ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανάπτυξη της... εξαπάτησης

Νέο κύμα θλιβερής κοροϊδίας, μέσω της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της υπαίθρου

Απλόχερη κοροϊδία μοίρασε χτες η κυβέρνηση στους κατοίκους της υπαίθρου, με πρώτους αποδέκτες τους αγρότες. Με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της υπαίθρου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών οχτώ υπουργείων, ξεκίνησε χτες μια νέα «εκσυγχρονιστική» εκστρατεία αποκεντρωμένης εξαπάτησης. Εξαπάτησης των αγροτών ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και εξαπάτησης όλων των κατοίκων της υπαίθρου ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

Αυτό που φάνηκε και χτες, είναι πως οι κυβερνώντες, με πρωτεργάτη τον πρωθυπουργό, επιχειρούν με διάφορα τρικ, σαν και αυτό της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της υπαίθρου, να κουκουλώσουν ή να εξωραΐσουν την ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική. Αλλωστε και από τις σχετικές δηλώσεις που έκαναν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο επικεφαλής της διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της υπαίθρου, δηλαδή ο υπουργός Γεωργίας, δε φάνηκε από πουθενά ότι η κυβέρνηση, επιδιώκει την ανάπτυξη της γεωργίας και την πραγματική και ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι: «Επιδιώκουμε την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και με προώθηση εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο αγροτουρισμός και η αγροτική οικοτεχνία. Οπως επιδιώκουμε επίσης με ολοκληρωμένα προγράμματα την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη». Και ως παράδειγμα ανέφερε την ανάπτυξη των ορεινών όγκων... Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός είπε στους αγρότες να βρούνε άλλη δουλιά ή στην καλύτερη περίπτωση να βρούνε και δεύτερη δουλιά, μήπως και καταφέρουν να επιβιώσουν. Επιπλέον ο πρωθυπουργός διαλάλησε πως οι πόροι που υπάρχουν στο Γ' ΚΠΣ είναι πρωτοφανείς, θέλοντας έτσι να δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα πέσει πολύ χρήμα στην επαρχία...

Με τη σειρά του ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε να δώσει πανηγυρικό τόνο λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο αργότερα στο υπουργείο Γεωργίας πως: «Η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, όχι μόνο για την ελληνική περιφέρεια, αλλά για το σύνολο της χώρας». Ως υπουργός Γεωργίας όμως, δεν είπε τίποτα σε τι ακριβώς θα ωφεληθούν οι Ελληνες αγρότες και η ελληνική γεωργία, από τη λεγόμενη πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου. Το μόνο που έκανε ήταν να αναφέρει κι αυτός, κάτι για ενασχόληση με τον τουρισμό... και γενικώς επικαλέστηκε το συντονισμό δράσης των συναρμόδιων υπουργείων. Και για τον Γ. Δρυ, με βάση τα λεγόμενά του, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία είναι απλώς... μια συνιστώσα της κυβερνητικής πολιτικής, ανάπτυξης της υπαίθρου.

Πάντως αυτό που φαίνεται είναι πως οι μικρομεσαίοι αγρότες χαϊρι δεν πρόκειται να δουν από τα επαναλαμβανόμενα κυβερνητικά σλόγκαν περί «ανάπτυξης της υπαίθρου». Γιατί, αυτό που τους περιμένει είναι η ένταση της αντιαγροτικής πολιτικής φτώχειας και ξεκληρίσματος, που έχει προσχεδιαστεί από την ΕΕ και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Και μια και η κυβέρνηση μιλάει συνέχεια για ανάπτυξη της υπαίθρου και για οφέλη από το Γ' ΚΠΣ, γιατί δε διευκρινίζει επιτέλους σοβαρά και τεκμηριωμένα πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της γεωργίας και η ευημερία των αγροτών μέσω της ανάπτυξης της υπαίθρου; Αρκούν γι' αυτό ο αγροτοτουρισμός, η οικοτεχνία και τα αρωματικά φυτά; Και γιατί δε λέει η κυβέρνηση ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων, που θα δοθούν από το Γ' ΚΠΣ για την ανάπτυξη της παραγωγής σε γεωργία και κτηνοτροφία;

Γ. ΔΡΥΣ
Ποια ανάπτυξη της υπαίθρου;

Τέσσερις χαρακτηριστικές απαντήσεις του υπουργού Γεωργίας

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Γεωργίας τέθηκαν από δημοσιογράφους, εύλογα ερωτήματα για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την ανάπτυξη της γεωργίας και ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζει το υπουργείο. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα τέσσερις απαντήσεις του Γ. Δρυ σε ισάριθμες ερωτήσεις δημοσιογράφων και τα συμπεράσματα δικά σας.

-- Μπορείτε να μας πείτε, πώς μέσω της πολιτικής ανάπτυξης της υπαίθρου, θα επέλθει η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής; Και μπορείτε να μας πείτε μέσα από αυτό το σχέδιο, πώς θα επέλθει η ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας, της ελαιοκαλλιέργειας, της σταφίδας, των δημητριακών;

-- Βεβαίως μπορώ να σας πω και χαίρομαι ιδιαίτερα που ρωτάτε αυτό το πράγμα. Θέλω να σας πω, ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου ως συνιστώσα έχει τη γεωργική, την αλιευτική και τη δασική ανάπτυξη. Δεν είναι όμως η μοναδική συνιστώσα της ανάπτυξης αυτή. Για παράδειγμα σε περιοχές που δεν είναι αποκλειστικά γεωργικές περιοχές ή δασικές περιοχές ή αλιευτικές περιοχές συμμετέχουν και άλλες δραστηριότητες. Ο τουρισμός για παράδειγμα είναι μία σημαντική συνιστώσα η οποία δίδει πρόσθετα εισοδήματα στον κάτοικο της υπαίθρου, ο οποίος κατ' ανάγκη δεν πρέπει να είναι αγρότης.

Στην ύπαιθρο έχουμε χιλιάδες κατοίκους, οι οποίοι, τα εισοδήματά τους μπορεί να είναι ένα μέρος και μάλιστα λιγότερο να είναι από τον γεωργικό, τον αλιευτικό ή τον δασικό τομέα και περισσότερο από το χώρο του τουρισμού, από το χώρο της εξαρτημένης εργασίας. Για παράδειγμα σε πολλές τουριστικές περιοχές, όπως ξέρετε πολύ καλά, έχουμε ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται στην οικοδομή το καλοκαίρι ή στα τουριστικά επαγγέλματα και το χειμώνα ασχολούνται με γεωργικές, δασικές ή αλιευτικές καλλιέργειες.

Επομένως εμείς θέλουμε ακριβώς να συντονίσουμε το σύνολο όλων αυτών των πολιτικών, έτσι ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

-- Μια απορία που μου προκλήθηκε τώρα. Δηλαδή τι λέτε στους αγρότες, αναπτύξτε την αγροτική παραγωγή ή αλλάξτε επάγγελμα, δηλαδή κάντε αγροτουρισμό, κάντε το ένα, κάντε το άλλο, δηλαδή τι τους λέτε επί της ουσίας, γιατί είναι θολό;

-- Οχι, αν θέλεις να σου πω αυτό το πράγμα για να το γράψεις το πρωί στην εφημερίδα, δε θα στο πω, γιατί δεν είναι η πολιτική μου. Κατανοώ απολύτως κι εσάς, όπως νομίζω κι εσείς με κατανοείτε απολύτως. Λέω αν θέλεις να σου πω αυτό το πράγμα, για να το γράψεις αύριο το πρωί στην εφημερίδα δε θα στο πω. Απλώς εκείνο το οποίο θέλω να επαναλάβω είναι άλλη μια φορά, ότι θεωρούμε σήμερα τον κάτοικο, μάλλον την οικονομία της υπαίθρου ως πολυλειτουργική, μία συνιστώσα της οποίας είναι η αλιευτική, η δασική, η γεωργική. Ακριβώς για να συντονίσουμε τις πολιτικές μας χρειαζόμαστε αυτή την επιτροπή, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σύνθετα προβλήματα τα οποία αναπτύσσονται.

Και θα ήθελα να μου επιτρέψεις να πω μάλιστα, παρά το ότι δεν πρέπει ο υπουργός να απαντάει με μακρόσυρτες απαντήσεις. Θέλω να σας πω, ότι αυτό δεν είναι πολιτική μόνο στην Ελλάδα, δεν είναι μία πολιτική την οποία κάνουμε το 2002 στην Ελλάδα. Υπάρχει αντίστοιχη πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σήμερα μιλούν για ανάπτυξη -το τονίζω για άλλη μια φορά- του αγροτικού χώρου. Η έννοια του αγροτικού χώρου με τον όρο αυτό, είναι ταυτόσημη με την έννοια του χώρου της υπαίθρου που δίνουμε εμείς.

-- Είπατε ότι από την πλευρά του κάθε υπουργείου έγινε η παρουσίαση των προβλημάτων στον πρωθυπουργό. Από την πλευρά του υπουργείου Γεωργίας ποια ήταν τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στον πρωθυπουργό ως προβλήματα;

-- Ξανατονίζω άλλη μια φορά τα προβλήματα τα οποία έθεσα στον πρωθυπουργό, αφορούν πρώτα πολιτικές για την ανάπτυξη της υπαίθρου, όχι για το υπουργείο Γεωργίας. Γιατί προφανώς, όπως είπαμε άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

-- Ωραία. Αυτό θα μπορούσατε να το κάνετε λίγο πιο πρακτικό; Γιατί είναι λίγο θεωρητικό...

-- Να προσπαθήσω να κάνω κι αυτό το πράγμα. Οπως είπα πριν και στο συνάδελφό σας, ένα θέμα το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η ταχύτατη απορρόφηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ. Αποτελεί βασική συνιστώσα να υπάρχει άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων και των επενδύσεων οι οποίες θα ενταχθούν στο Γ' ΚΠΣ.

Μιλώ βέβαια για το υπουργείο Γεωργίας. Δεν μπορώ να μιλήσω εγώ για το υπουργείο Εργασίας ή οποιοδήποτε άλλο. Επομένως ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα 4 επιχειρησιακά προγράμματα του υπουργείου Γεωργίας σχετικά με το Γ' ΚΠΣ.

Να σας πω άλλο ένα παράδειγμα που δεν είναι από το δικό μου υπουργείο. Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα θέματα της αγροτικής Εστίας και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα αυτό και εντός του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα της αγροτικής Εστίας.

Παρόμοια θέματα έθεσαν και οι άλλοι υπουργοί που ήταν παρόντες.

ΝΔ
Διπρόσωπη τακτική

Λίγες μέρες πριν οι αγρότες βγουν στους δρόμους του αγώνα και της ζωής η ηγεσία της ΝΔ (όπως και η κυβέρνηση) επιστρατεύεται για να εκτονωθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις και να υπονομευτούν οι κινητοποιήσεις τους.

Η τακτική της ΝΔ στηρίζεται στη διγλωσσία: Από τη μια συμπαραστέκεται υποκριτικά και στα λόγια στα «δίκαια αιτήματα» των αγροτών και από την άλλη τους «απαγορεύει» να τα διεκδικήσουν με τον τρόπο που θα επιλέξουν. Η τακτική της συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη συντονιστών υπό τον Κ. Καραμανλή, στην οποία περίσσεψαν οι δημαγωγικού χαρακτήρα «διαπιστώσεις» και οι προτάσεις - ευχολόγια. Διαπιστώθηκε, για παράδειγμα, ότι «υπάρχει πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής των επιδοτήσεων» ή ότι στο βαμβάκι «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι έλεγχοι για τις υπερβάσεις στην παραγωγή, με βάση τα κοινοτικά όρια», και άλλα πασίγνωστα. Οσο για τη στάση της απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο εκπρόσωπος Τύπου, Θ. Ρουσόπουλος, επανέλαβε τη γνωστή θέση: «Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Δε συμφωνούμε με μορφές κινητοποιήσεων, όπως το κλείσιμο των δρόμων, που στρέφονται εναντίον κοινωνικών ομάδων» (σ.σ.: Αλλά αν πιστεύουν στη Ρηγίλλης ότι η κυβέρνηση είναι τόσο ευαίσθητη απέναντι στους αγρότες, γιατί δεν έλυσε τα προβλήματά τους τόσα χρόνια που δεν έκλεισαν οι δρόμοι;).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ