως τέτοιο σε απόλυτα ιδιωτικοποιημένο.

Η εργατική τάξη έχει κάθε λόγο όχι μόνο να ανησυχεί για τις αρνητικές εξελίξεις που τρέχουν πίσω από την πλάτη της, πάνω στο κορμί της. Εχει κάθε λόγο να βγει στο δρόμο. Εχει κάθε λόγο, ναι, να σταματήσει τη δουλιά και να βρει λίγο χρόνο να συζητήσει το τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει, ποιος κερδίζει, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αυτές τις μέρες με δεκάδες καθημερινά περιοδείες και συγκεντρώσεις μέσα κι έξω από τους χώρους δουλιάς. Αυτό πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν και την ώρα που ο Πολυζωγόπουλος θα προβάρει τη γραβάτα του για το νέο διάλογο της απάτης. Σ' αυτήν την αφύπνιση και συνάμα διεκδίκηση έρχονται να συμβάλουν και τα συλλαλητήρια που έχουν προκηρυχτεί για τις 31 Γενάρη. Δε θα είναι «μια απ' τα ίδια» κινητοποίηση, γιατί δεν είναι «μια απ' τα ίδια» οι εξελίξεις.

Πρέπει να είναι και μια πρώτη απάντηση στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος την ώρα που η κυβέρνησή του οργανώνει τη μεγάλη ανατροπή σε Ασφάλιση και Υγεία δηλώνει ότι «στο τέλος θα βγούμε όλοι νικητές», εξομοιώνοντας εργάτες και αφεντικά, ταυτίζοντας στις συνειδήσεις ως κοινό το συμφέρον των εργατών με την κυβέρνηση των αστών.

Να είναι μια απάντηση στην υπογραφή της κυβέρνησης στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εργασίας (18-19 Γενάρη 2002 στο Μπούργκας της Ισπανίας) που εξηγεί πώς θα «βγούμε όλοι νικητές»: «Με επέκταση του εργασιακού βίου, αποθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης, ενθάρρυνση της παραμονής ασφαλισμένων στην αγορά εργασίας»!

Τα συλλαλητήρια οφείλουν να δώσουν τέτοια απάντηση, που να μην μπορούν κυβερνητικά στελέχη σαν τον υφυπουργό Ασφαλίσεων να δηλώνουν «δε θέλουμε να βλάψουμε κανέναν, θέλουμε το ενιαίο καλό». Να κάνουν καθαρό πως στη συνείδηση των εργατών αυτή η κυβέρνηση, αυτή η πολιτική, και να βλάψει θέλει και για ένα μόνο καλό νοιάζεται: Τους εργάτες χτυπάει, για τους αστούς δουλεύει.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Οι συγκεντρώσεις στις πόλεις
Στις 30 Γενάρη

Λάρισα στις 7 μ.μ. στην κεντρική Πλατεία.

Τρίκαλα στις 6 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο.

Καρδίτσα στις 7 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο.

Στις 31 Γενάρη

Αθήνα στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).

Θεσσαλονίκη στις 6 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.

Πειραιάς στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Κοραή.

Πάτρα, στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Κοζάνη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Πτολεμαΐδα στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Νάουσα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, που είναι και ο διοργανωτής.

Βέροια στις 6.30 μ.μ. στην αγορά.

Γιαννιτσά στον πεζόδρομο.

Αλεξανδρούπολη στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο.

Σέρρες στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

Καβάλα, στις 6 μ.μ. στην κεντρική Πλατεία.

Κομοτηνή στις 6 μ.μ. στην αρχή της Βενιζέλου.

Βόλος στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ηράκλειο στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Λιονταριών.

Μυτιλήνη στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Σαπφούς.

Σάμος στο Καρλόβασι στις 6 μ.μ.

Αγρίνιο στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Καλαμάτα στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Κόρινθος στις 6.30 μ.μ. στα Περιβολάκια.

Πύργος στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία ΟΤΕ.

Ναύπλιο στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο.

Κεφαλλονιά στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Χαλκίδα στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Λιβαδειά στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική Πλατεία.

Θήβα στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Λαμία στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Πάρκου.

Αμφισσα στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Λαού.

Χανιά στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Λήμνος στις 6 μ.μ. στο λιμάνι της Μύρινας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ