ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Καμιά συνεργασία με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

«Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να συνεργαστεί το ΔΗΚΚΙ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές». Αυτό δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του κόμματός του.

Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας ανέφερε ότι «η γραμμή, η κατεύθυνση και το πλαίσιο που αποφάσισε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ ήταν, στους μεγάλους νομούς να κατεβάσουμε υποψήφιους επιδιώκοντας πάντα σ' αυτές τις περιπτώσεις, την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, προοδευτικών, αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, να δώσουμε μεγάλη έμφαση και στους δήμους, αλλά κυρίως στις νομαρχίες». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, εξήγγειλε επίσης ότι για τη στάση που θα κρατήσει και τις αποφάσεις που θα πάρει το κόμμα του, στους υπόλοιπους μεγάλους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας, «το τελικό λόγο θα τον έχει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα».

Πάντως και κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης, ο Δ. Τσοβόλας παρουσίασε τον πρώτο υποψήφιο νομάρχη του ΔΗΚΚΙ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Πολιτική Γραμματεία ενέκρινε την υποψηφιότητα για τη Νομαρχία της Θεσσαλονίκης του μέλους της και πρώην βουλευτή Γ. Ρόκου, «με συγκεκριμένη εξουσιοδότηση, αφού εγκρίναμε την υποψηφιότητά του, να προσπαθήσει -με την υποψηφιότητά του- να διασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δημοκρατικών προοδευτικών και αριστερών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

Σ' άλλο σημείο, της συνέντευξής του, ο Δ. Τσοβόλας, σχολιάζοντας ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ «περί συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ με ευρύτερες αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις», δήλωσε ότι πρόκειται περί «επικοινωνιακού τρικ». Πρόσθεσε ότι το κόμμα του «κάνει αγώνα κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και του νεοφιλελευθερισμού από όποιο κόμμα και αν εκφράζεται» και συμπλήρωσε: «Στην Ελλάδα σήμερα, ο νεοφιλελευθερισμός και η νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή πολιτική, εκφράζεται τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα».

Επίσης ο Δ. Τσοβόλας, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, για το οποίο ανέφερε ότι «η ηγεσία των ΗΠΑ αντιμετώπισε τον Ελληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του κατά τρόπο υποτιμητικό απέναντι στο Εθνος, τη χώρα και το λαό». Κατηγόρησε, δε την ελληνική κυβέρνηση ότι «συνεχίζει τη μυστική διπλωματία και αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό τα ουσιαστικά προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τα εθνικά ζητήματα και το θέμα της τρομοκρατίας».

Τέλος, σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας, ο Δ. Τσοβόλας, είπε: «Το ΔΗΚΚΙ δεν μπορεί να δεχτεί η τρομοκρατία -που είναι πρόβλημα- ταυτοχρόνως να είναι και πρόσχημα από την πλευρά των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης για περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών, άρα και του ελληνικού λαού».

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ετοιμάζει μνημείο «θυμάτων τρομοκρατίας»...

Το κλίμα τρομο-λαγνείας, που καλλιεργείται έντονα τις τελευταίες μέρες, ενισχύει και ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος. Εισηγείται, λοιπόν, στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, την προκήρυξη πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού φιλοτέχνησης «Μνημείου Θυμάτων Τρομοκρατικών Πράξεων», κατόπιν πρότασης του «Συλλόγου Αλληλεγγύης στα Θύματα της Τρομοκρατίας "Θάνος Αξαρλιάν"». Το θέμα είναι το πρώτο εντός ημερήσιας διάταξης, που θα συζητηθεί στο συμβούλιο.

Στο εισηγητικό σημείωμα του θέματος προς τους συμβούλους, υπάρχει, μεταξύ άλλων, και η επιστολή του συλλόγου «Θάνος Αξαρλιάν». Εκεί, αναφέρεται: «Είναι αυτονόητο ότι θα είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή (σ.σ.: υπέρ των θυμάτων των εγκληματικών πράξεων). Επίσης δηλώνουμε πρόθυμοι να συνεργαστούμε σε οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία του Δήμου, ώστε να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα στη χώρα μας και να παύσει πλέον να πλανάται αυτός ο απάνθρωπος φόβος της τρομοκρατίας πάνω από την ελληνική κοινωνία»!

Στην ουσία, η παραπάνω ενέργεια επιβεβαιώνει τον ρόλο του Δ. Αβραμόπουλου, ως θεματοφύλακα της ιδεολογικής επίθεσης που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα η άρχουσα τάξη. Ο στόχος είναι προφανής: Να δημιουργήσει κλίμα τρομο-λαγνείας στους πολίτες, ώστε αυτοί να δεχτούν πιο εύκολα την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Ολοι έχουν χρόνο για τον Ετσεβίτ

Αυτή τη φορά, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Τσέινι, βρήκε χρόνο και δέχτηκε χτες στο Λευκό Οίκο τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Μια βδομάδα νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απλώς παραχώρησε λίγο από το χρόνο του για να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέφτηκε κι αυτός την Ουάσιγκτον.

Ο Τσέινι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και αντικαθιστά τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία, επισκεπτόμενος τη Νέα Ορλεάνη και άλλες πόλεις. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, οι Μπους και Τσέινι αποφεύγουν να πραγματοποιούν κοινές εμφανίσεις για λόγους ασφαλείας. Συχνά, ο αντιπρόεδρος βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η διακυβέρνηση της χώρας, σε περίπτωση επίθεσης κατά του Λευκού Οίκου και του Προέδρου Μπους.

Συνήθως, ο αντιπρόεδρος εμφανίζεται δημόσια και έχει επίσημες επαφές στην Ουάσιγκτον, όταν ο Πρόεδρος Μπους βρίσκεται εκτός της αμερικανικής πρωτεύουσας. Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπ. Ετσεβίτ, θα έχει σήμερα συνάντηση στο οβάλ γραφείο και με τον Πρόεδρο Μπους. Σ' αυτήν θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις.

Πού αποσκοπεί η ενέργεια του Δ. Αβραμόπουλου;

Ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος καταδικάζεται σε οκτάμηνη φυλάκιση, διότι τόλμησε να αντισταθεί στους ΝΑΤΟικούς. Αθίγγανοι και μετανάστες, δολοφονούνται από «τυχαία εκπυρσοκρότηση» όπλων αστυνομικών. Μαθητές και αγρότες, σέρνονται στα δικαστήρια διότι «τόλμησαν» να αγωνιστούν. Εκατοντάδες είναι οι απλοί άνθρωποι του μόχθου που «νιώθουν στο πετσί τους» την τρομοκρατία που ασκεί το αστικό κράτος σε βάρος τους, σε όλο τον κόσμο. Προφανώς, όταν ο Δ. Αβραμόπουλος προτείνει την ανέγερση «Μνημείου Θυμάτων Τρομοκρατικών Πράξεων», δεν αναφέρεται στους παραπάνω. Αυτό μας το αποδεικνύει η καθημερινή του πρακτική στο πολιτικό «σκηνικό».

Η ανέγερση, ενός τέτοιου μνημείου, από τον Δ. Αβραμόπουλο, δηλώνει την επιδίωξή του, η οποία είναι και επιδίωξη της τάξης που υπηρετεί: να προκαταληφθεί η κοινή γνώμη και να γίνει αποδεκτός ο προσδιορισμός του τρομοκράτη γι' αυτούς που η ίδια η αστική τάξη θέλει να «βαφτίσει» έτσι.

Και βέβαια, η ίδια η αστική τάξη θα χαρακτηρίζει, στη συνέχεια, ως τρομοκράτες όλους όσοι δεν εξυπηρετούν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή τα σχέδιά της.

Βασικός στόχος, λοιπόν, στην παρούσα χρονική συγκυρία, είναι να εθιστεί η κοινή γνώμη στην τρομοκρατολογία, στην ανάγκη να χτυπηθεί η «τρομοκρατία», γεγονός που αντικειμενικά οδηγεί στην ένταση της καταστολής του λαϊκού κινήματος, στην ενίσχυση της κρατικής τρομοκρατίας. Γιατί είναι σίγουρο, από το περιεχόμενο που δίνουν στον όρο «τρομοκρατία», τόσο με τους τρομονόμους και ευρωτρομονόμους όσο και με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ότι τρομοκράτες θα θεωρηθούν αυτοί που θα αντιτίθενται στις «ορέξεις» των μεγάλων αφεντικών, στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Από τη στιγμή που η αστική τάξη, έχει την εξουσία, τότε έχει «και το μαχαίρι και το πεπόνι», ώστε να φέρνει στα μέτρα της και την «τρομοκρατία», όπως φέρνει και τόσα άλλα. Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στο να «απογυμνωθεί» η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, από τα δικαιώματά της.

Η κίνηση, λοιπόν, του Δ. Αβραμόπουλου, να φτιάξει «Μνημείο Πεσόντων από τα Τρομοκρατικά χτυπήματα», υπηρετεί έναν και μόνο στόχο: Τον εθισμό των λαϊκών στρωμάτων, σε μια πραγματικότητα η οποία, έτσι όπως εξελίσσεται, μόνο δεινά μπορεί να τους αποφέρει...


Κ. ΤΡ.

ΠΑΣΟΚ
Συζητήσεις για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, συνεδρίαζε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με θέματα σχετικά με τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, τα μέλη του συζήτησαν, βάσει της εισήγησης του γραμματέα του κόμματος Κ. Λαλιώτη, με την οποία έμπαιναν οι βασικές επιδιώξεις του κυβερνώντος κόμματος, για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εισήγηση του Κ. Λαλιώτη, η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζεται «κρίσιμη και πολιτική μάχη» και «όχι πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές». Στόχος του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται και στο εισηγητικό κείμενο, «είναι η δημιουργία στρατηγικών συσπειρώσεων, νίκης και προοπτικής για την Αυτοδιοίκηση». Επίσης αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ στην αναζήτηση των προσώπων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «θα έχει μια ανοιχτή και γόνιμη αναζήτηση χωρίς αποκλεισμούς».

Τέλος, σ' αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο, συνεδριάζει η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, τις εργασίες της οποίας είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσουν οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ