ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθησυχάζει... πριν την επίθεση

Μετά τα «σενάρια» για τις αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο, αλλά ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον «κοινωνικό διάλογο»

Από κινητοποίηση για την Κοινωνική Ασφάλιση
Από κινητοποίηση για την Κοινωνική Ασφάλιση
Δεν ξέρει, δε γνωρίζει τίποτα... ο υπουργός Εργασίας για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει καταλήξει στις προτάσεις για την ανατροπή της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Δ. Ρέππας, σε δήλωσή του χτες, με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου του - έχει αρμοδιότητα και στο Ασφαλιστικό - ζήτησε να μην «αποδίδονται στην κυβέρνηση, ούτε προθέσεις, ούτε σχέδια».

Υποστήριξε ότι το υπουργείο θα παρουσιάσει τις προτάσεις του στον «κοινωνικό διάλογο» με τους «κοινωνικούς εταίρους» και, κατά την πάγια τακτική, έκανε λόγο για «σενάρια». Σενάρια όμως που, ως είθισται, εκπορεύονται από πηγές του υπουργείου, σε μια προσπάθεια προετοιμασίας της κοινής γνώμης. Πολύ περισσότερο, που αυτά που γράφονται στον Τύπο, στον ένα ή άλλο βαθμό, περιέχονται σε συνεντεύξεις των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», το τελικό σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει μείωση συντάξεων, αύξηση 1-3 χρόνια στα όρια ηλικίας, κατάργηση της 35ετίας, χτύπημα των βαρέων και ανθυγιεινών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παραλλαγή του «πακέτου Γιαννίτση», που ανατρέπει εκ βάθρων το σημερινό σύστημα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην ίδια εφημερίδα, χτες, ο υφυπουργός Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλος, υπερασπίστηκε με σθένος τις κυβερνητικές αποφάσεις της περασμένης άνοιξης και υποστήριξε, ότι «από λάθη δικά μας, δεν έγιναν σαφείς οι στόχοι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εκείνη την περίοδο...»! Δηλαδή, το πρόβλημα δεν ήταν αυτές καθαυτές οι αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά ο τρόπος που αυτές κατανοήθηκαν από τους εργαζόμενους!!!

Πάντως, αυτό που επιβεβαιώνεται απ' όλα τα παραπάνω είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεγάλη ανατροπή, πατώντας πάνω στον «κοινωνικό διάλογο» και στη στήριξη των «κοινωνικών εταίρων».

Τη στήριξη αυτή επανέλαβε χτες και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα. Σε δηλώσεις του ο Χρ. Πολυζωγόπουλος ζητάει «να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέσα στο πρώτο εξάμηνο, διότι ήδη έχουμε καθυστερήσει, χάθηκε πάρα πολύς χρόνος το προηγούμενο διάστημα». Αραγε, για λογαριασμό τίνος χάθηκε πολύτιμος χρόνος, μήπως για το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του;

Πράγματι, υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είναι άλλου είδους. Υπάρχει καθυστέρηση στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στην ανάπτυξη των αγώνων για την αποτροπή της νέας επίθεσης, αγώνων που θα διεκδικούν τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αλλά η τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Η «πίεση» αυτή, λοιπόν, με δεδομένο το πλαίσιο της ΓΣΕΕ, που εξαντλεί τα «αιτήματα» στην τριμερή χρηματοδότηση, είναι ακόμα μια αβάντα στην κυβέρνηση, είναι πίεση πάνω στους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις λύσεις που ετοιμάζει το μαύρο αντιασφαλιστικό μέτωπο κυβέρνησης-ΣΕΒ-ΝΔ. Είναι πίεση, που στρώνει το χαλί στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη περισσότερο που η «τριμερής χρηματοδότηση», η οποία στα χείλη των στελεχών της πλειοψηφίας έχει καταντήσει πανάκεια, δε συνδέεται με την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών, την καταβολή όσων χρωστάνε το κράτος και οι εργοδότες στα ασφαλιστικά ταμεία, με τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων. Στην ουσία, και αυτή αποτελεί το άλλοθι για να αρχίσει ο «κοινωνικός διάλογος» και να ξεπουληθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ηδη, μάλιστα, η τριμερής χρηματοδότηση έχει αρχίσει να ροκανίζεται. Σε πρόσφατη συνέντευξή της η κοινοτική επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου προτείνει η «τριμερής χρηματοδότηση» να ισχύει μόνο για τις κατώτερες συντάξεις και για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 31 ΓΕΝΑΡΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες

Σε συσκέψεις καλούν εργαζόμενους, συνδικαλιστές και συνδικάτα δεκάδες Επιτροπές Αγώνα στις μεγάλες πόλεις για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων

Εντείνονται οι προετοιμασίες Επιτροπών Αγώνα, συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστών σε ολόκληρη τη χώρα για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο προγραμματισμό των συλλαλητηρίων, που θα γίνουν στις μεγάλες πόλεις στις 31 Γενάρη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Με ένα μπαράζ συνεδριάσεων, συσκέψεων και περιοδειών, οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος επιδιώκουν, η τελευταία μέρα του Γενάρη να γίνει ημέρα υπεράσπισης και διεκδίκησης νέων κατακτήσεων για τους εργαζόμενους. Το αγωνιστικό πλαίσιο των συλλαλητηρίων σηματοδοτεί την αντίσταση ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, της ακρίβειας και της φτώχειας και, ταυτόχρονα, την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας. Κεντρικό ζήτημα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων παραμένει η υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Τέλος, η 31η Γενάρη θα αποτελέσει ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμπορευματοποιήσει και ιδιωτικοποιήσει την Υγεία σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Στα πλαίσια αυτά το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας οργανώνει σήμερα σύσκεψη στις 6μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα και Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Επίσης, συσκέψεις οργανώνουν σήμερα το Συντονιστικό Σωματείων Φωκίδας στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στις 6μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Φθιώτιδας, 6μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας και στη Λάρισα συνεδριάζει στις 7μ.μ. η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Επιπλέον, στη Φωκίδα για την εξέταση της κατάστασης και τον προγραμματισμό δράσης συνεδριάζει την Πέμπτη 17 Γενάρη στις 6 μ.μ., το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, ενώ την ερχόμενη Τρίτη 22 Γενάρη στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου στις 6 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί πλατιά ανοιχτή σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Φορέων για την Κοινωνική Ασφάλιση (συμμετέχουν 23 σωματεία και φορείς).

Την Πέμπτη 17 Γενάρη σε συσκέψεις καλούν η Συντονιστική Σωματείων Τρικάλων, 6.30μ.μ., στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον», η Συντονιστική Σωματείων Πάτρας, 6μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης και η Επιτροπή Αγώνα Χαλκίδας, 7.15 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Ανάλογες συσκέψεις πραγματοποιούν την Παρασκευή 18 Γενάρη το Συντονιστικό Σωματείων στο Βόλο, 5,30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, και το Συντονιστικό Σωματείων Κορίνθου, 6μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ακόμα, σύσκεψη πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πύργου τη Δευτέρα 21 Γενάρη στο Εργατικό Κέντρο, στις 6.30 μ.μ..

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΠΕΜΕΝ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει σήμερα στις 10.30 το πρωί, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού στα γραφεία της. Στην εκδήλωση προσκαλεί όλους τους εν ενεργεία ναυτικούς και συνταξιούχους μηχανικούς αλλά και γενικότερα τους ναυτεργάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ