ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ντοκιμαντέρ για τον Θ. Αγγελόπουλο

Ο Θ. Αγγελόπουλος με τον Μ. Κατράκη στα γυρίσματα της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα»
Ο Θ. Αγγελόπουλος με τον Μ. Κατράκη στα γυρίσματα της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα»
Τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ (50`) με θέμα τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τίτλο «Theo's Gaze» («Το βλέμμα του Θόδωρου»), ετοιμάζει ο Τούρκος δημοσιογράφος Νετζατί Σονμέζ. Το ντοκιμαντέρ θα περιλαμβάνει τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του Αγγελόπουλου, αποσπάσματα έργων του και σκηνές - «κλειδιά» των ταινιών του, αλλά και από την προσεχή του ταινία «Το λιβάδι που δακρύζει».

Το ντοκιμαντέρ θα επενδύσει μουσικά η Ελένη Καραΐνδρου, η οποία μαζί με τον σεναριογράφο Τονίνο Γκουέρα θα μιλήσει για τον Θ. Αγγελόπουλο και το έργο του. Το σχέδιο για το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε στα τέλη του περσινού καλοκαιριού, ενώ τα γυρίσματα θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Μάρτη. Τα πρώτα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβρη με ρεπορτάζ που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο καταγράφονται έργα του Θ. Αγγελόπουλου, αλλά και οι απόψεις του για διάφορα θέματα. Για τις ταινίες του, την ιστορία, την ποίηση, τη μουσική και το μέλλον. Στο ντοκιμαντέρ θα περιληφθούν σκηνές από τη δημιουργία του χωριού στη λίμνη Κερκίνη για τα γυρίσματα της ταινίας «Το λιβάδι που δακρύζει» και σκηνές από την κάλυψη του χωριού από τα νερά που συγκεντρώνονται στην αποξηραμένη λίμνη.

Χορού «Μουσική» και «Χορικά»

Δύο παραγωγές θα παρουσιάσει το Γενάρη μία από τις σημαντικότερες χορογράφους μας, η Ζουζού Νικολούδη με το συγκρότημά της, «Χορικά». Από τις 18/1 έως τις 2/1 στο θέατρο «Χώρα» (Αμοργού 20, Κυψέλη), το κοινό μπορεί να απολαύσει το θέαμα - ακρόαμα «Μουσική». Πρωταγωνιστής του έργου είναι η μουσική, απ' όπου γεννήθηκε η χορογραφική ιδέα και η μορφή του κάθε κομματιού. Πρόκειται για ένα ευρηματικό, φρέσκο και ανανεωμένο έργο, που με την αισιοδοξία, το χιούμορ και την ανεμελιά του λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην απελπισία και τη μετριότητα που κυριαρχούν γύρω μας.

Οι χορογραφίες είναι της Ζ. Νικολούδη, το βίντεο του Μάνθου Σαντοριναίου, τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ. Στο «Χώρα» θα παρουσιαστεί με τη συμμετοχή του επταμελούς μουσικού συνόλου «Σκαλκώτας» που θα συνοδεύει ζωντανά το πρόγραμμα. Παίζουν οι μουσικοί: Σ. Ναστάσα, Λ. Πονομαρόβα, Τ. Καπογιάννης, Κ. Τσεντς κ.ά.

Από τις 26-29/1 στο «Χώρα» θα ακολουθήσουν τα «Χορικά», τα οποία ανανεώνονται συνεχώς και τελειοποιούνται έως τη σημερινή τους μορφή. Περιλαμβάνουν αποσπάσματα αρχαίου δράματος από τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, το σατυρικό δράμα του Σοφοκλή «Ιχνευτές» και τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, που είναι η χορογραφία από τη θρυλική παράσταση των «Ορνίθων» που ανέβασε ο Κάρολος Κουν το 1962. Η μουσική είναι των: Νικηφόρου Ρώτα, Γιώργου Κουρουπού, Μάνου Χατζιδάκι. Τα κοστούμια των Μαρίας Γαζή - Γιάννη Μετζικώφ. Στις παραστάσεις χορεύουν οι: Β. Ανδρικοπούλου, Σ. Βούλγαρη, Λ. Ζαφειροπούλου, Ν. Καλογεράκης, Φ. Νικολάου, Δ. Σωτηρίου, Γ. Φιλιπποπούλου, Μ. Μανιώτη, Β. Τασοπούλου, Μαρίζα Τσίγκα. Οι παραστάσεις δίνονται: Παρασκευή και Σάββατο 9.30 μ.μ., Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 7.30 μ.μ.

«Αναπαύτηκε» ο δημιουργός του «Λοιμού»

Ο Ανδρέας Φραγκιάς
Ο Ανδρέας Φραγκιάς
Κηδεύτηκε χτες από το Γ' Νεκροταφείο Νίκαιας, ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς συγγραφείς, δημοσιογράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Ανδρέας Φραγκιάς, ο οποίος έπασχε τα τελευταία εννέα χρόνια από ημιπληγία. Για το θάνατο τού συγγραφέα εξέφρασε τη λύπη του ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος.

Ο Α. Φραγκιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921. Το 1939 εισήχθη στην Ανωτάτη Εμπορική. Για την ΕΑΜική του δράση και τις ιδέες του εξορίστηκε στην Ικαρία (Μάρτης - Οκτώβρης 1947) και τη Μακρόνησο (1950-'52).

Η δημοσιογραφική του σταδιοδρομία άρχισε το 1945, από την εφημερίδα όργανο του ΕΑΜ «Ελεύθερη Ελλάδα». Μέχρι την αποχώρησή του από την ενεργό δημοσιογραφία, εργάστηκε στις εφημερίδες «Εμπρός», «Αυγή», «Αλλαγή», «Ανεξάρτητος Τύπος», «Ωρα», «Ελεύθερος Τύπος» (του Χρ. Καβαφάκη), «Καθημερινή», «Μεσημβρινή», «Χρήμα», κ.ά. Παράλληλα με την απασχόλησή του στον ημερήσιο Τύπο, συνεργάστηκε σε διάφορα περιοδικά ποικίλης ύλης (λ.χ «Εικόνες»), σε άλλα έντυπα.

Ο Ανδρέας Φραγκιάς τιμήθηκε το 2000 για το σύνολο του συγγραφικού έργου του με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Την επόμενη χρονιά (22/1/2001), το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ με εκδήλωσή του τίμησε τη συνολική προσφορά του στη λογοτεχνία και στη δημοσιογραφία, ενώ το ΥΠΠΟ τον συμπεριλάμβανε μεταξύ των 55 τιμώμενων συγγραφέων στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε αρνηθεί το βραβείο του Ιδρύματος «Φορντ», ενώ είχε αποχωρήσει από την «Καθημερινή» την περίοδο Κοσκωτά.

Στη λογοτεχνία ο Α. Φραγκιάς εμφανίστηκε το 1955, με το μυθιστόρημα «Ανθρωποι και σπίτια». Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα: «Καγκελόπορτα» (1962), «Λοιμός» (1967 πρώτη έκδοση, δεύτερη το 1972) και το δίτομο «Το πλήθος» (1985 α' τόμος) και το 1986 ο β' τόμος απέσπασε το Α' Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος). Τα βιβλία του μεταφράστηκαν στις ρωσική, γερμανική, αγγλική, γαλλική και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Τιμούν τον Β. Ουγκώ

Τον Βίκτορα Ουγκώ, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τη γέννησή του θα τιμήσει το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 58), με έναν κύκλο εκδηλώσεων, κάθε Τρίτη (7.30μ.μ.), με θέμα: «Ο ρομαντικός συγγραφέας, ο οραματιστής στοχαστής, ο φιλέλληνας». Οι εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα, με ομιλήτρια την καθηγήτρια Αννα Ταμπάκη και θέμα: «Η πολυδιάστατη προσωπικότητα του Ουγκώ, ο άνθρωπος και το συγγραφικό του έργο». Ακολουθούν: 15/1 Λουκία Δρούλα «Βίκτωρ Ουγκώ: οι φιλελληνικές του εκδηλώσεις». 22/1 Λεωνίδας Καλλιβρετάκης «Ριζοσπαστικοποίηση μέσω του φιλελληνισμού: η περίπτωση του Β. Ουγκώ». 29/1: Δέσποινα Προβατά «Η απήχηση του Β. Ουγκώ».

Ποίηση και διπλωματία

Αφιερωμένο στους ποιητές - διπλωμάτες είναι το έκτο Ποιητικό Βήμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8μμ) στη «Στοά του Βιβλίου», με θέμα «Το α-σύνορο της ποίησης των διπλωματών».

Θα μιλήσουν οι Κωνσταντίνος Βάσσης (ποιητής, πεζογράφος, πρέσβης ε.τ.) και Θεόδωρος Θεοδώρου (σύμβουλος πρεσβείας Α`). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ερρίκος Μπελιές (ποιητής, μεταφραστής). Ποιήματα θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Κατερίνα Διδασκάλου, Μαρία Κεχαγιόγλου και Δημήτρης Λιγνάδης.

Να σημειωθεί ότι η παγκόσμια διπλωματία έχει να επιδείξει, από την αρχαιότητα έως σήμερα, σπουδαίους ποιητές, ανάμεσά τους τον Δάντη, τον Πετράρχη, τον Πάμπλο Νερούντα, τον Οκτάβιο Παζ, τον Αλέξανδρο Ραγκαβή και τον Γιώργο Σεφέρη.

Μπρεχτ και Πίντερ

Κείμενα του Μπέρτολντ Μπρεχτ και του Χάρολντ Πίντερ σε μια παράσταση - κολάζ με τίτλο «Δε θέλω να ξέρω τίποτα» παρουσιάζει ο θίασος «Νέος Λόγος» στο Θέατρο «Φούρνος» σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Περισσότερες από είκοσι σκηνές από το έργο των δύο σημαντικών συγγραφέων συνδέονται με τη χρήση πολυμέσων. Ο Μπρεχτ και ο Πίντερ, ο καθένας με τον τρόπο του αλλά και μαζί, μιλούν για τους φόβους, τις ανασφάλειες και τα αδιέξοδα των σύγχρονών τους. Τα πέντε πρόσωπα της παράστασης βρίσκονταν στην απομόνωση για χρόνια. Οταν επιστρέφουν στη ζωή βιώνουν τον τρόμο της ύπαρξης, τον τρόμο που προέρχεται είτε από κάποια πανίσχυρη εξουσία, που ισοπεδώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είτε από την παρουσία του άλλου, ακόμη και του ίδιου μας του εαυτού.

Η δραματουργική επεξεργασία είναι του Φώτη Μακρή, η μετάφραση των Πέτρου Μάρκαρη, Ερρίκου Μπελιέ, τα σκηνικά - κοστούμια της Μαρίας Κοκκίνη, τα βίντεο του Πάνου Βιττωράκη. Παίζουν: Πέτρος Αλατζάς, Θανάσης Βλαβιανός, Σοφία Βογιατζάκη, Αντώνης Κρόμπας και Στέλλα Κρούσκα.

Μεταφυσική ατμόσφαιρα

Εγκαινιάζεται σήμερα (8μμ) στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» ((πλατεία Κολωνακίου 20), έκθεση έργων του Γιάννη Λασηθιωτάκη, με τίτλο «Φανταστική αυτοβιογραφία». Σε μία ατμόσφαιρα εντελώς μεταφυσική, μέσα από εικόνες που κινούνται ανάμεσα στη ζωή και το όνειρο, ο ζωγράφος αφηγείται προσωπικές ιστορίες του υποσυνείδητου, ιστορίες για τον τόπο, το χρόνο και τον έρωτα. Εως πρόσφατα, οι πίνακές του ήταν γεμάτοι έρημα τοπία και νοσταλγικές εικόνες. Στην τωρινή δουλιά του εισβάλλει, εκτός των άλλων νέων στοιχείων, η ανθρώπινη παρουσία. Ανδρικές και γυναικείες φιγούρες αναπτύσσουν διάλογο με το χώρο και τη σύνθεση, αποδεικνύοντας ότι ο ζωγράφος έχει περάσει σε ένα εσώτερο προβληματισμό για τις ανθρώπινες σχέσεις. Διάρκεια έκθεσης έως τις 26 του Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ