ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
Σελ. /40
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανθυγιεινό δίδυμο

Το ποδαρικό του 2002 στα δημόσια νοσοκομεία έγινε με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, όπου οι εξετάσεις θα (αλμυρο)πληρώνονται απ' τους ίδιους τους ασθενείς. Η κυβέρνηση βάφτισε επιλογή του γιατρού απ' τον ασθενή το «δικαίωμα» να πληρώνει απ' την τσέπη του! Βαφτίζει εξυγίανση των υπόγειων συναλλαγών στα δημόσια νοσοκομεία -για την οποία είναι η ίδια υπεύθυνη- τη λεγόμενη νομιμοποίησή της, ενώ απλώς θέτει τις βάσεις για την προαγωγή της. Βέβαια, η ψυχή εκείνων που απελπίστηκαν στην αναμονή της λίστας ή που δεν αντιμετωπίστηκαν στην ώρα της ανάγκης ξέρουν ποια επιλογή μπορούν να κάνουν... Αλλά και αυτή την απελπισία, η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» επιχειρεί να τη μετατρέψει σε πηγή εσόδων, για να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» στην Υγεία και την Πρόνοια. Είναι τα δραματικά ελλείμματα, που δημιουργούνται με την περικοπή των κοινωνικών δαπανών!!!

Για να θολώσει τα νερά της πλήρους εμπορευματοποίησης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, υπόσχεται σουίτες και μονόκλινα δωμάτια στα δημόσια νοσοκομεία, νομίζοντας προφανώς ότι απευθύνεται σε αφελείς! Η κυβέρνηση επιδιώκει τα «θολά νερά», ακριβώς γιατί έχει ακόμα ολόκληρα πακέτα νομοσχεδίων για την Υγεία, με προεξάρχον εκείνο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα σχέδιά της προοιωνίζονται μια ατέλειωτη αλυσίδα πληρωμών, καθώς εκείνο που ετοιμάζει είναι συμβάσεις επί συμβάσεων με επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, όπου θα πληρώνουν είτε οι ασθενείς απ' την τσέπη τους, είτε τα ασφαλιστικά τους ταμεία, είτε εκείνοι που έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Τα ασφαλιστικά ταμεία τα ξετίναξαν και οι παροχές τους δεν πάνε παρακάτω. Ετσι, λοιπόν, οι σουίτες προορίζονται για όσους έχουν να τις πληρώσουν απ' την τσέπη τους ή έχουν ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή πάλι από την τσέπη τους!

Αυτός είναι ο δίδυμος αδερφός των αντιλαϊκών σχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση: Οσοι στην παραγωγική ηλικία έχουν, βέβαια, δουλιά και μπορούν να υπογράψουν «βαρβάτα» συμβόλαια με τις ασφαλιστικές εταιρίες θα έχουν συντάξεις στα γεράματα και παροχή υπηρεσιών στην ώρα της ανάγκης!!! Για τους πολλούς -την πλέμπα δηλαδή- θα υπάρχουν τα ΕΚΑΣ, για τις συντάξεις και οι ...ασπιρίνες στην ανημπόρια. Ακόμα και το σημερινό ράντζο στο διάδρομο ενός δημόσιου νοσοκομείου θα φαντάζει ως ...σουίτα στο αυριανό τοπίο των αποκλεισμένων απ' τις υπηρεσίες Υγείας -αν βέβαια περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Και μπορούν να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Η απόκρουσή τους βρίσκεται στο χέρι όλων των χρηστών των υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, των λαϊκών στρωμάτων. Με τους φορείς και τα συνδικάτα τους πρέπει να χαράξουν μια γραμμή αντίστασης, που δε θα επιτρέπει την εκχώρηση κανενός από όσα κατακτήθηκαν μέχρι σήμερα. Και, ταυτόχρονα, θα διεκδικεί ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας σε όλα τα επίπεδα με ισότιμες υπηρεσίες για τους κατοίκους αυτής της χώρας.

Προς ΝΕΑ: Σχεδόν δισέλιδο ρεπορτάζ είχατε χτες για τη συζήτηση στη Βουλή που αφορούσε στην πορεία των Ολυμπιακών έργων. Και μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ σου ότι εκεί μίλησαν μόνο ο Σημίτης και ο Καραμανλής.

Καλά μωρέ λεβέντες κανένας άλλος δεν πήρε το λόγο; Δεν είχατε μήπως την είδηση; Μα, οι αρμόδιοι συντάκτες σας εκεί ήταν (αφού άλλωστε υπογράφουν το «ρεπορτάζ» της Βουλής) ενώ και από το κρατικό κανάλι μεταδόθηκε ολόκληρη η συζήτηση, άρα την είδατε κι εσείς (το διευθυντικόν προσωπικόν)!

Ενα μεγάλο εύγε σας λοιπόν, αστέρες της «δημοσιογραφίας»!

Η κορυφή του παγόβουνου

Γρηγοριάδης Κώστας

Η πρόσφατη χρεοκοπία της γιγάντιας αμερικανικής εταιρίας ενέργειας «Ενρον» έδωσε την ευκαιρία, να αποκαλυφθούν, για μια ακόμη φορά, οι πολυπλόκαμες σχέσεις των πολυεθνικών με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους και την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε αμερικανικά έντυπα, ο πρόεδρος της «Ενρον», Κένεθ Λέι, θεωρείται στενός φίλος και συνεργάτης του Προέδρου Τζ. Μπους. Η εταιρία του ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας του Μπους, με 2 εκατ. δολάρια. Αλλα 15 υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και 250 μέλη του Κογκρέσου έχουν λάβει οικονομική στήριξη από την «Ενρον». Ο υπουργός Αμυνας, Ντ. Ράμσφελντ, ο υπουργός Στρατού, Τόμας Ουάιτ, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Ρόμπερτ Σέλικ, ο υφυπουργός Ενέργειας, Πίτερ Φίσερ, ο Λούις Λίμπι, αρχηγός του επιτελείου του αντιπροέδρου Ντ. Τσένι, ο κύριος οικονομικός σύμβουλος του Μπους, Λόρενς Λίντσεϊ, ο πολιτικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Καρλ Λοβ, ήταν - τουλάχιστον - πολύμορφα «διαπλεκόμενοι» με τη μεγάλη αυτή πολυεθνική επιχείρηση. Οι περισσότεροι ήταν στελέχη της «Ενρον», πριν αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις.

Οπως καταλαβαίνετε, το γεγονός πως αρκετοί από τους προαναφερόμενους είχαν στην κατοχή τους μετοχές της «Ενρον», αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, τις οποίες φρόντισαν να πουλήσουν, «κατάλληλα» προειδοποιημένοι, πριν η εταιρία κηρύξει πτώχευση, είναι αποκλειστικά και μόνον η κορυφή του παγόβουνου.

Μόνο στο Παρίσι..;

«Οι άνθρωποι που καταχρώνται τεράστια ποσά χρημάτων διαφεύγουν της Δικαιοσύνης ή καταδικάζονται σε ασήμαντες ποινές, ενώ ο κλέφτης που αρπάζει μια τσάντα στο μετρό καταδικάζεται σε έξι χρόνια φυλάκιση. Εχουμε ένα σύστημα Δικαιοσύνης δύο ταχυτήτων». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Γάλλο δικαστή Ερικ Χάλφσεν, που παραιτήθηκε προχτές και μίλησε έξω από τα δόντια σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν». Ο Ερικ Χάλφσεν προΐστατο της ανακριτικής διαδικασίας σχετικά με τις καταγγελίες διαφθοράς εναντίον του Προέδρου Ζακ Σιράκ - όταν ο τελευταίος ήταν δήμαρχος Παρισιού - έως ότου απομακρύνθηκε από την υπόθεση.

Κάποτε πίστευα ότι η Δικαιοσύνη είναι ίδια για όλους, σημειώνει ο Ερικ Χάλφσεν και καταγγέλλει ότι οι προσπάθειές του να φθάσει στην αλήθεια υπονομεύονταν από διαδικαστικά τεχνάσματα, χειραγώγηση των ΜΜΕ εναντίον του και έλλειψη συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, ενώ είχε διαπιστώσει ότι παρακολουθούνταν και όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες του καταγράφονταν.

Πιστεύει κανείς, άραγε, ότι μόνο στο Παρίσι συμβαίνουν όλ' αυτά..;


Το «φέσι»

Τιμές στον Τούρκο

τον «Αττίλα»,

υποδοχή θερμή,

μεγάλη

και στο δικό μας,

τι ξεφτίλα,

τον εδεχτήκαν

σαν μπακάλη,

ο Τσένι του 'κλεισε

τη θύρα

«σιγά μη δω - είπε -

τον κλητήρα»

κι ο Μπους μια λέξη

του 'πε σκέτη

«λέγε, τι θέλεις

υπηρέτη;».

***

Τιμές στον Τούρκο

μουσαφίρη

και στο δικό μας

το Γιουνάνη,

περίπου του 'παν

«αϊ σιχτίρι»

τ' αφεντικά

οι Αμερικάνοι,

κι αντί να έχει

ο Κώστας φούρκα

από τη στάση

άλα Τούρκα,

περηφανεύεται

με ζέση

που ως τ' αυτιά

του βάλαν φέσι!


Ο οίστρος

Εχασαν τα πάντα

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι της «Ενρον», όμως, δεν είχαν την ίδια τύχη με τους διάφορους κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους. Οχι μόνο γιατί έχασαν τη δουλιά τους και βρέθηκαν στο δρόμο, από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε γιατί έχασαν τις οικονομίες τους, όσοι απ' αυτούς τις είχαν επενδύσει σε μετοχές της ραγδαία ανερχόμενης και ιδιαίτερα κερδοφόρας τα προηγούμενα χρόνια εταιρίας, μια και κανένας, βέβαια, δεν τους προειδοποίησε για την πρόσφατη κατάρρευση. Εχασαν και τις συντάξεις τους, όπως και τις όποιες ασφαλιστικές παροχές, κλπ., αφού σε μετοχές της «Ενρον» είχαν επενδύσει τα χρήματα του Ταμείου τους και τις εισφορές τους.

Ας πάρουν την περίπτωση υπόψη τους, όσοι στήνουν ευήκοο ους στις ανάλογες ρυθμίσεις, που εντατικά προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Υ.Γ. Για να καταλάβετε, πόσο πλούτισαν μερικοί και πόσο φτώχυναν οι πολλοί, σημειώνουμε, ότι η τιμή της μετοχής της «Ενρον», τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε από μερικά δολάρια, για να φτάσει περίπου στα 100, στον κολοφώνα της δόξας της και να πέσει κάτω τους ενός δολαρίου λίγο πριν καταρρεύσει η εταιρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ