ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αχ, ρε Νίκο, χάνουμε χρόνο!

Γιατί, λοιπόν, ένας σερβιτόρος, με τόσο ωραίο και καθαρό χαμόγελο, δεν πρέπει να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και Ν. Δημοκρατία; Η απάντηση στο ερώτημα είναι: για δέκα εκατομμύρια λόγους! Οσα είναι τα κακά του κόσμου και άλλα τόσα που ακολουθούν, αν, εσύ Νίκο, δεν τους φράξεις το δρόμο.

Τα δυο αυτά κόμματα είναι υπεύθυνα για την πείνα, για τον αναλφαβητισμό, για τη βία, για την ανεργία, για την πορνεία, για την εκμετάλλευση, για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, για τα παιδάκια που πεθαίνουν από αρρώστιες αμέσως μόλις γεννηθούν, για τις πυρηνικές δοκιμές, για την καταπίεση, για το ρατσισμό, για την ανασφάλεια, για τη χυδαιότητα και το κακό γούστο... για τον πόλεμο!

Οχι! Φυσικά, δεν είναι τα δυο αυτά κόμματα που κυβερνάνε τον κόσμο. Δεν έδωσαν αυτά την εντολή να διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία, να ισοπεδωθεί το Ιράκ, να ληστευτούνε τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, να γεμίσουν τα χαντάκια της Ρουάντα με τυμπανισμένα πτώματα παιδιών και γυναικών. Δεν είναι τα δύο αυτά κόμματα που πάτησαν τη σκανδάλη στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν. Δεν είναι αυτά που φτιάξανε τα λευκά κελιά στη Γερμανία και αργότερα στην Τουρκία. Δεν είναι αυτά που δημιούργησαν τα εκατομμύρια των αστέγων. Τα χιλιάδες παιδιά των φαναριών, τα αδέσποτα παιδιά των πεζοδρομίων, την κρατική τρομοκρατία. Ομως - και αυτό θέλω να το προσέξεις Νίκο, γιατί εδώ βρίσκεται η απάντηση - τα δυο αυτά κόμματα εκφράζουν αυτή την πολιτική. Στηρίζουν αυτή την πολιτική. Υπογράφουν αυτή την πολιτική. Παίρνουν μέρος στην επιβολή αυτής της πολιτικής. Και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Υπάρχουν, άλλωστε, και τα πρακτικά της Βουλής!

Ολα αυτά Νίκο, εσύ ένα παιδί από τις άκρες του Αχελώου, ένα παιδί που κουβέντιασες με τ' αηδόνια, που ορκίστηκες να κυλήσει η ζωή σου γόνιμα όπως τα νερά του ποταμού της πατρίδας σου. Εσύ, Νίκο, που το όπλο σου είναι η εργασία σου, τα άσπρα δόντια σου και η ευγενική φωνή σου, τι δουλειά έχεις με αυτούς τους βρικόλακες;

Θέλεις εσύ Νίκο, η σύνταξη του πατέρα σου να μην φτάνει ούτε για τσιγάρα; Να τον βλέπεις στις ουρές, στα ράντζα των νοσοκομείων; Να τον ακούς να βογκάει όταν έρχονται οι λογαριασμοί; Θέλεις εσύ Νίκο, να έχεις περάσει τα τριάντα και να μην μπορείς να στήσεις οικογένεια γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για το ενοίκιο, για τα έπιπλα, για τις συσκευές; Και πού να τολμήσεις να κάνεις παιδιά! Και κανένας δε σε βεβαιώνει πως και αύριο θα έχεις δουλιά!

Συγχώρα με, αλλά νομίζω πως σπαταλάμε πολύτιμες δυνάμεις. Χαμένος καιρός να κουβεντιάζουμε ότι θα 'πρεπε να είχες - από καιρό - απομακρυνθεί απ' αυτούς. (Σωστότερα ότι δεν έπρεπε ούτε για μια στιγμή να είχες πάει κοντά τους). Το ζήτημα δεν είναι, πώς ένας σερβιτόρος, που διανύει του κόσμου τα χιλιόμετρα μέσα σε τόσο μικρό χώρο, δεν πρέπει να ψηφίζει κόμματα με πολιτικές που στρέφονται εναντίον του. Το ζήτημα είναι, πως εσύ Νίκο, θα βοηθήσεις να εξαφανιστούν αυτά τα κόμματα και αυτές οι πολιτικές!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τιμώντας την Ελληνίδα αγρότισσα

Οχι, δεν ήταν μια συνηθισμένη γιορτή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η γιορτή της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας την περασμένη Κυριακή στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» ήταν αφιερωμένη στην ξεχασμένη, από την πολιτεία, Ελληνίδα αγρότισσα.

Πρωτότυπος και ο τρόπος του γιορτασμού: Η προσφορά της αγρότισσας σ' όλες τις εκφάνσεις της παρουσιάστηκε όχι μόνο μέσα από το λόγο, αλλά μέσα από το χορό, το τραγούδι, τη μουσική, την ποίηση, την ιστορία, σ' ένα ολοκληρωμένο όσο και ζωντανό χρονικό, που επιμελήθηκε η Πολιτιστική Επιτροπή της ΟΓΕ. Ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς της Θεσσαλίας από το Σύνδεσμο Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών της Βαγγελιώς Λύτρα και συνεχίστηκε με εναλλαγή λόγου, ποίησης και μουσικής - παραδοσιακής και σύγχρονης. Τέσσερα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής, η Ειρήνη Γοργία, η Κατερίνα Ευσταθίου, η Κατερίνα Μιχαήλ και η Βασιλεία Παπαρήγα «δάνεισαν» τη φωνή τους στην ιστορική αναδρομή, αλλά και στην ανάπτυξη των σημερινών αγώνων των αγροτισσών για δύσκολα προβλήματα - βιοτικά, οικογενειακά, προβλήματα ανεργίας, παιδείας, απουσία βοήθειας από το κράτος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΟΓΕ τιμά την προσφορά της αγρότισσας: Οπως θύμισε στην ομιλία της η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου, μέσα στα 26 χρόνια δράσης της η Ομοσπονδία ποτέ δεν παρέλειψε στα συνέδριά της τις διεκδικήσεις των αγροτισσών. Τρεις οι κορυφαίες εκδηλώσεις για την αγρότισσα στη Θεσσαλία - το 1980, 1988 και η μεγάλη έρευνα του 1993. Που αποκάλυψε ανεργία, φτώχεια, 70% αναλφαβητισμό στις γυναίκες, έλλειψη διασκέδασης. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο μαζί με το εργόχειρο ροκανίζουν το 93% του ελεύθερου χρόνου των γυναικών στην ύπαιθρο. Και ενώ οι ίδιες παρακολουθούν τηλεόραση, τα ΜΜΕ σχεδόν ποτέ δεν ασχολούνται με τα προβλήματά τους. Αντίθετα, τις μορφώνουν με τηλεσκουπίδια, όπως τόνισε η ομιλήτρια.

«Το 2002 έφτασε και γιορτάστηκε πανηγυρικά, είπε, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προχώρησε, η νομισματική ένωση έγινε, αλλά... Τώρα καταργήθηκε και το πενιχρό εκείνο επίδομα που είχε κατακτήσει η αγρότισσα σαν σύνταξη με αγώνες του γυναικείου και του αγροτικού κινήματος. Τώρα ξανά ανασφάλιστη η αγρότισσα, αφού δεν αντέχει το αγροτικό νοικοκυριό να πληρώνει τα ανταποδοτικά τέλη που επέβαλαν οι ευρωπαϊκοί εκσυγχρονισμοί... Ξεκληρίζονται τα μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά, το αγροτικό εισόδημα χρόνο το χρόνο συρρικνώνεται, τα παιδιά φεύγουν μακριά...».

Θα ξαναβρεθούμε μαζί, στα μπλόκα

Γλυκερία Πούλιου ονομάζεται η αγωνίστρια αγρότισσα, που στο πρόσωπό της η ΟΓΕ τίμησε τη γυναίκα της υπαίθρου. Η Γλυκερία αφιέρωσε τη ζωή της στο κίνημα και στη γη. Κατάγεται από το Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων και μένει στη Φωτάδα Τρικάλων. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1927. Από δέκα χρονών βοηθάει την οικογένειά της στις αγροτικές δουλιές. Το 1942, μόλις 15 χρονών, δουλεύει σαν σύνδεσμος και αμέσως μετά γίνεται δραστήριο μέλος της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ. Το 1944 βγαίνει στο βουνό αντάρτισσα. Το 1947 συλλαμβάνεται για τη δράση της και δικάζεται από στρατοδικείο. Το 1948 βρίσκεται φυλακισμένη στις φυλακές Αβέρωφ. Το 1950 στις φυλακές Καλλιθέας και μετά ξανά στις φυλακές Αβέρωφ. Το 1952 αποφυλακίζεται και ξαναγυρίζει στο χωριό της. Ασχολείται πάλι με τις αγροτικές εργασίες. Σ' όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα, συνέχισε τη δράση της στο μαζικό κίνημα και ιδιαίτερα στο αγροτικό.

Η Γλυκερία είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων. Πολλές φορές συμμετείχε σε επιτροπές του Συλλόγου για την αγρότισσα. Στις 8 Μάρτη του 1980, στην εκδήλωση της ΟΓΕ για την αγρότισσα στη Λάρισα, προσκλήθηκε τιμητικά στο προεδρείο. Πάντα παρούσα από την πρώτη μέρα στις αγροτικές κινητοποιήσεις!

Τα μέλη της ΟΓΕ, που συμμετείχαν στην πρώτη κινητοποίηση των αγροτών στα μπλόκα, τη συνάντησαν στα μπλόκα της «Βιοκαρπέτ» να πρωτοστατεί με τις Θεσσαλές γυναίκες. Η Γλυκερία συνεχίζει να είναι παρούσα και αυτή τη στιγμή στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Θα ξαναβρεθούμε στα μπλόκα πάλι μαζί», της είπε στη διάρκεια της τιμητικής τελετής η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου, περιστοιχισμένη από όλο το προεδρείο της Ομοσπονδίας και εκείνη απάντησε: «Σίγουρα θα ξαναβρεθούμε». Κατασυγκινημένη, γιατί στο πρόσωπό της τιμάται συνολικά η γυναίκα της υπαίθρου, της Εθνικής Αντίστασης, της Μάχης της Σοδειάς, των αγροτικών συλλαλητηρίων, δήλωσε:

«Τότε είχαμε ιδωθεί στον αγώνα για το διώξιμο των ξένων κατακτητών και το θρίαμβο των σκοπών και των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης. Τώρα, αγωνιζόμαστε όχι μόνο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αλλά και για να μην ξεκληριστούμε από τον τόπο μας, να μη φύγουν τα παιδιά μας από τα χωράφια μας, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και ένα καλύτερο αύριο. Εμείς οι μεγαλύτερες, πρόσθεσε, αφήνουμε μια συμβουλή σε όλους τους νέους και τις νέες: Να αγωνίζονται συνεχώς, ούτε μια στιγμή να μη σταματήσουν να παλεύουν και τότε να είστε σίγουροι πως θα νικήσουμε! Ας κρατήσουμε όλες μαζί, στην πόλη και στο χωριό, στο εργοστάσιο ή στο χωράφι, όπου κι αν είμαστε, ψηλά τη σημαία του αγώνα της ΟΓΕ, τη σημαία του αγώνα για να γίνει καλύτερη η ζωή, η δική μας και των παιδιών μας...».

Χαμογελαστή, πάντα δραστήρια, η ακούραστη Γλυκερία, δεν άργησε να σύρει το χορό στο ρυθμό της ορχήστρας του συγκροτήματος της Νάντιας Καραγιάννη, που εκείνη τη στιγμή έπαιζε δημοτικούς σκοπούς.

Συζητώντας, λίγο αργότερα, με την πρωτοπόρα αγωνίστρια, μάθαμε ότι είχε «μυηθεί» στο κίνημα από τις αγωνίστριες Βάγια και Σοφία Παπαγκόγκου, όταν ήταν ακόμα μικρή κοπελίτσα. «Αλλη εποχή τότε, με τους Γερμανούς», λέει. «Τότε, όλα τα χωριά είχαν ξεσηκωθεί, μαζί και οι γυναίκες... Σήμερα η καθημερινή ζωή μπορεί να είναι πιο εύκολη σε σχέση με το παρελθόν, γιατί υπάρχουν οι μηχανές, τα τρακτέρ, οι ηλεκτρικές συσκευές... Ομως οι αγρότες και οι αγρότισσες δεν πουλάνε γρήγορα τα προϊόντα τους, αναγκάζονται να χρεωθούν... Υπάρχουν και άλλες δυσκολίες... Μια ηττοπάθεια και μια έλλειψη συνειδητοποίησης κρατάει αρκετές αγρότισσες στο σπίτι. Κι ακόμα ο φόβος ότι αν κινηθούν για να διεκδικήσουν το δίκιο τους, δε θα βρουν μετά δουλιά τα παιδιά, οι συγγενείς τους... Αυτά πρέπει να καταπολεμήσουν οι γυναίκες με την οργάνωσή τους στους γυναικείους συλλόγους...».

Παρούσα στην εκδήλωση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οι εκπρόσωποι του Τμήματος για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας. Από την Επιτροπή Γυναικών της Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, η Χρυσούλα Γκόγκογλου. Η βετεράνος της Αντίστασης Γιάννα Τρικαλινού. Η επίτιμη πρόεδρος της ΟΓΕ Αλεξάνδρα Δεμερούκα. Από τις γυναικείες οργανώσεις εκπρόσωποι της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών, της Ενωσης Ελληνίδων Νομικών και των γυναικών της Ελληνικής Κοινότητας του Ντύσελντορφ. Ο πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Βύρωνα Ανδρέας Φατσέας, ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, ηθοποιός Βασίλης Κολοβός, η ηθοποιός Μιράντα Κουνελάκη, η σκηνοθέτις Τέρψη Κολοζώφ, οι συγγραφείς Πέπη Δαράκη, Φαίδρα Ζαμπαθά, η Δώρα Παρίση, η Μαρούσκα Χατζηγιάννη, από το ΕΣΥΝ η Ειρήνη Παπασωτηρίου και από τον ΣΥΝ η Μαρία Κατράνη.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ