ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Να δοθούν πλήρεις αποζημιώσεις

Eurokinissi

To αίτημα της έγκαιρης και πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων από την κακοκαιρία και της λήψης των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν, συμπεριλαμβάνεται στο διεκδικητικό πλαίσιο των νέων πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν στις 28 Γενάρη. Σύμφωνα με την απόφαση που πήραν οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και των επιτροπών αγώνα απ' όλη τη χώρα στην πανελλαδική σύσκεψη που έγινε στα Φάρσαλα, στις 28 Γενάρη οι αγρότες κλιμακώνουν πανελλαδικά τις κινητοποιήσεις τους βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους.

Οι προετοιμασίες για την επιτυχία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων συνεχίζονται πυρετωδώς με ενημερωτικές αγροτικές συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συλλόγων, συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες. Στα Τρίκαλα, σήμερα στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Συνεταιρισμών θα γίνει σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωσης για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα. Και στην Καρδίτσα, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων καλούν σε σύσκεψη, ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων, τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων, την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Γενάρη, στις 11 π.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Συνεταιρισμών.

Στη Θεσσαλία, όπου οι ζημιές είναι τραγικές και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν το 100%, οι αγρότες αναμένεται να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αγωνιστικά, μεταξύ των άλλων, τις αποζημιώσεις και την επίλυση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Βεβαίως, στο στόχαστρο του αγώνα τους βρίσκεται το σύνολο της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, καθώς έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι ο κύριος ένοχος για τη δημιουργία και την όξυνση όλων των προβλημάτων τους.

Τα βρήκαν «σκούρα»...

Κι ενώ οι αγρότες προετοιμάζονται για τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις, ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης και ο διοικητής του ΕΛΓΑ Μ. Τσόγκας, ύστερα από τη Λάρισα, χτες επισκέφτηκαν τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, συνεχίζοντας το κυβερνητικό παιχνίδι της δημιουργίας ψεύτικων εντυπώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους. Ο υφυπουργός Γεωργίας και ο διοικητής του ΕΛΓΑ επιχείρησαν να παρουσιάσουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες εμπαιγμού των αγροτοκτηνοτρόφων ως μέτρα για τη δήθεν αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία. Η επιχείρησή τους, όμως, έπεσε στο κενό και τ'«άκουσαν για τα καλά» από τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων και των φορέων που συναντήθηκαν, οι οποίοι μετέφεραν την αγανάκτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις εξαγγελίες - κοροϊδία, αλλά και τις αγωνιστικές τους διαθέσεις.

Στα Τρίκαλα, σε σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία, ο Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», απευθυνόμενος στον υφυπουργό Γεωργίας και στον διοικητή του ΕΛΓΑ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς εάν είχε, δε θα ιδιωτικοποιούσε την Αγροτική Τράπεζα, ούτε θα ψήφιζε το νέο νόμο του ΕΛΓΑ, που προβλέπει τη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στις γεωργικές ασφαλίσεις. Υπογράμμισε, επίσης, ότι με τις επισκέψεις τους στις πληγείσες περιοχές παίζουν «πυροσβεστικό» ρόλο, ενώ καταδίκασε τα μέτρα εμπαιγμού των αγροτών και των κτηνοτρόφων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Γεωργίας και ο διοικητής του ΕΛΓΑ τα βρήκαν «σκούρα» και στην Καρδίτσα που επισκέφτηκαν στη συνέχεια. Εκεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων τους επέδωσαν κοινό υπόμνημα διαμαρτυρίας, που εξέδωσαν, με το οποίο εκφράζουν τη ριζική αντίθεσή τους στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των μικρομεσαίων αγροτών και της κοινής γνώμης. Οσον αφορά τα αιτήματα που θέτουν οι δύο Ομοσπονδίες, είναι:

  • Εγκαιρη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς, στη φυτική και ζωική παραγωγή, με κρατική επιχορήγηση, για να μην οδηγηθεί στο δανεισμό και στη χρεοκοπία ο ΕΛΓΑ.
  • Εγκαιρη αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 100% της ζημιάς, στο αγροτικό κεφάλαιο που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ (δέντρα, θερμοκήπια, στάβλοι, αποθήκες κλπ.).
  • Πάγωμα των χρεών των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ μέχρι τη νέα σοδειά και χορήγηση χρηματοδότησης από την ΑΤΕ για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
  • Αποζημίωση των εργατικών εργαλείων και μηχανημάτων και των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία.
  • Ανάκληση των αυξήσεων στα τέλη εκτίμησης.
  • Νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής παραγωγής που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο από τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, θα επιχορηγείται από το κράτος και θα κάνει έργα προληπτικής προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Συλλαλητήρια στις 28 του Γενάρη

Με διευρυμένο πλαίσιο οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιούν οι αγρότες του νομού Εβρου στην Ορεστιάδα στις 28 Ιανουαρίου στα πλαίσια της απόφασης που έλαβαν οι εκπρόσωποι των αγροτών στα Φάρσαλα για έναρξη νέων κινητοποιήσεων σε πανελλαδική κλίμακα. Στη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ν. Εβρου οι αγροτοκτηνοτροφικοί φορείς του νομού διαπίστωσαν ότι, κανένα από τα προβλήματα που έθεσαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από την κυβέρνηση.

Οι αγρότες του Εβρου θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην έξοδο της Ορεστιάδας, όπου θα παραμείνουν κατά μήκος του δρόμου ή κλιμακώνοντας τον αγώνα τους θα αποκλείσουν την οδό. Για την καλύτερη προετοιμασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αρχίζουν περιοδείες στα χωριά του Β. Εβρου, προκειμένου να ενημερώσουν τους αγρότες για το διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα τους. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή σε συνεργασία με την Ενωση Αγροτικών Συλλόγων Ορεστιάδας θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση πλατιάς σύσκεψης των μαζικών φορέων του νομού.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ν. Εβρου διοργανώνει σήμερα παρόμοια σύσκεψη στο Τυχερό όπου αναμένεται να αποφασιστεί συλλαλητήριο στο Νότιο Εβρο.

Στη Μεσσηνία

Με διευρυμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, οι αγρότες της Μεσσηνίας αποφάσισαν ομόφωνα - στην προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα που έγινε στο Πεταλίδι - τη συνέχιση του αγώνα, με ημέρα έναρξης, την ημέρα του νέου γύρου των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων στις 28 Γενάρη, όπως αυτή αποφασίστηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των αγροτών στα Φάρσαλα.

Επιβεβαιώνοντας το πλαίσιο των αποφάσεων που πάρθηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των αγροτών στον Παλαμά, στη σύσκεψη προστέθηκε στο πλαίσιο των αιτημάτων η άμεση αποζημίωση της παραγωγής με βάση την πραγματική ζημιά στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία.

Μέχρι την ημέρα που τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα των αγροτών θα κατακλύσουν την περιοχή γύρω από τη Νομαρχία, η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά του νομού, ενώ τις παραμονές της κινητοποίησης αποφάσισε να παρατάξουν οι αγρότες τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και να αποκλείσουν τα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΑΤΕ και της ΕΑΣ.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «ο πανελλαδικός συντονισμός για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής είναι μονόδρομος και θα είναι μακρύς».

Τέλος, έδωσαν στη δημοσιότητα τα αιτήματά τους για την ελιά που είναι τα ακόλουθα:

  • Να δοθούν άμεσα όλες οι προκαταβολές με βάση τα εκδοθέντα τιμολόγια.
  • Να καταργηθούν, το πλαφόν παραγωγής, οι ζώνες και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, έτσι ώστε ο παραγωγός να παίρνει ολόκληρη την επιδότηση. Να επαναφερθεί το καθεστώς των μικρών παραγωγών.
  • Να λειτουργήσει η παρέμβαση - ακόμα και με ευθύνη της κυβέρνησης - και να επαναφερθεί η τιμή παρέμβασης.
  • Η παρέμβαση να ανοίξει με τιμή στο λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, δηλαδή 1.000 δραχμές το κιλό για τον άσο. Οι παραγωγοί να εξοφλούνται με την παράδοση του προϊόντος.
  • Για την ελιά 500 δραχμές το κιλό (τα 200 τεμάχια) για τη μαύρη και 300 δραχμές το κιλό για την πράσινη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ