ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Η αθλιότητα των ράντζων κυριαρχεί

Την περασμένη Κυριακή εξετάστηκαν στον «Ευαγγελισμό» 1.500 ασθενείς, έγιναν 285 εισαγωγές και 165 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε φορεία στους διαδρόμους του νοσοκομείου

Από τη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στο νοσοκομείο
Από τη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στο νοσοκομείο
Η εικόνα της αθλιότητας των ράντζων, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το προσωπικό, εξακολουθεί να είναι αυτή που εκφράζει χαρακτηριστικότερα όλων την κυβερνητική πολιτική στο τομέα της Υγείας. Κλασικό, πλέον, παράδειγμα, μετά από κάθε γενική εφημερία, ο «Ευαγγελισμός» όπου έχουν αποδειχτεί γράμμα κενό οι υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας ότι το 20% των περιστατικών θα κατευθύνονται στο διπλανό ΝΙΜΤΣ και σε άλλα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας.

Ενώ το υπουργείο Υγείας εντάσσει τον «Ευαγγελισμό» στους σχεδιασμούς του για νοσοκομεία με «σουίτες» για λίγους και εκλεκτούς, το νοσοκομείο εξακολουθεί χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του, να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της εφημερίας του κέντρου της Αθήνας, αντιμετωπίζοντας έναν τεράστιο όγκο ασθενών. Στη γενική εφημερία του νοσοκομείου την περασμένη Κυριακή (20.1.2002) εξετάστηκαν περισσότεροι από 1.500 ασθενείς και έγιναν συνολικά 285 εισαγωγές. Το πρωί της επόμενης μέρας οι 165 από αυτούς τους ασθενείς νοσηλεύονταν σε φορεία στους διαδρόμους των τμημάτων, ενώ ράντζα στους διαδρόμους της παθολογικής κλινικής και άλλων κλινικών, υπήρχαν μέχρι και χτες το μεσημέρι. Την ήδη δύσκολη κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει και η τραγική έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και κυρίως σε νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.

Δεν είναι θάλαμος. Είναι ο διάδρομος που έχει μετατραπεί σε θάλαμο
Δεν είναι θάλαμος. Είναι ο διάδρομος που έχει μετατραπεί σε θάλαμο
Τα καίρια αυτά προβλήματα του νοσοκομείου, ο αυταρχισμός της νέας διοίκησης και η μεθόδευση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου μέσω των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, αλλά και με τις «σουίτες» που επιχειρεί να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης που είχαν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

«Είναι ντροπή να μιλάμε για "σουίτες" στο 10ο όροφο του νοσοκομείου και να έχουμε 165 ασθενείς στο διάδρομο που σε περίπτωση ακόμα και εμφράγματος θα αντιμετωπιστούν απ' το γιατρό εκεί», επισήμανε στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Ηλ. Σιώρας.

«Βροχή», όμως, έπεφταν και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς τους: «Πώς να τα βγάλει πέρα μια νοσηλεύτρια με 60 ασθενείς;», «Στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 20 θέσεις για το συνεργείο ηλεκτρολόγων. Εχουμε μείνει δέκα άτομα, απ' τους οποίους οι δυο είναι άρρωστοι και είναι αδύνατο να βγάλουμε τις βάρδιες. Ο διοικητής του νοσοκομείου όμως αρνείται ακόμα να συζητήσει μαζί μας», «Εχουμε φτάσει στα όρια της εξάντλησης. Δεν μπορούμε να πάρουμε τα ρεπό μας. Τρία άτομα μαγειρεύουμε τρεις φορές την ημέρα για έναν όροφο 200 ατόμων».

Η γενική συνέλευση αντιτάχτηκε στην επιχείρηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας, μέσω και των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία. «Είναι όνειδος να λειτουργούν απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία με γιατρούς του ΕΣΥ. Το μέτρο αυτό νομιμοποιεί την παραοικονομία, δημιουργεί ασθενείς δυο ταχυτήτων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουν. Εμείς πρέπει να χαράξουμε τους άξονες κατά της ιδιωτικοποίησης», υπογράμμισε ο Ηλ. Σιώρας.

Εντονες, όμως, ήταν οι διαμαρτυρίες του σωματείου και των εργαζομένων και για τις παρεμβάσεις της διοίκησης στο έργο του προσωπικού όπως η αυθαίρετη απόφαση για την κατάργηση της γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείο ή η σωρεία Ενορκων Διοικητικών Εξετάσεων (ΕΔΕ) κατά εργαζομένων. Σημαντικές αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει επίσης η απόφαση της διοίκησης να χρησιμοποιήσει το Ιατρείο προσωπικού, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί, με γιατρούς εργασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών και ατυχημάτων των εργαζομένων του νοσοκομείου, με τη μορφή πρωτοβάθμιας επιτροπής που ελέγχει τις γνωματεύσεις γιατρών σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες του προσωπικού. Τέλος, δήλωσαν αποφασισμένοι να προασπίσουν τη λειτουργία του παιδικού σταθμού του νοσοκομείου, τόσο με την προστασία του χώρου στον οποίο στεγάζεται, όσο και με την απαίτηση για την ενίσχυσή του με προσωπικό.

Στα πλαίσια της συντονισμένης πάλης για τη διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα του νοσοκομείου την ερχόμενη Παρασκευή (25.1.2002) στις 8 π.μ.

Την Τετάρτη (30.1.2002) θα γίνει νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ
«Αποκλειστική εκμετάλλευση» απ' τα μεσιτικά γραφεία

Υποχρεώνονται να υπογράφουν απαράδεκτα συμβόλαια

Τη Γενική Συνέλευσή του οργανώνει σήμερα στις 7 το πρωί, στο ΕΚΑ, το Συνδικάτο Νοσοκόμων-Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης Ελλάδας «Ενωση Αλληλεγγύη». Στη συνέχεια θ' ακολουθήσει πορεία στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Βασικό αίτημα των αποκλειστικών νοσοκόμων είναι η κωδικοποίηση ρυθμίσεων που τους αφορούν με ενιαίο τρόπο, ώστε ν' απεικονίζεται το εργασιακό τους καθεστώς (λειτουργία, υποχρεώσεις, δικαιώματα), αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σημαντικό, επίσης, πρόβλημα του κλάδου είναι η λειτουργία μεσιτικών γραφείων «αποκλειστικής εκμετάλλευσης» των νοσοκόμων, με επαχθείς όρους.

Η σύναψη συμβολαίων με την υποχρέωση των αποκλειστικών νοσοκόμων να τα υπογράφουν δείχνει το μέγεθος της παρανομίας: Με τη διυπουργική απόφαση (12200/85) τα νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει να έχουν λίστες με τα ονόματα των αποκλειστικών. Αυτές δημιουργούνται (Νόμος 2519/97, άρθρο 18, παρ. 7) με ατομικές αιτήσεις. Στη σύμβαση τώρα που υπογράφει η αποκλειστική με το μεσιτικό γραφείο υπάρχει μητρώο και μέσω αυτού το «γραφείο» αναζητεί τη νοσηλεύτρια μετά από εντολή ασθενούς ή νοσηλευτικού ιδρύματος που ενεργεί για λογαριασμό του ασθενούς.

Το γραφείο, για τις υπηρεσίες μεσολάβησης, εισπράττει ποσοστό μέχρι 10% των συνολικών αποδοχών της εργαζόμενης. Υποχρεούται η νοσηλεύτρια να παίρνει από τον ασθενή και το ποσό του μεσίτη. Τίθεται έτσι το ερώτημα, γιατί ο ασθενής να επιβαρύνεται με την αμοιβή αφού μπορεί χωρίς αυτή να έχει αποκλειστική; Βέβαια, οι αποκλειστικές όχι μόνο δεν εισπράττουν από τους ασθενείς, αλλά τα πληρώνουν από την τσέπη τους για να έχουν δουλιά.

Τέλος, το καθεστώς τρομοκρατίας και εκμετάλλευσης των μεσιτικών γραφείων φαίνεται κι από την υποχρέωση της αποκλειστικής να ενημερώνει τακτικά το γραφείο σχετικά με το χρόνο νοσηλείας. Σε περίπτωση απόκρυψης, πράγμα που δε γίνεται γιατί υπάρχει η υπογραφή της νοσοκόμας για το πόσες μέρες πάει στον ασθενή, ζητάνε κι αποζημίωση ίση με τα 2/5 της αμοιβής της.

Κι αύριο μαζί στον αγώνα

Το Συνδικάτο Νοσοκόμων - Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης Ελλάδας «Ενωση Αλληλεγγύη», σε ανακοίνωσή του για τις σημερινές κινητοποιήσεις υπογραμμίζει προς τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, «μην αγανακτείτε για την τυχόν μικρή σημερινή ταλαιπωρία. Από μας θα είναι προσωρινή. Από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης όμως, θα είναι καθημερινή και μεγάλη».

Απαιτεί:

  • Δημόσια - Υποχρεωτική - Κοινωνική Ασφάλιση
  • Αύξηση δαπανών - παροχών για την Παιδεία
  • Οχι στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία
  • Οχι στα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας στα νοσοκομεία
  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας
  • Οχι στην αύξηση του ορίου ηλικίας στη συνταξιοδότηση
  • Οχι στη μείωση των συντάξεων
  • Επιτέλους εργασιακά δικαιώματα
  • Κατοχύρωση κατώτερου ορίου σύνταξης
  • Τριμερής χρηματοδότηση στην ασφάλιση

Δικαίωμα στη ζωή για μας και τα παιδιά μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ