ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Παραχωρήσεις που περιορίζουν την πρόσβαση των ασθενών

Αργά αλλά σταθερά η κυβέρνηση προωθεί τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία

Στη λειτουργία ως αμιγώς πανεπιστημιακού του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι και στην εκχώρηση νέων προνομίων προς τους πανεπιστημιακούς γιατρούς τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης προχωρεί η κυβέρνηση με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις της.

Ετσι χτες κατατέθηκε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει ότι ο υπουργός Υγείας επιλέγει το διοικητή των πανεπιστημιακών νοσοκομείων μεταξύ τριών υποψηφίων που προτείνει η Σύγκλητος του οικείου Ιδρύματος και παραπέμπει ευθέως στο νοσοκομείο του Χαϊδαρίου, στο οποίο θα μεταφερθούν οι πανεπιστημιακές κλινικές. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί υλοποίηση της αξίωσης του Πανεπιστημίου της Αθήνας όπως τη διατύπωσε ο τέως πρύτανης Κ. Δημόπουλος (βλέπε επιστολή του προς τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής στις 6/7/2000), κάνοντας αναφορά στην παραχώρηση του νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σημειώνοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ζητήσει επίσης να γίνει νομική ρύθμιση, ώστε η διοίκηση του νοσοκομείου να αποτελείται κατά πλειοψηφία από πανεπιστημιακά μέλη».

Τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων έχουν καταργηθεί με τον αντι-ΕΣΥ νόμο και έχουν αντικατασταθεί απ' τον μάνατζερ, για τον οποίο το υπουργείο Υγείας διατηρεί μόνο το «δικαίωμα» της επιλογής... Να σημειωθεί ότι με αφορμή την επιστολή του τέως πρύτανη το Δημοτικό Συμβούλιο του Χαϊδαρίου πήρε ομόφωνη απόφαση στις 27.9.2000, με την οποία ζητούσε να λειτουργήσει «το νοσοκομείο ως Γενικό Περιφερειακό για να έχουν πρόσβαση οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, στην οποία υπάρχει έλλειψη 3.000 νοσοκομειακών κρεβατιών».

Κρίκο στην ίδια αλυσίδα αποτελούν οι διατάξεις της ίδιας τροπολογίας, που προβλέπουν:

  • Τη δημιουργία Συμβουλίων Επίλυσης των Ακαδημαϊκών Διαφορών, που αποτελούνται από δύο εκπροσώπους του οικείου ΠεΣΥ και δύο εκπροσώπους του οικείου πανεπιστημίου. Τα συμβούλια θα εκφράζουν συμβουλευτική γνώμη για προβλήματα που θα δημιουργούνται μεταξύ ΠεΣΥ και πανεπιστημίου.
  • Τη μετατροπή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη σε πανεπιστημιακό, που συμπληρώνει την υπουργική απόφαση Υ4α.οικ.45653 (ΦΕΚ 1723), η οποία επιτρέπει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς δέκα ακόμα νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο μέχρι τη μεταφορά των πανεπιστημιακών κλινικών στο Χαϊδάρι και στο «Παπαγεωργίου» (Θεσσαλονίκη). Μάλιστα, η διατήρηση του ιατρείου επιδοτείται με ένα επιπλέον 5% από αυτά που απέδιδαν πριν στο πανεπιστήμιο.

Με ανακοίνωσή της η ΝΔ καταγγέλλει την κυβέρνηση και καλεί τις ιατρικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης να διακόψουν τη συζήτηση για τη μεταφορά των πανεπιστημιακών κλινικών στο Χαϊδάρι και στο «Παπαγεωργίου».

  • Αργά αλλά σταθερά η κυβέρνηση προωθεί τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η έναρξη στο Αλεξάνδρα, ενώ χτες το Α΄ ΠεΣΥ Αττικής ανακοίνωσε τη λειτουργία στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών απ' τις 14.1.2002.
ΜΕΤΡΟ
Πρώτα μέτρα ασφάλειας και μετά δουλιά!

Παρέμβαση του συνδικάτου οικοδόμων για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

«Πρώτα μέτρα ασφάλειας και μετά δουλιά». Μ' αυτό το σύνθημα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το παράρτημα του Μετρό, κάλεσαν τους εργαζόμενους του εργοταξίου του Μετρό στο Μοναστηράκι να αντιδράσουν ώστε να σταματήσουν να θρηνούν θύματα και να εργάζονται καθημερινά με το φόβο του ατυχήματος. Το κάλεσμα έγινε σε χθεσινή συγκέντρωση στην πύλη του εργοταξίου η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου και του παραρτήματος, μετά το πρόσφατο σοβαρό εργατικό ατύχημα στη γαλαρία του Μετρό. Συγκεκριμένα ο Χατζίκ Αθανασιάδης, 54 ετών, τραυματίστηκε στη μέση με κάταγμα σε δύο σπονδύλους όταν έσπασε το συρματόσχοινο του ηλεκτρικού γερανού που χειριζότανε μέσα στη γαλαρία μεταφέροντας σίδερα.

Αιτία του συγκεκριμένου ατυχήματος ήταν για μία ακόμα φορά η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από τη κοινοπραξία «Ολυμπιακό Μετρό» και τον εργοταξιάρχη Κώστα Κίτσιο, με ευθύνη και της κυβέρνησης που επιτρέπει αυτή την κατάσταση. Επανειλημμένα, το Συνδικάτο και το παράρτημα είχαν καταγγείλει την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και κυρίως την τοποθέτηση ανειδίκευτων εργαζομένων στους γερανούς.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων μίλησε ο Τ. Κατής, πρόεδρος του παραρτήματος και ο Γ. Νιέρης, πρόεδρος του συμβουλίου εργαζομένων υγιεινής και ασφάλειας. «Η κοινοπραξία έχει άμεση ευθύνη καθώς εδώ και καιρό την είχαμε προειδοποιήσει», σημείωσε προς τους εργαζόμενους ο Τ. Κατής και τους κάλεσε να προχωρήσουν με το κεφάλι ψηλά διεκδικώντας ασφαλή εργασία και να μην υποκύψουν σε απειλές της εργοδοσίας. Παράλληλα έκανε σαφές ότι «αν δεν παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Ο Γ. Νιέρης από την πλευρά του κατήγγειλε, ότι ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση έχει και η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εργασίας που δεν επανδρώνουν τις επιθεωρήσεις εργασίας και σημείωσε ότι πρέπει να λειτουργήσουν οι μεικτές επιτροπές και να επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα. «Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία έχουν καταθέσει προτάσεις ώστε να πάψουν να είναι θύματα οι εργαζόμενοι στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών» σημείωσε.

ΟΑΕΔ
Πρόσω ολοταχώς για την αντιδραστική αναδιάρθρωση

Η αναμενόμενη αντικατάσταση του διοικητή του ΟΑΕΔ Τ. Παλαιολόγου, ο οποίος χτες παρέδωσε στον Γ. Νικολάου, οδηγεί και τυπικά στην τελική ευθεία υλοποίησης του εγκληματικού νόμου για την ιδιωτικοποίηση τμήματος του ΟΑΕΔ και τη ριζική αλλαγή του προσανατολισμού του, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη χτεσινή σχετική τελετή στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού.

Ο νέος διοικητής ήταν γενικός γραμματέας ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ από το 1996. Την περίοδο '93 - '96 διατέλεσε διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας και Λ. Τζιόλας αντίστοιχα, στάθηκαν με έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και η δημιουργία των τριών Ανωνύμων Εταιριών που προβλέπει ο νέος νόμος. Μίλησαν βεβαίως και για την αύξηση της απασχόλησης, ένα πρόσχημα που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ασύστολα για να δικαιολογήσει ένα πλήθος αντεργατικών μέτρων.

Στην προκειμένη περίπτωση, η αλλαγή του ΟΑΕΔ θεωρείται απαραίτητη από την κυβέρνηση για να μπορέσει πιο αποτελεσματικά να εφαρμόσει την πολιτική της για την προώθηση κάθε είδους «ελαστικότητας» στις εργασιακές σχέσεις. Ο νόμος προβλέπει ότι τρία αντικείμενα του ΟΑΕΔ θα μεταφερθούν στις Ανώνυμες Εταιρίες, οι οποίες αντίστοιχα θα ασχολούνται με: την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού. Την επαγγελματική κατάρτιση. Τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων.

Η κυβέρνηση είχε φροντίσει ήδη ώστε ένα από τα κύρια αντικείμενα του Οργανισμού να είναι η προώθηση της «απασχολησιμότητας». Ωστόσο, ήταν σαφές ότι ο μηχανισμός του ΟΑΕΔ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, καθώς ζητούμενο δεν είναι μόνο το πολιτικό κέρδος, αλλά και μια γερή «αρπαχτή» διαρκείας από την «ιδιωτική πρωτοβουλία» με περισσότερες, από τις σημερινές, εγγυήσεις.


ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ
Αποσύρθηκε η αγωγή

Απέσυραν χτες οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών την αγωγή που είχαν καταθέσει εναντίον της ΠΟΣΠΕΡΤ για την τρίωρη στάση εργασίας που είχε κηρύξει στις 20 Δεκέμβρη του 2001, από κοινού με τις ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ (Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας) και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΜΜΕ. Τα αιτήματα της στάσης εργασίας ήταν η διασφάλιση και η εξυγίανση των εργασιακών σχέσεων, η εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ποιοτική αναβάθμιση του οπτικοακουστικού προϊόντος προς όφελος του πολιτισμού και της υπεύθυνης ενημέρωσης. Οι ιδιοκτήτες των σταθμών ζητούσαν να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας, ώστε να μην μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον με τα ίδια ή με παρεμφερή αιτήματα. Ταυτόχρονα, ζητούσαν αποζημίωση 200 εκατ. δραχμών από την ΠΟΣΠΕΡΤ για «ηθική βλάβη», παρ' όλο που οι διαφημίσεις τους μεταδόθηκαν κανονικά. Οπως σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων Ενώσεων, «η θετική για τους εργαζόμενους έκβαση της υπόθεσης αυτής είναι ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων για συλλογικές διεκδικήσεις αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας του ελληνικού λαού ενάντια στις συνθήκες πολύπλευρης απορύθμισης που επικρατούν στο χώρο».

Το σαπάκι «έφαγε» τον καπετάνιο του

Θάφτηκε στα χώματα οικοδόμος

Ενας ακόμα ναυτεργάτης προστέθηκε στη μακάβρια λίστα των θυμάτων του εφοπλιστικού «θαύματος». Χτες το πρωί βρήκε τραγικό θάνατο ο 49χρονος Γιώργος Ράπτης, πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου «ΑΙΓΑΙΟΝ», όταν ξεκόλλησε (!) το μεσαίο ράουλο στο πρυμναίο μέρος του πλοίου και του έλιωσε το κεφάλι. Το ναυτεργατικό δυστύχημα έγινε κατά τη διάρκεια χειρισμών πλαγιοδέτησης του πλοίου στο λιμάνι της Σύρου. Ο πλοίαρχος βρισκόταν στην πρύμνη δίνοντας τις σχετικές εντολές, όταν δέχτηκε το σφοδρό χτύπημα στο κεφάλι, που τον άφησε στον τόπο.

  • Από σωρούς χωμάτων καταπλακώθηκε ο εργάτης Σαρίδης Θεοφύλακτος του Ηλία, κάτοικος Θεσσαλονίκης, που εργαζόταν σε συνεργείο εγκατάστασης σωλήνων αποχέτευσης, μέσα σε τάφρο με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα στο θώρακα και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», όπου και νοσηλεύεται. Ο υπεύθυνος εργοδηγός του έργου, Τσελέπης Γεώργιος του Κωνσταντίνου, κάτοικος Θεσσαλονίκης, συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος μετά από εντολή του εισαγγελέα υπηρεσίας. Οπως επισημαίνουν στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, στα τοιχώματα των τάφρων που σκάφτονται για τοποθέτηση σωλήνων αποχέτευσης, πρέπει να υπάρχουν προστατευτικές κατασκευές για να μην επιτρέπουν υποχώρηση χωμάτων που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στους τάφρους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ