ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΑ
Ηγεσία ΝΑΤΟικής αντίληψης

Ο διοικητής του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Λάρισας Π. Χαρβάλας τοποθετείται αρχηγός ΓΕΣ και ο διοικητής του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Λάρισας Π. Παπανικολάου τοποθετείται αρχηγός ΓΕΑ

Το νέο δόγμα της πλήρους υπαγωγής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ, της ταύτισής τους με τους ιμπεριαλιστικούς προσανατολισμούς και σχεδιασμούς, της εγκατάλειψης του δόγματος προστασίας των ελληνικών συνόρων, υπηρετούν οι χτεσινές επιλογές του ΚΥΣΕΑ για την ηγεσία στο Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία. Ως νέοι αρχηγοί στο ΓΕΣ και το ΓΕΑ επιλέχτηκαν οι μέχρι τώρα διοικητές του δύο ΝΑΤΟικών σχηματισμών που βρίσκονται στην Ελλάδα, των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Λάρισα.

Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επιλέχτηκε ο αντιστράτηγος Παναγιώτης Χαρβάλας, νυν διοικητής του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στον Τύρναβο της Λάρισας (Διακλαδικό Συμμαχικό Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης - JCSC), με πλούσιο παρελθόν στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ο Π. Χαρβάλας θα διαδεχτεί το σημερινό αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γ. Αντωνακόπουλο, ο οποίος είχε ήδη επιλεγεί από το ΚΥΣΕΑ για να αντικαταστήσει από τις 15 Φλεβάρη 2002 το σημερινό αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ. Παραγιουδάκη. Να σημειωθεί ότι η επιλογή του αντιστρατήγου Π. Χαρβάλα ως νέου αρχηγού ΓΕΣ αναμένεται να οδηγήσει στην αποστρατεία τουλάχιστον 5 από τους 13 εν ενεργεία αντιστρατήγους.

Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας επιλέχτηκε ο αντιπτέραρχος Παναγιώτης Παπανικολάου, νυν αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και ταυτόχρονα διοικητής του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα (7o COAC). Ο Π. Παπανικολάου θα διαδεχτεί το σημερινό αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Δ. Λυντζεράκο, ο οποίος αποστρατεύεται εξαντλώντας το ανώτατο όριο των τριών ετών στη θέση αυτή.

Και οι δύο λοιπόν νέοι αρχηγοί είναι μέχρι σήμερα διοικητές των ΝΑΤΟικών υποστρατηγείων στην Ελλάδα, που λειτουργούν με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, εφαρμόζοντας στην πράξη τις νέες ΝΑΤΟικές ρυθμίσεις για το Αιγαίο. Ενδεικτικές του ρόλου που καλούνται να παίξουν οι νέοι αρχηγοί, αλλά και των κριτηρίων επιλογής του είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου ταυτόχρονα με την ανακοίνωση απ' αυτόν των επιλογών του ΚΥΣΕΑ. «Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, είπε, εισέρχονται το 2002 και το 2003 σε μια περίοδο πολύ δραστικής αναδιάταξης και αναδιοργάνωσης. Θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στη διάταξη δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού τα τελευταία πενήντα χρόνια».

Ο Γ. Παπαντωνίου, με όσα είπε, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι πλέον ένας Ελληνας αξιωματικός για να αναδειχτεί σε ηγετικές θέσεις θα πρέπει να σκέφτεται και να λειτουργεί ΝΑΤΟικά. «Χρειαζόμαστε, είπε, στρατιωτικές ηγεσίες με διεθνή αντίληψη, οι οποίες να έχουν απόλυτη γνώση των διεθνών εξελίξεων, να έχουν απόλυτη γνώση της νέας διεθνούς τεχνολογίας και να μπορούν να παρακολουθούν με τρόπο αξιόπιστο τις τελευταίες εξελίξεις και να τις εφαρμόζουν και να τις προσαρμόζουν στις ελληνικές απαιτήσεις».

Το βιογραφικό του νέου αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Π. Χαρβάλα, ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο το 1946, περιγράφει με σαφή τρόπο και τους λόγους για τους οποίους επιλέχτηκε στη θέση αυτή. Κατ' αρχήν αποφοίτησε το 1969 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως «αρχηγός τάξης», έκτοτε και στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει διατελέσει σε σημαντικές ΝΑΤΟικές θέσεις με τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά του. Ειδικότερα την περίοδο 1989-1992 ήταν εκπαιδευτής σε πολεμικό σχολείο του ΝΑΤΟ στη Γερμανία και την περίοδο 1994-1997 ήταν υποδιευθυντής του Τμήματος Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Νάπολης (AFSOUTH), συμμετέχοντας στην οργάνωση και την εκτέλεση των βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας και μάλιστα του έχει απονεμηθεί και μετάλλιο του ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή του στις «επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία». Επίσης έχει πάρει από το ΝΑΤΟ εύφημη μνεία για τη συμμετοχή του στην «ειρηνευτική αποστολή στη Βοσνία». Την περίοδο 1998 -1999 τοποθετήθηκε στο ΓΕΣ ως διευθυντής δόγματος του ΓΕΣ, προκειμένου δηλαδή να περάσει τα νέα ΝΑΤΟικά πρότυπα στον Ελληνικό Στρατό μέσω της λεγόμενης αναθεώρησης του αμυντικού δόγματος, τα οποία έρχεται τώρα να εφαρμόσει ως αρχηγός ΓΕΣ.

Εγκρίθηκε η αποστολή στο Αφγανιστάν

Την τυπική απόφαση έγκρισης της αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν πήρε κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης ενέκριναν την αποστολή του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος, το οποίο θα αποτελείται τελικά από 130 «εθελοντές» αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και συγκεκριμένα από 47 μηχανικούς, 7 επιτελείς και 13 αξιωματικούς συνδέσμους, ενώ την προστασία του σώματος θα αναλάβουν 63 καταδρομείς. Στο μεταξύ η δύναμη αυτή έχει αρχίσει να εκπαιδεύεται στη Νέα Σάντα του Κιλκίς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, η μετακίνηση της δύναμης θα ξεκινήσει σε δύο περίπου βδομάδες με ευθύνη της Βρετανίας που έχει συνολικά τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης. Σκοπός της ελληνικής δύναμης υποτίθεται πως είναι η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και η ανακατασκευή δρόμων, γεφυρών και άλλων υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Πάντως ο Γ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι η κατάσταση στη χώρα αυτή έχει μεν σταθεροποιηθεί σε κάποιο βαθμό, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται μεγάλη επιφυλακή. Η Ελλάδα επίσης θα αποστείλει στο Αφγανιστάν δύο αεροσκάφη «C-130» για τη μεταφορά υλικών και τροφίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ