ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολα οδηγούν στη διαπάλη κεφαλαίου - εργαζομένων

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου σε εργοτάξιο του Μετρό

Ο αγώνας των εργαζομένων είναι ανάγκη να αποκτήσει όλο και περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα. Κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, κάθε χτύπημα των δικαιωμάτων τους, συνδέεται άρρηκτα με τη γενικευμένη επίθεση που υφίστανται από το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του περιοδείας στο εργοτάξιο του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας. Είναι ανάγκη, συνέχισε, να ενισχυθούν εκείνες οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον εργάτη, που λένε καθαρά ότι χρειάζεται ένας άλλος δρόμος. Μόνο έτσι θα μπει κατ' αρχάς ένα φρένο στη σημερινή κατάσταση και στην πορεία «θα μπορέσουμε να την αλλάξουμε».

Η χτεσινή περιοδεία εντάσσεται στα πλαίσια των εξορμήσεων της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και ήταν η τελευταία από τον κύκλο περιοδειών που πραγματοποίησε η Κομματική Οργάνωση του Μετρό στα εργοτάξια του έργου. Στόχος των περιοδειών ήταν η στήριξη των αγώνων των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, να αναδειχτεί η ανάγκη συνολικής ανατροπής αυτής της πολιτικής. Η τελευταία αυτή περιοδεία έγινε μόλις μία μέρα πριν από τη σημερινή απεργία των εργαζομένων στο εργοτάξιο-κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού, για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, και μια βδομάδα νωρίτερα από τα μεγάλα συλλαλητήρια που οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στις 31 του Γενάρη.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος, αναφερόμενος στα εργατικά ατυχήματα, τόνισε πως κυβέρνηση και εργοδοσία «συνειδητά δεν εφαρμόζουν αυτά που πρέπει να εφαρμόζουν, ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερα κέρδη για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις», και πρόσθεσε: «Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων είναι σε βάρος των εργαζομένων. Μειώνουν το λεγόμενο εργατικό κόστος για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, για να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη. Γι' αυτό, λοιπόν, η μείωση του κόστους γίνεται σε βάρος των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, των μεροκάματων, των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων». Σχετικά με το Ασφαλιστικό σημείωσε ότι μέλημα της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης είναι όχι η βελτίωση αλλά το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που μαζί με την κυβέρνηση «στρώνουν το χαλί ώστε να αρχίσει μια συζήτηση για το τι θα αφαιρέσουν από τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».



ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ
Στην πεπατημένη των αντιασφαλιστικών σχεδίων

Το χαλί στην κυβέρνηση και συνολικά στις δυνάμεις του κεφαλαίου, για να ξεκινήσει ο «κοινωνικός διάλογος» και να ξεδιπλωθεί η αντιασφαλιστική επίθεση στρώνουν 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την πρότασή τους, που κατέθεσαν χτες στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας, τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τους αρμόδιους υπουργούς. Με την πρόταση αυτή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητάνε «να ανοίξει ΤΩΡΑ ένας ουσιαστικός διάλογος από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ», έτσι ώστε να «συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο προτάσεων», που θα αποτελέσει τους άξονες του διαλόγου με τους «εταίρους», και θα κάνει εφικτή την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου στις αρχές του καλοκαιριού.

Η συγκεκριμένη κίνηση, ενώ εμφανίζεται σαν «πίεση» προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα -και ανεξάρτητα από τις εσωκομματικές στοχεύσεις- επί της ουσίας είναι άλλο ένα χαρτί, στα χέρια όλων εκείνων των δυνάμεων -μέσα και έξω από την κυβέρνηση- που προετοιμάζουν την αντιασφαλιστική ανατροπή. Το ίδιο μάλιστα το περιεχόμενο της πρότασης, παρά τις περικοκλάδες περί «αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων του λαού» βάζει «φουρνέλο» στα ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού δεν ξεφεύγει, αλλά αντίθετα ενισχύει τις μέχρι τώρα προτάσεις που έχουν διατυπώσει το κυβερνητικό κόμμα, η ΝΔ και ο ΣΕΒ. Επιπλέον, οι 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δε λένε κουβέντα για τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνησή τους, με τη δική τους στήριξη και έχουν οδηγήσει ασφαλισμένους και συνταξιούχους σε κατάσταση απόγνωσης. Ενώ, δηλαδή, το κείμενο βρίθει από διαπιστώσεις του τύπου «το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όρια του», αυτό που επιχειρεί να συγκαλύψει είναι το γεγονός ότι αυτοί που έχουν πραγματικά «εξαντλήσει τα όρια τους» είναι τα εκατομμύρια των συνταξιούχων και εργαζομένων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τη συλλογιστική, δεν είναι τυχαίο που η «πρόταση» ως προβλήματα του συστήματος, αναφέρουν μεταξύ άλλων την «έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην Ασφάλιση, το δημογραφικό, την έλλειψη αναλογιστικών μελετών, στην ύπαρξη κοινωνικών ανισοτήτων και προσφορά χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών». Μέσα σ' αυτό τον αχταρμά, που αναπαράγει την κυβερνητική αντίληψη για τις αιτίες των προβλημάτων, «ξεχνούν» τη λεηλασία των Ταμείων και των αποθεματικών τους, τις συντάξεις πείνας που έχουν γίνει καθεστώς, και το σημαντικότερο, ότι τα πράγματα έφτασαν εδώ με συγκεκριμένη στρατηγική, την οποία και ίδιοι στηρίζουν μέσα και έξω από τη Βουλή.

Στο διά ταύτα οι 45 βουλευτές προτείνουν η κύρια σύνταξη να παραμείνει στην ευθύνη του κράτους, το οποίο να επεκτείνει την τριμερή χρηματοδότηση σε όλους τους ασφαλισμένους. Τα επικουρικά Ταμεία να περάσουν εξ ολοκλήρου στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ενώ για την εξασφάλιση πόρων ζητάνε την επιβολή πρόσθετων φόρων. Συγκεκριμένα, προτείνουν την επιβολή ειδικού πόρου στα ποτά, τα τσιγάρα, στις άδειες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και ειδικό πόρο στα «υψηλά εισοδήματα». Επαναλαμβάνουν επίσης τα γνωστά ευχολόγια, για ένταξη των ανασφάλιστων, για 300.000 νέες θέσεις εργασίας που θα συνεισφέρουν στα έσοδα κλπ.

Το ότι και αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στην ευρύτερη διαπάλη κέντρων και ομάδων εξουσίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, το μαρτυρά και η δήλωση του βουλευτή Θ.Τσουκάτου. Ο τελευταίος, εξηγώντας τα κίνητρα των βουλευτών είπε ότι το «κάνουμε γιατί θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές..!»

Ως θεματοφύλακας της κομματικής νομιμότητας εμφανίστηκε στην απάντησή του ο υπουργός Εργασίας, Δ.Ρέππας, ο οποίος υπενθύμισε στους βουλευτές ότι «το πλαίσιο των θέσεών μας, έχει καθοριστεί με τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου, που καλύπτουν, εκφράζουν και δεσμεύουν όλους μας.» Μάλιστα -σύμφωνα με πληροφορίες- διαμήνυσε στους ενδιαφερόμενους, ότι η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας που ζητούν θα γίνει αφού αρχίσει ο «κοινωνικός διάλογος»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ