ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τετάρτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Καραχάλιου με τους: Βέρα Νικολαΐδου, πρώην δήμαρχο - δημοτική σύμβουλο Νίκαιας, Χριστόφορο Δανάκο, δήμαρχο Καματερού, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ρόλο των αιρετών.
  • Στις 20.00, στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή με τον Θέμο Στοφορόπουλο, πρώην πρέσβη, τον Γεώργιο Σούρλα, πρώην υπουργό της ΝΔ και τον δημοσιογράφο Θανάση Παπαρήγα, για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Ολυμπιακή Διαδρομή», μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Πασακυριάκου με τον Γιάννη Καράλη, σύμβουλο για τεχνικά θέματα στο Γραφείο Τύπου του 2004, τον Παναγιώτη Κουμουνδούρο, μέλος της Οικολογικής Δράσης Ελληνικού και Θανάση Ηλιόπουλο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού, με θέμα: Ολυμπιακοί Αγώνες και περιβάλλον. Η περίπτωση της παραλίας.
  • Στις 23.00, στην εκπομπή «Πολιτικά θέματα», σε επανάληψη, το δεύτερο μέρος της συζήτησης της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Φιλοσοφική Σχολή με θέμα: «Η επικαιρότητα του Σοσιαλισμού».
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχίζουν σήμερα οι απ' ευθείας συνομιλίες

Διαδικαστική φόρμουλα από τα Ηνωμένα Εθνη

Ο Ραούφ Νενκτάς
Ο Ραούφ Νενκτάς
Διαδικαστική φόρμουλα υιοθετούν τα Ηνωμένα Εθνη ενόψει της έναρξης, σήμερα, των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς. Οι συνομιλίες αρχίζουν στις 10 το πρωί, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, στο Διεθνή Αερολιμένα Λευκωσίας.

Η φόρμουλα προβλέπει ανοιχτή ημερήσια διάταξη με πρόταξη, όμως, των λεγόμενων καυτών θεμάτων, όπως είναι αυτό του καθεστώτος των δύο πλευρών μετά τη συμφωνία και το ζήτημα των περιουσιών. Ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο ντε Σότο είχε δύο φορές χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη και συζήτησε μαζί τους πρακτικά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση τα Ηνωμένα Εθνη δε θα παρεμβαίνουν στις συζητήσεις, ενώ στη συνέχεια θα ενεργοποιήσουν τα διάφορα σενάρια που έχουν διαμορφώσει, για «να υποβοηθήσουν τη διαδικασία».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κάθε πλευρά θα εκπροσωπείται στις διαπραγματεύσεις με τέσσερις αντιπροσώπους της. Η ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει με τον πρόεδρο Κληρίδη, τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μιχάλη Παπαπέτρου και τον υφυπουργό παρά τω προέδρω, Παντελή Κούρο.

Η τουρκική πλευρά θα συμμετάσχει με τον Ντενκτάς και τους Ολγκιούν, Ερτεγκιούν και Σοϊσάλ. Ο Κόφι Ανάν σε έκθεσή του για τον προϋπολογισμό του ΟΗΕ για το 2002-2003 εξέφρασε την εκτίμηση σε σχέση με το Κυπριακό ότι θα διεξαχθούν δέκα γύροι συνομιλιών, οκτώ στην Κύπρο, ένας στη Γενεύη και ένας στη Ν. Υόρκη. Η τουρκική πλευρά, πάντως, παρουσιάζεται με μαξιμαλιστικές θέσεις, τις οποίες επιχειρεί να θέσει ως το πλαίσιο των συζητήσεων. Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με τον Αλβάρο ντε Σότο, ήγειρε θέμα παρουσίας των νομικών συμβούλων του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επιχείρησε να αμφισβητήσει και το ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού. Ο Ντενκτάς έθεσε τα ζητήματα αυτά σε συνεντεύξεις του σε τουρκικά ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι δε θέλει να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις μέσω των διαμεσολαβητών, επειδή κατά την έκφρασή του «αυτοί ακούν μόνο τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ο Γλαύκος Κληρίδης
Ο Γλαύκος Κληρίδης
Στη συνάντηση με τον κ. ντε Σότο, ωστόσο, δεν ήγειρε τέτοιο θέμα, λέγοντας ότι ήταν «παρεξήγηση». Ο Αλβάρο ντε Σότο είπε ότι η μικρή ομάδα συμβούλων θα είναι μαζί του στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι τους τεχνοκράτες αυτούς τους χρησιμοποίησε και στο παρελθόν.

Η συνάντηση Κληρίδη - ντε Σότο

Στη χτεσινή συνάντηση, διαρκείας μιας και πλέον ώρας, που είχε ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση θεμάτων που αφορούν τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προγεύματος που του παρέθεσε ο πρόεδρος Κληρίδης.

Στο πρόγευμα εργασίας, που διήρκεσε 45 λεπτά, παρακάθησαν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο γενικός εισαγγελέας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω, ενώ ο κ. ντε Σότο ήταν επικεφαλής τετραμελούς αντιπροσωπείας.

Ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι δε θα υπάρξει άλλη συνάντηση του κ. ντε Σότο, με τον Πρόεδρο Κληρίδη πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών. Ερωτηθείς αν υπάρχουν οποιεσδήποτε διαφορές επί της διαδικασίας, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά, θέματα της διαδικασίας θα εξεταστούν σήμερα.

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει τεθεί θέμα συμβούλων των δυο ηγετών που θα πάρουν μέρος στις συνομιλίες, ο εκπρόσωπος απάντησε και πάλι αρνητικά, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ούτε από εμάς ούτε από τον κ. ντε Σότο. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι θα συνοδεύουν τον κ. ντε Σότο, ο εκπρόσωπος είπε ότι θα συνοδεύεται από αυτούς που θεωρεί αναγκαίο ως συμβούλους του και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για τον κ. Ντενκτάς. Σε άλλη ερώτηση είπε ότι είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του κ. ντε Σότο στις απευθείας συνομιλίες και σημείωσε ότι αυτές γίνονται στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα μετά από πρόσκλησή του.

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, είναι ο συνηθισμένος ρόλος που διεκδικούν και ασκούν τα Ηνωμένα Εθνη και θα επιτελέσουν αυτό το ρόλο με τον τρόπο, που θεωρούν καλύτερο και πιο πρόσφορο. Κληθείς να σχολιάσει αντιφατικές δηλώσεις του κ. Ντενκτάς και κατά πόσο αυτές προκαλούν ανησυχία, αφού στις συνομιλίες παρουσιάζεται πρόθυμος να εργαστεί για λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι το ζητούμενο είναι στις συνομιλίες, ο κ. Ντενκτάς να είναι εποικοδομητικός και θετικός.

Αν αυτό συμβεί, πρόσθεσε, θα είμαστε ικανοποιημένοι.

Εμπάρκο δηλώσεων από τον Κληρίδη

Ο πρόεδρος Κληρίδης ενοχλήθηκε από τη δημοσιοποίηση σεναρίων γύρω από την ετοιμασία εγγράφου για το θέμα των αγνοουμένων, γι' αυτό και επέβαλε εμπάργκο δηλώσεων σε όλους τους εμπλεκομένους.

Για το λόγο αυτό, οι διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στο υπουργείο Εξωτερικών, το Προεδρικό Μέγαρο και τη Νομική Υπηρεσία, εξελίχθηκαν σε απόλυτη μυστικότητα.

Ο γενικός εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται καμιά δημόσια συζήτηση για το θέμα και τόνισε ότι αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, την οποία υιοθετούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Παράλληλα, εν μέσω πλήρους συσκότισης από πλευράς κυβέρνησης εξετάζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες γύρω από την ετοιμασία του σχετικού εγγράφου, το οποίο θα μεταβιβαστεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά, μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, τόνισε πως το νωρίτερο αύριο, το έγγραφο θα σταλεί στα Ηνωμένα Εθνη.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, πάντως, ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε πως ο κατάλογος των αγνοουμένων, περιλαμβάνει άτομα, που είναι γνωστό πως έχουν πεθάνει, προσθέτοντας ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί με καλή θέληση. Ο κατοχικός ηγέτης τόνισε ακόμη πως εάν υπάρξει αίτημα συγγενών Τουρκοκύπριων αγνοουμένων, για χρήση της μεθόδου Ντι Εν Εϊ, οι συγγενείς μπορούν να το πράξουν.

Συνάντηση με την ΠΟΕΣΥ

Αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του Κόμματος, στον Περισσό.

ΒΟΥΛΗ
Προ ημερησίας για τα Ολυμπιακά έργα

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση θα γίνει στη Βουλή σήμερα Τετάρτη, με θέμα τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συζήτηση, που θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τα οικονομικά των κομμάτων

Εκδήλωση με θέμα «Το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πολιτικό σύστημα και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Λάρισας του Κόμματος την Κυριακή 20 του Γενάρη, στις 10.30 π.μ., στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Ομιλητής θα είναι ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ