ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Τεράστιες καταστροφές

Ερμαιο των καιρικών συνθηκών η Εύβοια - έλαμψε διά της απουσίας του ο κρατικός μηχανισμός

Eurokinissi

Τις βαριές πληγές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία μετράνε από χτες οι κάτοικοι της Εύβοιας και της Βοιωτίας. Χτες έκαναν την εμφάνισή τους και οι άφαντοι τις ώρες του μεγάλου χαμού εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, κάνοντας καθαρό ότι ήρθαν εδώ όχι από ενδιαφέρον - θα είχαν έρθει πιο νωρίς - αλλά γιατί έτσι επιβάλλουν οι ανάγκες τηλεοπτικής προβολής τους.

Το τετραήμερο του χιονιά ο κρατικός μηχανισμός «έλαμψε διά της απουσίας του», η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση φάνηκαν «λίγοι» για ν' αντιμετωπίσουν «τα του οίκου τους». Υποδομή και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων «μηδέν». Εύλογο και το σχόλιο του δημάρχου Μεσσαπίων ότι «έδωσε η κυβέρνηση στους καποδιστριακούς δήμους κάποια μηχανήματα, χωρίς να επιτρέπουν την πρόσληψη χειριστών».

Η Εύβοια αφέθηκε έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Ακόμα και η πρωτεύουσα του νομού, η Χαλκίδα, είναι κατακλυσμένη από χιόνια και αν εξαιρέσει κανείς το κεντρικό οδικό δίκτυο της πόλης που είναι κάπως υποφερτό, οι περιφερειακοί δρόμοι και οι συνοικίες είναι ακόμα κλειστοί.

Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε - και αυτό δεν είναι άσχετο της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ - ήταν αυτό της ηλεκτροδότησης. Μεγάλες περιοχές σε όλο το μήκος και πλάτος της Εύβοιας έμειναν χωρίς ρεύμα από μερικές ώρες μέχρι και ημέρες. Ακόμα και χτες, μέσα στη Χαλκίδα, σε συνοικίες όπως ο Καράμπας, η Εξω Παναγίτσα, σπίτια δεν είχαν ηλεκτροδότηση για τρίτη συνεχή μέρα.

Αποκλεισμένοι στην Εθνική Οδό

Associated Press

Αποκλεισμένοι στην Εθνική Οδό
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα, όμως, τη χτεσινή ημέρα στους δύο νομούς:

Στην Εύβοια είχε απελευθερωθεί το εθνικό οδικό δίκτυο από Χαλκίδα προς Κύμη και Χαλκίδα - Κάρυστο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες τις βραδινές ώρες μέχρι το πρωί λόγω παγετού.

Αντίθετα στην ΕΟ Χαλκίδας - Αιδηψού η κυκλοφορία σταματάει στο 20ό χιλιόμετρο, ενώ η Μαντουδίου - Αιδηψού παραμένει ανοιχτή.

Σε πολλά σημεία παρέμενε κλειστό το επαρχιακό οδικό δίκτυο και μέχρι αργά χτες το απόγευμα παρέμεναν αποκλεισμένα 25 χωριά στους Δήμους Μεσσαπίων, Διρφύων, Ν. Καρυστίας και Μαρμαρίου. Δεν είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε 40 χωριά της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας. Αποκλεισμένο, χωρίς ρεύμα και τρόφιμα παρέμενε και χτες το στρατόπεδο στο όρος «Χτυπά» στη Ριτσώνα. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιαζόταν σε οικισμούς κτηνοτρόφων και ποιμνιοστάσια που παρέμεναν για ημέρες αποκλεισμένοι. Την Κυριακή έγινε επιτυχής επιχείρηση απεγκλωβισμού τριών κτηνοτρόφων στη Ριτσώνα. Το Σάββατο και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία πολλών ωρών διεκπεραιώθηκε επιχείρηση μεταφοράς έξι ασθενών, διά θαλάσσης, από τη Λίμνη στη Χαλκίδα. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι στα χωριά της Κεντρικής Εύβοιας Στρόπωνες και Γλυφάδα, που έχουν παραμείνει για πολλές ημέρες αποκλεισμένοι. Απόπειρα δι' αέρος ρίψης τροφίμων, φαρμάκων και ειδών ανάγκης που έγινε χτες ήταν αποτυχημένη. Η επιχείρηση θα επαναληφθεί σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, για τις ανάγκες εκχιονισμού αποκλεισμένων κλπ. βρίσκονταν σε λειτουργία 170 μηχανήματα για τη χτεσινή μέρα (είχαν μεταφερθεί και από τη Θεσσαλία), αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που τις προηγούμενες και κρίσιμες ημέρες του χιονιά διέθεταν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ιδιώτες. Στοιχείο που δείχνει την αποδυνάμωση του δημοσίου και βέβαια με τεράστια χρέη προς τους ιδιώτες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» από τα 180 εκατ. δραχμές που θα έπρεπε να είχε χορηγήσει η κυβέρνηση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, μόλις πρόσφατα δόθηκαν 25 εκατ. δραχμές.

Στη Βοιωτία, ανοιχτό παραμένει το εθνικό οδικό δίκτυο στο δρόμο Θήβας - Λιβαδειάς - Αράχωβας - Δελφών. Χτες τα συνεργεία της νομαρχίας ασχολήθηκαν με απεγκλωβισμούς κτηνοτρόφων στις περιοχές Υπατο και Ελαιώνα.

Τέλος, σχετικά με την αγροτική παραγωγή, παραμένουν ανυπολόγιστες, ακόμα, οι μεγάλες καταστροφές, λόγω του χιονιού και του παγετού, που επήλθαν σε οπωροκηπευτικά, ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή και στους τρεις νομούς.

Οι ζημιές αφορούν τους Νομούς Εύβοιας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ που είχε συγκεντρώσει μέχρι χτες από τους Νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας (με αφετηρία την προηγούμενη κακοκαιρία της 19ης Δεκέμβρη) έχουν κατατεθεί 9.000 δηλώσεις για ζημιές ολικής ή μερικής μορφής σε 12 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Επίσης μεγάλες ζημιές στα οπωροκηπευτικά έχουμε στην περιοχή Θήβας και Λιβαδειάς, που θεωρείται «το περιβόλι της Αθήνας».

Αντίστοιχα στην Εύβοια, χωρίς να έχουν καταγραφεί ακόμα επίσημα στοιχεία, μεγάλες καταστροφές στα οπωροκηπευτικά έχουμε στους Δήμους Μεσσαπίων, Κηρέως, Ληλαντίων και Χαλκίδας και αντίστοιχα σε Λουκίσια, Δροσιά, Πηλάντιο και Πολιτικά στα εσπεριδοειδή. Στα ελαιόδεντρα, δε, στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Χωρίς ρεύμα αρκετές ακόμα περιοχές

Σαν να μην έφτανε η σφοδρή κακοκαιρία στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Ευβοίας και οι ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, πολλές περιοχές αντιμετώπισαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπισε και η Κρήτη, ενώ η Επαρχία Καρυστίας στη Νότιο Εύβοια παρέμεινε χωρίς ρεύμα για περισσότερες από 24 ώρες. Πολύωρες ήταν και οι διακοπές στη βορειοανατολική Αττική.

Ακόμα και αυτή την ώρα δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση όλων των περιοχών που αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεργεία τεχνικών της ΔΕΗ, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση των βλαβών και την ηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Η εμφάνιση των προβλημάτων σε τέτοια κλίμακα, βεβαίως και οφείλεται στη σφοδρή κακοκαιρία, ωστόσο, τα προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή και ακόμα να μετριαστούν αν υπήρχε η ανάλογη συντήρηση των δικτύων και η ετοιμότητα της ΔΕΗ σε μηχανήματα, και σε προσωπικό, δηλαδή τεχνικούς. Την ώρα που οι ολιγάριθμοι τεχνικοί της ΔΕΗ υπερέβαλαν εαυτόν για την αποκατάσταση των ζημιών, αναδεικνυόταν το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού που μέρα με τη μέρα, λόγω περικοπών από τη ΔΕΗ ΑΕ, συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.

Τεχνικοί της ΔΕΗ σημείωναν χτες ότι ευελπιστούσαν πως μέχρι τα περασμένα μεσάνυχτα θα είχαν αποκαταστήσει το 95% των βλαβών στην Αττική και την Κρήτη, Στην Εύβοια, που μέχρι το βράδυ παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 40 χωριά, η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της σημείωνε ότι δεν μπορούσε να προσδιοριστεί το πότε θα αποκατασταθούν οι βλάβες, αφήνοντας αιχμές κατά της Νομαρχικής Αυτοδιοίκησης, ότι ολιγωρούν στη διάνοιξη των δρόμων με αποτέλεσμα τα συνεργεία της ΔΕΗ να μην μπορούν να προσεγγίσουν έγκαιρα τα σημεία που υπάρχουν οι βλάβες.

Τα κυριότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης ξεκίνησαν από τις βλάβες που σημειώθηκαν στο διπλό κύκλωμα της γραμμής 400 κιλοβόλτ (KV) Λαυρίου - Παλλήνης, στα δύο εκ των τεσσάρων κυκλωμάτων των γραμμών 150KV Λαυρίου - Παλλήνης και τα δύο διπλά κυκλώματα των αναχωρήσεων 150KV του Σταθμού Αλιβερίου. Πολλά επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν από πτώσεις δέντρων στο δίκτυο μεταφοράς της ΔΕΗ, αλλά και από την υπερφόρτωση των καλωδίων που δεν άντεχαν το βάρος της ΔΕΗ. Πάντως να σημειώσουμε ότι οι εκτεταμένες διακοπές στην Αττική την περασμένη Παρασκευή οφείλονταν στο κατέβασμα των διακοπτών από τη ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθεί γενικευμένο μπλακ άουτ.

ΑΓΟΡΑ
«Παγωμένη» κίνηση με τιμές «φωτιά»

Ελλείψεις και ανατιμήσεις φέρνει με την κακοκαιρία η κυβερνητική πολιτική

Οι σημαντικές ελλείψεις σε κηπευτικά, κυρίως στα λεγόμενα πράσινα, στα οποία οι τιμές κυριολεκτικά σκαρφάλωσαν στα ύψη και η περιορισμένη κίνηση των καταναλωτών ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς χτες, που κινήθηκε στους ρυθμούς των συνεπειών από τη σφοδρή κακοκαιρία. Χαρακτηριστική, δε, ήταν και η εικόνα που παρουσίασαν οι λαϊκές αγορές των συνοικιών της πρωτεύουσας που υπολειτούργησαν και με ελάχιστες ποσότητες, ενώ δε λειτούργησαν καθόλου στα βόρεια προάστια.

Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά που διακινήθηκαν χτες εκτινάχτηκαν σε «τρελά» ύψη, σε σημείο που σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν ακόμα και τις τιμές των κρεάτων, ενώ κάποια από αυτά πωλούνται ακόμα και 100% ακριβότερα σε σύγκριση με τις ημέρες των γιορτών και το διάστημα πριν από αυτές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα λεμόνια πωλούνταν στις 300 δραχμές το κιλό, έναντι 150 δραχμών γύρω στις γιορτές, το σπανάκι έφτασε στις 1.300 δραχμές, έναντι 1.000 δραχμών τις προηγούμενες μέρες, το κουνουπίδι και το μπρόκολο στις 900-950 δραχμές το κιλό έναντι 700 δρχ. πριν από μερικές μέρες, τα καρότα 500-550 δραχμές, τα χόρτα στις 1.000 από 800 που ήταν τα Χριστούγεννα, το λάχανο στις 500 από 400 δραχμές, το μαρούλι σκαρφάλωσε στις 400 δραχμές το ένα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια έφτασαν τις 1.100 δραχμές το κιλό και οι πατάτες τις 250 δρχ. το κιλό. Περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνα των γιορτών κινήθηκαν χτες οι τιμές των φρούτων, καθώς τα μήλα πωλούνται προς 300 δρχ. το κιλό και τα πορτοκάλια στις 200 δρχ. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί τις επόμενες μέρες, κυρίως στα φρούτα, όπου λόγος γίνεται για ευρείας κλίμακας καταστροφή της παραγωγής.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χ. Θεοδώρου με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εισαγωγέων. Οπως έγινε γνωστό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προτίθεται να «αντιμετωπίσει» την εκτίναξη των τιμών των οπωροκηπευτικών στα ύψη με εισαγωγές σε καρότα, λάχανα και πατάτες. Επίσης, υποστηρίζεται ότι η επάρκεια θα τονωθεί και από «εισαγωγές» λαχανικών από τη... Βόρεια Ελλάδα.

«Δεν είμαστε λαός, κύριε»!

Εκτός από το έλλειμμα κρατικών υποδομών, εκτός από την ανεπάρκεια των υπευθύνων, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία όλο και περισσότερο γλιστράει στο φασίζων θεώρημα του... «όλοι φταίμε». Η συνταγή αυτού του ιδιότυπου και ανεστραμμένου λαϊκισμού είναι απλή: Για κάθε αρνητικό φαινόμενο που οφείλεται σε κυβερνητικές ευθύνες, ανασύρονται σαν «δικαιολογία» τα... «κακά χαρακτηριστικά της φυλής»! Ετσι, διά της τεθλασμένης, καλλιεργείται μια θεωρία περί «συλλογικής ευθύνης» ούτως ώστε οι πραγματικοί υπεύθυνοι να πετούν από πάνω τους τις δικές τους ευθύνες. Ως επιστέγασμα της παραπάνω θεωρίας επιστρατεύεται κάθε φορά, δε, και το γνωστό «απόφθεγμα»: «Ε, δεν είμαστε λαός, κύριε»!

***

Η παραπάνω κυβερνητική τακτική θριάμβευσε με αφορμή την κακοκαιρία. Οι κυβερνώντες, αφού δε δίστασαν να εξαγνίσουν τα τραγικά αποτελέσματα της δικής τους αβελτηρίας στο όνομα του «ουδέν κακόν αμιγές καλού» (χτες ο πρωθυπουργός κάνοντας τον απολογισμό του «χιονιά» έκλεισε τις δηλώσεις του με την εξής φράση: «Το θετικό είναι ότι αυτός ο χιονιάς μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της λειψυδρίας»!), κατόπιν κατέφυγαν στο «όλοι φταίμε»...

***

«

Πρέπει να έχουμε συναίσθηση της πραγματικότητας... Και οι πολίτες πρέπει να έχουν σωστή συμπεριφορά...», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο κ. Σημίτης χτες για να «εξηγήσει» τι συνέβη στην Ελλάδα επί τριήμερο. Που σημαίνει ότι - κατά τον πρωθυπουργό - τις ώρες της κακοκαιρίας οι πολίτες δεν επέδειξαν τη δέουσα συμπεριφορά... Το «έργο» ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που θέλησε να εξηγήσει την κρατική διάλυση, λόγω του ότι «τρεις νταλικέρηδες δεν έβαλαν αλυσίδες στα φορτηγά τους» και, άρα, «δεν είμαστε λαός, κύριε»...

Ας μην προκαλεί αίσθηση ότι τη θεωρία περί «συλλογικής ευθύνης» τη συντήρησαν και πολλά ΜΜΕ που όση ώρα παραχώρησαν στα ρεπορτάζ τους για να αναφερθούν στις ευθύνες του κράτους, άλλη τόση παραχώρησαν για να ψέξουν τις «ευθύνες των πολιτών». Βλέπετε (κάποιοι) ιδιοκτήτες καναλιών ανήκουν σε (κάποιους) εργολάβους που έφτιαξαν τους δρόμους που αποκλείστηκαν (και) λόγω κακοτεχνιών...


Ν. Μπ.

ΕΥΔΑΠ
Παράταση εξόφλησης λογαριασμών

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΥΔΑΠ, παρατείνεται ως την Παρασκευή 18 Γενάρη η προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών νερού, που λήγουν από χτες Δευτέρα 7 Γενάρη έως και την Πέμπτη 17 Γενάρη.

Εξάλλου με άλλη ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες του Λεκανοπεδίου Αττικής να περιορίσουν τη σπατάλη του νερού και να συμβάλουν και με τη δική τους υπεύθυνη συμπεριφορά στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης. Η ΕΥΔΑΠ κατέφυγε στην έκκληση αυτή, καθώς από χτες το πρωί παρατηρήθηκε αυξημένη κατανάλωση, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες προσπαθούν να απομακρύνουν τους πάγους και τα χιόνια από τους χώρους των κατοικιών τους χρησιμοποιώντας νερό του δικτύου ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ.

Κλειστά σχολεία

Επληξε και τα σχολεία η κακοκαιρία καθώς στις περιοχές που έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα σχολεία δε θα ανοίξουν σήμερα. Ετσι, την Πέμπτη 10 Γενάρη θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις περιοχές Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και όλους τους νομούς της Κρήτης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο καλεί τους διευθυντές και υποδιευθυντές να προσέλθουν στις σχολικές μονάδες σήμερα προκειμένου να ενημερώσουν τους Δήμους και τις Νομαρχίες για τυχόν προβλήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργική κατάσταση των μονάδων της περιοχής τους και σημειώνει ότι ο ΟΣΚ θα παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια για τη συνεκτίμηση τυχόν ζημιών στα σχολικά κτίρια εφόσον του ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και των Νομαρχιών.

Τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα.

Ηλικιωμένοι θύματα της κακοκαιρίας

«Παράπλευρες απώλειες» προκάλεσε το κύμα της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα. Ετσι το περασμένο Σάββατο βρέθηκε νεκρή από το κρύο σε προαύλιο πρατηρίου καυσίμων η 78χρονη Ευαγγελία Μακρή. Επασχε από αμνησία και είχε φύγει από το σπίτι της. Το πρατήριο βρίσκεται στη λεωφόρο Βάρης 93. Επίσης τα ξημερώματα του Σαββάτου ο 75χρονος Θεόδωρος Σουλιώτης τυλίχτηκε στις φλόγες στην προσπάθειά του να αλλάξει φιάλη από θερμάστρα υγραερίου. Ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από το καμένο σπίτι του στην Π. Σκάλα Κρήνης της Λέσβου.

Την Κυριακή στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας βρέθηκε απανθρακωμένος δίπλα στο τζάκι του σπιτιού του, ο 55χρονος Παναγιώτης Διαμαντής. Επίσης χτες το πρωί βρέθηκαν απανθρακωμένοι από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι τους στη Θήβα ο 74χρονος Αντώνιος Σαλιγκάρας και η σύζυγός του Βασιλική, 73 χρόνων.

ΚΚΕ
Δε φταίνε το χιόνι και οι πολίτες

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα επισημαίνει: «Η ανετοιμότητα και ο αιφνιδιασμός της κρατικής μηχανής δεν οφείλονταν στον άσχημο καιρό ούτε στους απείθαρχους πολίτες αλλά στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης που αντί να ενισχύσει με πόρους μια σειρά υπηρεσίες για να ανταποκριθούν σε τέτοια καιρικά φαινόμενα, ενισχύει τους μεγαλοεργολάβους ιδιώτες που ροκανίζουν τα καλύτερα φιλέτα της αποδιοργανωμένης δημόσιας διοίκησης.

Τα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Εύβοιας δεν είναι άσχετα με την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, την έλλειψη προσωπικού και την ορθολογική κατανομή του, την παράδοση σε εργολάβους του έργου της συντήρησης του δικτύου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ