ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Αθήνα όπως λέμε ... Σολτ Λέικ Σίτι

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού και η παραλία, στα «φιλέτα» των έργων του 2004, με ...άγνωστο κόστος
Το αεροδρόμιο του Ελληνικού και η παραλία, στα «φιλέτα» των έργων του 2004, με ...άγνωστο κόστος
Τις ...εντολές του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μετέφερε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στα μέλη της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κ. Σημίτης έκανε αναφορά σε όσα συζητήθηκαν στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η αποστολή κλιμακίου αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα πάρουν μαθήματα από τα μέτρα ασφαλείας των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι, όπου έχει προγραμματιστεί να πετούν πάνω από τα στάδια ακόμα και μαχητικά αεροσκάφη...

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του Ολυμπιακού προϋπολογισμού σε σύσκεψη υπουργών και υφυπουργών (Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού), που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των Ολυμπιακών συγκροτημάτων σε Φάληρο και Ελληνικό δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, γεγονός που καθιστά αδύνατη ακόμα και την εκτίμηση του συνολικού κόστους των αγώνων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής, συζητήθηκε ο επικείμενος νέος έλεγχος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ (21 - 23 Ιανουαρίου) και τα ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία των αθλητών και τις επιχορηγήσεις προς τις ομοσπονδίες. Η «Αθήνα 2004» παρουσίασε την τελική μορφή του ημερήσιου προγράμματος των Αγώνων, το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε και από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ κατά την τελευταία συνεδρίασή της.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους εξής τομείς: Στους ελέγχους ντόπινγκ, στην επιλογή των ομογενών που θα αγωνιστούν με τα χρώματα της Ελλάδας και τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης, τα κονδύλια για την προετοιμασία των Ολυμπιονικών αυξάνονται κατά 100% (από 2 δισ. σε 4 δισ. το χρόνο), καθώς στους Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα, ως διοργανώτρια χώρα, θα έχει τη δυνατότητα παρουσίας με 625 αθλητές, προσδοκώντας τη συγκομιδή 20-26 μεταλλίων, αριθμό διπλάσιο από τα μετάλλια που κέρδισαν οι αθλητές μας στο Σίδνεϊ.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Αμερικανός τραμπούκος, σύμβουλος της διοίκησης

Φωτογράφιζε χώρους, μαγνητοφωνούσε εργαζομένους, επιτέθηκε φραστικά σε συνδικαλιστές

Την «τραμπούκικη, προκλητική και αντεργατική συμπεριφορά» συμβούλου της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ιδρύματος. Παράλληλα, στηλιτεύει την «αντεργατική συμπεριφορά» και της διοίκησης, «που αν δεν προκαλεί η ίδια, τότε υποθάλπει» τέτοιες πρακτικές.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα ο Σύλλογος με επιστολή του στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών και την πρόεδρο του Ιδρύματος, κατήγγειλε ότι ο νεοπροσληφθείς από τη διοίκηση «σύμβουλος» για θέματα «ασφάλειας», Στ. Κάμπελ (υπήκοος ΗΠΑ) φωτογράφισε όλους τους χώρους ασφαλείας (χρηματοκιβώτια, θησαυροφυλάκια κλπ.) και καταγράφει κρυφά, με μαγνητοφωνάκι, συνομιλίες ανυποψίαστων υπαλλήλων. Ο Σύλλογος ζήτησε να αναζητηθούν τα φιλμ και οι φωτογραφίες, επειδή είναι άγνωστο πού θα καταλήξουν και προκειμένου να διαφυλαχτούν οι συνθήκες ασφαλείας για την περιουσία του ΤΤ.

Για το μαγνητοφωνάκι, ζητά να μην ξαναχρησιμοποιήσει ο Κάμπελ «τέτοιες πρακτορίστικες μεθοδεύσεις, που θυμίζουν άλλες εποχές καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού και των εργαζομένων». Η συνέχεια;

Με νεότερη καταγγελία, ο Σύλλογος αναφέρει ότι ο Κάμπελ μόλις πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής, πήγε στα γραφεία του Συλλόγου, «με προκλητικό και τραμπούκικο ύφος» διέκοψε σύσκεψη όπου συμμετείχαν οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου και οι δύο εκπρόσωποι του Συλλόγου στο ΔΣ του ΤΤ, ζητώντας «εξηγήσεις». Κατηγόρησε το προεδρείο, ότι «δεν ξέρει ελληνικά» (;) και ότι «λέει βλακείες».

Για τον Κάμπελ ο Σύλλογος καταγγέλλει και ότι έφερε αναρμοδίως εργολάβους, που εκτέλεσαν οικοδομικές εργασίες και προμήθειες σε κτίριο του ΤΤ ύψους άνω των 35 εκατ. δρχ., «ερήμην των αρμόδιων Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Προμηθειών και χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία και ζητούν τώρα από υπηρεσιακούς παράγοντες να παρανομήσουν και να ξεκινήσουν τώρα τις διαδικασίες δημοπράτησης και ανάθεσης εραγασιών που ήδη έχουν εκτελεστεί, για να πληρωθούν».

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ενδεικτικά, ότι για την προμήθεια κάποιων κλιματιστικών, υπάλληλος του ΤΤ βρήκε τιμή 2 εκατ. δρχ., όταν ο εργολάβος του Κάμπελ θα τα έφερνε με 6 εκατ. δρχ. Κατόπιν τούτων, ο Σύλλογος εγείρει ερωτηματικά για το πραγματικό κόστος των υπόλοιπων εργασιών, αλλά και για έργα πολύ υψηλότερων προϋπολογισμών που εκτελεί η διοίκηση του ΤΤ.

Να ανακληθούν οι αυξήσεις - πρόκληση στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Πρόκληση για τον εργαζόμενο λαό, χαρακτηρίζει τις αυξήσεις κατά 50% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και ζητά την ανάκλησή τους.

Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος, με αφορμή τις αυξήσεις που επέβαλε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στα εισιτήρια από την 1η Γενάρη 2002, τονίζει ότι η απόφαση αυτή του Οργανισμού και της κυβέρνησης αποτελεί πρόκληση για τον εργαζόμενο λαό, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφασίζει να δοθεί αύξηση 2,5% στους εργαζόμενους. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι «έτσι ένα ακόμα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι η συγκοινωνία, μετατρέπεται σε εμπόρευμα, με την αξιοποίηση του οποίου η κυβέρνηση εξασφαλίζει πρόσθετα αυξημένα κέρδη στους μετόχους του ΟΑΣΘ, μέσω και της νέας αποικιακού χαρακτήρα σύμβασης».

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει αυτή τη νέα σύμβαση και είχε διατυπώσει τη δική του πρόταση για ενιαίο δημόσιο φορέα συγκοινωνίας προς όφελος του εργαζόμενου λαού.

Με την αύξηση αυτή - υπογραμμίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση - καθώς και με την απόφαση του ΟΑΣΘ να καταργήσει τη συμφωνία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τη μηνιαία κάρτα πολλαπλών διαδρομών με έκπτωση 20% για τους εργαζόμενους, η επιβάρυνση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων είναι μεγάλη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ακυρωθεί αυτή η μεγάλη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ και να εξασφαλιστεί φτηνό εισιτήριο για τον εργαζόμενο λαό.

Μαζεμένους δύο τριμηνιαίους λογαριασμούς νερού θα αναγκαστούν να πληρώσουν 7.427 πελάτες της ΕΥΔΑΠ που διαμένουν στις περιοχές Μενιδίου, Δάσους Χαϊδαρίου και Νέας Κηφισιάς, επειδή λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας δεν μπόρεσαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι να καταγράψουν τις ενδείξεις των καταμετρητών.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ, οι λογαριασμοί των συγκεκριμένων πελατών της θα εκδοθούν κανονικά το επόμενο τρίμηνο και θα περιλαμβάνουν την κατανάλωση του τελευταίου εξαμήνου, με ανάλογη όμως κατανομή της και υπολογισμό των κλιμακίων σε δύο τρίμηνα.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ

Ετών 86

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 15-1-2002 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Η σύζυγος: Μίνα. Τα τέκνα: Ισμήνη και Νίκος Λυκούδης, Κατερίνα Παπασπηλιοπούλου. Τα εγγόνια: Κατερίνα, Φιλοποίμην. Τα αδέλφια: Ελένη Σταυροπούλου, Δημήτριος Παπασπηλιόπουλος. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ