ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Πέφτουμε θύματα υποκρισίας

Associated Press

Από την Ελίνα Στρούλια, πήραμε την παρακάτω επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε. Αναφέρεται στη λεγόμενη ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ στο Αφγανιστάν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τους βομβαρδισμούς, με χρήματα τα οποία συγκεντρώνει η Υπατη Αρμοστεία. Η επιστολή αναδεικνύει την υποκρισία της ενέργειας σ' όλο της το μεγαλείο.

Προς

Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Κυρίες και κύριοι

Είμαι μια απλή Ελληνίδα πολίτης και σκέφτηκα να σας γράψω αυτό το γράμμα, γιατί αισθάνομαι ότι η ψυχή μου δεν μπορεί να χωρέσει άλλα. Θα προσπαθήσω να μη σας κουράσω.

Τις προάλλες, ο πατέρας μου έλαβε γράμμα σας με τυποποιημένη εντολή πληρωμής, που αφορούσαν ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ των προσφύγων του Αφγανιστάν. Με κίνδυνο να σας κάνω να θυμώσετε, σας ομολογώ ότι τα έδωσα γι' ανακύκλωση! Δε σημαίνει ότι δεν πονάω τους άμαχους, κάθε άλλο! Αισθάνθηκα, όμως, εκείνη την ώρα, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι πέφτουμε θύματα υποκρισίας (χωρίς παρεξήγηση)! Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ:

Μου έκανε εντύπωση που γράφατε ότι με το τάδε ποσόν μπορεί ν' αγοραστεί μια σκηνή. Αλλά και ολόκληρο το γράμμα, μου σήκωσε την τρίχα. Σαν κάποιος να ζητούσε ασπιρίνη για να θεραπεύσει καρκίνο.

Για πέστε μου, αγαπητοί αρμόδιοι, αφού η αρμοστεία σας πονάει τόσο τα θύματα του πολέμου, τότε γιατί ο ΟΗΕ δεν εξασφαλίζει ειρήνη στον κόσμο; Γιατί επιτρέπει στον ιμπεριαλισμό να χτυπάει όπου κρίνει ότι είναι για το συμφέρον του;

Γιατί δεν αποτρέπει τους ιμπεριαλιστές απ' τον πόλεμο, παρά τους αφήνει να τον κάνουν, και ζητάει μετά βοήθεια για τα θύματά του;

Μήπως ο ΟΗΕ - όπως έχω ακούσει - είναι αυτή τη στιγμή όργανο των ίδιων των ιμπεριαλιστών; Και απ' την άλλη εμφανίζεται σαν ανθρωπιστικός φορέας; Μα, αν είναι ανθρωπιστικός, τότε γιατί δεν εμποδίζει αυτά τα μαζικά εγκλήματα;

Αγνοείτε την κατάσταση, που βιώνει αυτή τη στιγμή ο απλός Ελληνας; Δεν έχετε υπόψη σας τι ακρίβεια, λιτότητα, εργασιακή καταπίεση και ανεργία τον μαστίζει; Κι εκτός αυτού, η κατ' όνομα σοσιαλιστική, στην πραγματικότητα, όμως, «δικτατορική» κυβέρνηση Σημίτη δε διστάζει ακόμα και να επιστρατεύσει αστυνομική βία, για να μας πείσει να μη διαμαρτυρόμαστε. Επινόησε τρομονόμο γι' αυτό το λόγο. Μας λέει παραμύθια για ΕΕ, ΟΝΕ, 2004, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει σε τι αγκάθια περπατάει ο λαός. Εκανε τη χώρα μας χωράφι του ΝΑΤΟ για να περνούν τ' ανθρωποειδή ανενόχλητα και να χτυπάνε γειτονικούς λαούς. Κι όσο για το 2004, που μας το παρουσιάζουν σαν κάτι τόσο σημαντικό, το περιβαλλοντικό του κόστος για την Αττική, συγκεκριμένα, στο Μαρούσι, που είναι στη γειτονιά μου, αυτά τα μεγαθήρια που διαρκώς δημιουργούνται, είναι τρομακτικά. Και πιστεύω ότι αν δεν ήταν για το 2004, δε θα είχαν γίνει, σε τέτοιο βαθμό τουλάχιστον, και το οικονομικό του, για τον απλό Ελληνα, θα είναι τρομερά επώδυνο. Εκτός αυτού, χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να περιοριστούν οι λαϊκές ελευθερίες και να δράσει ασύδοτο το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο.

Αγαπητοί αρμόδιοι, όσα έγιναν στο Γκέτεμποργκ τον Ιούνιο και στη Γένοβα τον Ιούλιο, δεν άγγιξαν τον ΟΗΕ; Τι έκανε για ν' αποτρέψει αυτήν την τρομακτική και εντελώς άδικη αστυνομική βία; Τι έκανε για τον Κόλπο, για τη Βοσνία, το Κόσσοβο; (που μας άφησαν οι ιμπεριαλιστές για «ενθύμιο» και τη ραδιενέργειά τους;)

Είναι αλήθεια αυτό που άκουσα τις προάλλες, ότι οι πολεμοκάπηλοι ετοιμάζονται να χτυπήσουν και στη Σομαλία;

Αν ναι, θα τους αφήσει ελεύθερους ο ΟΗΕ, και μετά θα μας στέλνετε πάλι σπαραξικάρδια γράμματα που θυμίζουν παζάρι, υπέρ της ενίσχυσης των θυμάτων; Αρκετά πια, μπούχτισε ο λαός απ' τον ψευτοανθρωπισμό τέτοιου είδους.

Είχαν δίκιο κάποιοι που είπαν, πριν 2 χρόνια, δεν πρόκειται για μιλένιουμ, αλλά για μηδένιουμ, δεινένιουμ! Αν θέλετε χρήματα για το Αφγανιστάν, ζητήστε από τη χούντα που μας κυβερνάει αυτή τη στιγμή και μας έχει βάλει τα 2 πόδια σε 1 παπούτσι, ν' ακυρώσει την ανάληψη αυτής της μασκαράτας του 2004 και να σας δώσει χρήματα (Στην αρχαιότητα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες εξυπηρετούσαν την ειρήνη. Τώρα, κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει). Ζητήστε απ' τους ιμπεριαλιστές ν' ακυρώσουν τους πολεμικούς σχεδιασμούς και να σας δώσουν τα τεράστια ποσά που δαπανούν γι' αυτούς. Σταματήστε να στέλνετε γράμματα στον απλό Ελληνα που παρακολουθεί μπαϊλντισμένος την επικαιρότητα κι επιπλέον βλέπει καθημερινά τη ζωή του να υποβιβάζεται σε όλα τα επίπεδα. Που είναι αναγκασμένος να μετράει και τις μπουκιές που τρώει. Που ήρθε τώρα και το EURO να μας κάνει ν' αντιμετωπίσουμε ποιος ξέρει τι δυσκολίες επιπλέον!

Αν θέλετε, κοινοποιήστε το γράμμα μου στην αμερικανική πρεσβεία. Ετσι κι αλλιώς, τη γνωρίζουν την όψη μου, γιατί συνήθως συμμετέχω στις διαδηλώσεις. Δεν αποκλείεται, μ' αυτό που σας προτείνω, να κινδυνεύει η ζωή μου. Και δεν ανήκω στους ήρωες, αλλ' απεναντίας στ' ανθρωπάκια. Ωστόσο, έπρεπε να σας γράψω αυτό το γράμμα, για να εκτονώσω την αγανάκτησή μου εναντίον του φαρισαϊσμού του ΟΗΕ. Θα είμαι στη διάθεσή σας, αν θέλετε να με καλέσετε να μιλήσουμε από κοντά.

Με σεβασμό

Ελίνα Στρούλια, διπλωματούχος Χορού, μέλος της ΕΕΔΥΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ