ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
Θεμελιώνουν τα έργα με κορμιά εργατών

Χτες ο 32χρονος Κώστας Μπούρμπουλας άφησε την τελευταία του πνοή στην επέκταση του έργου προς το Περιστέρι

Απ' αυτό το χαμό το κεφάλαιο κερδίζει!
Απ' αυτό το χαμό το κεφάλαιο κερδίζει!
Ακριβώς έναν μήνα μετά το θάνατο του 62χρονου οικοδόμου Χρήστου Μιάμη στο εργοτάξιο-κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού, ένας ακόμα εργαζόμενος θυσιάστηκε στο βωμό του κέρδους σε εργοτάξιο του μετρό. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα λεγόμενα μεγάλα έργα είναι τέτοια, που το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησής του, χτες, κήρυξε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για αύριο Πέμπτη.

Χτες το πρωί ο 32χρονος Κώστας Μπούρμπουλας, που δούλευε στην εταιρία «ΕΔΡΑΣΗ-Ψαλίδας», στην κοινοπραξία ΜΕΤΡΟ Περιστερίου, κάνοντας δουλιά που απαιτεί ειδικευμένο μηχανοτεχνίτη (αποσυναρμολόγηση γερανού) βρήκε φριχτό θάνατο, όταν καταπλακώθηκε από την μπούμα του γερανού. Ηταν μια ακόμα «δολοφονική» ενέργεια της εργοδοσίας, που, ενώ είναι υποχρεωμένη να βάζει εξειδικευμένα συνεργεία, προτιμά να χρησιμοποιεί ανειδίκευτους εργάτες ώστε να πληρώνει φθηνότερα μεροκάματα και έτσι να αυξάνει τα κέρδη της. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου, κατά την περίοδο κατασκευής του μετρό έχουν συμβεί συνολικά πάνω από 1.000 ατυχήματα!!! Συνεργός σε αυτά τα εκ προμελέτης εγκλήματα η ίδια η κυβέρνηση, που «κλείνει τα μάτια της» μπροστά στην ασυδοσία της εργοδοσίας - παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων - και, επιπλέον, εφαρμόζει πολιτικές που την ενισχύουν.

Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του μετρό είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Αφορμή αυτής της συγκέντρωσης στάθηκε ένα ακόμα, παρ' ολίγον θανατηφόρο, εργατικό «ατύχημα», που έγινε στο εργοτάξιο του μετρό στο Μοναστηράκι την Πέμπτη 3 του Γενάρη.

Φυσικά, σε ό,τι αφορά στο χτεσινό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», οι υπεύθυνοι της εταιρίας «ΕΔΡΑΣΗ-Ψαλίδας» είχαν εξαφανιστεί όταν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας μαζί με επιθεωρητές εργασίας από το υπουργείο Εργασίας έφθασαν λίγη ώρα μετά στον τόπο του δυστυχήματος. Ακόμα και οι εργαζόμενοι στο έργο είχαν σταλεί σπίτια τους. Αργότερα εμφανίστηκε κάποιος Γουρνάς που συστήθηκε ως διευθυντής προσωπικού της εταιρίας και υποστήριξε ότι ο Κώστας Μπούρμπουλας ήταν βοηθός χειριστή, εισπράττοντας από τα μέλη του Συνδικάτου την απάντηση ότι κάθε ανειδίκευτο εργάτη η εταιρία τον βαφτίζει ειδικευμένο προκειμένου να κάνει με μικρότερο κόστος τη δουλιά της. Ενα ακόμα στοιχείο που προέκυψε από την εξέταση που διενέργησαν οι επιθεωρητές εργασίας ήταν ότι δε βρέθηκε στο γερανό ούτε το βιβλίο συντήρησής του ούτε η άδεια χειριστού. Οι επιθεωρητές, από τη μεριά τους, έκλεισαν το συγκεκριμένο εργοτάξιο μέχρι νεωτέρας.

120 νεκροί εργάτες κάθε χρόνο...

Το χτεσινό θανατηφόρο ατύχημα δεν πρέπει να θεωρείται ατύχημα αλλά συνειδητή εγκληματική ενέργεια του μεγάλου κεφαλαίου, που κάθε μέτρο προστασίας της ζωής των εργαζομένων το υπολογίζει σε οικονομικό κόστος που πρέπει να συμπιεστεί. Δεν μπορούν, λοιπόν, να θεωρούνται ατυχήματα οι 120 νεκροί που θρηνεί κατά μέσο όρο κάθε χρόνο η εργατική τάξη, ούτε οι 25.000 τραυματισμοί εργατών ανά έτος. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η αιματηρή πραγματικότητα, ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών, θα είχε λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν δεν υπήρχε ο έλεγχος από τα συνδικαλιστικά όργανα. Ακόμα πρέπει να επισημανθεί ότι ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων, ακόμα και των θανατηφόρων, που αναφέρονται είναι μικρότερος από αυτά που συμβαίνουν πραγματικά. Και αυτό γιατί οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου είναι ελλιπείς και, παράλληλα, πολλές φορές γίνεται προσπάθεια από την εργοδοσία να κουκουλώνει τα ατυχήματα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Η ζωή μας δεν τους ανήκει

Ολοι αύριο στην απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί.

Με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σε όλα τα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ και διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας απαντούνε αύριο, Πέμπτη 17 Γενάρη, οι εργαζόμενοι, στο νέο έγκλημα που συντελέστηκε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, με αποτέλεσμα ένας ακόμα συνάδελφός τους να χάσει τη ζωή του.

Κυρίαρχες απαιτήσεις των εργαζομένων, όπως αυτές διατυπώνονται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, είναι:

  • Η δημιουργία Επιτροπών Ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας και τα ΚΕΠΕΚ, με κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, υπεύθυνο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους κατασκευής των έργων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής
  • Να σταματάνε οι εργασίες στα έργα που δεν τηρούνται οι κανονισμοί - χωρίς οι εργάτες να χάσουν το μεροκάματο και τα ασφάλιστρα - μέχρι την υλοποίησή τους.
  • Να σταματήσει το καθεστώς της υπερεκμετάλλευσης της εργασίας με τα 10ωρα και 12ωρα, που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο του ατυχήματος.
Νεκρός ο Αλβανός, ελεύθερο τ' αφεντικό

Σε εργατικό δυστύχημα έχασε τη ζωή του το πρωί της Κυριακής αλλοδαπός εργάτης, αλβανικής υπηκοότητας, στη Μερσίνα των Γρεβενών. Πρόκειται για τον 16χρονο Ελντισον Ντεμάι, ο οποίος εργαζόταν στην επιχείρηση «Ψυγεία Ντάγκας Χρήστος». Ο ανήλικος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από κλαρκ. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Χρήστος Ντάγκας συνελήφθη, για να αφεθεί ελεύθερος λίγη ώρα αργότερα.

ΠΑΜΕ
Προστατέψτε τη ζωή σας από το κεφάλαιο

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει στην Εργατική Τάξη την ασύδοτη δράση της μεγάλης εργοδοσίας που, εκτός της εκμετάλλευσης, οδηγεί μέχρι και σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Σήμερα, ο συνάδελφος Μπουρμπούλας Κώστας, 32 χρόνων, έχασε τη ζωή του στα έργα του ΜΕΤΡΟ, στην επέκταση του Περιστερίου. Πριν μια βδομάδα άλλος εργάτης ο Χάτζικ Αθανασιάδης, 54 χρόνων, έμεινε ανάπηρος στο ίδιο έργο στο Μοναστηράκι, πριν τις γιορτές κι άλλος εργάτης ο Χρήστος Μιάμης, 62 χρόνων, έπεσε νεκρός στα έργα του Ολυμπιακού Χωριού.

Ως πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Ως πότε οι υπεύθυνοι θα μένουν ατιμώρητοι;

Καλούμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να προστατέψουν μόνοι, με τον αγώνα τους, το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλιά. Από την κυβέρνηση και την εργοδοσία ας μην περιμένουν βελτίωση συνθηκών εργασίας. Αυτοί με την πολιτική και την τακτική τους είναι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται σε βάρος των ανθρώπων της δουλιάς.

ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ - ΣΥΝ
Φιμώνουν συνδικαλιστές για να περάσουν οι απολύσεις

Απαγορεύεται η είσοδος σε συνδικαλιστές που δεν είναι αρεστοί στην εργοδοσία! Με αυτήν ακριβώς την αιτιολογία η εργοδοσία της βιομηχανίας ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ με τη συνεργασία και της πλειοψηφίας του εργοστασιακού σωματείου (λύνει και δένει ο ΣΥΝ) απαγόρεψαν χτες στον Θύμιο Ευθυμίου, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, να παραστεί στη γενική συνέλευση του σωματείου όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα των ομαδικών απολύσεων που γίνονται αυτή την περίοδο στο εργοστάσιο.

Εδώ και τέσσερις μήνες η διοίκηση της «Σίσερ Πάλκο» έχει εξαπολύσει μπαράζ απολύσεων και καθημερινά οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους. Χτες το σωματείο κάλεσε τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση, την οποία πήγε να παρακολουθήσει ως όφειλε ο Θύμιος Ευθυμίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Ενώ είχε φτάσει στην τραπεζαρία τού μεταφέρθηκε αίτημα της προσωπάρχη να γυρίσει και να περιμένει στο φυλάκιο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος από το σωματείο. Ομως για κακή του τύχη η πρόεδρος και στέλεχος του ΣΥΝ βγάζει μπιμπίκια στην πιθανότητα οι εργάτριες να ακούσουν όποια άλλη φωνή πέρα από τα δικά της μηνύματα περί «ταξικής ειρήνης». Κι έτσι ο συνδικαλιστής, που παρεμπιπτόντως είναι και στέλεχος του ΠΑΜΕ, δεν μπήκε στο εργοστάσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ