ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ερχονται οι Αμερικανοί με το χέρι στο όπλο...

«Αντιμετωπίστε τη φτώχεια αλλάξτε το κοινωνικό σύστημα», γράφει η πικέτα των μικρών διαδηλωτών χτες στη Μανίλα

Associated Press

«Αντιμετωπίστε τη φτώχεια αλλάξτε το κοινωνικό σύστημα», γράφει η πικέτα των μικρών διαδηλωτών χτες στη Μανίλα
ΜΑΝΙΛΑ.--

Ο «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος των ΗΠΑ δεν περιορίζεται, πλέον, μόνο στο Αφγανιστάν, αφού όλες οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν πως το επόμενο θέατρο πολέμου θα είναι, συντομότατα, οι Φιλιππίνες με την -κατόπιν πιέσεων- συναίνεση της εκεί κυβέρνησης... Τα προσχήματα έχουν ήδη βρεθεί εδώ και καιρό και δεν έχει κανείς παρά να επιλέξει απ' τη δράση της αυτονομιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ στις Νότιες Φιλιππίνες, μέχρι τις «ανάγκες» που δημιουργούν οι «νέες» μετά την 11η Σεπτέμβρη, γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας...

Μέσα στις επόμενες λίγες μέρες αναμένεται να φτάσουν και να αναπτυχτούν σε περιοχές των Φιλιππίνων, 650 ένοπλοι Αμερικανοί πεζοναύτες -μεταξύ τους και 160 άνδρες των Ειδικών Αντιτρομοκρατικών Επιχειρήσεων- με πρόσχημα την παροχή...«βοήθειας» στην κυβέρνηση της Μανίλας, για να καταστραφούν οι βάσεις και η δράση της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ στο νησί Μιντανάο.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προτίμησε να αναφερθεί στην επικείμενη «ειρηνική εισβολή» των Αμερικανών στις Φιλιππίνες (λέγεται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτού του μήνα) βαφτίζοντάς την «ασκήσεις και γυμνάσια, που πάντως, δε θα απαιτούν απλώς έναν μέτριο αριθμό στρατιωτών αλλά πολλές εκατοντάδες»! Ο Ράμσφελντ πρόσθεσε πως, παράλληλα με την ανάπτυξη πεζοναυτών και Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων» στις νήσους Μπαζιλάν και Τζόλο (νότιο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων), τα υπόλοιπα στρατεύματα «θα αναπτυχθούν επί του παρόντος, (κάπου αλλού;) για να χρησιμεύσουν σε περίπτωση ανάγκης ως μονάδες υποστήριξης»... Και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κατέληξε, μην κρύβοντας την ικανοποίησή του για την υποχώρηση των Φιλιππινέζων σε κάτι που αποτελούσε παλιό «αίτημα» της Ουάσιγκτον, λέγοντας: «Οι Φιλιππίνες είναι από πολλών ετών μία φίλη χώρα και είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να της προσφέρουμε βοήθεια».

Επέμβαση... με «στρατιωτικό σύμφωνο»

Ομως, η επέμβαση των Αμερικανών στις Φιλιππίνες δεν αρκείται -ούτε θα ήταν δυνατόν...- στις λεκτικές ή άλλες συνεννοήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ουάσιγκτον - Μανίλα με στόχο την επίτευξη ενός διμερούς στρατιωτικού συμφώνου, το οποίο ουσιαστικά θα «νομιμοποιεί» την ανάπτυξη και δράση Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

«Η προτεινόμενη συμφωνία προς το παρόν συζητείται με στόχο να βοηθηθούν δύο σύμμαχοι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», έλεγε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας των Φιλιππίνων, προσθέτοντας πως η συμφωνία «συντάσσεται με τη μορφή εκτελεστικής συμφωνίας, για να μην απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου»!

Ο ίδιος ο υπουργός, Αντζελο Ρέγες, απέφευγε συστηματικά χτες να αναφερθεί σε οιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια πλην απ' την... επωνυμία της συμφωνίας:«Αμοιβαίο Σύμφωνο Επιμελητειακής Υποστήριξης»... Ομως, ο Ρέγες, πριν μέρες είχε δηλώσει πως οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν «κοινές ασκήσεις» στη νότια πόλη Ζαμποάνγκα και στο νησί Μπαζιλάν απ' τον τρέχοντα μήνα έως τον προσεχή Ιούνη. Οι πληροφορίες έλεγαν πως αυτές οι «ασκήσεις» θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αποστολή πολλών δεκάδων ένοπλων Αμερικανών των Ειδικών Δυνάμεων σε εμπόλεμες ζώνες στο νησί Μπαζιλάν, «για να επιτηρούν τις μάχες των Φιλιππινέζων στρατιωτών έναντι της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ».

Πάντως, από άλλες πηγές γνωστοποιήθηκε πως το «Αμοιβαίο Σύμφωνο» ΗΠΑ-Φιλιππίνων θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, στο στρατό μιας χώρας να αγοράζει προμήθειες (όπως καύσιμα, τρόφιμα και ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων ή οχημάτων) από το στρατό της άλλης, με τρόπο ώστε να «ευνοηθεί η ενίσχυση των ντόπιων επιχειρηματιών».

Ας σημειωθεί, πάντως, πως αυτά, που η κυβέρνηση των Φιλιππίνων επιχειρεί τώρα να περάσει εν μια νυκτί, συναντούσαν επί χρόνια τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρούν, μεταξύ άλλων, πως η χώρα τους θα τεθεί «στο στόχαστρο των εχθρών» της Ουάσιγκτον, εάν μετατραπεί σε ένα ακόμη τμήμα του «αντιτρομοκρατικού δικτύου των Αμερικανών». Κάποιοι άλλοι, πάντως, επιλέγουν να αντιδρούν επί της ουσίας: στην επέμβαση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα τους υπό το πρόσχημα της -φτιαγμένης στα εργαστήρια της CIA και της NSA - τρομοκρατίας. Γι' αυτό το λόγο, αρκετές δεκάδες απ' αυτούς, πραγματοποίησαν χτες διαμαρτυρία έξω απ' την πρεσβεία των ΗΠΑ και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Διαδηλώσεων συνέχεια

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Για μυριοστή φορά, χιλιάδες Αργεντίνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους κυρίως της πρωτεύουσας, Μπουένος Αϊρες, διαμαρτυρόμενοι κατά της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης του Εδουάρδο Ντουάλδε, της «μακροβιότερης» κυβέρνησης - 17 ημερών περίπου - από τη μέρα που ξέσπασε η κρίση και η εξέγερση των εξαθλιωμένων.

Οι διαδηλώσεις στην Αργεντινή εξακολουθούν να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, όμως χθες έλαβαν διαστάσεις, καθώς στις πρώτες γραμμές των διαδηλωτών βρέθηκε και μία εκ των πέντε θυγατέρων του νέου περονιστή Προέδρου. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Ντουάλδε, βρίσκοντας την ευκαιρία για δηλώσεις εξωραϊσμού, αφού ...εξήγησε στους δημοσιογράφους πως οι συμμετέχοντες στα «κονσέρτα της κατσαρόλας», που διαμαρτύρονται ενάντια στους περιορισμούς στις αναλήψεις από την τράπεζα και στην πολιτική διαφθορά, «έχουν ιδέες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και δεν ανήκουν σε κανένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο». Ενώ πρόσθεσε ότι αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας ενδέχεται να αποτελέσει «τη βάση για μία πολιτική δύναμη του μέλλοντος, που θα πρέπει να οργανωθεί δημοκρατικά».

Πάντως, και χθες οι χιλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στα υποκαταστήματα τραπεζών σε πολλές πόλεις της χώρας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών, τη στιγμή που στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας γινόταν η εκδίκαση της υπόθεσης κατά των περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση. Καταθέτοντας, λοιπόν, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, Χόρχε Τοδέσκα, «προειδοποίησε» ότι το κλυδωνιζόμενο οικονομικό σύστημα της χώρας μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει την απόφαση των περιορισμών στις αναλήψεις αντισυνταγματική και την ανατρέψει.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής ανακοίνωσε πως επενέβη για πρώτη φορά στις συναλλαγματικές αγορές, διοχετεύοντας 8.8 εκατ. δολάρια, προκειμένου να αποσοβήσει την πτώση του πέσο. Η τράπεζα τόνισε πως πρότεινε την πώληση του δολαρίου έναντι 1.70 πέσο και πως αυτή η ισοτιμία «προς στιγμήν ικανοποιεί τη ζήτηση», χωρίς όμως να μπορεί μετά βεβαιότητος να «προσδιορίσει εάν το σύνολο των κεφαλαίων που διοχετεύτηκαν έχουν απορροφηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση Ντουάλδε αποφάσισε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα, θεσπίζοντας ένα διπλό συναλλαγματικό σύστημα. Το πρώτο που αφορά τις εμπορικές συναλλαγές προς το εξωτερικό είναι σταθερό με την ισοτιμία με το δολάριο καθορισμένη στο 1.40 πέσο, ενώ το δεύτερο που αφορά όλες τις άλλες δραστηριότητες είναι κυμαινόμενο, επιτρέποντας στο πέσο να συναλλάσσεται σε διαφορετικές τιμές.

ΡΩΣΙΑ
Νόμος για την κατάσταση πολέμου

ΜΟΣΧΑ.--

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) υιοθέτησε την Τετάρτη, 16 Γενάρη, ομόφωνα το νέο νόμο «Για την κατάσταση πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Σύμφωνα με το ντοκουμέντο αυτό, με την κατάσταση πολέμου εννοείται το ειδικό νομικό καθεστώς που εφαρμόζεται από τον Πρόεδρο σε ολόκληρο το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή σε ξεχωριστές περιοχές της σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας ή άμεσης απειλής με επίθεση. Ως πράξεις επίθεσης θεωρούνται οποιαδήποτε προσάρτηση εδάφους της, ο βομβαρδισμός ή η χρήση οποιουδήποτε όπλου, ο αποκλεισμός ρωσικών λιμανιών ή ακτών. Επίθεση θεωρείται επίσης «η αποστολή ξένων συμμοριών, άτακτων δυνάμεων ή μισθοφόρων που χρησιμοποιούν ένοπλη βία κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με βάση αυτό το νόμο μπορεί και τώρα ο πρόεδρος να κηρύξει κατάσταση πολέμου: στην Τσετσενία πολεμούν τώρα αρκετοί ξένοι μισθοφόροι, ώστε να κατηγορηθεί το Αφγανιστάν για επίθεση κατά της Ρωσίας, αφού έχει εξακριβωθεί η σχέση Τσετσένων μισθοφόρων με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και ότι Τσετσένοι αυτονομιστές πολεμούσαν στο πλευρό των Ταλιμπάν. Ο εν λόγω νόμος είχε προηγουμένως εγκριθεί από την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή). Με το νέο νόμο ο πρόεδρος αποχτάει, στην ουσία, απεριόριστη εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ