ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εσπασε η ειρηνευτική διαδικασία

Ο Ρ. Ρέγιες σε συνομιλίες με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ

Associated Press

Ο Ρ. Ρέγιες σε συνομιλίες με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ
ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΛΟΣ ΠΟΣΟΣ.-

«Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Προέδρου Αντρές Παστράνα Αράνχο να τερματίσει το διάλογο, αλλά και τη διαπραγματευτική διαδικασία με τις FARC-EP, παρά τις εντατικές προσπάθειες που έλαβαν χώρα κατά την 11η και 12η Ιανουαρίου, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Τζέιμς Λεμόιν, η επίσημη επιστροφή της περιοχής που απαρτίζεται από πέντε επαρχίες θα γίνει σε δημόσια τελετή κατά τον ίδιο τρόπο που έγινε και η παραλαβή της, παρουσία των εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας, των εργαζομένων, των αγροτών, των πολιτικών κομμάτων και διαφόρων προσωπικοτήτων και οργανώσεων, οι οποίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών συνέβαλαν στην προσπάθεια για την επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης και ανοικοδόμησης».

Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις της δημόσιας ανακοίνωσης προς τον κολομβιανό λαό εκ μέρους των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP), όπου δηλώνουν τις επόμενες τους κινήσεις μετά την απόρριψη εκ μέρους της κυβέρνησης της Κολομβίας, και ειδικότερα εκ μέρους του Παστράνα, των προτάσεών τους που επιδόθηκαν διά μέσω του Λεμόιν, το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να επαναληφθεί ο διάλογος με την κυβέρνηση, ο οποίος διακόπηκε την περασμένη Τετάρτη. Οι προτάσεις αποτελούνταν από 14 σημεία, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης εκ μέρους των FARC-EP να μελετήσουν άμεσα το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν από τον Παστράνα, ο οποίος κατηγόρησε τις FARC ότι διέκοψαν τις συνομιλίες και τους ζήτησε να αποχωρήσουν από τη ζώνη αυτή.

«Το τελεσίγραφο των 48 ωρών που λήγει τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 21.30 τοπική ώρα (ξημερώματα Τρίτης-ώρα Ελλάδας) τροποποιεί μονόπλευρα τη συμφωνία, η οποία διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των τρίχρονων διαπραγματεύσεων και σημαίνει τον τερματισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας με αυτήν της τη μορφή», προστίθεται αμέσως μετά στην ανακοίνωση των FARC-EP, ενώ τονίζεται ότι «για μια ακόμα φορά ευνοήθηκαν τα εγωιστικά συμφέροντα μιας μειονότητας προνομιούχων και πλουσίων σε βάρος 40 εκατομμυρίων Κολομβιανών».

Συνάμα οι FARC-EP καλούν τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση να «εγγυηθούν τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», ενώ τέλος «επαναβεβαιώνουμε τη θέλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλες του τις μορφές προκειμένου να επιτύχουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η Κολομβία ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη, συμφιλίωση και ανοικοδόμηση» και κάνουν έκκληση «σε όλους τους Κολομβιανούς να παλέψουν οργανωμένα προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη η Κολομβία».

Λουτρό αίματος;

Την ανακοίνωση υπέγραψαν εκ μέρους των FARC-EP οι Ραούλ Ρέγιες, Χοακίν Γκόμες, Κάρλος Αντόνιο Λοσάδα, Αντρες Παρίς και Σιμόν Τρινιδάδ, επισφραγίζοντας το αδιέξοδο για το οποίο είχε προειδοποιήσει από την Κυριακή το βράδυ ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, Τζέιμς Λεμόιν, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει μαγική λύση για την παρούσα κρίση. Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις προσπάθειές της ώστε να εξευρεθεί μία λύση για τη χώρα, όμως είναι πιθανόν αυτές οι προσπάθειες να ναυαγήσουν».

Το εναγώνιο ερώτημα που απομένει είναι τι θα γίνει εντός του θυλάκου που για τρία χρόνια βρισκόταν υπό τον έλεγχο των FARC-EP από το Νοέμβρη του 1998, ως ένας από τους πρώτους όρους για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Πολλοί αναλυτές μιλούν για ένα πιθανό λουτρό αίματος, καθώς οι 100.000 περίπου κάτοικοι της ζώνης - έκτασης όσο σχεδόν η Ελβετία - έχουν εκφράσει τους φόβους τους για εγκλήματα τόσο από το στρατό που είναι έτοιμος να εισέλθει όσο και από τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, τα γνωστά «τάγματα θανάτου».

ΠΓΔΜ
Ο «ΑΝΑ» απειλεί με νέα δράση...

ΣΚΟΠΙΑ.-

Αποφασισμένος να ...επανέλθει στην ενεργό στρατιωτική δράση κατά των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ, φέρεται ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός («ΑΝΑ»). Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το «επιτελείο προσωπικού» της αυτονομιστικής οργάνωσης, που υποστηρίζει δημόσια πως δρα με στόχο τη συγκρότηση της «Μεγάλης Αλβανίας», «θα ενταθούν οι προετοιμασίες για μία επαρκή απάντηση στις πιθανές επιθέσεις της σλαβο-μακεδονικής μηχανής καταστολής κατά των Αλβανών»....

Ο «ΑΝΑ» ισχυρίζεται πως πήρε αυτήν την απόφαση «μετά τις προσπάθειες για εφαρμογή όλων των μέσων με στόχο την καταστροφή των Αλβανών από αντι-αλβανικούς κύκλους της κυβέρνησης των Σκοπίων», μεταξύ των οποίων κατονομάζονται «παραστρατιωτικές οργανώσεις, ανώτατοι αξιωματούχοι της ορθόδοξης εκκλησίας και εξελίξεις, όπως αγορά νέων όπλων απ' την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Κροατία, αλλά και παρουσία Ελλήνων, Ρώσων και Σέρβων στρατιωτικών συμβούλων σε όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά γραφεία στα Σκόπια».

Αυτή η εξέλιξη, πάντως, εμφανίζεται, ενώ το ίδιο διάστημα (περασμένο Σαββατοκύριακο) αναφέρθηκαν παραβιάσεις της «εκεχειρίας» σε περιοχές του Τέτοβο, όταν ένοπλοι Αλβανοί έριξαν (άγνωστο για ποιους λόγους) πυρ... Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο προάστιο Ρασάντιστε, ένοπλοι Αλβανοί προκάλεσαν υλικές ζημιές σε περιουσίες ιδιοκτησίας Σλάβων. Ανακοίνωση του στρατού επιβεβαιώνει πως σημειώθηκαν «ρίψεις πυρών σε περιοχές του Τέτοβο», όμως επειδή τα πυρά «δε στρέφονταν κατά των ενόπλων δυνάμεων δεν ανταπαντήθηκαν»...

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ...

ΜΑΝΙΛΑ.-

Μια απτή διάσταση στη φιλολογία περί της ανάδειξης των Φιλιππίνων ως ενός επόμενου «στόχου» του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού πολέμου», προσθέτει η είδηση ότι περίπου 650 ακόμη μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ καταφθάνουν προσεχώς στις Φιλιππίνες για να «εκπαιδεύσουν» το στρατό της χώρας στη μάχη που διεξάγει κατά των αυτονομιστικών οργανώσεων ισλαμιστών στο νότο της χώρας, που φέρονται να είχαν ή να διατηρούν σχέσεις με την αλ - Κάιντα.

Οι 650 Αμερικανοί στρατιώτες υποτίθεται ότι θα συνδράμουν σε 6μηνη άσκηση που θα αρχίσει μέσα στο μήνα και μπορεί να διαρκέσει «ως το τέλος του χρόνου», σύμφωνα με τον Φιλιππινέζο υπουργό Αντζελο Ρέγες. Ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί θα είναι στη Ζαμποάνγκα και το νησί Μπαζιλάν, όπου ο στρατός των Φιλιππίνων μάχεται τους άνδρες της Αμπού Σαγιάφ.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην άσκηση αντικειμενικά αυξάνει την εμπλοκή των ΗΠΑ στα εσωτερικά των Φιλιππίνων, είτε οι 650 στρατιώτες συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις είτε - όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Αμυνας στη Μανίλα - δεν εμπλακούν. Οπως λένε οι πληροφορίες του Ασοσιέιτεντ Πρες σε περιπτώσεις οι Αμερικανοί θα μπορούν να «βρίσκονται σε πεδία μαχών», αν και ο Ρέγες δηλώνει πως «δε θέλουμε να εμπλακούν σε μάχες» οι Αμερικανοί...

Σε μια άλλη εξέλιξη χθες στις Βόρειες Φιλιππίνες, ένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο πιλότοι και (τουλάχιστον) τέσσερις άνθρωποι στο έδαφος, ενώ 23 σπίτια έπιασαν φωτιά με τα τέσσερα εξ αυτών να καταστρέφονται ολοσχερώς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Παραίτηση κυβέρνησης, παραμένει ο πρωθυπουργός

ΑΜΑΝ.-

Στη θέση του παραμένει παρά την παραίτηση του συνόλου της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Αλί Αμπού αλ Ραγκχέμπ, μετά από σχετική παράκληση του βασιλιά Αμπντάλα, προκειμένου να οδεύσει ομαλά η χώρα στις βουλευτικές εκλογές του τρέχοντος έτους. Η παραίτηση της ιορδανικής κυβέρνησης, χτες το πρωί, εξέπληξε ΜΜΕ και αναλυτές παρά τους συχνούς ανασχηματισμούς, στους οποίους είχε προχωρήσει κατά καιρούς ο Αλ Ραγκχέμπ από τον Ιούνη του 2000 που ανέλαβε τα ηνία με στόχο να αναζωογονήσει την οικονομία. Μάλιστα, ήρθε μία μέρα μετά την ομόφωνη υπουργική έγκριση του προϋπολογισμού. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, ο Αλ Ραγκχέμπ αναμενόταν να κοινοποιήσει τη νέα κυβέρνηση, με αλλαγές σε τουλάχιστον 6 υπουργεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ