ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναυλία αλληλεγγύης και αντίστασης

Την άμεση απελευθέρωση του δεσμώτη αγωνιστή Ζαχαρία Καρακίτσιου απαίτησαν οι Θεσσαλονικείς που συμμετείχαν στη συναυλία έξω από το Τμήμα Μεταγωγών, την Κυριακή το απόγευμα

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το Μεταγωγών ακούν τις μελωδίες του Θανάση Γκαϊφύλλια
Οι συγκεντρωμένοι έξω από το Μεταγωγών ακούν τις μελωδίες του Θανάση Γκαϊφύλλια
Με πύρωμα καρδιάς, με σημαίες και λάβαρα, αγωνιστές της ειρήνης και της προόδου συγκεντρώθηκαν, την Κυριακή το απόγευμα, στο μεγάλο χώρο στην είσοδο του Τμήματος Μεταγωγών Θεσσαλονίκης για να εκδηλώσουν, με την αγωνιστική τους συναυλία, την αλληλεγγύη τους στο δεσμώτη αγωνιστή Ζαχαρία Καρακίτσιο και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωσή του.

Η απόφαση του δικαστηρίου να στείλει στη φυλακή τον αγωνιστή της ειρήνης για την εναντίωσή του στην απόβαση Αμερικανών πεζοναυτών στην παραλία της Γρίτσας, εξόργισε το λαό, προκάλεσε τα δημοκρατικά του αισθήματα, στράτευσε ανθρώπους κάθε ηλικίας στην πάλη ενάντια στην υποταγή, ενάντια στο ξεπούλημα της εθνικής ανεξαρτησίας, για την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών να υπερασπίζονται την πατρίδα τους και την ειρήνη.

Η υπεράσπιση της ειρήνης και της ανεξαρτησίας δε δικάζεται, ούτε φυλακίζεται, διατράνωσε η μεγάλη λαϊκή συναυλία της Κυριακής. Διακήρυξε ακόμα με μυριόστομα συνθήματα ότι «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτέ τους δε φοβήθηκαν οι Κομμουνιστές» και διακήρυξε την απόφασή της να συνεχίσει τον αγώνα για την αποφυλάκιση του δεσμώτη αγωνιστή και την καταδίκη στη συνείδηση του λαού της πολιτικής που στέλνει τους αγωνιστές της ειρήνης στη φυλακή.

«Αλίμονο σ' αυτούς που δεν αντιστέκονται», ανέφερε ο στίχος του Κατσαρού που μελοποίησε και τραγούδησε στην εκδήλωση μαζί με άλλα τραγούδια του ο γνωστός συνθέτης Θανάσης Γκαϊφύλλιας.


«Αντισταθείτε ακόμη και στον άνεμο - Γιατί σιωπούν τα αδέλφια μου», συνέχισε ο τραγουδιστής. Οπως δήλωσε αργότερα ο Θ. Γκαϊφύλλιας, «για μένα το πιο σημαντικό είναι να στερήσεις κάποιον την ελευθερία του, γιατί με τον τρόπο του διαδηλώνει τις πολιτικές και τις ελληνικές του θέσεις. Την κράτηση του Ζαχαρία Καρακίτσιου τη θεωρώ έγκλημα και ήρθα εδώ για να καταγγείλω το γεγονός, φοβούμενος για το μέλλον των παιδιών μου, γι' αυτό που μας περιμένει. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ αλλά όλους τους Ελληνες κι αν μείνουμε απαθείς μπροστά σ' αυτή την έλλειψη φιλελλήνων μέσα στον τόπο μας θα είμαστε άξιοι της τύχης μας».

Στο χώρο της εκδήλωσης δηλώσεις για την κράτηση του Ζαχαρία Καρακίτσιου έκανε ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρήστος Κόφφας:

«Θεωρούμε πολιτικό κρατούμενο τον Ζαχαρία Καρακίτσιο, γιατί δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο, να αντισταθεί στην πολιτική της Νέας Τάξης Πραγμάτων, όπως εκδηλώθηκε την περίοδο εκείνη με τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και τις αποβάσεις των Αμερικανών στο Λιτόχωρο. Επιμένουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας τόσο στο πολιτικό όσο και στο μαζικό επίπεδο, ζητώντας την απελευθέρωση του συντρόφου μας και καλώντας το λαό και τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση σ' αυτό το ζήτημα».

«Η υπόθεση αυτή αποτελεί προειδοποίηση για τον καθένα πολίτη ότι εφόσον εναντιώνεται και αντίθετα δε δηλώνει φίλος των Αμερικανών θα οδηγείται για κάθε του διαμαρτυρία στις φυλακές», δήλωσε ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ. «Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Ζαχαρία Καρακίτσιο θα πρέπει να απασχολήσουν όλο το λαό, τους φορείς, τις οργανώσεις που νοιάζονται για την πορεία της κοινωνικής μας εξέλιξης, των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών που χτυπιούνται ανοιχτά στην περίπτωση του Ζαχαρία Καρακίτσιου με την καταδίκη του σε 8μηνη φυλάκιση. Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε την αγωνιστική μας συμπαράσταση μέχρις ότου εξασφαλίσουμε την αποφυλάκιση του συντρόφου μας», κατέληξε ο Μ. Σπυριδάκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων, συνταξιουχικών οργανώσεων, οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης κλπ. Ο ηθοποιός Θανάσης Παπαδημητρίου απήγγειλε ποιήματα, ενώ αγωνιστικά και τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης έπαιξε το συγκρότημα της ΚΝΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και συνδικαλιστών επισκέφθηκαν τον Ζαχαρία Καρακίτσιο στα κρατητήρια και του μετέφεραν τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των συγκεντρωμένων.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Πρόκειται για πολιτική δίωξη

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς φθάνουν στην εφημερίδα μας ανακοινώσεις σωματείων, συνδικάτων, συλλόγων κάθε είδους, με τις οποίες καταγγέλλεται η δίωξη του Ζαχαρία Καρακίτσιου και δηλώνεται η αμέριστη συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο αγωνιστή.

- «Οχι στην ποινικοποίηση του πατριωτικού φιλειρηνικού αγώνα!». Αυτό υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και «καταγγέλλει τις διαδικασίες που υιοθετήθηκαν στη δίκη που διεξήχθη στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης και οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την επιβολή 8μηνης φυλάκισης του δημοτικού συμβούλου Λιτοχώρου Ζαχαρία Καρακίτσιου».

Με τη δίκη αυτή, τονίζεται στο κείμενο, ουσιαστικά διώκεται η πατριωτική, φιλειρηνική, αντιΝΑΤΟική στάση που κράτησε ο Ζ. Καρακίτσιος. Η πολιτική δίωξη του Ζ. Καρακίτσιου, επισημαίνεται σ' άλλο σημείο, γιατί περί τέτοιας πρόκειται, εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους Ελληνες πολίτες που αντιστέκονται. Ο «τρομονόμος» που πρόσφατα από κοινού ψήφισαν στη Βουλή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ουσιαστικά ποινικοποιεί κάθε μορφή αντίδρασης και αντίστασης.

Συγχαίρουμε, τονίζουν σ' άλλο σημείο οι Ελληνες ηθοποιοί, τον Ζ. Καρακίτσιο για τη σθεναρή του στάση να μην εξαγοράσει την ποινή που του επιβλήθηκε έτσι ώστε να αφεθεί ελεύθερος.

Το λαϊκό κίνημα της πατρίδας και οι Ελληνες ηθοποιοί, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στη "νέα τάξη", τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».

Θεωρούμε, καταλήγουν, ότι ιδίως σήμερα που οι ΗΠΑ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ηγούνται μιας πρωτόγνωρης εκστρατείας σφαγιασμού των δημοκρατικών ελευθεριών, επιβάλλεται η τόνωση της λαϊκής επαγρύπνησης, σαν μόνης ικανής να σταματήσει αυτήν την επέλαση.

- Την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού -Δέρματος, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση για την καταδίκη του Ζ. Καρακίτσιου για την αντιΝΑΤΟική αντιαμερικανική δράση του. Παράλληλα η ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν με ενωμένο αγώνα ενάντια σ' αυτή την επικίνδυνη για τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματά τους εξέλιξη. «Κακούργημα η αντίσταση στο διεθνή ιμπεριαλισμό. Κακούργημα σε 8 μήνες φυλακή, γιατί δεν έμαθε να σκύβει το κεφάλι, γιατί δεν ήθελε να γίνει ο τόπος του βάση εξόρμησης για τις "νέες" κατακτήσεις του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Αλλο "ένα" θύμα του αυξανόμενου αυταρχισμού και αυτοματισμού του αστικού κράτους, όταν στη χώρα καταπατούνται τα ιερά και τα όσια» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η ΟΕΚΙΔΕ επισημαίνει: «Αυτή η πραγματικότητα μόνο ανατρέπεται και ο δρόμος είναι η οργάνωση και ο αγώνας για να αναδειχτεί ο ένοχος, ανατρέποντας τις αυταπάτες του "ειρηνοποιού" διεθνούς ιμπεριαλισμού. Τα αστικά δικαστήρια δεν μπορούν να βάλουν φραγμό στη θέληση του λαού, έχουμε εμπειρίες πρόσφατες».

- Το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) ΤΕΙ Αθήνας με ψήφισμά του «καταδικάζει την κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, έτσι όπως αποφάσισε το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης για τον Ζαχαρία Καρακίτσιο, να φυλακιστεί για 8 μήνες, μόνο και μόνο επειδή έμπρακτα αντιστάθηκε στην απόβαση των Αμερικάνων μισθοφόρων στο Λιτόχωρο». Αυτό που διώκεται, σημειώνουν οι σπουδαστές, είναι η «αντιπολεμική δράση του στις 11/4/01 στο λιμάνι της Γρίτσας».

- Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων και Σωματείων Εργαζομένων της Λήμνου, με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο δημοτικό σύμβουλο Ζ. Καρακίτσιο και παράλληλα καταγγέλλουν: «Στο λημνιακό λαό την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και δράσης κάθε Ελληνα πολίτη».

Πιστεύουμε, υπογραμμίζουν, ότι «όλοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και καλούμε κάθε αρμόδιο να υπερασπίσει την ομαλότητα της πολιτικής ζωής και τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε Ελληνα πολίτη».

- Με ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης ξεκαθαρίζει πως «τα όνειρά μας για έναν κόσμο ειρηνικό δεν μπορούν να τα φυλακίσουν» και καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην άμεση αποφυλάκιση του Ζ. Καρακίτσιου που καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση για τη φιλειρηνική, αντιΝΑΤΟική δράση του.

- Το ίδιο απαιτεί και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Σε σχετική καταγγελία τους οι συνταξιούχοι απαιτούν: «Να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει και πάλι στρατό εκτός συνόρων. Να απεμπλακεί η χώρα μας από τους πολεμοκάπηλους "συμμαχικούς" σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καμία διευκόλυνση στη δράση τους. Να γυρίσουν αμέσως όλοι οι Ελληνες στρατιώτες από Βοσνία και Κόσσοβο». Επίσης διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγώνων και καλούν το λαό να πει ΟΧΙ στην καταδίκη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και να διεκδικήσει την άμεση απελευθέρωση του Ζ. Καρακίτσιου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ